Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 16:40

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Αλβανία τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Knut Fleckenstein για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα - «Αναμένει τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ζωής»

Την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του ομογενούς, Κωνσταντίνου Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από σφαίρες της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία αποφάσισε να ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η παρέμβαση του ευρωκοινοβουλίου έγινε με πρωτοβουλία της σοσιαλιστικής ομάδας και τις υπογραφές του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και Knut Fleckenstein, Εισηγητή για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας,

Οι δύο ευρωβουλευτές κατέθεσαν τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ζητά την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις Αλβανικές αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυρίου Ανδρουλάκη, η τροπολογία ενσωματώθηκε στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις Ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, αναφέρεται στις συνθήκες θανάτου του Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και σημειώνει πως «αναμένει από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας αναφέρει:
20α. σημειώνει την ένταση που υπήρξε μετά από επεισόδιο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας με διπλή ιθαγένεια (αλβανική και ελληνική), ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας (RENEA) κατά τη διάρκεια επετειακού εορτασμού για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στους Βουλιαράτες, στις 28 Οκτωβρίου 2018· ζητεί αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και αναμένει από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής·
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 21:56

Σχετικά Άρθρα

  • Αναθεώρηση της ΚΑΠ: «Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
    Αναθεώρηση της ΚΑΠ: «Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους αγρότες.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση του κανονισμού για τον στρατηγικό σχεδιασμό και του οριζόντιου κανονισμού με 425 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 33 αποχές. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον κανονισμό με τεχνικές τροποποιήσεις που πρότεινε το Συμβούλιο και ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου στις 15 Απριλίου 2024.

    Επόμενα βήματα

    Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο. Η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι, εάν οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν την πρόταση με τη μορφή που συμφωνήθηκε από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου, το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης το κείμενο.

    Μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο, η νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί αμέσως σε ισχύ. Οι αγρότες θα έχουν ήδη τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» για τις αιτήσεις τους για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ το 2024.

    Σχετικές πληροφορίες

    Η αναθεώρηση τροποποιεί τους κανόνες για τρεις «περιβαλλοντικούς όρους» που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ να χορηγούν εξαιρέσεις από τα σχετικά πρότυπα εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και σε περίπτωση προβλημάτων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μικρές μονάδες κάτω των 10 στρεμμάτων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες.

    Για να επιταχυνθεί η έγκριση των μέτρων, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να εξετάσει τον φάκελο σύμφωνα με την διαδικασία κατεπείγοντος.

    Το Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη να μην εναντιωθεί στην πρόταση της Επιτροπής για τη συμπλήρωση της δέσμης μέτρων απλούστευσης της ΚΓΠ. Σύμφωνα με το κείμενο, τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών κατά την εφαρμογή της απαίτησης για διατήρηση της αναλογίας μόνιμων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις άνω του 5% σε σύγκριση με το 2018.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • ΕΕ: Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - Οι πέντε βασικές προτάσεις
    ΕΕ: Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - Οι πέντε βασικές προτάσεις

    Οι 27 της ΕΕ θα φιλοξενούν μετανάστες ή θα βοηθούν οικονομικά Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία - Εμείς θα αποφασίζουμε ποιος θα μπαίνει στο έδαφος μας, λεει η Κομισιον - Οι διαφωνούντες και τα επόμενα βήματα

    Ψηφίστηκε χθες το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης στην ΕΕ.
    Παρά τις αντιδράσεις, τελικά οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν και τα πέντε νομοθετικά κείμενα που αφορούν την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, την βελτιωμένη ταυτοποίηση κατά την άφιξη με υποχρεωτικούς ελέγχους ασφάλειας για τα άτομα που εισέρχονται παράτυπα στην ΕΕ, ενώ πλέον τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο, να συνεισφέρουν οικονομικά στα κράτη υποδοχής ή να παρέχουν επιχειρησιακή υποστήριξη. Επιπλέον θα υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα σε καταστάσεις κρίσης και νέο προαιρετικό σύστημα επανεγκατάστασης προσφύγων από χώρες εκτός ΕΕ.
    Οι πέντε βασικές προτάσεις του Συμφώνου:
    1.Κανονισμός για τον έλεγχο διαλογής στα σύνορα: δημιουργεί ενιαίους κανόνες για την ταυτοποίηση των υπηκόων τρίτων χωρών κατά την άφιξή τους, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια εντός του χώρου Σένγκεν.

    Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν στην ΕΕ θα υποβάλλονται σε έλεγχο πριν τους επιτραπεί η είσοδος, κατά τον οποίο θα υπόκεινται σε ταυτοποίηση, συλλογή βιομετρικών δεδομένων και ελέγχους υγείας και ασφάλειας. Η διαδικασία αυτή θα διαρκεί έως επτά ημέρες. Τα κράτη μέλη οφείλουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητους μηχανισμούς ελέγχου για να διασφαλίσουν τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το κείμενο που παρουσίασε η εισηγήτρια Birgit SIPPEL (Σοσιαλιστές, Γερμανία) εγκρίθηκε με 366 ψήφους υπέρ, 229 κατά και 26 αποχές. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης νέους κανόνες για το κεντρικό σύστημα πληροφοριών σχετικά με τις καταδικαστικές αποφάσεις (ECRIS-TCN), με 414 ψήφους υπέρ, 182 κατά και 29 αποχές.

    Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, τα κράτη μέλη θα αναλαμβάνουν, σε εθελοντική βάση, να υποδεχθούν αναγνωρισμένους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες (UNHCR), πρόσφυγες από άλλες χώρες, οι οποίοι θα φθάνουν στο έδαφος της ΕΕ με νόμιμο, οργανωμένο και ασφαλή τρόπο. Το κείμενο που παρουσίασε η εισηγήτρια Malin BJÖRK (Σουηδία, Αριστερά) εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 154 ψήφους κατά και 14 αποχές.

    2.Κανονισμός Eurodac: δημιουργεί κοινή βάση δεδομένων στην οποία θα συγκεντρώνονται ακριβέστερα και πληρέστερα δεδομένα για τον εντοπισμό μη επιτρεπόμενων μετακινήσεων.

    Τα δεδομένα όσων εισέρχονται παράτυπα στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών ατόμων ηλικίας έξι ετών και άνω, θα αποθηκεύονται στην αναθεωρημένη βάση δεδομένων Eurodac. Στο μέλλον οι αρχές θα μπορούν επίσης να καταγράφουν αν κάποιος ενδέχεται να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, αν εμφάνισε βίαιη συμπεριφορά ή αν οπλοφορούσε. Το κείμενο που παρουσίασε ο εισηγητής Jorge BUXADÉ VILLALBA (ECR, Ισπανία) εγκρίθηκε με 404 ψήφους υπέρ, 202 κατά και 16 αποχές.

    Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τη θέσπιση νέων ευρωπαϊκών κανόνων για όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά την αναγνώριση του καθεστώτος πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας, καθώς και σχετικά με τα δικαιώματα που παρέχονται σε όσους δικαιούνται προστασία. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογούν την κατάσταση στη χώρα καταγωγής με βάση πληροφορίες από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο, ενώ το καθεστώς του πρόσφυγα θα επανεξετάζεται τακτικά. Οι αιτούντες προστασία θα πρέπει να παραμένουν στο έδαφος του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους ή στο οποίο χορηγήθηκε η προστασία. Το κείμενο που παρουσίασε ο εισηγητής Matjaž NEMEC (Σοσιαλιστές, Σλοβενία) εγκρίθηκε με 340 ψήφους υπέρ, 249 κατά και 34 αποχές.

    3.Κανονισμός για τις διαδικασίες ασύλου: εξασφαλίζει ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες για το άσυλο, τις επιστροφές και τα σύνορα.

    Το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θεσπίζει μια κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία για τη χορήγηση και την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Στο μέλλον θα πρέπει να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι αιτήσεις ασύλου στα σύνορα της ΕΕ, ενώ θα ισχύουν πιο σύντομες προθεσμίες για όσες αιτήσεις κρίνονται αβάσιμες ή απαράδεκτες. Το κείμενο που παρουσίασε η εισηγήτρια Fabienne KELLER (Renew, Γαλλία) εγκρίθηκε με 301 ψήφους υπέρ, 269 κατά και 51 αποχές. Όσον αφορά τη διαδικασία επιστροφής στα σύνορα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 329 ψήφοι υπέρ, 253 κατά και 40 αποχές.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν παρόμοια πρότυπα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο όσον αφορά, για παράδειγμα, τη στέγαση, τη σχολική εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Οι εγγεγραμμένοι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται το αργότερο έξι μήνες μετά την υποβολή της αίτησής τους. Θα ισχύουν επίσης κανόνες για τις συνθήκες κράτησης και τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας, ώστε να αποθαρρύνονται οι αιτούντες άσυλο από το να μετακινούνται εντός της ΕΕ. Το κείμενο που παρουσίασε η εισηγήτρια Sophie IN 'T VELD (Renew, Ολλανδία) εγκρίθηκε με 398 ψήφους υπέρ, 162 κατά και 60 αποχές.

    4.Κανονισμός για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης: δημιουργεί έναν νέο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για την εξισορρόπηση του ισχύοντος συστήματος, στο οποίο για τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων ασύλου την ευθύνη φέρουν λίγες μόνο χώρες, καθώς και σαφείς κανόνες σχετικά με την ευθύνη για τις αιτήσεις ασύλου.

    Για να στηριχθούν οι χώρες της ΕΕ που υφίστανται πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές, τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν στο μέλλον με τρεις τρόπους: είτε θα μεταφέρονται στην επικράτειά τους αιτούντες άσυλο ή άνθρωποι που χαίρουν διεθνούς προστασίας, είτε θα συνεισφέρουν οικονομικά, είτε θα παρέχουν επιχειρησιακή και τεχνική υποστήριξη. Επιπλέον, θα αναθεωρηθούν οι λεγόμενοι κανόνες του Δουβλίνου, δηλαδή τα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζεται ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης που παρουσίασε ο εισηγητής Tomas TOBÉ (ΕΛΚ, Σουηδία), με 322 ψήφους υπέρ, 266 κατά και 31 αποχές.

    5.Κανονισμός για τις καταστάσεις κρίσης και ανωτέρας βίας: εξασφαλίζει τη μελλοντική ετοιμότητα της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης των μεταναστών.
    Ο κανονισμός για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας δημιουργεί έναν μηχανισμό που βοηθά τις χώρες της ΕΕ να διαχειρίζονται περιπτώσεις απότομης αύξησης των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει αλληλεγγύη και στήριξη προς τα κράτη μέλη που βρίσκονται αντιμέτωπα με εξαιρετικά μεγάλη εισροή υπηκόων τρίτων χωρών. Οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν επίσης τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μετανάστες εργαλειοποιούνται από τρίτες χώρες ή από εχθρικούς μη κρατικούς παράγοντες με σκοπό την αποσταθεροποίηση της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο που παρουσίασε ο εισηγητής Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR (Σοσιαλιστές, Ισπανία) με 301 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 46 αποχές.

    Επόμενα βήματα

    Η Επιτροπή παρουσίασε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο τον Σεπτέμβριο του 2020, με στόχο την εξεύρεση μακροπρόθεσμων και βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Το Σύμφωνο θα δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα εξισορροπεί την αλληλεγγύη και την ευθύνη των κρατών μελών, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αποτελεσματική και δίκαιη διαχείριση της μετανάστευσης.

    Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα τη νέα δέσμη μέτρων, οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται σε δύο χρόνια. Όσον αφορά την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να ενσωματώσουν τις αλλαγές στην εθνική τους νομοθεσία.

    Η ΕΕ θα αποφασίζει ποιος και υπό ποιους όρους θα εισέρχεται στο έδαφος της

    Την υιοθέτηση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαιρέτησαν οι Πρόεδροι της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, χαρακτηρίζοντάς τη χθεσινή ημέρα «ιστορική».


    Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη είναι μια σθεναρή ένωση που μπορεί να δίνει μεγάλες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Χαιρετίζω την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την κατάλληλη στιγμή το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα βασικά στοιχεία του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Στόχος μας ήταν να διαμορφώσουμε μια δίκαιη και ρεαλιστική προσέγγιση για να διαχειριστούμε από κοινού τη μετανάστευση στην ΕΕ. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη διαθέτει τα εργαλεία που χρειάζεται για να διαχειριστεί τη μετανάστευση.»

    «Θα συνεχίσουμε ανταποκρινόμαστε σε όλες τις κρίσεις: από τη Λαμπεντούζα, μέχρι τα σύνορα της Φινλανδίας και από τα Κανάρια νησιά μέχρι την Κύπρο», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα αποφασίζει ποιος και υπό ποιους όρους θα εισέρχεται στο έδαφος της. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, στην αρχή της ομιλίας της να ευχαριστήσει τον Αντιπρόεδρο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον. «Εσείς και τα επιτελεία σας εργαστήκατε άοκνα όλα αυτά τα χρόνια για να κάνετε το Σύμφωνο πραγματικότητα. Τώρα τα καταφέρατε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι το Σύμφωνο διασφαλίζει τη σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Παραδέχτηκε ότι δεν επιλύει όλα τα ζητήματα «εν μία νυκτί», αλλά είναι ένα «γιγαντιαίο βήμα προς τα εμπρός», διότι διασφαλίζει ότι αυτοί που χρήζουν προστασίας θα την έχουν.
    Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

    «Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Ποιοι διαφωνούν με το Νέο Σύμφωνο

    Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί έναν μηχανισμό μετεγκατάστασης μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την έγκριση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Την αντίθεσή τους στο Νέο Σύμφωνο έχουν εκφράσει γνωστές περιπτώσεις, όπως οι νομοθέτες του ουγγρικού κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν Fidesz, όπως και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) που στους κόλπους της περιλαμβάνει τη Λέγκα της Ιταλίας, τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας και τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

    Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των κυρίαρχων ευρωομάδων, με πιο ισχυρό μπλοκ αυτό των 16 Ιταλών ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

    «Όχι» στο νέο Σύμφωνο και από το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, που θεωρεί ότι είναι άχρηστο για τη χώρα του αλλά και επιζήμιο για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενώ οι ευρωβουλευτές του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Τα Αδέρφια της Ιταλίας», που συγκατοικεί με τους Ευρωπαϊκούς Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), με κυρίαρχης την πολωνική αντιπροσωπεία του Νόμου και της Δικαιοσύνης που αντιτίθεται στις αλλαγές, είχαν προαναγγείλει ότι «θα εξετάσουν κάθε φάκελο ξεχωριστά».

    Αντιστάσεις εκφράστηκαν επίσης από τους 72 ευρωβουλευτές των Πρασίνων και τους 37 της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για αυστηρές διατάξεις που θα υποβαθμίσουν τη διαδικασία ασύλου και θα επιτρέψουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ OLIVIER HOSLET
  • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πέρασε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που καθιερώνει την υποχρεωτική αλληλεγγύη των κρατών-μελών
    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πέρασε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που καθιερώνει την υποχρεωτική αλληλεγγύη των κρατών-μελών

    Διαιρέσεις και αντιδράσεις με το βλέμμα στις ευρωεκλογές – Ακτιβιστές φώναζαν στο θεωρείο διακόπτοντας τη διαδικασία - Για «ιστορική απόφαση» μίλησε η Μετσόλα

    «Πράσινο φως» άναψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που τέθηκε σε ψηφοφορία σήμερα (Τετάρτη 10.4.2024) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
    Παρά τις αντιδράσεις, τελικά οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν και τα πέντε νομοθετικά κείμενα που αφορούν στις διαδικασίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών κρίσεων και την προστασία συνόρων. Πάντως, ακτιβιστές που βρίσκονται στο θεωρείο άρχισαν να φωνάζουν, ζητώντας την καταψήφιση του Συμφώνου. «Το σύμφωνο σκοτώνει, ψηφίστε όχι» φώναζαν οι ακτιβιστές πετώντας τρικάκια στους ευρωβουλευτές.
    «Γράψαμε ιστορία» είπε η Μετσόλα

    Αμέσως μετά την υπερψήφιση των πέντε νομοθετικών κειμένων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε ότι «γράψαμε ιστορία». Σε ανάρτησή της στο Χ, σημείωσε ότι «κρατήσαμε τον λόγο μας», προσθέτοντας ότι το το σύμφωνο συνιστά μια «ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης».
    Παράλληλα, η κεντροδεξιά πανηγύρισε για την έγκριση του μεταναστευτικού συμφώνου. Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Τόμας Τομπέ υποστήριξε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έβαλε «με επιτυχία τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που χαρακτήριζε το μεταναστευτικό για πολλά χρόνια. Η υλοποίηση του νέου Συμφώνου μετανάστευσης θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων και να μειώσουμε τη μεταναστευτική πίεση στην ΕΕ».

    «Ιστορικό βήμα» λέει ο Όλαφ Σολτς

    «Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε την υπερψήφιση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Χ.

    Στον αντίποδα, οι Πράσινοι επικρίνουν τα νομοθεήματα, λέγοντας ότι «με το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο, η έλλειψη αλληλεγγύης προς τους αιτούντες άσυλο και μεταξύ των κρατών μελών μόνο θα επιδεινωθεί».


    Στην ίδια ανακοίνωση, οι Πράσινοι επισημαίνουν ότι «πραγματική αλληλεγγύη είναι το μοίρασμα της ευθύνης δίκαια μέσα στην ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους και να σταθούμε στις αξίες μας και να πολεμήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Νέα, κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό

    Το Σύμφωνο φιλοδοξεί να καθιερώσει μία νέα, κοινή πολιτική για τη διαχείριση της υποδοχής και της μεταγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ, επιδιώκει να δώσει μία ενιαία απάντηση στο ζήτημα του μεταναστευτικού, μετά από περίπου 10 χρόνια κρίσεων και μεμονωμένων απαντήσεων των κρατών μελών στο πρόβλημα.

    Στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, κομβική θεωρείται η καθιέρωση της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, με βάση την οποία όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνεισφέρουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, είτε οικονομικά, είτε φιλοξενώντας μετανάστες, είτε παρέχοντας επιχειρησιακή υποστήριξη.

    Το κείμενο του Συμφώνου, μετά από πάμπολλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, περιλαμβάνει πέντε νόμους, που σύμφωνα με τους νομοθέτες, επιδιώκουν «τη μεταρρύθμιση των ισχυόντων κανόνων με έμφαση στη συνεργασία, αλλά και την υποχρεωτική πλην όμως ευέλικτη αλληλεγγύης». Αρκετοί ευρωβουλευτές θεωρούν ότι το σύμφωνο θα ανακουφίσει χώρες όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, που έχουν αναλάβει το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών που έρχονται από τις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου.

    Οι στόχοι του νέου Συμφώνου ακούγονται φιλόδοξοι. Πλην όμως, οι ρυθμίσεις που καθιερώνει προσκρούουν σε αντιδράσεις, με τους δεξιούς να το θεωρούν αριστερό και τους αριστερούς δεξιό. Το σύμφωνο υποστηρίχθηκε από τις τρεις μεγάλες πολιτικές ευρωομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι)/ Από την άλλη, οι πραγματιστές υποστηρίζουν ότι το κείμενο είναι το καλύτερο δυνατό που μπορεί να υπάρξει στην παρούσα στιγμή, την ώρα μάλιστα που η ακροδεξιά αναμένεται να βγει ενισχυμένη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Για «λεπτό, ισορροπημένο αποτέλεσμα» μίλησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

    Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει το σύμφωνο είναι «λεπτό, ισορροπημένο αποτέλεσμα».

    «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την πόρτα σε ένα νέο σπίτι, που θα βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και των αξιών που εκπροσωπούμε. Όχι σε μία Ευρώπη – φρούριο, αλλά σε ένα καλά φυλασσόμενο σπίτι με πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα και πιο σαφείς κανόνες για το ποιος δικαιούται να εισέλθει. Ένα σπίτι που θα παρέχει καταφύγιο σε όσους διαφεύγουν από τη δίωξη, τον πόλεμο και τη βία, όπου οι αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται με τον δέοντα τρόπο και δίκαια», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι νέοι κανόνες διασφαλίσουν ότι «όσοι δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα να βρίσκονται υπό την προστασία μας θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους με ταχύτητα και αξιοπρέπεια».
    Τι προβλέπει το νέο Σύμφωνο

    Το νέο Σύμφωνο γα τη Μετανάστευση και το Άσυλο περιέχει προβλέψεις που αφορούν όλα τα στάδια του ζητήματος, από τον έλεγχο διαλογής των παράτυπων μεταναστών και τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, μέχρι και τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου από τα κράτη-μέλη.

    Επίσης, έχει προβλέψεις για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και τον τρόπο διαχείρισης κρίσεων. Σε κάθε περίπτωση, εισηγητές του Συμφώνου ξεκαθάριζαν ότι οι πέντε νόμοι είναι στην πραγματικότητα ενιαίοι. Αν το Ευρωκοινοβούλιο απέρριπτε έστω και έναν, θα κατέπεφτε όλο το Σύμφωνο.

    Το νέο Σύμφωνο κατά πολλούς θεωρείται από τους μεγαλύτερους πολιτικούς φακέλους της παρούσας θητείας. Ωστόσο οι εισηγητές των ευρωομάδων παραδέχονται ότι υπάρχουν διαιρέσεις τόσο μεταξύ όσο και εντός κομμάτων, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι η πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αδύνατη.

    Ποιοι διαφωνούν με το Νέο Σύμφωνο

    Την αντίθεσή τους στο Νέο Σύμφωνο έχουν εκφράσει γνωστές περιπτώσεις, όπως οι νομοθέτες του ουγγρικού κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν Fidesz, όπως και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) που στους κόλπους της περιλαμβάνει τη Λέγκα της Ιταλίας, τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας και τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

    Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των κυρίαρχων ευρωομάδων, με πιο ισχυρό μπλοκ αυτό των 16 Ιταλών ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

    «Όχι» στο νέο Σύμφωνο και από το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, που θεωρεί ότι είναι άχρηστο για τη χώρα του αλλά και επιζήμιο για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενώ οι ευρωβουλευτές του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Τα Αδέρφια της Ιταλίας», που συγκατοικεί με τους Ευρωπαϊκούς Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), με κυρίαρχης την πολωνική αντιπροσωπεία του Νόμου και της Δικαιοσύνης που αντιτίθεται στις αλλαγές, είχαν προαναγγείλει ότι «θα εξετάσουν κάθε φάκελο ξεχωριστά».

    Αντιστάσεις εκφράστηκαν επίσης από τους 72 ευρωβουλευτές των Πρασίνων και τους 37 της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για αυστηρές διατάξεις που θα υποβαθμίσουν τη διαδικασία ασύλου και θα επιτρέψουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ OLIVIER HOSLET
  • Τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Δυτ. Ελλάδας στην έκθεση «Greek Cultural & gastronomic week» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
    Τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Δυτ. Ελλάδας στην έκθεση«Greek Cultural & gastronomic week» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Στην έκθεση με τίτλο «Greek Cultural & gastronomic week» που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κυμπουρόπουλου και την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών, συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προβάλλοντας τα αγροδιατροφικά προϊόντα από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

    Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος, κατά τη λειτουργία της έκθεση που διήρκεσε μια εβδομάδα «σύστησε» τα προϊόντα της «Ολυμπιακής Γης» σε Ευρωβουλευτές, επιστημονικούς συνεργάτες, αλλά και εξωτερικούς επισκέπτες από την ελληνική κοινότητα του Βελγίου.

    Ιδιαίτερης προβολής έτυχαν τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,

    «Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαστρονομία της Μεσογειακής διατροφής. Η πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της χώρας μας είναι ριζωμένη μέσα στους αιώνες και από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έχει γίνει κομμάτι του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού.» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την έναρξη ο κ. Κυμπαρόπουλος κι ευχαρίστησε για την αποστολή των προϊόντων τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη

    Έπειτα το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς ο οποίος αναφέρθηκε στην σύνδεση της πολιτιστικής παράδοσης και όλων των πολιτισμικών στοιχείων στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δημιουργώντας έτσι μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πολλές από τις αξίες της Ευρώπης αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

    Τέλος, Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κώτσηρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης η οποία προάγει τον ελληνισμό στην Ευρωβουλή. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και του ιδίου για την ελληνική ομογένεια και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω εργαλείων δημόσιας διπλωματίας.

    dutiki agrod koinov 2

    dutiki agrod koinov 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το μέλι που πωλείται στην EE πρέπει να έχει καταγεγραμμένη τη χώρα προέλευσης στην ετικέτα, συμφώνησαν τα κράτη μέλη
    Το μέλι που πωλείται στην EE πρέπει να έχει καταγεγραμμένη τη χώρα προέλευσης στην ετικέτα, συμφώνησαν τα κράτη μέλη

    Μέχρι τώρα, μόνο τα μείγματα μελιών έπρεπε να φέρουν ετικέτα που να αναφέρει αν προέρχονται ή όχι από την ΕΕ

    Διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι στο μέλλον το μέλι πρέπει να έχει σαφώς καταγεγραμμένη στην ετικέτα της συσκευασίας του τη χώρα προέλευσής του.
    Οι διαπραγματευτές και το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν στην προσωρινή συμφωνία αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ.
    Μέχρι τώρα, μόνο τα μείγματα μελιών έπρεπε να φέρουν ετικέτα που να αναφέρει αν προέρχονται ή όχι από την ΕΕ. Στο μέλλον θα πρέπει επίσης να αναφέρεται η αναλογία μελιού από κάθε χώρα. Ο νόμος έχει επίσης στόχο να εμποδίσει την ανάμιξη ψεύτικου μελιού με το αυθεντικό προϊόν.
    «Έπειτα από μελέτες σκοπιμότητας και για τον περαιτέρω περιορισμό των απατών, η Επιτροπή θα προτείνει ένα και μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης ή μια παρόμοια τεχνική για να μπορεί το μέλι να ανιχνεύεται μέχρι τους μελισσοκόμους», αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    «Συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ειδικών της ΕΕ για να συγκεντρώσει δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι έλεγχοι και να εντοπίζεται η νοθεία του μελιού, καθώς και να κάνει συστάσεις για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ανίχνευσης το οποίο να επιτρέπει να ανιχνεύεται το μέλι μέχρι τον παραγωγό που έκανε τη συγκομιδή του ή τον εισαγωγέα», προστίθεται.

    Πριν τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να τους εγκρίνουν επισήμως, όμως αυτό θεωρείται κάτι τυπικό.

    Οι οδηγίες αυτές περιέχουν επίσης νέους κανονισμούς για τους χυμούς και τις μαρμελάδες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι χυμοί θα μπορούν στο μέλλον να φέρουν την ετικέτα «με μειωμένη ζάχαρη» αν έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον 30% της ζάχαρης που περιέχουν φυσιολογικά. Εντούτοις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται γλυκαντικές ουσίες.

    Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης διάταξη που αναφέρει ότι τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός κιλού μαρμελάδας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Γεωγραφικές Ενδείξεις: Έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ νέας πρότασης κανονισμού για τα αγροτικά προϊόντα
    Γεωγραφικές Ενδείξεις: Έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ νέας πρότασης κανονισμού για τα αγροτικά προϊόντα

    Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας, που συνεδρίασε στις 8 Μαΐου, ενέκρινε το κείμενο που θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις οι βουλευτές του ΕΚ συμφωνήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, για την πρόταση κανονισμού για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ).

    Η εν λόγω πρόταση κανονισμού, σε ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο, ενοποιεί τις διαδικασίες αναγνώρισης των ΓΕ των αλκοολούχων ποτών, των ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), των οίνων και των ΠΓΕ, ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, καταργώντας τον καν. (ΕΕ) 1151/2012 και τροποποιώντας τους καν. (ΕΕ) 1308/2013 και 2019/787.

    Το κείμενο αυτό είναι αποτέλεσμα εργασιών άνω του ενός έτους και επί της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ επετεύχθη η έγκριση του κειμένου, που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης για την έναρξη των τριμερών διαλόγων του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η σημασία των ΓΕ

    Τα συστήματα ποιότητας (ΠΟΠ, ΕΠΙΠ) και ειδικότερα των γεωγραφικών ενδείξεων προστατεύουν την ονομασία συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

    Η αναγνώριση των ΓΕ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ παράλληλα βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά.

    Οι γεωγραφικές ενδείξεις αναγνωρίζονται ως διανοητική ιδιοκτησία και διαδραματίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και άλλων χωρών. Άλλα συστήματα ποιότητας της ΕΕ δίνουν έμφαση στην παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής ή σε προϊόντα που παράγονται σε δύσκολες φυσικές περιοχές, όπως τα βουνά ή τα νησιά.

    Η θέση του Συμβουλίου

    Σύμφωνα με την Προεδρία, το Συμβούλιο τροποποίησε, την αρχική πρόταση της Επιτροπής σε ορισμένους τομείς, ώστε να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τις πρακτικές ανάγκες των κρατών μελών, διασφαλίζοντας ότι η διαδικασία καταχώρισης θα λειτουργεί ομαλά, διατηρώντας παράλληλα εναρμονισμένους κανόνες για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα. Οι κυριότερες αλλαγές περιλαμβάνουν:

    • την επανεξέταση των διατάξεων που αφορούν τις ομάδες παραγωγών και τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών. Τα μακροχρόνια αυτά συστήματα έχουν ήδη καθιερωθεί σε διάφορα κράτη μέλη και λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για τις νέες διατάξεις. Με την πρόταση κανονισμού διασφαλίζεται ότι τα κράτη μέλη που επιθυμούν να θεσπίσουν τέτοια συστήματα θα έχουν τα απαραίτητα ρυθμιστικά εργαλεία. Επιπλέον σύμφωνα ,με την διάταξη τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν την προσχώρηση μέλους σε ορισμένες κατηγορίες παραγωγών, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του προϊόντος που καλύπτεται από την ομάδα παραγωγών, όπως επίσης και να προβλέπουν πρόσθετους κανόνες, ιδίως όσον αφορά την οργάνωση, το καταστατικό, τη λειτουργία, τη συμμετοχή και τις οικονομικές εισφορές.
    • την αναγνώριση της σημαντικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, με παράλληλη κατάργηση της προτεινόμενης εμπλοκής του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO),
      την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στο διαδίκτυο, με παράλληλη απλούστευση των διατάξεων για την δημιουργία διεύθυνσης στο διαδίκτυο και
    • την αναθεώρηση της δυνατότητα εισαγωγής πρακτικών βιωσιμότητας στη περιγραφή του προϊόντος με γεωγραφική ένδειξη, ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πρακτικές που θεσπίζονται στον κανονισμό.Οι πρακτικές αυτές αποσκοπούν στην εφαρμογή προτύπων βιωσιμότητας υψηλότερων από αυτά που επιβάλλονται από το ενωσιακό ή το εθνικό δίκαιο.

    Τα επόμενα βήματα

    Το κείμενο που συμφωνήθηκε στις 8 Μαΐου, αποτελεί πλέον την επίσημη θέση του Συμβουλίου για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν το κείμενο για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα ΓΕ στις 20 Απριλίου. Η Ολομέλεια μπορεί να ψηφίσει επί του θέματος κατά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες (31 Μαΐου έως 1η Ιουνίου). Η 7η Ιουνίου έχει προγραμματιστεί προσωρινά η ημερομηνία για τον πρώτο τριμερή διάλογο.

    Αναμένεται η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Ιστορικό

    Το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ προστατεύει τις ονομασίες των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές και έχουν ειδικά χαρακτηριστικά, ιδιότητες ή χαίρουν φήμης που συνδέεται με την περιοχή παραγωγής.

    Τα αλκοολούχα ποτά και οι αρωματισμένοι οίνοι προστατεύονται ως ΓΕ, οι οίνοι προστατεύονται ως ΠΓΕ, ενώ τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα προστατεύονται ως ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

    Τα σήματα της ΕΕ που εμφανίζονται στη συσκευασία του προϊόντος έχουν καθιερωθεί για να διευκολύνουν τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν αυτά τα προϊόντα στην αγορά.

    Έως τις 23 Φεβρουαρίου 2023, η Επιτροπή έχει καταχωρίσει περισσότερες από 3.500 γεωγραφικές ενδείξεις.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κλιματική αλλαγή: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση των εκπομπών κατά 40%
    Κλιματική αλλαγή: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση των εκπομπών κατά 40%

    Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνει το μέγιστο όριο για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα κράτη μέλη της, συμπεριλαμβάνοντας τις μεταφορές, τα κτήρια και τη γεωργία έως το 2030

    Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνει το μέγιστο όριο για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα κράτη μέλη της, συμπεριλαμβάνοντας τις μεταφορές, τα κτήρια και τη γεωργία έως το 2030.

    Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με 486 ψήφους υπέρ, 132 κατά και 10 αποχές την αναθεώρηση του κανονισμού «για τον επιμερισμό των προσπαθειών». Ο κανονισμός στην υφιστάμενη μορφή του καλύπτει το 60% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ και ορίζει δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών για κάθε κράτος μέλος, όσον αφορά τις οδικές μεταφορές, τη θέρμανση κτηρίων, τη γεωργία, τις μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τη διαχείριση αποβλήτων.

    Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Τζέσικα Πολφγιαρντ (ΕΛΚ, Σουηδία) ανέφερε ότι «με αυτόν τον κανονισμό ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα. Οι νέοι κανόνες για τις εθνικές περικοπές εκπομπών διασφαλίζουν ότι όλα τα κράτη μέλη θα συμβάλλουν στις προσπάθειες και ότι κλείνουν όλα τα κενά που υπήρχαν στην υφιστάμενη νομοθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπερασπιστεί και να προωθήσει παγκοσμίως μια ανταγωνιστική και αποτελεσματική ατζέντα για το κλίμα».

    Η αναθεώρηση του κανονισμού θέτει νέους στόχους μείωσης των εκπομπών κατά 40% (έναντι του 30% που ίσχυε πριν) σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Για πρώτη φορά όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι στόχοι μείωσης για καθεμία από αυτές θα κυμαίνονται μεταξύ 10 και 50%. Οι εθνικοί στόχοι για το 2030 θα βασίζονται στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι δεν υπερβαίνουν τα ετήσια δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

    Ευελιξία και διαφάνεια

    Ο νέος κανονισμός μεριμνά ώστε να διαθέτουν οι χώρες της ΕΕ την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη των στόχων τους, διασφαλίζοντας παράλληλα μια ισότιμη και κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. Φροντίζει, επίσης, να καλυφθούν κενά στη νομοθεσία, ώστε να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος μείωσης των εκπομπών της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, ο κανονισμός ορίζει ανώτατο όριο στον όγκο των εκπομπών που μπορούν τα κράτη μέλη να εξοικονομήσουν από τα προηγούμενα έτη ή να δανειστούν από τα επόμενα χρόνια, καθώς και στην εμπορία των πιστώσεων ανάμεσά τους.

    Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχυθεί ο έλεγχος των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που αναλαμβάνει η κάθε χώρα, στις οποίες οι πολίτες θα έχουν εύκολη πρόσβαση.

    Επόμενα βήματα

    Το κείμενο του κανονισμού θα πρέπει πλέον να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Νέα στοιχεία από τις καταθέσεις Παντσέρι: Η εμπλοκή της Εύας Καϊλή, τα 2,6 εκατ. και το νέο όνομα
    Νέα στοιχεία από τις καταθέσεις Παντσέρι: Η εμπλοκή της Εύας Καϊλή, τα 2,6 εκατ. και το νέο όνομα

    Νέα στοιχεία από την κατάθεση του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι φέρνουν στο «φως» βελγικά και ιταλικά

    Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο του Qatar Gate και το modus operanti της εγκληματικής ομάδας που δωροδοκούσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχονται στο «φως» μέσα από την κατάθεση του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει ξεκινήσει να αποκαλύπτει στις αρχές όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση.

    Ο Πανζέρι, που θεωρείται «εγκέφαλος» του εγκληματικού αυτού δικτύου, έχει υπογράψει συμφωνία με τις βελγικές Αρχές και σκοπεύει να αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα για την υπόθεση, με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή.

    Οι βελγικές εφημερίδες Le Soir, Knack και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία από τις καταθέσεις του πρώην ευρωβουλευτή που πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 13 Φεβρουαρίου και άλλα αρχεία της έρευνας.

    Όπως αποκαλύπτουν, ο Παντσέρι παραδέχτηκε ότι έλαβε συνολικά ποσό 2,6 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία.

    Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δόθηκε σε μετρητά και μέρος του προωθήθηκε σε ευρωβουλευτές και εργαζόμενους στο ευρωκοινοβούλιο το χρονικό διάστημα από το 2018 έως το 2022.

    Όπως είπε ο ίδιος, «βασικός πελάτης» είναι το Κατάρ ενώ το Μαρόκο έδωσε περί τα 180.000 ευρώ σε μετρητά, δώρα και ταξίδια.

    Η Μαυριτανία, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση Παντσέρι, πλήρωσε περί τα 200.000 ευρώ στους Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι, το «δεξί χέρι» του Ιταλού και συντρόφου της Εύας Καϊλή.

    Η κατάθεση του Παντσέρι φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Βέλγο Ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, εναντίον του οποίου έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες μετά από τη σύλληψή του.

    Το νέο πρόσωπο

    Έβαλε όμως, στο «κάδρο» και τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και την Εύα Καϊλή, η οποία παραμένει προφυλακισμένη σε φυλακή των Βρυξελλών

    Έκανε, όμως, αναφορά και σε ένα ακόμη πρόσωπο: τη Λάρα Κόμι, Ιταλή Ευρωβουλευτή του κόμματος Forza Italia, που αντικατέστησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο του 2022.

    Η ίδια αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

    Τέλος, ο Αντόνιο Παντσέρι υποστηρίζει ότι έχει δώσει δώρα ή και χρήματα σε δύο συνεργάτες και πολιτικούς συμβούλους ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η Le Soir γράφει πως πριν τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου, έστειλε περί τα 15 email με ερωτήσεις σε άτομα, οργανώσεις ή και κράτη που αναφέρονται στα αρχεία του Παντσέρι.

    Ωστόσο, οι μοναδικές απαντήσεις που έλαβε ανέφεραν πως δεν θα γίνει κανένα σχόλιο για έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Τι είπε για την Εύα Καϊλή

    Σχετικά με την Εύα Καϊλή, η Soir αναφέρει ότι «η Έλληνίδα ευρωβουλευτής του S&D θα έμενε, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Αντόνιο Παντσέρι, για μια εβδομάδα το 2017 ή το 2018 μαζί με τον ίδιο και τον Τζόρτζι σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Mamounia, στο Μαρακές.

    Όλα τα έξοδα θα πληρώνονταν από τον Αμπντεραχίμ Ατμνούν.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο μετανοημένος, είχε αποφασιστεί από τον Αλ Μαρί σε συνάντηση στη Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την ευρωπαϊκή εκστρατεία της Εύας Καϊλή –η ψηφοφορία έγινε στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα– μέχρι έως 250.000 ευρώ.

    Ελπίζοντας να μπορέσει να προσφέρει αργότερα μια υπηρεσία στους ευεργέτες της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα συμμετείχε στους βουλευτές της αντιπροσωπείας της Βουλής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς