Ακόμα και αυτοί που δεν τηρούν τη νηστεία της Σαρακοστής, απέχουν από τα «απαγορευμένα» τρόφιμα την Μεγάλη Εβδομάδα, εν αναμονή της Ανάστασης.
Η νηστεία της Σαρακοστής, που είναι ξεχωριστή σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας μας από τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Ακόμα και οι λιγότερο «ευσεβείς», συνηθίζεται να νηστεύουν την εβδομάδα του Θείου Πάθους, έστω και για λόγους καλής υγείας. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι μερικές ημέρες αποτοξίνωσης, ενόψει Πάσχα, μόνο καλό κάνουν στον οργανισμό μας.
Ποιες τροφές αποκλείονται τη Μεγάλη Εβδομάδα λόγω νηστείας
Η παράδοση θέλει η Μεγάλη Εβδομάδα να είναι εβδομάδα νηστείας, σε ένδειξη πένθους για το Θείο Πάθος. Αυτό σημαίνει πως τα ζωικά προϊόντα στο σύνολό τους -κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά- αποκλείονται από την διατροφή μας.
Εξαιρούνται τα θαλασσινά -χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρια, όστρακα- τα οποία, επειδή δεν έχουν αίμα, δεν θεωρούνται ζώα. Πρόκειται για μια δοξασία η οποία ανάγεται στο ιουδαϊκό παρελθόν του Χριστιανισμού και η οι Εβραίοι ως γνωστόν έχουν μια σειρά από κανόνες που σχετίζονται με την κατανάλωση του κρέατος και των υπολοίπων ζωικών προϊόντων.
Όμως η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν εξαντλείται στην στέρηση του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Για τους πραγματικούς πιστούς, απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και λαδιού την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.
Επιτρέπεται η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, λαχανικών και φρούτων, θαλασσινών και, συγκεκριμένες ημέρες (Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Πέμπτη), λαδερών φαγητών.
Οι τροφές που προτιμάμε την Μεγάλη Εβδομάδα
Φρούτα, όσπρια, λαχανικά, χόρτα, ξηροί καρποί, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, ελιές, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, μέλι και μανιτάρια είναι από τις τροφές που μπορεί κανείς να καταναλώσει άφθονες μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.
Τα όσπρια ειδικά είναι σωστό να καταναλώνονται μαζί με ρύζι, κινόα ή φαγόπυρο, ένας συνδυασμός που δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ανάλογης με του κρέατος.
Εξίσου απαραίτητα είναι σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το σέσκουλο, το κέιλ και πολλά άλλα, για το σίδηρο που περιέχουν και τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Προσοχή στην ζάχαρη
Πολλές φορές αυτοί που νηστεύουν στρέφονται υπερβολικά πολύ στα φρούτα, τους χυμούς και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ακόμα και το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι ή τα συσκευασμένα δημητριακά μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, που δεν φαίνεται χωρίς μια προσεκτική ανάγνωση των συστατικών που περιέχουν.
Ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς της νηστείας
Ακόμα και οι πιο πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι δικαιούνται να μην τηρήσουν τους κανόνες της νηστείας υπό προϋποθέσεις. Βρέφη, λεχώνες, έγκυες γυναίκες, σοβαρά άρρωστοι και άνθρωποι πολύ προχωρημένης ηλικίας απαλλάσσονται, αφού οι διατροφικές ανάγκες τους δεν μπορούν να καλυφθούν με τα όσα προβλέπει ο «ιερός κανόνας».
Πώς «σπάμε» τη νηστεία
Οι πιστοί που θα τηρήσουν με ευλάβεια τους κανόνες της νηστείας, θα πρέπει να προετοιμάσουν κατάλληλα το «έδαφος» για την κατάλυση της νηστείας μετά την Ανάσταση. Όσο πιο αυστηρή είναι η νηστεία, τόσο πιο ήπια πρέπει να είναι η προσαρμογή, για να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα για την υγεία μας.
Γι’ αυτό, μετά από την Ανάσταση, το έθιμο προβλέπει σούπα -μαγειρίτσα ή κοτόσουπα ή ταχινόσουπα- που θα προετοιμάσει το στομάχι μας κατάλληλα για το πατροπαράδοτο αρνί, το κοκορέτσι, τις πίτες και ό,τι άλλο περιβλέπει το πασχαλινό έθιμο ανά περιοχή.