Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 08:34

Συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας: Τι σημαίνει το «ιερό deal» για την εκκλησιαστική περιουσία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η επόμενη μέρα της ιστορικής συμφωνίας για τη διευθέτηση του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και της μισθοδοσίας των κληρικών στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, βρίσκει τις δύο πλευρές να κάνουν την αποτίμησή τους, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και οι αντιδράσεις, με τους κληρικούς να ζητούν την ακύρωσή της και να τη χαρακτηρίζουν επαίσχυντη.

Για ιστορική συμφωνία έκαναν λόγο χθες μετά τη συνάντησή τους τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται: «Μετά από έναν πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, διάλογο ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ μας».

Στην πράξη αυτό που αλλάζει με τη συμφωνία είναι ότι οι ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι και δεν θα πληρώνονται απευθείας από το κράτος, αλλά η Εκκλησία θα είναι υπεύθυνη για την καταβολή των μισθών των κληρικών, λαμβάνοντας ποσό από το κράτος για τον σκοπό αυτό.

Αναφορικά με τη συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, σε αυτό εντάσσονται και οι αμφισβητούμενες ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Εκκλησία περιουσίες. Επί της ουσίας οι δύο πλευρές παραιτούνται των αξιώσεων στις αμφισβητούμενες περιοχές και προχωρούν στη συνεκμετάλλευσή τους στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Οι κοινές προτάσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, που θα πάρουν τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης είναι οι εξής:

  1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
  2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
  3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
  4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
  5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
  6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
  7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
  9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
  10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
  11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
  12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
  13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
  14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
  15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

Ακύρωση της συμφωνίας ζητούν οι Κληρικοί

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος με έκτακτο ανακοινωθέν ζητά από τους Μητροπολίτες να σταματήσουν την επαίσχυντη, όπως την χαρακτηρίζουν, συμφωνία.

«Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι κληρικοί και προειδοποιούν: «Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα πράξει τα δέοντα να ακυρωθεί η επαίσχυντη για αυτούς συμφωνία προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 09:42

Σχετικά Άρθρα

  • Ο Βινίσιους για τον ρατσισμό στην Ισπανία: "Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση μέχρι το 2030, το Μουντιάλ πρέπει να μεταφερθεί"
    Ο Βινίσιους για τον ρατσισμό στην Ισπανία:

    Η Ισπανία θα συνδιοργανώσει το Μουντιάλ του 2030 με την Πορτογαλία και το Μαρόκο και ο Βινίσιους αναφέρθηκε στα κρούσματα ρατσισμού που έχουν σημειωθεί στη χώρα της Ιβηρικής.

    Ο Βινίσιους Τζούνιορ μίλησε για τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Ισπανικό ποδόσφαιρο αλλά και την κοινωνία γενικότερα και τις συνέδεσε με το Μουντιάλ του 2030 το οποίο θα συνδιοργανώσει η Ισπανία με την Πορτογαλία και το Μαρόκο.

    Ειδικότερα, ο Βραζιλιάνος αστέρας υπογράμμισε πως εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει αλλάξει χώρα διεξαγωγής.

    Αναλυτικά όσα είπε στο CNN:

    "Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί έως το 2030, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να μεταφερθεί. Έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης μέχρι το 2030. Ελπίζω ότι η Ισπανία μπορεί να εξελιχθεί και να κατανοήσει τη σοβαρότητα της προσβολής κάποιου εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του. Νομίζω ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να μεταφερθεί, γιατί αν ένας παίκτης δεν αισθάνεται άνετα και με ασφάλεια να παίζει σε μια χώρα όπου μπορεί να υποστεί ρατσισμό, είναι λίγο περίπλοκο.

    Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να αλλάξω τα πράγματα, επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ισπανία - η πλειονότητα- που δεν είναι ρατσιστές. Αυτή η μικρή ομάδα καταλήγει να βλάπτει την εικόνα μιας χώρας στην οποία είναι καλό να ζει κανείς. Μου αρέσει να παίζω για τη Ρεάλ Μαδρίτης . Αγαπώ την Ισπανία. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν".

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Julio Munoz

  • Η ανακοίνωση Μπάιντεν ότι η συμφωνία για τη Γάζα είναι «κοντά», είναι μια πλάνη, λέει η Χαμάς
    Η ανακοίνωση Μπάιντεν ότι η συμφωνία για τη Γάζα είναι «κοντά», είναι μια πλάνη, λέει η Χαμάς

    «Δεν βρισκόμαστε απέναντι σε μια συμφωνία ή σε πραγματικές διαπραγματεύσεις αλλά μάλλον απέναντι στην επιβολή αμερικανικών προσταγών», τόνισε η Χαμάς για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα

    «Το να λέμε ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία για εκεχειρία είναι μια πλάνη», δήλωσε σήμερα (17/8) υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή πως μια συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

    «Δεν βρισκόμαστε απέναντι σε μια συμφωνία ή σε πραγματικές διαπραγματεύσεις αλλά μάλλον απέναντι στην επιβολή αμερικανικών προσταγών», τόνισε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Σάμι Αμπού Ζόχρι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταγγέλλοντας «μια τεράστια οπισθοδρόμηση» κατά τις συνομιλίες, που διεξήχθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ντόχα ανάμεσα στις μεσολαβήτριες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο, και τους Ισραηλινούς.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι προειδοποιεί κατά ενός «φαύλου κύκλου αστάθειας»

    Εν τω μεταξύ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, προειδοποίησε σήμερα για έναν «φαύλο και επικίνδυνο κύκλο αστάθειας» που απειλεί την περιοχή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, υποδεχόμενος στο Κάιρο τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες της αιγυπτιακής προεδρίας.

    Συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Ντόχα και αναμένεται να επαναληφθούν την προσεχή εβδομάδα στο Κάιρο, στη βάση μιας νέας αμερικανικής πρότασης συμβιβασμού

    «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία των εξ εξελίξει διαπραγματεύσεων» για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, «προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην αιματοχυσία», τόνισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις «γαλλικές προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις» στην περιοχή.

    Νωρίτερα, συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι,τις εν εξελίξει διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής διπλωματίας, Άχμεντ Αμπού Ζέιντ.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, που ολοκληρώνει μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, «κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν τους αμάχους», σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

    Διπλωματικός «πυρετός» για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύγκρουση

    Η επίσκεψη αυτή εγγράφεται σε μια σειρά διεθνών διπλωματικών προσπαθειών, που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν μια περιφερειακή επέκταση του πολέμου στη Γάζα, ενώ επικρέμαται η απειλή μιας ιρανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισραήλ.

    Ο Αμπντελάτι, επισκεπτόμενος χθες τη Βηρυτό, δήλωσε πως μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι το «κλειδί» προκειμένου η περιοχή να μην οδηγηθεί σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».

    Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, η Αίγυπτος μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

    Συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Ντόχα και αναμένεται να επαναληφθούν την προσεχή εβδομάδα στο Κάιρο, στη βάση μιας νέας αμερικανικής πρότασης συμβιβασμού, που υποστηρίζεται και από τις υπόλοιπες μεσολαβήτριες χώρες.

    Ωστόσο, η Χαμάς απέρριψε τους «νέους όρους» του Ισραήλ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/Stefani Reynolds / POOL

  • Ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για 5.000 εποχικούς εργάτες - Τι προβλέπει
    Ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για 5.000 εποχικούς εργάτες - Τι προβλέπει

    Άμεσα ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία εργασιακής κινητικότητας, μετά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

    Διμερείς επαφές

    Ο κ. Καιρίδης πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του, εστιάζοντας στην ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και διευκόλυνσης της νόμιμης και λελογισμένης, με όρους και κανόνες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Εργασίας, Χασάν Σεχάτα, με τον οποίο διερεύνησε τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης.

    Τι προβλέπει η συμφωνία

    Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα. Ήδη έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι του 2024.

    Με δεδομένο το εξαιρετικό επίπεδο συναντίληψης ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί εξέτασαν το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της συμφωνίας στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία.

    Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο κ. Καιρίδης έθεσε το μείζον πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Στη σύσκεψη από αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τα προξενικά θέματα, Ισμαήλ Χαϊράτ και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, Χαλίντ Εμάρα, καθώς και στελέχη των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και των αρχών ασφαλείας.

    «Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους»

    Ο Έλληνας υπουργός, αφού εξήρε τον ευρύτερα σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για την από κοινού αποτροπή των παράνομων ροών από τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη εντατικοποίησης των επιστροφών των απορριφθέντων Αιγυπτίων αιτούντων άσυλο στη χώρα καταγωγής τους.

    Τέλος, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με την υπουργό Μετανάστευσης, Σόχα Γκέντι, με την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στην επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων προς μετάκληση εργατών και παροχής τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο διαδικασιών ασύλου.

    «Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό είναι φυσική και αυτονόητη. Θεμέλιο αυτής είναι η από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η ενθάρρυνση της νόμιμης εργασιακής κινητικότητας. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει πως η Αίγυπτος φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 9 εκατομμύρια μετανάστες και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και τη διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη της Αιγύπτου, που κατέληξε στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου, κατά την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των ομολόγων του, στο Κάιρο στις 21 Μαρτίου. Τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθεί το σύνολο των προβλέψεών της προς το συμφέρον τόσο της Αιγύπτου όσο και των ευρωπαϊκών χωρών», επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ιερώνυμος για παιδιά ομόφυλων ζευγαριών: Η Εκκλησία θα περιμένει να μεγαλώσουν και εάν επιθυμούν, θα βαπτιστούν
    Ιερώνυμος για παιδιά ομόφυλων ζευγαριών: Η Εκκλησία θα περιμένει να μεγαλώσουν και εάν επιθυμούν, θα βαπτιστούν

    Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούν να βαφτιστούν μόνο όταν μεγαλώσουν, γνωστοποίησε, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας στο τι θα κάνει η Εκκλησία.

    «Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν», είπε συγκεκριμένα.

    «Πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση»

    Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της βάπτισης ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος δήλωσε πως «πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».

    Η δήλωση Ελπιδοφόρου

    O Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος μετά το πέρας της συνάντησης σημείωσε: «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών δείχνουν τον σωστό δρόμο, ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμπορεύονται προς όφελος των δύο πλευρών. Ασφαλώς η Εκκλησία προηγήθηκε αυτής της συμπορεύσεως, γιατί πάντοτε συμπορευόμαστε. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η Εκκλησία της πατρίδας μας, όλων των ομογενών. Όπως αγαπούμε την πατρίδα, αγαπούμε και την Εκκλησία της. Οι ομογενείς είναι πάντοτε στη διάθεση του Μακαριωτάτου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις καλές αλλά και τις δύσκολες μέρες. Όπως στις φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και στις χαρές της πατρίδας μας, είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας και της Ελλάδας».

    Η δήλωση Ιερώνυμου

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και να τονίσω ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις, η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία αυτή ωφελεί και τη δική μας πλευρά και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Υπάρχει ένα κοινό σημείο που πρέπει να το τονίσουμε ιδιαίτερα, ότι ο χώρος ο οποίος μας συνδέει τις δύο Εκκλησίες, είναι το Πατριαρχείο. Αυτή είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας και θα πρέπει να παλεύουμε να εργαζόμαστε, ώστε αυτή η συνεργασία και η ενότητα να αποβαίνει προς όφελος της Εκκλησίας και της πατρίδας μας».

    Η συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών και των μελών της συνοδείας του Σεβασμιωτάτου, διήρκεσε σαράντα λεπτά και συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας εκκλησιαστικής επικαιρότητας.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα» για τα ομόφυλα ζευγάρια
    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα» για τα ομόφυλα ζευγάρια

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προτείνει -έμμεσα- δημοψήφισμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

    Ειδικότερα, σε δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, είπε αρχικά: «Έγινε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά αφορούσε άλλο θέμα, για τα ακίνητα, την Τρίτη που θα συνεδριάσουμε θα ακούσετε την επίσημη θέση της εκκλησίας».

    «Η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα»

    «Η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, τι κοινωνία θέλουμε;» είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα».

    Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

    «Θα συνέλθει η ιεραρχία μετά από δυο τρεις μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς τη θέλησή του και την πορεία του.

    Στο τέλος είναι ο κόσμος, ο λαός μας. Αν ο λαός μας θέλει να κάνει αυτό θα το κάνει – αν δε θέλει, όχι. Το ποίμνιο δεν θέλει να κατέβει, να ενημερωθεί πρέπει. Για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πώς θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα ‘ρθουν.

    Πώς θα ζήσω σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες; Πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του; Και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούρια, δεν την απορρίπτουμε. Βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει; Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα;

    (…) Είναι θέμα της κοινωνίας η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη.

    Σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πρόταση νόμου για διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ
    Πρόταση νόμου για διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Την πρόθεση του να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση νόμου για τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Στέφανος Κασσελάκης, στη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές που έχει ανοίξει με τις εκκλησιαστικές κεφάλες, μετά από τις συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Όπως πληροφορούμαστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί και με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ευγένιο, ο οποίος θεωρείται μία από τις πιο προοδευτικές φωνές στους κόλπους της Εκκλησίας. Οι συνεργάτες Κασσελάκη, εξάλλου, μιλούν για πολύ καλό κλίμα στη συνάντησή του με τον κ. Ιερώνυμο το Σάββατο κατά την οποία θίχθηκε και το επίμαχο θέμα της ισότητας στο γάμο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Συνάντηση Κασσελάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Τα θέματα που βρέθηκαν στο τραπέζι
    Συνάντηση Κασσελάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Τα θέματα που βρέθηκαν στο τραπέζι

    Συνάντηση είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

    Η πρώτη συνάντηση Κασσελάκη - Ιερώνυμου

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με τον κ. Κασσελάκη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται στον απόηχο της απόφασης και της ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

    Ο κ. Κασσελάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους μπροστά στις κάμερες τόνισε πως είναι μια πρωτόγνωρη συγκυρία να είναι πρόεδρος από την ομογένεια, προσθέτοντας πως τρέχει πολλά πρακτικά θέματα και είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα και είναι χαρά του να προωθήσει τις θέσεις και τα ιδεώδη του Ελληνισμού.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι τον είδε στο Πατριαρχείο «που είναι η καρδιά όλων μας, ίσως και οι ελπίδες όλων μας» και «με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησα την τελετή του Αγιασμού των υδάτων στο Φανάρι». Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Πατριάρχη, ο οποίος του δήλωσε ότι ήταν πολύ ευχαριστημένος και αυτός.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Συνάντηση του Νίκου Κοροβέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος
    Συνάντηση του Νίκου Κοροβέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος

    Σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Οι Προσκυνηματικοί χώροι της Δυτικής Ελλάδας και η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού με τον Ιερώνυμο

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης με τον Μακαριώτατο να τον συγχαίρει και να του δίνει την ευχή του τόσο για την επανεκλογή του, όσο και ενόψει της νέας θητείας της Περιφερειακής Αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη.

    Παράλληλα, κατά την διάρκεια της συνάντησης, έγινε εκτενής αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Περιφέρεια για την αξιοποίηση και την αποκατάσταση των Προσκυνηματικών χώρων και των Ιερών Ναών σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα ενώ συζητηθήκαν και τρόποι αξιοποίησης των εκτάσεων που έχει στην ιδιοκτησία της η Εκκλησία στην περιοχή αλλά και η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, στον οποίο δίνει μεγάλη βαρύτητα ο κ. Κοροβέσης.

    korovesis ieronimos sun 2

    Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης υπερτόνισε την ανάγκη σύσφιξης σχέσεων της Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ως ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας, και οι δυο, μπορούν σε συνεργασία να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

    Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την επιθυμία του να επισκεφθεί εκ νέου τον Κακόβατο και την ευρύτερη περιοχή αλλά και το κατάστημα του Νίκου Κοροβέση και να απολαύσει την ομορφιά της θάλασσας και του τοπίου.

    «Είχαμε μια εγκάρδια και εποικοδομητική συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.»

    Κατά την διάρκεια της συζήτησης μας, ενημέρωσα τον Μακαριώτατο για τις ενέργειες της περιφερειακής μας αρχής για αξιοποίηση και ανάδειξη των Προκυνηματικών χώρων της Ηλείας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας και συζητήσαμε τρόπους ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή.

    Ακόμα, τόνισα, ότι η πρόσκληση στον ίδιο είναι πάντα ανοιχτή και θα τον περιμένω με χαρά στον Κακόβατο, με τον Αρχιεπίσκοπο να δεσμεύεται πως όταν οι αυξημένες του υποχρεώσεις, του το επιτρέψουν, θα επισκεφθεί την περιοχή την οποία αγαπά και θαυμάζει», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού.

    korovesis ieronimos sun 3

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο