Πολιτικά

«Άρωμα» εκλογών και αντιπαραθέσεις στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Άρωμα» εκλογών και αντιπαραθέσεις στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε έντονα συγκρουσιακό κλίμα, με προεκλογικό άρωμα, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Είναι προφανές, όπως σχολίαζαν στους διαδρόμους της Βουλής, βουλευτές όλων των κομμάτων, πως οι προτάσεις για τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, κατατίθενται με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Συνέπεια αυτού, συνέχιζαν, η επιβεβλημένη συναίνεση είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ακόμη και σε ζητήματα που παρατηρείται σύγκλιση.

Η πολύωρη διαδικασία σημαδεύθηκε από την αναμενόμενη κόντρα των δύο μονομάχων, Τσίπρα- Μητσοτάκη, αλλά και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «επέλεξε» για πρώτη φορά μετά από καιρό να αντιπαρατεθεί και με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις παρεμβάσεις του, επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «ανερμάτιστη», «αλλοπρόσαλλη» και «στο πόδι», τη θέση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση και πως ο προτάσεις «είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού».

Προσπάθεια «συριζοποίσης» και εργαλειοποίησης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος κατήγγειλαν ΝΔ και ΔΗΣΥ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «θυμήθηκε» ξαφνικά την αναθεώρηση λίγο πριν την εκλογές. Ζήτησε εκ νέου ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «κατάντια» των πανεπιστημίων από τους Ρουβίκωνες, ενώ προανήγγειλε ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Για πανικό της κυβέρνησης που την οδηγεί σε αδίστακτη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων έκανε λόγο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι μέσα στον πανικό της βάζει στο στόχαστρο ακόμη και τον Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, την Κύπρο στην ΕΕ και με τα έργα που έγιναν στην εποχή διακυβέρνησης του άλλαξαν την εικόνα της χώρας. «Ματαιοπονείτε, μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε αρένα λάσπης», είπε σε υψηλούς τόνους προς τα κυβερνητικά έδρανα.

«Ακούω να λέτε για περιστασιακό ένοικο, ιδιοκτήτης σε αυτό τον τόπο είναι μόνον ο ελληνικός λαός και ότι αυτός θα σας δώσει μόνιμη έξωση από την πολιτική», σχολίασε τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το δόγμα Πολάκη είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής, εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία. Η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τσίπρας – Γεννηματά ήρθαν σε άγρια κόντρα για την κεντροαριστερά και τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχετε ως στόχο στρατηγικό, λέτε, την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ήττα ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της ΝΔ. Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός με την Φώφη Γεννηματά να απαντά πως το κόμμα της κάνει κριτική και στη ΝΔ. «Δεν φταίμε αν γίνατε ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της ΝΔ και προσπαθείτε να ξεπλένετε τις ευθύνες της ΝΔ και να συνεργάζεστε με το Καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ», είπε.

Οι τόνοι ανέβηκαν κι ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Πάνο Καμμένο, το κόμμα του οποίου αποκάλεσε ακροδεξιό μόρφωμα. «Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών και όχι εμείς οι ακροδεξιοί εταίροι», απάντησε οργισμένα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αντιπαράθεση υπήρξε και για τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι η επόμενη Βουλή δεσμεύεται όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα αναθεωρήσει αλλά και ως προς το περιεχόμενο τους με πηγές της ΝΔ να υποστηρίζουν πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί σημείωσαν πως η ΝΔ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της αποχώρησης από τις συνεδριάσεις της επιτροπής αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή τη θέση.

Την άποψη πως η συνταγματική αναθεώρηση υπηρετεί την ανάγκη του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για ιδεοληπτική τύφλωση της κυβέρνησης που δεν συζητά για το άρθρο 16 έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τις προτάσεις του κόμματος του.

Να κάνει πίσω ο Αρχιεπίσκοπος στη συμφωνία του με τον πρωθυπουργό, ζήτησε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου έχει προθεσμία η επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος ώστε να καταθέσει την έκθεσή της, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η επιτροπή μπορεί μέσα σε ένα δίμηνο να ολοκληρώσει τις εργασίες της, εάν δεν υπάρξουν καταχρήσεις. Ωστόσο η ΝΔ, μέσω του Κώστα Τασούλα, αντιπρότεινε τουλάχιστον 3μηνη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδου από τη ΔΗΣΥ συμφώνησε με αίτημα της ΝΔ. Παρών δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ την δυνατότητα παράτασης αν χρειαστεί ζήτησε το Ποτάμι.

Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει για πρώτη φορά η επιτροπή, για να εκλέξει το προεδρείο της.

Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup