Τόσο η εξέλιξη όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παίζουν ρόλο, λένε οι ειδικο
Αν έχετε δει ποτέ μια γάτα μπροστά σε μια κλειστή πόρτα, μπορεί να παρατηρήσετε πόσο πολύ φαίνεται να είναι ενοχλημένη από αυτό. Μπορεί να σπρώξουν ένα γούνινο χέρι κάτω από τη ρωγμή, να αρχίσουν να πατούν την πόρτα ή ακόμα και να της επιτεθούν ενώ νιαουρίζουν ταραγμένα. Αλλά γιατί οι γάτες φαίνεται να μισούν τόσο πολύ τις κλειστές πόρτες;
Βασική αιτία είναι ότι οι γάτες είναι περίεργες και φοβούνται να μη χάσουν επαφή, είπε η Δρ Karen Sueda. «Δεν ξέρω τι υπάρχει στην άλλη πλευρά, και θέλω να πάω να δω και να το καταλάβω», πρόσθεσε.
Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα και τους αρέσει να παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν στην επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του ιδιοκτήτη τους. Αυτός ο έλεγχος τους βοηθά να κρατηθούν ζωντανές στην άγρια φύση.
Οι βασικοί λόγοι
«Στις γάτες αρέσει να έχουν τον έλεγχο και την πρόσβαση χώρων αλλά και βασικών ζωτικών αναγκών», λέει η σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας Ingrid Johnson στο Live Science. «Δεν είναι κακές. Πρόκειται απλώς για τη συμπεριφορά ενός ζώου που είναι ταυτόχρονα αρπακτικό και θήραμα. Για να επιβιώσει πρέπει να κυνηγήσει αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να νιώθει ασφάλεια εντός του περιβάλλοντός του», εξηγεί η ίδια.
Η συμπεριφορίστρια γατών, Jane Ehrlich, αναφέρεται στα τρία πράγματα που, για τις γάτες, αποτελούν «κόκκινο πανί»: Το να μην έχουν επιλογές, το να μην έχουν τον έλεγχο και τις κάθε είδους αλλαγές. «Αν και δε θέλουν απαραιτήτως να εμπλακούν στα όσα συμβαίνουν πίσω από την πόρτα, θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει», λέει.
Τα κατοικίδια αιλουροειδή, επίσης, απολαμβάνουν να έχουν την αμέριστη προσοχή των «ιδιοκτητών» τους - κάτι που, μία κλειστή πόρτα, τους στερεί. Μελέτη από το 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Behavioral Processes» δείχνει ότι, οι περισσότερες γάτες, προτιμούν την αλληλεπίδραση με ανθρώπους από άλλα ερεθίσματα, όπως είναι το φαγητό ή το παιχνίδι. Και, όπως εξηγεί η Johnson, δεν καταλαβαίνουν ότι η πόρτα είναι κλειστή μόνο προσωρινά. «Ξέρουν απλώς ότι, ο χώρος στον οποίο μέχρι πρότινος είχαν πρόσβαση, όπου μπορεί να αισθάνονταν ασφαλείς ή να απολάμβαναν τον ύπνο, τη χαλάρωση ή το φαγητό τους, είναι ξαφνικά αποκλεισμένος. Όταν στερούμε τον έλεγχο από τις γάτες, τους δημιουργούμε άγχος», υπογραμμίζει.
Αν κι εσείς μοιράζεστε το σπίτι και τη ζωή σας με ένα -ή και περισσότερα- γατιά, θα πρέπει, σύμφωνα με τη Johnson, να είστε σαφείς και συνεπείς όσον αφορά στους χώρους στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση. Αυτό θα μειώσει το άγχος που τους δημιουργείται. Εάν, για παράδειγμα, δε θέλετε η γάτα να μπαίνει στην τραπεζαρία, μην αποκλείετε την πρόσβασή της στον χώρο μόνο όταν έχετε επισκέπτες.
Μπορεί η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των γατών πίσω από τις κλειστές πόρτες να μη φαίνεται σοβαρή, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να σημαίνει ότι, το ζώο, βρίσκεται σε πραγματική αγωνία. Ξέφρενα νιαουρητά, δίπλωμα των αυτιών προς τα κάτω και σφύριγμα στην αναπνοή τους δείχνουν ότι, τα ζώα, είναι πραγματικά αναστατωμένα, όπως εξηγεί η Sueda. Ενάς, ωστόσο, έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για τη συμπεριφορά της γάτας σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε κτηνίατρο, ώστε να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα υγείας.
Πηγή: ethnos.gr