Plus +

Πόσα χρόνια ζωής κερδίζουν οι παντρεμένοι – Ποιους ωφελεί περισσότερο ο γάμος

Πόσα χρόνια ζωής κερδίζουν οι παντρεμένοι – Ποιους ωφελεί περισσότερο ο γάμος Φωτογραφία: freepic.diller
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, η ψυχολόγος και εγκληματολόγος Ιωάννα Σκλιάμη εξηγεί στην κάμερα του Newsbomb.gr την ψυχολογική σημασία του γάμου, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, αλλά και τον ρόλο της τεχνολογίας στις σύγχρονες σχέσεις

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου που είναι σήμερα, 9 Φεβρουαρίου η ψυχολόγος και εγκληματολόγος Ιωάννα Σκλιάμη μίλησε στην κάμερα του Newsbomb.gr για μία από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες σχέσεις: «Τον γάμο». Ο γάμος, πέρα από έναν κοινωνικό θεσμό, αποτελεί τον πυλώνα που στηρίζει πολλές φορές την ψυχική ευημερία των ανθρώπων. Στηρίζεται στην αμοιβαία αγάπη, τον σεβασμό, την αφοσίωση και την επικοινωνία, και όλα αυτά είναι τα συστατικά που κάνουν τον γάμο να παραμένει ζωντανός και δυνατός μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Είναι η αφετηρία για κοινές εμπειρίες και η δύναμη που βοηθά τα ζευγάρια να ξεπερνούν τις δυσκολίες τής καθημερινότητας και τις προκλήσεις της ζωής. Όπως σημειώνει η ψυχολόγος και εγκληματολόγος, Ιωάννα Σκλιάμη: «Ο γάμος αποτελεί θεμέλιο για τη συναισθηματική στήριξη, την προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργία μιας κοινής ζωής, γεμάτης αγάπη και αλληλοσεβασμό. Είναι, ουσιαστικά, μια συνεργασία ζωής, που μπορεί να προσφέρει βαθιά ψυχολογικά οφέλη και μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας».

Δείτε τη συνέντευξη με την Ιώαννα Σκλιάμη εδώ:

Ο γάμος, σύμφωνα με την ψυχολόγο Ιωάννα Σκλιάμη, δεν είναι απλώς ένας κοινωνικός θεσμός, αλλά και μια σημαντική ψυχολογική διαδικασία που επηρεάζει τη συναισθηματική και ψυχική υγεία των συντρόφων. Ο γάμος που στηρίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό και την επικοινωνία προσφέρει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη, όπως την συναισθηματική σταθερότητα, την αίσθηση ασφάλειας, και τη μείωση του άγχους. «Οι άνθρωποι σε έναν γάμο έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και κινδύνου κατάθλιψης σε σύγκριση με τους ανύπαντρους», εξηγεί η κ. Σκλιάμη, προσθέτοντας ότι οι σύντροφοι νιώθουν την υποστήριξη και την αποδοχή που ενισχύει την ψυχική τους ανθεκτικότητα.

«Ο γάμος, όταν στηρίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό και την επικοινωνία, μπορεί να προσφέρει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη. Η ασφάλεια είναι μια αίσθηση που προσφέρει ο γάμος. Ένας σταθερός γάμος προσφέρει ένα συναισθηματικό καταφύγιο, όπου οι σύντροφοι νιώθουν ασφάλεια, υποστήριξη και αποδοχή χωρίς άγχη. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, και παρά τις ευθύνες που μπορεί να έχει ένας γάμος, έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε γάμο έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κινδύνου κατάθλιψης σε σύγκριση με τους ανύπαντρους. Και αυτό, γιατί η αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος που με στηρίζει στις δύσκολες στιγμές και περνάμε μαζί του ευχάριστες στιγμές μειώνει την ψυχολογική επιβάρυνση. Έχουμε καλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα. Η κοινή ζωή με σύντροφο προσφέρει ισχυρό μηχανισμό αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων, αφού το ζευγάρι μοιράζεται βήματα και ταυτόχρονα βρίσκει λύσεις από κοινού», εξήγησε η Ιωάννα Σκλιάμη.

Ένα άλλο θετικό ψυχολογικό αποτέλεσμα του γάμου είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. «Ένας υποστηρικτικός σύντροφος ενισχύει το αίσθημα προσωπικής αξίας και αυτοπεποίθησης», αναφέρει η κ. Σκλιάμη, και συνεχίζει λέγοντας πως η κοινή ζωή με τον σύντροφο προσφέρει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και για την ενίσχυση μιας πιο θετικής στάσης απέναντι στη ζωή.

«Επιπλέον, οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη σωματική υγεία. Έρευνα που έχει γίνει από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έδειξε ότι οι παντρεμένοι ζουν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από τους ανύπαντρους. Επίσης, ο γάμος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πλαίσιο προσωπικής ανάπτυξης, καθώς οι σύντροφοι μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους. Τέλος, ο γάμος ενισχύει την ικανοποίηση από την καθημερινότητα, καθώς τα ζευγάρια μοιράζονται καθημερινές χαρές και προκλήσεις, κάτι που συμβάλλει στη συνολική αίσθηση πληρότητας και νοήματος στη ζωή τους», σημείωσε η ψυχολόγος.

Οι προκλήσεις του γάμου και η σημασία της επικοινωνίας

Παρ’ όλα αυτά, η κοινή ζωή ενός ζευγαριού αντιμετωπίζει και προκλήσεις. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, μία από τις κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Η «έλλειψη ενεργητικής ακρόασης» και η αδυναμία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους αποτελούν βασικούς παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν χάσματα και να εντείνουν τις εντάσεις. «Η καθημερινότητα μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική απομάκρυνση, και οι οικονομικές δυσκολίες, οι διαφωνίες για την ανατροφή των παιδιών ή οι συγκρούσεις με τρίτους όπως οι γονείς, είναι συχνές αιτίες διαφωνιών», προσθέτει η κ. Σκλιάμη.

«Ο γάμος είναι ουσιαστική δέσμευση και απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σαφώς, πρέπει να κυριαρχεί το "εμείς" και όχι το "εγώ". Ο γάμος συμβάλλει στην ευτυχία και τη χαρά, αλλά επίσης επιφέρει και προκλήσεις. Η μείωση τής συναισθηματικής εγγύτητας μπορεί να προκύψει από τη ρουτίνα τής καθημερινότητας. Καταλαβαίνεις ότι η συναισθηματική απομάκρυνση είναι συχνή όταν δεν υπάρχει ποιοτικός χρόνος μαζί», είπε.

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, οι οικονομικές δυσκολίες και οι διαφορές μπορούν να φέρουν εντάσεις και να επηρεάσουν τη σχέση. Οι συγκρούσεις, όταν δεν διαχειρίζονται σωστά, μπορούν να επιδεινώσουν τα πράγματα, ειδικά όταν εισέρχονται και τρίτοι παράγοντες όπως οι γονείς ή οι συγγενείς που ασκούν πίεση. Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι οι διαφορετικές προσδοκίες και στόχοι ζωής, καθώς και οι εξωσυζυγικές σχέσεις και η προδοσία εμπιστοσύνης, που μπορούν να βλάψουν τη σταθερότητα του γάμου».

Η τεχνολογία στις σύγχρονες σχέσεις: Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Η τεχνολογία, και ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες σχέσεις. Όπως αναφέρει η Ιωάννα Σκλιάμη, τα social media έχουν αλλάξει τη δυναμική των γάμων, επηρεάζοντας την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη. «Οι άνθρωποι μπορεί να είναι σωματικά παρόντες στον ίδιο χώρο, αλλά να είναι ψυχικά αποστασιοποιημένοι λόγω των κοινωνικών δικτύων», εξηγεί η ψυχολόγος. Παράλληλα, η συνεχής σύγκριση των σχέσεων με "τέλειες" εικόνες που προβάλλονται στα social media, δημιουργεί ανασφάλεια και απογοήτευση στα ζευγάρια.

«Τα social media και οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν αλλάξει τη δυναμική των συζυγικών σχέσεων και γενικά των σχέσεων, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη και την εγγύτητα μεταξύ των ζευγαριών. Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν επηρεάσει τον τρόπο που συναναστρεφόμαστε και μάλιστα χωρίς να το συνειδητοποιούμε πολλές φορές. Τα social media συχνά δημιουργούν απομάκρυνση μεταξύ των ζευγαριών, καθώς τα άτομα αποσπώνται από τη φυσική παρουσία του συντρόφου τους και ασχολούνται με τις διαδικτυακές τους σχέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποιοτικού χρόνου, περισσότερες παρεξηγήσεις, εντάσεις και ακόμη και ζήλια», εξήγησε η ψυχολόγος.

Η επίδραση των παιδιών στη σχέση του ζευγαριού

Ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει δραματικά τη δυναμική της σχέσης του ζευγαριού. Όπως αναφέρει η Ιωάννα Σκλιάμη: «Από 2 άτομα γινόμαστε 3, 4 και η απόκτηση παιδιών προσθέτει νέες προκλήσεις και πολυπλοκότητα». Εκτός από τις συναισθηματικές προσαρμογές, οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν και πρακτικές δυσκολίες, όπως το οικονομικό άγχος, καθώς τα έξοδα και οι υποχρεώσεις αυξάνονται.

Επιπλέον, ο ερχομός ενός παιδιού συνεπάγεται και σημαντική στέρηση ύπνου. «Η γονική μέριμνα οδηγεί συχνά σε μειωμένο ύπνο και εξάντληση», γεγονός που επηρεάζει τη διάθεση και τη σχέση του ζευγαριού. Ο καταμερισμός των καθηκόντων, επίσης, μπορεί να φέρει ένταση αν δεν υπάρχει αμοιβαία συνεργασία.

Η κοινωνική ζωή του ζευγαριού αλλάζει, καθώς «οι προτεραιότητες αλλάζουν και ο διαθέσιμος χρόνος μειώνεται». Έτσι, «το ζευγάρι μπορεί να απομακρυνθεί, αν δεν προσπαθήσει να διατηρήσει τη μεταξύ τους ισορροπία και επικοινωνία. Εν τέλει, ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει χαρά και αγάπη, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την ισορροπία της σχέσης, εάν το ζευγάρι δεν είναι έτοιμο να διαχειριστεί τις νέες του ευθύνες με σοβαρότητα και συνεργασία».

Τέλος, η Ιωάννα Σκλιάμη τονίζει πως «κάθε γάμος και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επικοινωνία και τη συνεργασία για να διατηρηθεί η αρμονία και η ευτυχία στην οικογενειακή ζωή».

Η ιστορία πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε για να αναδείξει τη σημασία του γάμου και να ενισχύσει τη συνείδηση των θετικών ψυχολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων των μακροχρόνιων σχέσεων. Η ημέρα αυτή αποσκοπεί στο να αναγνωρίσουμε την αξία της δέσμευσης και της συνεργασίας, καθώς και να τιμήσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στον γάμο τους.

Η γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της στην προσπάθεια να δοθεί έμφαση στον ρόλο του γάμου στην κοινωνία και να ενισχυθεί η σημασία της υγιούς επικοινωνίας και της υποστήριξης μεταξύ των συντρόφων. Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η αγάπη, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι τα θεμέλια για μια επιτυχημένη και ισχυρή σχέση.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup