Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 19:44

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα ματιών στον κόσμο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τι δείχνουν επιστημονικές έρευνες σε διάφορες περιοχές του κόσμου και οι θεωρίες για το μπλε χρώμα στα μάτια.

Κάποτε όλοι οι άνθρωποι στη Γη είχαν καστανά μάτια μέχρι που ένα άτομο είχε μια γενετική μετάλλαξη που επηρέασε το γονίδιο OCA2, ίσως μόλις πριν από 6.000 έως 10.000 χρόνια. Η τυχαία μετάλλαξη επηρέασε την παραγωγή της χρωστικής μελανίνης στην ίριδα, προκαλώντας ανοιχτότερες αποχρώσεις των ματιών, όπως πράσινο και μπλε.

Παλαιότερα, σύμφωνα με το IFL Science, πολλοί πίστευαν ότι απλά μερικά γονίδια ήλεγχαν το χρώμα των ματιών, αλλά οι επιστήμονες έχουν πλέον καταλάβει ότι αυτό συνδέεται με δεκάδες γονίδια. Έτσι, παρά την πολυπλοκότητα αυτή, υπάρχουν σαφείς τάσεις στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται το χρώμα των ματιών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το πιο συνηθισμένο χρώμα ματιών

Επισημαίνεται ότι τα καστανά μάτια είναι το πιο κοινό χρώμα ματιών των σύγχρονων ανθρώπων. Ωστόσο, η αναλογία των διαφορετικών χρωμάτων ματιών διαφέρει μαζικά από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 45% του πληθυσμού έχει καστανά μάτια, το 27% έχει μπλε μάτια, το 18% έχει καστανά μάτια, το 9% έχει πράσινα μάτια και το υπόλοιπο 1% έχει κάποιο χρώμα ματιών που δεν αναφέρεται προηγουμένως. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το 2014 η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας σε 2.000 άτομα στις ΗΠΑ.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν και λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το χρώμα των ματιών στην Αφρική, είναι προφανές ότι το καφέ είναι το κυρίαρχο χρώμα, ομοίως στη νότια Ασία και στην ανατολική Ασία.

Μια μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο Forensic Science International Genetics, εξέτασε δεδομένα σχετικά με το χρώμα των ματιών για ορισμένες χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, αναλύοντάς το σε «καφέ», «ενδιάμεσο» και «μπλε». Ενώ σε χώρες όπως η Αρμενία, πάνω από το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχε καστανά μάτια και 3% μπλε, στην Ισλανδία η κατάσταση ήταν αντίστροφη - το 9% των συμμετεχόντων είχε καστανά μάτια και το 74% μπλε.

Τι ισχύει με το μπλε χρώμα ματιών

Ίσως αναρωτιέστε γιατί η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη ποικιλία στο χρώμα των ματιών από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά όσον αφορά στα μπλε μάτια. Οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι για την απάντηση, αλλά έχουν διατυπώσει μερικές θεωρίες.

Μια ιδέα είναι η «υπόθεση της βιταμίνης D», η οποία υποστηρίζει ότι το ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια βοήθησαν τους προϊστορικούς ανθρώπους να προσαρμοστούν στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, όπου το φως είναι λιγότερο. Μια άλλη ιδέα είναι ότι έχει να κάνει με το ότι οι Ευρωπαίοι είχαν περισσότερα γονίδια Νεάντερταλ. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να πρόκειται για μια σύνθετη ανάμειξη παραγόντων που περιλαμβάνουν γενετική παρέκκλιση, ιδρυτικό αποτέλεσμα [σ.σ. η απώλεια γενετικής διαφοροποίησης που συμβαίνει όταν ένας νέος πληθυσμός δημιουργείται από έναν πολύ μικρό αριθμό ατόμων από έναν μεγαλύτερο πληθυσμό], χαλάρωση της φυσικής επιλογής και σεξουαλική επιλογή.

Βέβαια, όχι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα γαλανά μάτια εξαφανίζονται. Τα γονίδια που κωδικοποιούν τα μπλε μάτια είναι υπολειπόμενα, ενώ τα καστανά μάτια είναι επικρατούντα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα άτομο πρέπει να κληρονομήσει τα γονίδια για τα μπλε μάτια και από τους δύο γονείς του για να αποκτήσει το χαρακτηριστικό αυτό.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ορισμένους λανθασμένους ισχυρισμούς ότι τα μπλε μάτια μπορεί τελικά να εξαφανιστούν από τον πληθυσμό [παρόμοιοι ισχυρισμοί λέγονται συχνά και για τα κόκκινα μαλλιά]. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο να εκλείψουν τα μπλε μάτια στο ορατό μέλλον, απλώς και μόνο επειδή αρκετοί άνθρωποι φέρουν τα γονίδια για να διατηρήσουν τα υπολειπόμενα χαρακτηριστικά στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 11:22

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνο το «αθώο» τρίψιμο στα μάτια
    Γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνο το «αθώο» τρίψιμο στα μάτια

    Το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

    Αν αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει όταν τρίβετε τα μάτια σας, ένας οφθαλμίατρος έχει φροντίσει να σας λύσει την απορία.

    Ο Daniel Gatinel στο πλαίσιο έρευνάς του προ ετών για το πώς το τρίψιμο των ματιών επηρεάζει την υγεία τους, έκανε μαγνητική τομογραφία σε έναν ασθενή που δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό, καθώς όπως φαίνεται και στο βίντεο, όταν τρίβετε τους βολβούς των ματιών σας, στριμώχνονται στο κρανίο με έναν περίεργο τρόπο.

    Ο γιατρός και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαινομενικά αθώο τρίψιμο των ματιών, είναι πιο επιβλαβές απ’ ό,τι πιστευόταν. Μάλιστα, ενδέχεται να είναι η αιτία του κερατόκωνου, μιας πάθησης που προκαλεί διόγκωση του κερατοειδούς προς τα έξω.

    Συνοπτικά, το συνεχές τρίψιμο των ματιών προκαλεί:

    • Αϋπνία ή ανεπαρκής ύπνος
    • Ξηροφθαλμία
    • Άγνωστες αλλεργίες
    • Προβλήματα όρασης
    • Φακός επαφής που έχει προκαλέσει ερεθισμό
    • Βλεφαρίτιδα
    • Κοινό κρυολόγημα/γρίπη
    • Λάθος συνταγή όρασης
    • Σκόνη, ρύποι κ.λπ.

    Τι να κάνετε

    Στην περίπτωση που νιώθετε κάτι στο μάτι σας, αντί να το τρίψετε, αφήστε τα δάκρυά σας να το ξεπλύνουν μόνα τους. Αλλιώς δοκιμάστε αμπούλες φυσιολογικού ορού από το φαρμακείο ή τεχνητά δάκρυα και αν δεν τα καταφέρετε, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο.

    Πηγή: In.gr
  • Ο λόγος που τα μάτια βγαίνουν «κόκκινα» στις φωτογραφίες – Είναι λίγο… ανατριχιαστικό
    σε Viral
    Ο λόγος που τα μάτια βγαίνουν «κόκκινα» στις φωτογραφίες – Είναι λίγο… ανατριχιαστικό

    Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βγάζετε ομαδική φωτογραφία και να συνειδητοποιείτε ότι έχει καταστραφεί από τα μάτια σας που φαίνονται «κόκκινα» - Γιατί όμως συμβαίνει αυτό

    Ένα από τα πράγματα που ευχόμαστε τη στιγμή που κάποιος μας τραβάει μία φωτογραφία είναι να μην έχουν βγει «κόκκινα» τα μάτια μας.

    Τα «κόκκινα» μάτια είναι ικανά να καταστρέψουν και τις πιο καλοστημένες φωτογραφίες, αφού ακόμη και να προσπαθήσουμε να τα επεξεργαστούμε το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι αντιαισθητικό.

    Ο TikToker Nicholas Grant, ο οποίος «δοκιμάζει περίεργες θεωρίες βιντεοσκόπησης», μοιράστηκε ένα κλιπ που εξηγεί τους λόγους πίσω από το φαινόμενο των «κόκκινων ματιών», το οποίο εξέπληξε πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Ωστόσο, υπάρχει ένας αρκετά σκοτεινός λόγος για τον οποίο υποφέρουμε από το φαινόμενο των «κόκκινων ματιών» όταν φωτογραφιζόμαστε με φλας.

    Η πραγματική αιτία που ανατριχιάζει

    Ο TikToker Nicholas Grant, ο οποίος «δοκιμάζει περίεργες θεωρίες βιντεοσκόπησης», μοιράστηκε ένα βίντεο που εξηγεί τους λόγους πίσω από το φαινόμενο των «κόκκινων ματιών», το οποίο εξέπληξε πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι πιθανώς ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι αυτή η αλλοίωση στο χρώμα των ματιών οφείλεται στο φλας, αλλά αποδεικνύεται ότι η πραγματική αιτία είναι διαφορετική.

    «Εάν βρίσκεστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, η κόρη σας ανοίγει διάπλατα για να εισέλθει το φως και σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιούσατε ένα φλας. Κανονικά, αν το μάτι σας δει έντονο φως, κλείνει», αναφέρει.

    Προσθέτει, όμως, ότι: «Αυτό συμβαίνει επειδή η ίριδα συστέλλει την κόρη του ματιού για να προστατεύσει τον αμφιβληστροειδή και να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε καλύτερα αυτό που βλέπουμε»

    Ο Nicholas συνέχισε: «Αλλά ένα φλας είναι πολύ γρήγορο για να αντιδράσει η κόρη του ματιού».

    Το γεγονός ότι η κόρη είναι ανοιχτή είναι αυτό που προκαλεί το κόκκινο μάτι.

    «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες φωτογραφικές μηχανές κάνουν διπλό φλας – ένα για να κλείσει η κόρη και ένα για να τραβήξει πραγματικά τη φωτογραφία. Αλλά γιατί έχετε κόκκινα μάτια αν η κόρη σας δεν κλείνει;» , αναρωτιέται ο TikToker.

    Πίσω από τα μάτια

    Aποδεικνύεται ότι το χρώμα που βλέπετε είναι στην πραγματικότητα το φλας που φωτίζει το εσωτερικό των ματιών σας και παίρνει την κόκκινη όψη λόγω των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια σας.

    Έτσι, λοιπόν, δεν πρόκειται απλώς για μια ενοχλητική δυσλειτουργία της φωτογραφικής μηχανής – το φλας έχει την ικανότητα να ρίχνει μια ματιά στο τι συμβαίνει πίσω από τα μάτια, το φωτίζει και το απαθανατίζει για πάντα στο ρολό της κάμεράς.

    @nicolas_grant_

    Why do you get red eyes in photos?

    ♬ original sound - Nicolas Grant

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας: «Το κόκκινο αντανακλαστικό συμβαίνει όταν το φλας μιας φωτογραφικής μηχανής φωτίζει τον πλούσιο σε αίμα αμφιβληστροειδή χιτώνα»

    Αν τα μάτια κοιτάζουν απευθείας το φακό της φωτογραφικής μηχανής και το χρώμα που αντανακλά και στα δύο μάτια είναι κόκκινο, αυτό αποτελεί συνήθως ένα καλό σημάδι ότι ο αμφιβληστροειδής είναι υγιής.

    Οι αντιδράσεις των χρηστών

    Φυσικά και δεν έλειπαν οι αντιδράσεις των χρηστών που παρακολούθησαν το εν λόγω βίντεο.

    Ενας από αυτούς είπε: «Δηλαδή κυριολεκτικά εμείς βλέπουμε το εσωτερικό των ματιών μας;!»

    Ενώ ένας άλλος έγραψε: «Αυτό είναι λίγο ανατριχιαστικό».

    Ένας τρίτος πρόσθεσε: «Το σχολείο δεν θα μπορούσε ποτέ να το διδάξει αυτό».

    Μετά από αυτήν την πληροφορία, σίγουρα δε θα ξανακοιτάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις φωτογραφίες που έχουμε βγάλει με «κόκκινα» μάτια.

    Πηγή: in.gr

    Image by freepic.diller on Freepik

  • Η νέα επικίνδυνη τάση του Tik Tok: Άνθρωποι αλλάζουν το χρώμα των ματιών τους και κινδυνεύουν ακόμα και με τύφλωση
    Η νέα επικίνδυνη τάση του Tik Tok: Άνθρωποι αλλάζουν το χρώμα των ματιών τους και κινδυνεύουν ακόμα και με τύφλωση

    Μια νέα επικίνδυνη μόδα κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο TikTok: Η χειρουργική αλλαγή του χρώματος των ματιών, από σκούρα σε ανοιχτόχρωμα!

    Η τεχνική αυτή ονομάζεται και τατουάζ κερατοειδούς ή κερατοχρωμάτωση και χιλιάδες βίντεο έχουν κατακλύσει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από άτομα που δηλώνουν ενθουσιασμένα με το αποτέλεσμα.

    Οι κίνδυνοι για την υγεία

    Η επέμβαση αυτή στα μάτια κοστίζει στις ΗΠΑ 12.000 δολάρια ωστόσο δεν είναι μια διαδικασία που εγκρίνει το ανώτατο όργανο υγείας το FDA.

    Μάλιστα, όπως θα δείτε και στο βίντεο του OPEN, οι οφθαλμίατροι είναι άκρως επιφυλακτικοί με την τάση αυτή, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές. Για μολύνσεις, φωτοευαισθησία, αυξημένη πίεση στα μάτια, γλαύκωμα, καταρράκτη μέχρι και τύφλωση.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο