Plus +

Όταν η θερμοκρασία της ασφάλτου φτάνει τους 71°C – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας

Όταν η θερμοκρασία της ασφάλτου φτάνει τους 71°C – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας

Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο έδαφος και η υψηλής έντασης ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κατοικίδια, όπως και στον άνθρωπο.

Γράφει η ομάδα της ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Τα εγκαύματα των πελματικών φυμάτων (πατούσες) και του δέρματος, καθώς και η φωτοδερματίτιδα, είναι από τις πιο συνηθισμένες και επικίνδυνες καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ένας σκύλος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εγκαύματα Πελματικών Φυμάτων

Αιτίες

Κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος φτάνει τους 37°C, η θερμοκρασία της ασφάλτου μπορεί να φτάσει τους 71°C! Σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, το έντονο περπάτημα του σκύλου, το τρέξιμο ή ακόμα και το παιχνίδι σε επιφάνειες όπως η άσφαλτος, η άμμος, τα χαλίκια και το τσιμέντο της πισίνας, μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα διαφόρου βαθμού στα πελματικά του φύματα. Ειδικά η έλξη του σκύλου που αντιστέκεται με τα πόδια του, προκαλεί βίαιο σύρσιμο των φυμάτων πάνω στο ζεστό έδαφος και σοβαρού βαθμού έγκαυμα.

Συμπτώματα

Ένας σκύλος που αντιμετωπίζει έγκαυμα πελματικών φυμάτων παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, όπως:

● Απροθυμία μετακίνησης
● Δυσκολία στη βάδιση
● Λείξη (γλείψιμο) του άκρου ή των άκρων που πάσχουν
● Εκδήλωση πόνου και ενόχλησης στην προσπάθεια του κηδεμόνα να αγγίξει την περιοχή

Οι δερματικές αλλοιώσεις που προκύπτουν ποικίλουν ανάλογα με τον βαθμό καταπόνησης και τη χρονιότητα. Συνήθως εμφανίζονται ως φυσαλίδες, οι οποίες, σε δεύτερο χρόνο ρήγνυνται. Πολύ συχνά παρουσιάζονται επίσης διαβρώσεις, έλκη, αποκόλληση του φύματος και οροαιμορραγικό έκκριμα.

Αντιμετώπιση

Η ακριβής θεραπεία του εγκαύματος πελματικών φυμάτων εξαρτάται από τον βαθμό του και την έκταση των αλλοιώσεων. Μπορεί να περιλαμβάνει είτε τοπική είτε συστηματική αγωγή είτε συνδυασμό των παραπάνω, ανάλογα με το πώς αξιολογείται από τον κτηνίατρο.

Μέχρι την επίσκεψη του σκύλου στον κτηνίατρο συστήνεται:

● Διατήρηση των άκρων καθαρών και στεγνών, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση
● Αποφυγή σκληρού εδάφους
● Τοποθέτηση κολλάρου «Ελισάβετ», προς αποτροπή επίμονης λείξης του άκρου
● Τοποθέτηση προσωρινών επιθεμάτων, προς μείωση του πόνου

Πρόληψη

Για την πρόληψη του εγκαύματος πελματικών φυμάτων συνιστάται:

● Σύντομης διάρκειας βόλτες
● Αποφυγή παιχνιδιού σε άσφαλτο, χαλίκια, τσιμέντο κτλ., κατά τις πολύ ζεστές ημέρες
● Αποφυγή έλξης των σκύλων

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Πλάκεντια Κτηνιατρική Κλινική προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Πηγή: topetmou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις