Πολιτικά

Σταθεροποίηση Οικονομίας και κοινωνικές παρεμβάσεις

Σταθεροποίηση Οικονομίας και κοινωνικές παρεμβάσεις

Του Μ. Μπαλαούρα*

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι “τα θετικά μέτρα δεν είναι μόνο αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά πολύ περισσότερα” και συνέχισε απαριθμώντας τα σημαντικότερα εξ’ αυτών:

• Ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από την Κομισιόν, το μοναδικό πλέον αρμόδιο όργανο
• Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου
• Αναμόρφωση εξωδικαστικού μηχανισμού χρεών
• Καταβολή αναδρομικών στους ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς κλπ.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών κατά 33,3%
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ξεκινώντας από το 2019 με μείωση κατά 10%
• Επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου, επιβαρύνοντας τα φτωχότερα στρώματα
• Μετατροπή 3.οοο εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» σε αορίστου χρόνου και απελευθέρωσή τους από την ομηρία
• Πρόσληψη 4.5000 μόνιμων εκπαιδευτικών
• Επιδότηση Ενοικίου
• Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών

Το μαρτύριο της σταγόνας
Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι κάθε μέτρο θα νομοθετείται ξεχωριστά. “Είναι το μαρτύριο της σταγόνας, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, για να δούμε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδίως της ΝΔ”, είπε χαρακτηριστικά.
Για τη μεσαία τάξη, ο βουλευτής παραδέχτηκε ότι “έχει κάνει βαρύτατες θυσίες στη κρίση”, υποστήριξε όμως ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε σημαντικές παρεμβάσεις, για τη ρύθμιση των χρεών τους στα Ταμεία, αλλά και στη μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών. Εξάλλου, συμπλήρωσε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση της φορολογίας στα νομικά πρόσωπα κατά 4 μονάδες, από το 29% στο 25%, αφορούν και τα μεσαία στρώματα.

“Το 2015 πήραμε μια απόφαση για το πού θα ρίξουμε το βάρος”, υπογράμμισε. “Θυμόμαστε ότι τότε υπήρχε ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα υπάρχει κόσμος που υποφέρει πολύ, αλλά όχι σε επίπεδα ανθρωπιστικής κρίσης. Τέτοια φαινόμενα έχουν ευτυχώς σχεδόν εξαλειφθεί. Επομένως μιλάμε για σοβαρές κοινωνικές παρεμβάσεις. Στην επιλογή που κάναμε τότε, είπαμε ότι κάποιοι πρέπει να ζήσουν. Αυτή ήταν στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.”

“Με νοικοκύρεμα πετύχαμε τα πλεονάσματα”
Για τα μέτρα της κυβέρνησης, τόνισε ότι “δεν πρόκειται για προεκλογικές παροχές, αλλά για επιστροφή προς αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποφέρει περισσότερο, που τη δικαιούνται, μια «διόρθωση ημαρτημένων» των προηγούμενων κυβερνήσεων”. Ανάφερε, ότι “με την πολιτική που εφαρμόσαμε, έχουμε υπερπλεονάσματα που προέκυψαν από το χτύπημα της φοροδιαφυγής, από την εξοικονόμηση του Δημοσίου, της μείωσης άχρηστων δαπανών, της εξισορρόπησης του ΕΦΚΑ, που έχει πλεόνασμα 700 εκ. και πιθανόν να φτάσει στο 1 δισ, ενώ ήταν πάντα ελλειμματικός κλπ. Αυτά τα επιπλέον χρήματα λοιπόν δεν είναι από την υπερφορολόγηση,. Αν ήταν έτσι, τότε γιατί το 2014 δεν είχαμε υπερπλεόνασμα; Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπιαναν ποτέ τους στόχους τους; Με «νοικοκύρεμα» ουσιαστικά πετύχαμε τα πλεονάσματα”.

“Σημαντικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία”
“Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που αυξήθηκε το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα”. “Έχουμε αύξηση εισοδημάτων, της κατανάλωσης, που είναι πολύ σημαντικός δείκτης, αύξηση των επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών και της παραγωγής. Οι εξαγωγές έχουν εκτιναχθεί, ακόμα και ο ΣΕΒ είχε τίτλο στο προχθεσινό του δελτίο “Άλμα στις εξαγωγές”. Αυτό που πραγματικά πρέπει να μελετηθεί από πανεπιστήμια του εξωτερικού και από οικονομολόγους είναι το πώς αυτή η βασανισμένη χώρα, κατορθώνει τώρα πια να στέκει στα πόδια της”, συνέχισε.

Η Οικονομία θέλει χρόνο και σταθερότητα, για να δείξει τα θετικά της αποτελέσματα. Δεν πανηγυρίζουμε που μειώσαμε την ανεργία κατά 8 μονάδες. Αυτό όμως έγινε με μεγάλη προσπάθεια. Η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των ανθρώπων της εργασίας. Πρόκειται όμως για θετικά μηνύματα, που ο κόσμος τα κατανοεί”, κατέληξε.

Για το “Μακεδονικό” και τη Συμφωνία των Πρεσπών
Όσον αφορά στο “Μακεδονικό”, ο Βουλευτής υποστήριξε ότι εμπίπτει και στη “δικαιωματική” σφαίρα, που είναι εγγεγραμμένη στο πολιτικό DNA της Αριστεράς. “Η κυβέρνηση”, είπε χαρακτηριστικά, “ έχει χαράξει πορεία στη βάση των συλλογικών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ από πολύ παλιά, από την εποχή του Συνασπισμού και της ΑΚΟΑ”.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής εκτίμησε, ότι “θα διαμορφωθεί μια ισχυρή πλειοψηφία. Υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ, που έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν. Κι αυτό το λέω με συγκίνηση, γιατί το κάνουν με συνέπεια για λόγους αρχής”.

Αναφέρθηκε επίσης και σε βουλευτές, όπως ο Δανέλης, ή Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα, ότι θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.
“Ανεπίτρεπτη για ένα ιστορικό κόμμα” χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ αποδίδοντας σε “τακτικισμό και στη φοβία της μην την πλευροκοπήσουν οι ακροδεξιοί του κόμματός της και τα ακροδεξιά μορφώματα στα δεξιά της”.

“Θλίβομαι πολύ περισσότερο για το ΠΑΣΟΚ”, συνέχισε, “που θα μπορούσε να δώσει έναν τόνο και να βοηθήσει, εντοπίζοντας τυχόν αδυναμίες της Συμφωνίας. Είναι ακατανόητη η στάση του ΠΑΣΟΚ”, κατέληξε, “όπως άλλωστε και του ΚΚΕ, που είχε ηγηθεί εναντίον των συλλαλητηρίων”.
*Από συνέντευξη του Βουλευτή στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο και το Νίκο Σβέρκο (23/10/18)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup