Ο σωστός τρόπος γνωριμίας μεταξύ μωρού και σκύλου. Μια σχέση ζωής μόλις ξεκινά.
Και έφτασε η στιγμή που πήρατε εξιτήριο από το μαιευτήριο. Είναι η στιγμή που ο σκύλος σας θα γνωρίσει το νέο μέλος της οικογένειας σας: το μωρό σας.
«Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι, το να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα κατοικίδιο, του προφέρει ανυπολόγιστα οφέλη. Οφέλη στη συναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική ανάπτυξή του.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα στο σπίτι, έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση, αυτονομία και ενσυναίσθηση (συναισθηματική νοημοσύνη). Αποκτούν από νωρίς διάφορες κοινωνικές δεξιότητες, ή τις βελτιώνουν αισθητά. Κι αυτό γιατί η επαφή με ένα κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο. Παρατηρείται, επίσης, ενίσχυση λεκτικών δεξιοτήτων, αύξηση της συγκέντρωσης και μείωση της διάσπασης προσοχής», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια, Ρενάτα Γρυπάρη.
Ο ερχομός ενός μωρού στη ζωή σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημαίνει απομάκρυνση του κατοικιδίου σας. Αντίθετα, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, έχουν καλύτερη γενική υγεία, όπως ενημερώνει, καθώς ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους και μειώνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουν αλλεργίες. Έχουν καλύτερη φυσική υγεία, διότι ένας σκύλος είναι πάντα μια καλή αφορμή για άσκηση.
Έχουν καλύτερη ψυχολογία και ψυχική υγεία, επιδεικνύουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και νιώθουν ασφάλεια και προστασία. Υπογραμμίζει πως επιθυμεί να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι ο ερχομός ενός μωρού στη ζωή σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημαίνει απομάκρυνση του κατοικιδίου σας. Αντίθετα, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας. Δώστε στο μωράκι σας την ευκαιρία να νιώσει όμορφα συναισθήματα και να βιώσει υπέροχες ιστορίες. Αφού, λοιπόν, λάβουμε ως δεδομένο ότι η συμβίωση ενός παιδιού με ένα κατοικίδιο μόνο καλό μπορεί να του κάνει, ας δούμε πώς θα γνωρίσετε στον σκύλο σας το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Προετοιμασία του σκύλου πριν έρθει το μωρό στο σπίτι Καλό είναι, όπως λέει η κα Γρυπάρη, να έχετε προετοιμάσει λίγο τον σκύλο για την αλλαγή που θα επέλθει στη σύσταση της «αγέλης».
Για να έχει τον χρόνο να το διαχειριστεί. Ας δούμε, λοιπόν, τα βήματα, που θα χρειαστεί να κάνετε για να τον βοηθήσετε. – Αφήστε το ζωάκι σας να μυρίζει την κοιλίτσα σας όσο είστε έγκυες, ή και να κάθεται πάνω σας ή κολλητά δίπλα σας. Αυτό είναι θεραπευτικό, και για εσάς, γιατί σας χαλαρώνει, αλλά και για το μωρό.
– Αφήστε το ζωάκι να μπαίνει στο παιδικό δωμάτιο, να το μυρίζει, να μην είναι, δηλαδή, ένα «απαγορευμένο δωμάτιο».
– Μπορείτε να παίζετε ηχογραφήσεις με τους ήχους ενός μωρού. Για να συνηθίζει τον καινούργιο «θόρυβο» που θα υπάρχει σε λίγο καιρό στο σπίτι.
– Μπορείτε να κάνετε βόλτες με το καρότσι άδειο. Να εξοικειωθεί πιο γρήγορα με την μελλοντική εικόνα, αλλά και να μάθει πώς να περπατάει δίπλα στο καρότσι.
Λίγο πριν από τη γνωριμία τους, επίσης, μπορείτε να δώσετε στον σκύλο να μυρίσει φορμάκια, φορεμένα από το μωράκι όσο είναι στο μαιευτήριο. Για να «πάρει την πρώτη μυρωδιά».
Η ημέρα της γνωριμίας
Και φτάνει η ημέρα της γνωριμίας. «Σκεφτείτε ότι ο σκύλος θα συμπεριφερθεί όπως ένα παιδί που γνωρίζει το νεογέννητο αδελφάκι του. Θα έχει μεγάλη περιέργεια, υπερένταση, και θα νιώσει λίγη ανασφάλεια, Με τη σωστή καθοδήγηση, όμως, αυτές οι συμπεριφορές θα είναι παροδικές», διευκρινίζει η κα Γρυπάρη.
Ιδανικά, καλό θα ήταν ο σκύλος, όπως λέει, να βρίσκεται ήδη στο σπίτι, όταν θα έρθει το μωράκι από το μαιευτήριο. Η μαμά, που έχει λείψει από το σπίτι και ο σκύλος θα την αναζητά περισσότερο, θα μπει και θα ασχοληθεί μαζί του. Με χάδια, αγκαλιές κλπ. Στη συνέχεια, θα γίνει η γνωριμία του μωρού με τον σκύλο.
Τι πρέπει να κάνετε
«Αρχικά, κρατήστε το μωράκι σε ένα ύψος ασφαλείας. Ειδικά εάν ο σκύλος είναι μεγαλόσωμος και έχει την τάση να πηδάει πάνω σας. Προσοχή, δεν θέλουμε να απομακρύνουμε το μωρό κάθε φορά που το πλησιάζει ο σκύλος. Το ζητούμενο είναι να δώσετε στον σκύλο σας την ευκαιρία να το επεξεργαστεί από κοντά. Κρατήστε, όμως, το μωράκι σε ένα ύψος ασφαλείας. Για παράδειγμα, στην αγκαλιά σας, μέχρι να εκτονωθεί η μεγάλη υπερένταση του σκύλου», διευκρινίζει η κα Γρυπάρη.
Στη συνέχεια, όταν ο σκύλος σας ηρεμήσει, μπορείτε να καθίστε, ώστε να του επιτρέψετε να έχει περισσότερη πρόσβαση στο μωράκι. Να μπορεί να το μυρίσει και να το επεξεργαστεί από πιο κοντά.
Τι δεν πρέπει να κάνετε
«Αφήστε τον σκύλο σας να έχει διάδραση με το μωρό όση ώρα θέλει. Χωρίς να τον τραβάτε μακριά, ή να τον απομακρύνετε τελείως. Ή να τον απομονώσετε, ή να του φωνάζετε συνέχεια», συμβουλεύει η κα Γρυπάρη.
Η πρώτη επαφή είναι πολύ σημαντική
Η πρώτη επαφή τους, όπως λέει η κα Γρυπάρη, είναι πολύ σημαντική. Είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας, υπέροχης φιλίας. Ας γίνει, λοιπόν, χωρίς άγχος, χωρίς φωνές, χωρίς πανικό, αλλά με όμορφο και αγαπησιάρικο τρόπο.
Από την εμπειρία της, όπως λέει, γνωρίζει ότι ένα κατοικίδιο, το οποίο ζει σε ένα σπίτι, και λαμβάνει τη φροντίδα και την αγάπη που πρέπει, πάντα καλωσορίζει το νέο μέλος. Γιατί τόσο το ένστικτο όσο και η λογική του κατοικιδίου, του λέει ότι αυτό το πλασματάκι είναι αδύναμο και ευάλωτο. Και χρειάζεται φροντίδα. Αυτό, τα ζώα το καταλαβαίνουν πολύ καλά από την αρχή.
Τέλος, η κα Γρυπάρη προτρέπει: «Κάντε στο παιδί σας το πιο πολύτιμο δώρο της ζωής του. Αφήστε το να μεγαλώσει με το ζωάκι σας. Για να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι στο χουζούρι και οι καλύτεροι σύμμαχοι στις… σκανταλιές!».
● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Συμμετέχει, επίσης, στο σεμινάριο «Κατοικίδια στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία», όπου γίνεται προετοιμασία ζευγαριών για την αρμονική συμβίωση βρέφους και κατοικιδίου.