Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 09:14

Ο λόγος που οι γάτες μισούν τις κλειστές πόρτες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τόσο η εξέλιξη όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παίζουν ρόλο, λένε οι ειδικο

Αν έχετε δει ποτέ μια γάτα μπροστά σε μια κλειστή πόρτα, μπορεί να παρατηρήσετε πόσο πολύ φαίνεται να είναι ενοχλημένη από αυτό. Μπορεί να σπρώξουν ένα γούνινο χέρι κάτω από τη ρωγμή, να αρχίσουν να πατούν την πόρτα ή ακόμα και να της επιτεθούν ενώ νιαουρίζουν ταραγμένα. Αλλά γιατί οι γάτες φαίνεται να μισούν τόσο πολύ τις κλειστές πόρτες;

Βασική αιτία είναι ότι οι γάτες είναι περίεργες και φοβούνται να μη χάσουν επαφή, είπε η Δρ Karen Sueda. «Δεν ξέρω τι υπάρχει στην άλλη πλευρά, και θέλω να πάω να δω και να το καταλάβω», πρόσθεσε.

Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα και τους αρέσει να παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν στην επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του ιδιοκτήτη τους. Αυτός ο έλεγχος τους βοηθά να κρατηθούν ζωντανές στην άγρια φύση.

Οι βασικοί λόγοι

«Στις γάτες αρέσει να έχουν τον έλεγχο και την πρόσβαση χώρων αλλά και βασικών ζωτικών αναγκών», λέει η σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας Ingrid Johnson στο Live Science. «Δεν είναι κακές. Πρόκειται απλώς για τη συμπεριφορά ενός ζώου που είναι ταυτόχρονα αρπακτικό και θήραμα. Για να επιβιώσει πρέπει να κυνηγήσει αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να νιώθει ασφάλεια εντός του περιβάλλοντός του», εξηγεί η ίδια.

Η συμπεριφορίστρια γατών, Jane Ehrlich, αναφέρεται στα τρία πράγματα που, για τις γάτες, αποτελούν «κόκκινο πανί»: Το να μην έχουν επιλογές, το να μην έχουν τον έλεγχο και τις κάθε είδους αλλαγές. «Αν και δε θέλουν απαραιτήτως να εμπλακούν στα όσα συμβαίνουν πίσω από την πόρτα, θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει», λέει.

Τα κατοικίδια αιλουροειδή, επίσης, απολαμβάνουν να έχουν την αμέριστη προσοχή των «ιδιοκτητών» τους - κάτι που, μία κλειστή πόρτα, τους στερεί. Μελέτη από το 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Behavioral Processes» δείχνει ότι, οι περισσότερες γάτες, προτιμούν την αλληλεπίδραση με ανθρώπους από άλλα ερεθίσματα, όπως είναι το φαγητό ή το παιχνίδι. Και, όπως εξηγεί η Johnson, δεν καταλαβαίνουν ότι η πόρτα είναι κλειστή μόνο προσωρινά. «Ξέρουν απλώς ότι, ο χώρος στον οποίο μέχρι πρότινος είχαν πρόσβαση, όπου μπορεί να αισθάνονταν ασφαλείς ή να απολάμβαναν τον ύπνο, τη χαλάρωση ή το φαγητό τους, είναι ξαφνικά αποκλεισμένος. Όταν στερούμε τον έλεγχο από τις γάτες, τους δημιουργούμε άγχος», υπογραμμίζει.

Αν κι εσείς μοιράζεστε το σπίτι και τη ζωή σας με ένα -ή και περισσότερα- γατιά, θα πρέπει, σύμφωνα με τη Johnson, να είστε σαφείς και συνεπείς όσον αφορά στους χώρους στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση. Αυτό θα μειώσει το άγχος που τους δημιουργείται. Εάν, για παράδειγμα, δε θέλετε η γάτα να μπαίνει στην τραπεζαρία, μην αποκλείετε την πρόσβασή της στον χώρο μόνο όταν έχετε επισκέπτες.

Μπορεί η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των γατών πίσω από τις κλειστές πόρτες να μη φαίνεται σοβαρή, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να σημαίνει ότι, το ζώο, βρίσκεται σε πραγματική αγωνία. Ξέφρενα νιαουρητά, δίπλωμα των αυτιών προς τα κάτω και σφύριγμα στην αναπνοή τους δείχνουν ότι, τα ζώα, είναι πραγματικά αναστατωμένα, όπως εξηγεί η Sueda. Ενάς, ωστόσο, έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για τη συμπεριφορά της γάτας σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε κτηνίατρο, ώστε να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα υγείας.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 09:57

Σχετικά Άρθρα

  • Κάνοντας ένα μόνο πράγμα καταστρέφεται η σχέση με τη γάτα σας
    σε Plus +
    Κάνοντας ένα μόνο πράγμα καταστρέφεται η σχέση με τη γάτα σας

    Οι γάτες, ειδικά τα μικρά γατάκια, είναι απίστευτα σκανδαλιάρικα πλάσματα. Κάνουν πάντα το δικό τους. Ανεβαίνουν στον πάγκο της κουζίνας και τρώνε ό,τι βρουν αφήνοντας παντού τρίχες. Πηδάνε στα κομοδίνα και πετάνε το αγαπημένο μας δαχτυλίδι κάτω. Και άντε να το βρούμε εμείς μετά.

    Καταστρέφουν με τα νυχάκια τους όλους τους καναπέδες. Σκαρφαλώνουν στις ωραίες μας πανάκριβες κουρτίνες και τις γεμίζουν τρύπες. Και εμείς γινόμαστε έξαλλοι. Και συχνά αντιδρούμε άσχημα. Τις μαλώνουμε, τις φωνάζουμε, τις τιμωρούμε και προσπαθούμε να τις πειθαρχήσουμε. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές με το λάθος τρόπο. Τον εντελώς λάθος τρόπο. Γιατί η τιμωρία είναι ο εντελώς λάθος τρόπος.

    Τι θα έλεγαν τώρα για αυτά από την πλευρά τους οι γάτες αν είχαν φωνή: «Εμείς οι γάτες είμαστε πολύ συγχωρητικά πλάσματα. Σίγουρα, αν μας πάτε στον κτηνίατρο, αν πάτε διακοπές για μια εβδομάδα και μας αφήσετε μόνες ή αν αλλάξετε θέση τα αγαπημένα μας έπιπλα, μπορεί να μελαγχολήσουμε για λίγο. Αλλά δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψουμε στον κανονικό εαυτό μας και όλα να είναι καλά και πάλι. Θα σας αγαπούμε και πάλι. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που κινδυνεύει να κάνει μόνιμη ζημιά στο δεσμό μαζί σας. Στη μεταξύ μας σχέση. Κάτι που είναι τοξικό και καταστρέφει την ευημερία μας αλλά και την αγάπη που σας έχουμε. Ποιο είναι αυτό; Όταν μας τιμωρείτε, μας φωνάζετε και προσπαθείτε να μας τιθασεύσετε. Αυτό, να ξέρετε, είναι καταστροφικό.»

    Ας επιστρέψουμε τώρα στα δικά μας, τα ανθρώπινα. Οι γάτες έχουν απόλυτο δίκιο. Το να προσπαθήσουμε να τις τιμωρήσουμε ή να τις πειθαρχήσουμε είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Και όσο και αν δεν γίνεται συχνά να κρατήσουμε τα νεύρα μας και να συγκρατηθούμε, πρέπει πάση θυσία να το κάνουμε. Γιατί είναι λάθος και, όπως λένε και οι γάτες, καταστροφικό.

    Γιατί όμως είναι λάθος να τιμωρείτε τη γάτα σας; Και τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού; Ας δούμε κάποια πράγματα για την τιμωρία.

    Οι γάτες δεν πιστεύουν ότι κάνουν κάτι λάθος

    Η αλήθεια είναι ότι στον κόσμο της γάτας δεν υπάρχει η λέξη λάθος. Τι είναι για αυτές το λάθος; Είναι στον ανθρώπινο κόσμο μας το ότι η γάτα μας συμπεριφέρεται άσχημα. Εκείνη δεν καταλαβαίνει γιατί το να ξύνει τον καναπέ, να πηδάει στον πάγκο ή να αναποδογυρίζει πράγματα είναι λάθος. Και εμείς τις τιμωρούμε για να συμμορφωθούν. Από τι; Από κάτι που δεν καταλαβαίνουν;

    Επομένως δεδομένου ότι οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τα κίνητρά μας, γιατί δηλαδή τις τιμωρούμε, δεν καταλαβαίνουν επίσης την έννοια της τιμωρίας. Απλά νομίζουν ότι εσείς – ένα άτομο που υποτίθεται ότι αγαπούν και εμπιστεύονται – ξαφνικά γίνεστε σκληροί και τρομακτικοί. Και αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει τρόμο και ανασφάλεια, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι καλό. Συχνά εμείς θέλουμε να μας φοβούνται (για αυτό και τις τιμωρούμε). Όμως δεν πρέπει να φοβούνται. Ο φόβος δεν βγάζει πουθενά.

    Είμαστε για αυτές τεράστια πλάσματα

    Σκεφτείτε πώς φαίνεστε σε μια γάτα σωματικά. Εάν είστε άτομο κανονικού μεγέθους, είστε ίσως 5 ή 6 φορές ψηλότεροι από εκείνη και ζυγίζετε από 7 έως 15 φορές το βάρος της. Είστε δηλαδή ένας γίγαντας σε σύγκριση με αυτή. Και ακόμα κι αν εκείνη σας εμπιστεύεται, αρχίζει να θεωρεί ότι θα μπορούσατε πολύ εύκολα να τη βλάψετε.

    Έτσι, αν τρέχετε γύρω γύρω, αντιδράτε θυμωμένα και ουρλιάζετε στη γάτα σας, ή κρατάτε ένα μπουκάλι σπρέι ή κρέμεστε απειλητικά από πάνω της, φαίνεστε αρκετά τερατώδεις! Ακόμα κι αν πραγματικά δεν θα της κάνατε κακό, εκείνη πώς να το ξέρει όταν ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο;

    Η τιμωρία μιας γάτας ή η απώλεια της ψυχραιμίας σας, μπορεί να προκαλέσουν ανασφάλεια, να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη και να βλάψουν κάθε δεσμό που έχετε μαζί της. Επιπλέον, δεν διορθώνουν τη συμπεριφορά της. Εκείνη είτε θα το κάνει όταν δεν είστε εκεί για να το δείτε, είτε θα βρει έναν άλλο, πιθανώς χειρότερο τρόπο, να ενεργήσει.

    Επίλυση προβλημάτων συμπεριφοράς χωρίς τιμωρία

    Αποφασίζετε λοιπόν μετά από όλα αυτά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας όταν η γάτα σας συμπεριφέρεται άσχημα. Και ορκίζεστε να μη χρησιμοποιήσετε καμία κακή τακτική, όπως να την ψεκάσετε με νερό- κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο. Όμως πρέπει ακόμα να αλλάξετε κάτι άσχημο που εκείνη κάνει. Ακολουθούν λοιπόν ορισμένες προτάσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν ώστε να μη χαλάσετε τη σχέση με τη γατούλα σας και να μην τη μετατρέψετε σε ένα φοβισμένο και αγχωμένο πλάσμα που θα κρύβεται όταν σας βλέπει.

    Βρείτε εναλλακτικές λύσεις

    Μήπως η γάτα σας πηδάει σε ψηλές επιφάνειες ή ξύνει έπιπλα; Είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί απλά αυτό είναι βασική συμπεριφορά γάτας. Βρείτε λοιπόν καλύτερες λύσεις για αυτή. Φτιάξτε της ψηλά μέρη για να πηδήξει, να αράξει και να σας ατενίζει από εκεί. Πάρτε της ονυχοδρόμια, γατόδεντρα και βάλτε διάφορες ειδικές γατίσιες επιφάνειες γρατζουνίσματος ώστε να ξεσπάει εκεί και όχι στα έπιπλά σας.

    Αποσπάστε της την προσοχή

    Κάνει η γάτα σας κάτι που σας ενοχλεί. Μπαίνει, ας πούμε, εμπόδιο ενώ προσπαθείτε να στρώσετε το κρεβάτι και να ετοιμαστείτε το πρωί. Αποσπάστε της την προσοχή! Πετάξτε το αγαπημένο της παιχνίδι μακριά από την περιοχή που θέλετε να φύγει. Ή ρίξτε μερικές λιχουδιές. Ή βρείτε κάτι άλλο να της αποσπάσετε την προσοχή.

    Βάλτε τη σε άλλο δωμάτιο για λίγο

    Η γάτα σας σάς εμποδίζει σε μια δουλειά που κάνετε ή όταν εργάζεστε στον υπολογιστή; Εάν αυτό πραγματικά σας ενοχλεί, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τη βάλετε σε άλλο δωμάτιο. Μην την αρπάξετε όμως νευριασμένα και την πετάξετε στο άλλο δωμάτιο κλείνοντας την πόρτα. Απλά ήρεμα και με καλό τρόπο σηκώστε τη και μεταφέρετέ τη στο άλλο δωμάτιο. Τοποθετήστε τη απαλά και δώστε της μερικές λιχουδιές ή ένα παιχνίδι για να την κρατήσετε απασχολημένη. Και ολοκληρώστε την εργασία σας ή τη δουλειά σας χωρίς να την έχετε τρομάξει.

    Αγνοήστε τη

    Εάν η γάτα σας πιστεύει ότι δεν της δίνετε αρκετή προσοχή, μπορεί να κάνει πράγματα για να της δώσετε σημασία. Πράγματα που μπορεί να είναι ενοχλητικά για εσάς. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να σταματήσετε αυτό που κάνατε για να την κυνηγήσετε. Δεν θα βγάλει πουθενά. Αγνοήστε λοιπόν εντελώς τη συμπεριφορά της. Κάντε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Γιατί διαφορετικά ενισχύετε τη συμπεριφορά της με αρνητικό τρόπο.

    Γενικά μην την αγνοείτε

    Για να μη συνεχίσει την πιο πάνω συμπεριφορά, να της δίνετε και εσείς, εδώ που τα λέμε, κάποια προσοχή. Βρείτε λίγο χρόνο και για εκείνη. Ασχοληθείτε μαζί της. Παίξτε τη. Μιλήστε της. Και γενικά κάντε πράγματα μαζί της. Ζωντανό πλάσμα είναι και όχι διακοσμητική κούκλα. Δείτε τη ως μέρος της ζωής σας και βεβαιωθείτε ότι περνάτε αρκετό χρόνο μαζί της.

    Ανταμείψτε την καλή της συμπεριφορά

    Όταν η γάτα σας κάνει κάτι που πραγματικά θέλετε να κάνει, δείξτε της την ικανοποίησή σας με γλυκές κουβέντες, αγκαλιές και δυο τρεις λιχουδιές. Οι γάτες ανταποκρίνονται καλά στις ανταμοιβές. Βρείτε τι αρέσει περισσότερο σε εκείνη και δώστε της το. Θα δείτε αλλαγή στη συμπεριφορά της.

    Η υπομονή και η επίλυση προβλημάτων με θετική ενίσχυση είναι οι μόνες λύσεις για να βελτιωθούν τα πράγματα και να μην καταστραφεί η σχέση που έχετε μεταξύ σας όταν επιλέγετε να την τιμωρήσετε. Δεν είναι καλύτερα έτσι;

    Πηγή: topetmou.gr

  • Χανιά: 58χρονη κρατούσε φυλακισμένα σε κλουβιά 87 γάτες και σκύλους - Πρόστιμο 199.000 ευρώ
    Χανιά: 58χρονη κρατούσε φυλακισμένα σε κλουβιά 87 γάτες και σκύλους - Πρόστιμο 199.000 ευρώ

    Χειροπέδες σε μία 58χρονη γυναίκα πέρασαν αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης Χανίων για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ευζωία ζώων συντροφιάς.

    Σύμφωνα με το cretapost.gr, η 58χρονη είχε σε κλουβιά στην αυλή του σπιτιού της 77 γάτες και 10 σκύλους τα οποία διαβιούσαν σε συνθήκες που δεν εξασφάλιζαν την ευζωία τους.

    Σε βάρος της Χανιώτισσας επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα 177.100 ευρώ για τις γάτες και 22.100 ευρώ για τους σκύλους. Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χανίων.

    Προς υιοθεσία τα ζώα

    Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Χανίων καθώς και φιλοζωικές οργανώσεις των Χανίων προκειμένου τα ζώα να υιοθετηθούν από υπεύθυνες οικογένειες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Περίεργο περιστατικό στη Λάρισα: Εξαφανίστηκαν ξαφνικά όλες οι γάτες ενός χωριού
    Περίεργο περιστατικό στη Λάρισα: Εξαφανίστηκαν ξαφνικά όλες οι γάτες ενός χωριού

    Ένα φρικτό γεγονός συμβαίνει στο χωριό Τερψιθέα στη Λάρισα όπου οι αδέσποτες γάτες άρχισαν ξαφνικά να εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη. Κάποιες από αυτές βρέθηκαν νεκρές σε διάφορα σημεία, ενώ άλλες δεν βρέθηκαν ποτέ.

    Υποψίες για δηλητηρίαση

    Οι κάτοικοι έχουν θορυβηθεί καθώς συνήθιζαν να προσφέρουν τροφή και υποψιάζονται τώρα πως κάποιος τις έχει δηλητηριάσει, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα onlarissa.gr.

    Η ομάδα κατοίκων σκοπεύει να απευθυνθεί στις αστυνομικές αρχές.

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Μύθος ή αλήθεια; Οι γάτες μπορούν να βρουν τον δρόμο για το σπίτι σε περίπτωση που χαθούν
    σε Plus +
    Μύθος ή αλήθεια; Οι γάτες μπορούν να βρουν τον δρόμο για το σπίτι σε περίπτωση που χαθούν

    Αν έχετε χάσει κάποια στιγμή τη γατούλα σας, τότε σίγουρα ξέρετε ότι πρόκειται για μια πολύ ψυχοφθόρα εμπειρία. Και ακόμα πιο ψυχοφθόρα είναι αν δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο της επιστροφής.

    Αν γύρισε πίσω, είναι κάτι πολύ ευχάριστο και ίσως σας έκανε να αναρωτηθείτε πώς τα κατάφερε. Και φυσικά δεν είναι το μόνο ερώτημα που σας γεννήθηκε. Μπορεί να αναρωτηθήκατε πόσο μακριά έφτασε, αν αναγνωρίζει ποιο είναι το σπίτι της και μετά από πόσο καιρό θα μπορούσε να επιστρέψει.

    Αν και είναι δύσκολο να προβλέψεις αυτά τα μυστήρια πλάσματα, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα. Φυσικά, ευχόμαστε κανείς γατογονιός να μη ζήσει παρόμοια κατάσταση ποτέ.

    Μπορούν οι δεσποζόμενες γάτες να βρουν το δρόμο για το σπίτι;

    Η διαφορά ανάμεσα στις αδέσποτες και τις δεσποζόμενες γάτες είναι πολύ σημαντική όταν εξετάζουμε το συγκεκριμένο ερώτημα. Και αυτό γιατί οι αδέσποτες γατούλες είναι γενικά πιο εξοικειωμένες με το εξωτερικό περιβάλλον γιατί πολύ απλά ζουν σε αυτό. Αντίθετα, οι γάτες που ζουν στο σπίτι, τείνουν να έχουν μια πιο περιορισμένη εικόνα το εξωτερικού περιβάλλοντος για τον πολύ απλό λόγο ότι ζουν αποκλειστικά -τουλάχιστον οι περισσότερες- μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες που μια γάτα ενώ έφυγε από το σπίτι της, τελικά επέστρεψε, είτε αρκετά σύντομα είτε πολλές εβδομάδες ή αρκετούς μήνες αργότερα. Ίσως κι εσείς έχετε ζήσει μια παρόμοια κατάσταση και τελικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το αιλουροειδές σας κατοικίδιο γύρισε σπίτι. Αλλά, όπως συμβαίνει με όλα τα πλάσματα τα οποία είναι μοναδικά, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν θα επιστρέψουν ή όχι.

    Τι λένε οι επιστήμονες σχετικά με το ένστικτο της γάτας;

    Η ικανότητα της γάτας να εντοπίζει το σπίτι της και να επιστρέφει σ’ αυτό, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο μελέτης. Αν και οι έρευνες έχουν παρουσιάσει ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία, μερικές θεωρίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. Ποια είναι η εξήγηση αυτή; Η εξήγηση είναι ότι οι γάτες διαθέτουν ιδιαίτερα αναπτυγμένη όσφρηση και μπορούν να εντοπίσουν μυρωδιές από μακρινές αποστάσεις. Επιπλέον, οι γάτες έχουν πολύ καλή ακοή, η οποία τις βοηθά να εντοπίζει οικείους ήχους που προέρχονται από το σπίτι τους. Κάποιες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι γάτες, όπως και τα πτηνά, είναι αρκετά ευαίσθητες στα μαγνητικά πεδία της Γης. Αυτή, λοιπόν, η “ευαισθησία” θα μπορούσε να αποτελέσει καθοδηγητικό παράγοντα της γάτας για να βρει το σπίτι της αν έχει φύγει ή χαθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες.

    Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια γάτα μέχρι να βρει τον δρόμο της επιστροφής;

    Έχουν υπάρξει πολλές ιστορίες για γάτες που ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα μέχρι να γυρίσουν στο σπίτι τους. Μάλιστα, ορισμένες ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε διάστημα μερικών μηνών. Ωστόσο, όταν κάποια γάτα χάνεται, συνήθως δε φεύγει τόσο μακριά από το σπίτι. Η απόσταση που διανύει τις πιο πολλές φορές είναι σχετικά μικρή. Οι περισσότερες γάτες που χάνονται, βρίσκονται συνήθως σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Αυτό συμβαίνει λόγω του ενστίκτου της επιβίωσης και της φύσης τους να είναι κυρίαρχες μιας περιοχής, πράγμα που τις εμποδίζει να τολμήσουν να πάνε πολύ μακριά. Φυσικά, κάτι τέτοιο εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία κάθε γάτας, την υγεία της και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγε από το σπίτι.

    Μπορεί να βρει μια γάτα τον δρόμο της επιστροφής μετά από χρόνια ή μήνες;

    Παρόλο που οι πιθανότητες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που κάποια γάτα επανενώθηκε με τον κηδεμόνα της μετά από μήνες ή και χρόνια εξαφάνισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παίζει ρόλο ένας συνδυασμός τύχης, ικανοτήτων επιβίωσης της γάτας και αυτού του μυστηριώδους ενστίκτου της επιστροφής. Δυστυχώς, θα πρέπει να είμαστε λίγο περισσότερο ρεαλιστές καθώς οι ιστορίες με τις γάτες που ξαναβρήκαν το σπίτι τους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι ο κανόνας.

    Συνοψίζοντας

    Όλοι ξέρουμε πόσο μυστήρια πλάσματα είναι οι γάτες. Κάποιες συμπεριφορές είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν αλλά αξίζει ο κόπος να προσπαθήσουμε. Αν είστε γατογονιός κάντε τα πάντα για να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να περάσετε από τέτοια ψυχολογική ταλαιπωρία, τόσο εσείς όσο και η γάτα σας.

    Ελπίζουμε πάντα όλες οι γάτες να βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής.

    Πηγή: topetmou.gr

    Photo by Jessica Lewis on Unsplash

  • Τα γιορτινά φυτά που είναι τοξικά για τη γάτα σας
    σε Plus +
    Τα γιορτινά φυτά που είναι τοξικά για τη γάτα σας

    Ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι το στόλισμα του σπιτιού σε προετοιμασία για τις γιορτινές ημέρες.

    Αν είστε σαν εμένα, μπορεί το σπίτι σας να μη θυμίζει μόνο Χριστούγεννα, αλλά και λίγο απόκριες. Λαμπάκια παντού, μπάλες και παιχνίδια, βελούδο και παγιέτες, και γλάστρες με πανέμορφα εποχιακά φυτά. Ή, τουλάχιστον, έτσι θα ήθελα να είναι το σπίτι μου αν δεν είχα γάτες. Κι επειδή προτιμώ να ζω με γάτες απ’ ότι με σπίτι-καρνάβαλο, αρκούμαι σε DIY ιδέες για χριστουγεννιάτικα δέντρα ασφαλή για γάτες, δεν αφήνω εκτεθειμένα καλώδια, σχοινιά και κορδέλες, και προσέχω ποια φυτά βάζω στο σπίτι μου κατά τη διάρκεια των γιορτών και όλον τον χρόνο.

    Διαβάστε περισσότερα στο topetmou.gr

    Photo by Jessica Lewis on Unsplash

  • Μελέτη αποκαλύπτει: Οι γάτες έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου
    σε Plus +
    Μελέτη αποκαλύπτει: Οι γάτες έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου

    Ούτε 10, ούτε 20, ούτε 50, ούτε καν 100. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Processes τον περασμένο μήνα, δύο Αμερικανοί επιστήμονες μέτρησαν 276 διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου σε γάτες που αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.

    «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η επικοινωνία των γατών είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε στο CNNi η συν-συγγραφέας της μελέτης Μπρίτανι Φλόρκιεβιτς, εξελικτική ψυχολόγος στο Κολέγιο Lyon στο Αρκάνσας, προσθέτοντας ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η εξημέρωση από τον άνθρωπο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της επικοινωνίας μέσω εκφράσεων του προσώπου.

    Η Φλόρκιεβιτς εξήγησε ότι οι εξημερωμένες γάτες είναι συνήθως πιο κοινωνικά ανεκτικές από τις αγριόγατες, λόγω του τρόπου με τον οποίο ζουν κοντά στον άνθρωπο, οπότε οι ερευνητές περίμεναν να δουν έκφραση τόσο σε θετικά όσο και σε αρνητικά πλαίσια – αλλά εξεπλάγησαν όταν παρατήρησαν «276 μορφολογικά διακριτές εκφράσεις προσώπου».

    Σύμφωνα με την Φλόρκιεβιτς και την επικεφαλής συγγραφέα Λόρεν Σκοτ, φοιτήτρια Ιατρικής από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας με προσωπικό ενδιαφέρον για τις γάτες, η εξημέρωση επιτρέπει περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γατών, γι' αυτό πίστευαν ότι αυτές θα έδειχναν περισσότερη έκφραση.

    Για τη συλλογή δεδομένων, η Σκοτ βιντεοσκόπησε 53 γάτες σε ένα τοπικό cat cafe, όταν και οι δύο βρίσκονταν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουνίου 2022. Από τα 194 λεπτά βίντεο που συγκέντρωσε, κατέγραψε 186 αλληλεπιδράσεις αιλουροειδών. Οι γάτες ήταν ενήλικες οικόσιτες κοντότριχες και των δύο φύλων, όλες στειρωμένες.

    Και οι δύο ερευνητές αξιολόγησαν τις διαφορές στην έκφραση με ένα σύστημα κωδικοποίησης που σχεδιάστηκε ειδικά για γάτες, το οποίο ονομάζεται Cat Facial Action Coding System, και εξετάζοντας τον αριθμό και τους τύπους των κινήσεων των μυών του προσώπου. Στη μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν οι μυϊκές κινήσεις που σχετίζονται με βιολογικές διεργασίες, όπως η αναπνοή και το χασμουρητό.

    Αν και δεν ήταν σε θέση να αποδώσουν ένα νόημα σε κάθε έκφραση που κατέγραψαν, οι Φλόρκιεβιτς και Σκοτ διαπίστωσαν ότι το 45,7% των κωδικοποιημένων εκφράσεων ήταν φιλικές, ενώ το 37% ήταν επιθετικές.

    Για παράδειγμα, σε μία από τις φιλικές εκφράσεις τα αυτιά και τα μουστάκια κινούνται προς τα εμπρός ενώ τα μάτια κλείνουν, ενώ μια επιθετική γάτα έχει κόρες ματιών σε συστολή, αυτιά στραμμένα προς τα κάτω και πίσω, και γλείφει το χείλος με τη γλώσσα της.

    «Ελπίζουμε να διευρύνουμε το μέγεθος του δείγματός μας για να συμπεριλάβουμε γάτες που ζουν σε άλλες τοποθεσίες, σε σπίτια με πολλές γάτες, σε αγέλες στη φύση και ούτω καθεξής», δήλωσε η Φλόρκιεβιτς. Ένας άλλος στόχος για το μέλλον είναι να διεξαχθεί μια ξεχωριστή μελέτη για να διαπιστωθεί τι σημαίνουν περισσότερες από τις καταγεγραμμένες εκφράσεις, πρόσθεσε.

    Με πληροφορίες από: Cats have 276 different facial expressions, study finds by Hafsa Khalil, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βαναυσότητα στη Βούλα: Άφησε χωρίς λουρί τρία πίτμπουλ και κατασπάραξαν αδέσποτες γάτες – Εξοργιστικό βίντεο
    Βαναυσότητα στη Βούλα: Άφησε χωρίς λουρί τρία πίτμπουλ και κατασπάραξαν αδέσποτες γάτες – Εξοργιστικό βίντεο

    Οργισμένοι είναι οι κάτοικοι γειτονιάς στη Βούλα, εξαιτίας της άγριας επίθεσης τριών σκυλιών ράτσας πίτμπουλ σε αδέσποτες γάτες. Συγκεκριμένα, τα σκυλιά που κυκλοφορούσαν χωρίς λουρί και φίμωτρα, κατασπάραξαν 6 με 7 γάτες.

    Η καταγγελία, σύμφωνα με το MEGA, έγινε από αυτόπτη μάρτυρα που έζησε όσα έγιναν και ενημέρωσε την Αστυνομία, ενώ κάμερα ασφαλείας καταστήματος έχει καταγράψει σκηνές που πραγματικά σοκάρουν με την αγριότητα των τριών σκυλιών.

    Το χρονικό

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, κον΄τα στο Ασκληπιείο. Τα τρία πίτμπουλ κυκλοφορούσαν χωρίς λουριά και φίμωτρα.

    Κάτοικος της περιοχής που είδε όσα έγιναν έκανε την ακόλουθη ανάρτηση για το περιστατικό: «Χθες έγινε ένα τρομερό περιστατικό. Τρία σκυλιά ράτσας πίτμπουλ,τα έβγαλε κύριος που μένει κοντά στο Ασκληπιείο χωρίς λουριά και φίμωτρα, και κατασπάραξαν 6-7 γάτες στην Γεωργίου Παπανδρέου και συμβολή με Βασιλέως Παύλου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι νεκρές γάτες αλλά ότι θα μπορούσαν να κάνουν επίθεση σε μικρά παιδάκια ή μικρόσωμα σκυλιά. Η Ε.Α μετά από καταγγελία που του έγινε, του βεβαίωσε πρόστιμο μόλις 300 ευρώ και λέγοντας ότι νομικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο (…)».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης των σκυλιών ισχυρίστηκε ότι άγνωστοι προσπάθησαν να διαρρήξουν το σπίτι του και άφησαν την πόρτα ανοιχτή, με αποτέλεσμα να βγουν στον δρόμο τα σκυλιά. Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι ο ίδιος ήταν στο αυτοκίνητό του σε κοντινή απόσταση από το σημείο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Οργή στην Πάτρα - Άγνωστοι σκότωσαν πάνω από 10 αδέσποτες γάτες
    Οργή στην Πάτρα - Άγνωστοι σκότωσαν πάνω από 10 αδέσποτες γάτες

    Μαζική δολοφονία μικρών γατών σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες στα Μποζαΐτικα της Πάτρας. Συνολικά 12 νεκρά ζώα από φόλες βρήκαν μέσα σε τρεις ημέρες οι άνθρωποι που φροντίζουν τις αδέσποτες γάτες γύρω και μέσα σε εστιατόριο στην Παραλία Προαστίου στην οδό Μέντορος.

    Όπως είπαν κάτοικοι στην «Πελοπόννησο», επρόκειτο για υγιή τετράποδα μέχρι τη στιγμή που οι εγκληματίες προχώρησαν στην αποτρόπαια πράξη. Στη θέα των άτυχων ζώων ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου με την κτηνίατρο του Δήμου με αντίδοτα σε ενέσιμα διαλύματα σε μια προσπάθεια να σωθούν κάποιες γάτες. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν.

    Οι άνθρωποι δεν προλάβαιναν να θάβουν ζώα καθώς το ένα ξεψυχούσε μετά το άλλο. Αστυνομικοί του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Πάτρας (σοκαρισμένοι και εκείνοι) έφθασαν αμέσως στην περιοχή, πήραν καταθέσεις και ερεύνησαν για τυχόν ύπαρξη βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος των γύρω σπιτιών.

    Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την έρευνα, ώστε να εντοπιστεί ο δράστης.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο