Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 09:15

Τρίτη και 13: Γιατί σήμερα είναι η πιο γρουσούζικη μέρα - Πώς καθιερώθηκε η δεισιδαιμονία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τρίτη και 13 σήμερα και οι προληπτικοί, ίσως φτύνουν τον κόρφο τους για να ξορκίσουν την κακοτυχία, καθώς θεωρείται η πιο γρουσούζικη μέρα. Ωστόσο, η πρόληψη αυτή γύρω από τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπάρχει μόνο στην ελληνική και στην ισπανική παράδοση. Για τους αγγλοσάξονες η πιο γρουσούζικη μέρα του χρόνου είναι Παρασκευή και 13, ενώ για τους Ιταλούς η Παρασκευή και 17. Πώς όμως καθιερώθηκε η συγκεκριμένη πρόληψη; Για να βρούμε την απάντηση θα πρέπει να ανατρέξουμε στην Ίστρια αλλά και στην αστρονομία.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης η αιτία

Η επικρατέστερη άποψη είναι πως η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη, διότι την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλης. Βέβαια, το ημερολόγιο έδειχνε 29, και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13. Η συγκεκριμένη άποψη, όμως, μάλλον οφείλεται στην ανάγκη να βρεθεί η αιτία που συνέβη το γεγονός της Άλωσης. Ισχυρότερα ερείσματα έχει η θεωρία ότι Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

Φυσικά, αμφότερες οι ημερομηνίες δύσκολα μπορούν να επιβεβαιωθούν ως πηγή του κακού, με τις ρίζες της.. γκαντεμιάς να εντοπίζονται στους αριθμούς 13 και 3 (Τρίτη ημέρα της εβδομάδας) και στα άστρα.

Ο αριθμός 13 και η Τρίτη

Αρχικά, το 13 θεωρούνταν για χιλιάδες χρόνια ως ανεπιθύμητος αριθμός, καθώς σπάει την αρμονία του «τέλειου» 12. Η μέρα έχει δύο 12ωρα, ο χρόνος έχει 12 μήνες, οι μαθητές του Χριστού ήταν 12, τα Ευαγγέλια της Εκκλησίας μας είναι 12, οι άθλοι του Ηρακλή ήταν 12, οι φυλές του Ισραήλ ήταν 12, οι ιμάμηδες των Αλεβήδων ήταν 12, οι θεοί του Ολύμπου ήταν επίσης 12 κ.ο.κ.

Όσον αφορά τον συνδυασμό του 13 με την Τρίτη, αυτό έχει να κάνει με το αρνητικό φορτίο που φέρει η Τρίτη ως η τρίτη κατά σειρά μέρα της εβδομάδας. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο λαός συνηθίζει να λέει πως μια σειρά από κακά ολοκληρώνεται όταν αυτά συμβούν τρις («τρίτωσε το κακό»).

Η εξήγηση βρίσκεται στα άστρα;

Μια άλλη μία πιθανή εξήγηση θέλει την Τρίτη να συναντώνται ο Άρης με τον Κρόνο. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποια ώρα ακριβώς συμβαίνει αυτό έτσι ολόκληρη η μέρα αντιμετωπίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 09:57

Σχετικά Άρθρα

  • Τρίτη και 13: Ποιοι και γιατί τη θεωρούν γρουσούζικη μέρα
    Τρίτη και 13: Ποιοι και γιατί τη θεωρούν γρουσούζικη μέρα

    Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα.

    Η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετούς ισπανόφωνους λαούς. Αντίθετα οι Αγγλοσάξονες και οι Αμερικάνοι θεωρούν την Παρασκευή και 13 ως γκαντέμικη ημέρα. Οι Ισπανοί λένε «Την Τρίτη μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι», θεωρώντας την εξαιρετικά κακότυχη. Στην Ελλάδα, όμως, οι ρίζες του… κακού βρίσκονται στα βιβλία της Ιστορίας και στα άστρα.

    Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου.

    Με ποια ιστορικά γεγονότα συνδέεται

    Η επικρατέστερη άποψη είναι πως η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη, διότι την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλης. Βέβαια, το ημερολόγιο έδειχνε 29, και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13. Η συγκεκριμένη άποψη, όμως, μάλλον οφείλεται στην ανάγκη να βρεθεί η αιτία που συνέβη το γεγονός της Άλωσης.

    Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, ισχυρότερο έρεισμα φαίνεται να έχει η θεωρία πως η Τρίτη και 13 είναι γκαντέμικη, διότι την Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

    Όπως παρατηρεί ο “πατέρας” της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

    Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

    Τρίτη και 13 στον κινηματογράφο

    Τη γρουσούζικη ημέρα έχει τιμήσει και ο ελληνικός κινηματογράφος με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του», ο Γιάννης Γκιωνάκης.

    Η ταινία είναι σε σενάριο των Γιώργου Λαζαρίδη-Γιώργου Ρούσσου και σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου, μας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός προληπτικού πολιτικού μηχανικού, του Νίκου Σταυρίδη, που βρίσκει το «γούρι» του στο πρόσωπο ενός παλιού του συμμαθητή -τον ρόλο τον οποίο έχει ο Γιάννης Γκιωνάκης- πολύ φτωχού, αλλά και πολύ φιλόδοξου.

    Πηγή: In.gr

  • Τρίτη και 13: Η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου - Πώς προέκυψε
    Τρίτη και 13: Η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου - Πώς προέκυψε

    Θυμάστε τον αγαπημένο Σταυρίδη στην ταινία «Τρίτη και 13» του 1967, όπου έπαιζε τον προληπτικό και έβαζε σκόρδα όταν έβλεπε την ημερομηνία Τρίτη και 13; Ε, λοιπόν, σήμερα ξημερώνει αυτή η αποφράδα, όπως έλεγε μέρα. Πώς προέκυψε όμως και η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη;

    Η μέρα αυτή θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετούς ισπανόφωνους λαούς, ενώ η Παρασκευή και 13 αντίστοιχα, είναι ημέρα τρόμου, για τους Αγγλοσάξονες και τους Αμερικανούς.

    Πώς προέκυψε

    Όσον αφορά την Τρίτη και 13, δεν είναι ξεκάθαρο πού οφείλεται το υποτιθέμενο γρουσούζικο της ημέρας. Οι Ισπανοί λένε «Την Τρίτη μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι», θεωρώντας την εξαιρετικά κακότυχη. Στην Ελλάδα, όμως, οι ρίζες του… κακού βρίσκονται στα βιβλία της Ιστορίας και στα άστρα.

    Η επικρατέστερη άποψη είναι πως η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη, διότι την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλης. Βέβαια, το ημερολόγιο έδειχνε 29, και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13. Η συγκεκριμένη άποψη, όμως, μάλλον οφείλεται στην ανάγκη να βρεθεί η αιτία που συνέβη το γεγονός της Άλωσης.

    Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, ισχυρότερο έρεισμα φαίνεται να έχει η θεωρία πως η Τρίτη και 13 είναι γκαντέμικη, διότι την Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

    Φυσικά, αμφότερες οι ημερομηνίες δύσκολα μπορούν να επιβεβαιωθούν ως πηγή του κακού, με τις ρίζες της.. γκαντεμιάς να εντοπίζονται στους αριθμούς 13 και 3 (Τρίτη ημέρα της εβδομάδας) και στα άστρα.

    Αρχικά, το 13 θεωρούνταν για χιλιάδες χρόνια ως ανεπιθύμητος αριθμός, καθώς σπάει την αρμονία του «τέλειου» 12. Η μέρα έχει δύο 12ωρα, ο χρόνος έχει 12 μήνες, οι μαθητές του Χριστού ήταν 12, τα Ευαγγέλια της Εκκλησίας μας είναι 12, οι άθλοι του Ηρακλή ήταν 12, οι φυλές του Ισραήλ ήταν 12, οι ιμάμηδες των Αλεβήδων ήταν 12, οι οι θεοί του Ολύμπου ήταν επίσης 12 κ.ο.κ. Αν σε όλα αυτά τα… ιδανικά 12άρια προστεθεί ακόμα ένα νούμερο, τότε το 13 προκαλούσε ανησυχία στους λαούς. Τέλος, όσον αφορά τον γκαντέμικο αριθμό, το 13 αντιστοιχεί στον θάνατο στις κάρτες Ταρώ.

    Όσον αφορά τον συνδυασμό της Τρίτης με το 13, αυτό έχει να κάνει με μια άλλη προκατάληψη. Η Τρίτη, ως η 3η κατά σειρά ημέρα της εβδομάδας, κουβαλά αρνητικό συναισθηματικό φορτίο. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο λαός συνηθίζει να λέει πως μια σειρά από κακά ολοκληρώνεται όταν αυτά συμβούν τρις («τρίτωσε το κακό»).

    Η εξήγηση βρίσκεται στα άστρα

    Άλλη μία πιθανή εξήγηση για το γρουσούζικο της ημέρας στηρίζεται στην αστρολογία. Σύμφωνα με αυτή, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Τρίτη να αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο