Το να κοιτάς το τηλέφωνό σου όταν ξυπνάς είναι κακή και επιβλαβής συνήθεια για τον εγκέφαλό σου
Έλα πες, είσαι κι εσύ μια από τους χιλιάδες ανθρώπους που με το που ανοίγουν τα μάτια τους, παίρνουν το κινητό ανα χείρας. Αν ρωτήσεις τους περισσότερους θα πουν πως χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ως μέσο αφύπνισης. Άλλοι θα δηλώσουν πως θέλουν να ενημερωθούν πριν πάνε στη δουλειά, να δουν τα email και τις ενημερώσεις τους.
άποιες καθημερινές συνήθειες μπορεί στην πραγματικότητα να μας βλάψουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτά περιλαμβάνουν το να κοιμάσαι λίγο, να έχεις τον ήχο των ακουστικών σου σε υψηλότερη ένταση από όσο χρειάζεται, να περνάς πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη, ακόμη και να καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Η λίστα είναι μεγάλη ωστόσο, η νευροεπιστήμονας Emily McDonald επισημαίνει στη Vogue.it μία συνήθεια που πρέπει να αποφεύγουμε για την προώθηση της ευημερίας του εγκεφάλου μας και δεν είναι άλλη από το κινητό μας αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί.
Γιατί είμαστε εθισμένοι από το κινητό μας
Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας ελκύουν κυρίως επειδή είναι «πολύχρωμα και αισθητικά ευχάριστα», γεγονός που αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης από τον εγκέφαλό μας. Αλλά η εξήγηση έχει και μια πιο περίπλοκη πλευρά: «Κάθε φορά που κάνουμε κύλιση ή ανανεώνουμε τη ροή ειδήσεων μας, βλέπουμε νέο, διεγερτικό και απρόβλεπτο περιεχόμενο και, όπως συμβαίνει με έναν κουλοχέρη στο καζίνο, το απρόβλεπτο που σχετίζεται με το αποτέλεσμα επιβράβευσης αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης. Και το τελευταίο οδηγεί στη διαμόρφωση συνηθειών. Προσθέστε σε αυτό ότι είμαστε κοινωνικά όντα, που χρειαζόμαστε ανθρώπινες σχέσεις . Και αυτό ακριβώς μας προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα».
Γιατί να αποφύγεις να σκρολάρεις στο κινητό σου αμέσως μόλις ξυπνήσεις
Όμως, παρά την παρόρμηση να σκρολάρουμε στο τηλέφωνό μας, θα πρέπει να αποφύγουμε να επιδοθούμε σε αυτό μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. «Πρώτα απ’ όλα, όταν ξυπνάμε το πρωί, τα εγκεφαλικά κύματα είναι πιο ισχυρά και ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε μια πιο υποδηλωτική κατάσταση», εξηγεί η McDonald. «Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο που καταναλώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική μας κατάσταση. Επιπλέον, ο έλεγχος των κοινωνικών δικτύων νωρίς το πρωί αυξάνει την ντοπαμίνη, η οποία προδιαθέτει τον εγκέφαλο σε μεγαλύτερη απόσπαση της προσοχής και αυξάνει την επιθυμία για «κατανάλωση» κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας». Με άλλα λόγια, ακριβώς όπως το να τρώμε ένα γλυκό πρωινό οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της λαχτάρας για ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τον ίδιο τρόπο ο έλεγχος της ροής σας στο Instagram μόλις ξυπνήσουμε μας κάνει να μπαίνουμε σε έναν σχεδόν φαύλο κύκλο, ανεξέλεγκτο.
Τα τελευταία χρόνια, ο εγκέφαλός μας είναι θύμα συνεχούς υπερδιέγερσης, με συνέπεια να μη συγκεντρωνόμαστε. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τη Samsung, το εύρος της προσοχής μας έχει μειωθεί από 12 σε 8 δευτερόλεπτα από το 2000.
Ορισμένοι ερευνητές έχουν επίσης δείξει ότι η έντονη κύλιση μάς προκαλεί ψυχολογική δυσφορία, με επιδείνωση της ψυχικής υγείας και τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε κατάσταση κατάθλιψης . Όσοι περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές.
Πηγή: theissue.gr - Photo by Kinga Howard on Unsplash