Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 18:57

«Μήνυμα» του ΥΠΕΞ στα Σκόπια μετά από τις δηλώσεις Ζάεφ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ένα σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα αναμένει πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε:

Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης (σ,σ, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ), αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει η Αθήνα να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικές αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά.

Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών».

Μάλιστα, επισήμανε πως «αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος».

Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα».

Συμπλήρωσε δε, πως «η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας».

Απαντώντας σε ερώτημα για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.

Πολιτικές αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ζάεφ

«Θόρυβο» προκάλεσαν νωρίτερα σήμερα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι από τη βουλή της γειτονικής χώρας έκαναν λόγο για διδασκαλία της «Μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.

Μάλιστα, φέρονται να δήλωσαν πως από εδώ και στο εξής η χώρα τους θα αποτελεί το βόρειο τμήμα της «Μακεδονίας».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα, με τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «προκλητική αφωνία» του πρωθυπουργού και αναφέρει ότι είχε «προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων».

«Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες» τονίζει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

Και γι' αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα.

«Βολές» κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά:

«'Αρχισαν τα όργανα…

Κατά τον κ.Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας» σχολίασε δηκτικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 20:35

Σχετικά Άρθρα

  • Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης
    Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης

    Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου δίνουν διπλωματικές πηγές αναφέροντας ότι «η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Συγκεκριμένα οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν:

    ΅«Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες. Εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».

    Πηγή: cnn.gr

  • Τσίπρας και Ζάεφ βράβευσαν τον Νίμιτς - «Να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»
    Τσίπρας και Ζάεφ βράβευσαν τον Νίμιτς - «Να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

    Στον Μάθιου Νίμιτς, τον Ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019) απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρώτη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν -σήμερα και αύριο στο Ωδείο Αθηνών-, το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ.

    Σε μια ειδική τελετή στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, απένειμαν το βραβείο στον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του έκανε έκκληση «σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν την συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση».

    Είχε προηγηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε μεγάλη τιμή του το γεγονός ότι έλαβε αυτό το βραβείο και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ και τους πρώην ΥΠΕΞ των δύο χωρών «που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία». Ευχαρίστησε και τους ΓΓ του ΟΗΕ που τον στήριξαν (Κόφι Αναν, Μπαν Κι Μουν, Αντόνιο Γκουτέρες) στην 20ετή προσπάθεια του και κυρίως τους λαούς των δύο χωρών, όπως είπε. «Η μεγαλύτερη συνεισφορά η δική μου ήταν ότι παρέμεινα εκεί για 20 χρόνια και εργάστηκα πάνω στο πρόβλημα και θα πω ότι για έναν διαμεσολαβητή τα πρώτα 18 χρόνια άκουγα τα δύο μέρη, ίσως τα τελευταία δύο χρόνια να συνεισέφερα κάτι», «ο κύριος ρόλος που έπαιξα ήταν να ακούω τα δύο μέρη, να προσπαθώ να διατηρήσω την εμπιστοσύνη τους, να κατανοώ τις ανησυχίες τους και να βοηθώ να εξερευνούν λύσεις».

    Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή». Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως «οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ' τις δύο πλευρές να πουν "αν ήμουν εγώ εκεί θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά", αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί», φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρη των Ηνωμένων Εθνών».

    Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι συμβιβασμοί «και επειδή είναι συμβιβασμοί είναι ατελής και οι άνθρωποι μπορούν πάντα να βρουν κάποια σημεία αρνητικά, αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές τις συμφωνίες». «Αυτές οι συμφωνίες είναι το πλαίσιο του πολιτισμού μας, αν δεν τις ακολουθήσουμε, αν δεν την σεβόμαστε τότε αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση λοιπόν σήμερα προς όλους, όλες οι πλευρές, να μην υπονομεύουν αυτές τις συμφωνίες και ιδιαιτέρως τη συμφωνία των Πρεσπών. Ζούμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή, ζούμε στον πραγματικό κόσμο και στον πραγματικό κόσμο έχουμε συμφωνίες που βρίσκονται εκεί ώστε αυτοί που είναι στην εξουσία να τις ακολουθούν», ανέφερε σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της διοργάνωσης.

    Σχολίασε ότι «δεν ζούμε στο Metaverse» όπου είναι ωραία, «αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις τα γυαλιά (σ.σ. της εικονικής πραγματικότητας) και να επιστρέψεις στο πραγματικό κόσμο, ο όποιος έχει πραγματικούς κινδύνους». «Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

    Στη διάσκεψη παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Τσίπρας - Ζάεφ: Κοινή παρέμβαση για μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς
    Τσίπρας - Ζάεφ: Κοινή παρέμβαση για μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς

    Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο Ωδείο Αθηνών

    «Καθώς η Ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς - και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί - ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση» τονίζουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στο κοινό άρθρο που υπογράφουν στο euractiv.gr.

    Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και λίγες μέρες μετά την νίκη της δεξιάς στη Βόρεια Μακεδονία που την θέτει σε αμφισβήτηση, οι δύο ηγέτες που σφράγισαν την ειρήνη και την ανάπτυξη μέσα από την Συμφωνία, τονίζουν ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκλιση.

    «Η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου όπου θα συμμετέχουν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στο άρθρο τους υπογραμμίζουν ότι «ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος».

    Αναλυτικά, το κοινό άρθρο που υπογράφουν Τσίπρας και Ζάεφ αναφέρει:

    «Για σχεδόν 30 χρόνια, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι δύο χώρες μας ήταν διχασμένες λόγω του «ονοματολογικού», γεγονός που όχι μόνον εμπόδισε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας, αλλά και αποδυνάμωσε την περιφερειακή σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης το 2003 επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ωστόσο, μέχρι το 2014 αυτή η δυναμική χάθηκε και η διαδικασία διεύρυνσης πάγωσε επίσημα για πέντε χρόνια. Η επιρροή και ο ρόλος της ΕΕ στην περιοχή διαβρώθηκαν, αφήνοντας χώρο να ενεργοποιηθούν επικίνδυνοι κρατικοί και μη κρατικοί φορείς με επικίνδυνες ατζέντες. Σε αυτό το πολιτικό κενό, οι χώρες της περιοχής κλήθηκαν να διαχειριστούν τη σοβαρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πάνω από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να διασχίζουν τη βαλκανική οδό, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν τη μία πολιτική κρίση μετά την άλλη.

    Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018, συμφωνήσαμε σε μερικά θεμελιώδη σημεία: Ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ότι οι λαοί μας και η περιοχή, άξιζαν κάτι καλύτερο από το να εγκλωβιστούν βαθύτερα σε έναν φαύλο κύκλο αστάθειας και εθνικισμού. Ότι ο στόχος μας δεν θα ήταν να προσποιηθούμε ότι διαπραγματευόμαστε, να αποτύχουμε και στη συνέχεια να επιδιώξουμε να κερδίσουμε το blame game, όπως είχαμε δει άλλους να κάνουν. Αποφασίσαμε ότι οι διαπραγματευτές μας δεν θα έφευγαν από την αίθουσα μέχρι να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που θα έπρεπε να επωμιστούμε οι ίδιοι.

    Σε αυτήν τη βάση, δώσαμε εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών μας, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Όπως αναμενόταν, αντιμετωπίσαμε έντονες αντιδράσεις από τις συντηρητικές αντιπολιτεύσεις στις χώρες μας - τον σημερινό Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Παρόλα αυτά, καταλήξαμε σε μια συμφωνία που βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό των εθνικών μας θέσεων, έθεσε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας και χαιρετίστηκε στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ως η σημαντικότερη και η πιο επιτυχημένη διπλωματική πρωτοβουλία για την ειρήνη εδώ και χρόνια.

    Η Συμφωνία έδωσε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αποκατέστησε τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή και ανέδειξε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Επιπλέον, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στην επίλυση συγκρούσεων, ιδίως δεδομένου ότι η Συμφωνία αναγνωρίστηκε επίσημα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κυρίως, απέδειξε ότι ακόμη και όταν το φορτίο της ιστορίας είναι βαρύ, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και η προοπτική για λύση. Ο τόπος των Πρεσπών -κάποτε μια περιοχή που σπαράχθηκε από τον πιο βίαιο εμφύλιο στην Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες πριν από 75 χρόνια- σήμερα στέκεται ως σύμβολο ειρήνης - όχι σύγκρουσης. Ως σύμβολο ελπίδας αντί για πόνου.

    Ωστόσο, τα τελευταία έξι χρόνια δεν είδαμε τις εξελίξεις που ελπίζαμε. Η ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας πάγωσε, πρώτα από τη Γαλλία και τα τελευταία χρόνια από τη Βουλγαρία. Οι εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνονται καθώς η διαδικασία των Βρυξελλών παραμένει στάσιμη και η ρητορική στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γίνεται όλο και πιο επιθετική. Η δυναμική της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια διατρέχει υψηλό κίνδυνο και δεν φαίνεται να ενισχύεται, ακόμη και με την απόφαση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία ή να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στο Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν από τα Δυτικά Βαλκάνια, απογοητευμένοι όχι μόνο από τις ηγεσίες τους, αλλά και από την αδυναμία ή την απροθυμία της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

    Σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων ανταγωνισμών, περιφερειακής αστάθειας και συγκρούσεων, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ως δύναμη που υποστηρίζει ενεργά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου, όπου κι αν αυτές βρίσκονται υπό απειλή. Ωστόσο, μπορεί να καταστεί ισχυρή διεθνής διπλωματική δύναμη μόνον αν είναι αξιόπιστη πρώτα στη δική της γειτονιά.

    Μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, η νέα ηγεσία προέβη σε προκλητικές δηλώσεις, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών. Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκληση. Η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά.

    Ταυτόχρονα, εάν η Συμφωνία τηρηθεί πλήρως, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της κάθε προσέγγιση «business-as-usual» που έχουμε δει τα τελευταία έξι χρόνια και να υιοθετήσει μια ενεργητική, σταδιακή προσέγγιση στη διεύρυνση, όπως προτείνεται από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικούς. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλες τις χώρες της περιοχής, ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών έχει οφέλη για τους λαούς των Βαλκανίων και τις ηγεσίες τους. Ότι οι θυσίες ανταμείβονται και δεν αγνοούνται κυνικά.

    Καθώς η ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς -και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί- ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ενότητας δεν θα είναι αρκετή. Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος. Η απόφαση έκδοσης κοινού χρέους για τη συγχρηματοδότηση του Next Generation EU, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους σκέψης.

    Σε αυτό το πνεύμα, στις 17-18 Ιουνίου 2024, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, τα Ινστιτούτα μας θα εγκαινιάσουν τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στην Αθήνα, φιλοξενώντας εξέχοντες κυβερνητικούς ηγέτες και αξιωματούχους, από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας θα είναι να στηρίξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας και να αναδείξουμε την ευθύνη της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουμε έναν ειλικρινή και προωθητικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και της περιοχής - μια συζήτηση που είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ δεδομένης της ανόδου της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, όπως και της εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ ANDREA BONETTI
  • Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων
    Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων

    Παρά τα σαφή μηνύματα από Μητσοτάκη και Βρυξέλλες για τον κίνδυνο εκτροπής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας της, η Σιλιάνοφσκα ελπίζει στη στήριξη του ποντίφικα

    Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Γκορνάντα Σιλιάνοφσκα προς την Αθήνα και οι κουτοπονηρτιές της για να μην εφαρμόζει στην πράξη τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε σήμερα με τον ποντίφικα στο Βατικανό και σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο εκ μέρους όλων των Μακεδόνων πολιτών (!) για τη σταθερή υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    «Ήταν τιμή μου να γνωρίσω τον Ποντίφικα σήμερα. Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για την αποφασιστικότητά του να επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και να υπερασπίζεται τους φτωχούς του κόσμου. Εκ μέρους όλων των πολιτών της Μακεδονίας τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρει χαρκατηριστικά η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας η οποία θα έπρεπε να μιλήσει εκ μέρους των «πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (citizens of the republic of North Macedonia).

    Δείτε την ανάρτησή της

    Στα αξιοσημείωτα της ανάρτησης που έκανε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι εμφανίζεται να κόπτεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, την οποία τορπιλίζει στην πράξη με την αδιαφορία της για τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα από τη Δυτική Μακεδονία ξεκαθάρισε ότι ο ευρωπαικός δρόμος της γειτονικής χώρας θα παραμέινει κλειστός όσο η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει να μην εφαρμόζει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κίνήθηκε σήμερα και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η ηγεσία του @VMRO_DPMNE θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμευτικές διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών & να χρησιμοποιεί με συνέπεια το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για εμάς ως @EPP. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει & η ΕΕ δεν θα το αποδεχτεί αυτό» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Μ. Βέμπερ προς τα Σκόπια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το VMRO-DPMNE το οποίο κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος.

    Οι κουτοπονηριές στην ιστοσελίδα της

    Η νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα έρχεται μια ημέρα μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, σύμφωνα με τις οποίες στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

    Για να βρει, δε, κανείς τη συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», πρέπει να αναζητήσει την περιγραφή της χώρας στην κατηγορία "MK", όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

    Παράλληλα στην κατηγορία "Πρόεδρος" αναφέρεται επίσης απλά ο όρος χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης ενώ στην ενημέρωση για συναντήσεις της Σιλιάνοφσκα με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι «η Πρόεδρος είχε συναντήσεις».
    Το μήνυμα Μητσοτάκη

    Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σταματήσει τις λεκτικές προκλήσεις και την έμπρακτη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Μιλώντας στη Φλώρινα ο πρωθυπουργός ανέφερε ρητά ότι αν η νέα ηγεσία των Σκοπίων επιμείνει στην προκλητική ρητορική τότε ο ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός.

    «Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Georgi Licovski

  • Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Στήριξη στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
    Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Στήριξη στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

    Τι συζήτησαν

    Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

    Επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

    Και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Βόρεια Μακεδονία - Απάντηση της Αθήνας στην Σιλιάνοφσκα: «Οι σχέσεις μας εξαρτώνται από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»
    Βόρεια Μακεδονία - Απάντηση της Αθήνας στην Σιλιάνοφσκα: «Οι σχέσεις μας εξαρτώνται από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

    Με το… καλημέρα της ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα άρχισαν και τα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων καθώς η νέα πρόεδρος της χώρας ορκίστηκε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής και κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο ανάγνωσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι καλώντας τη νέα Πρόεδρο να το επαναλάβει, αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

    Η κίνησή της αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο τόνισε ότι «η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας» ενώ πρόσθεσε πωςη περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

    Νωρίτερα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε σαφές μήνυμα προς τη γειτονική χώρα χαρακτηρίζοντας την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

    Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

    Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

    Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

    Φον ντερ Λάιεν: Απαραίτητη προϋπόθεση η συμφωνία των Πρεσπών για να μπει στην ΕΕ

    Αυστηρό και παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποστέλει η πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις δηλώσεις ορκωμοσίας της προέδου της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», δημιουργώντας διπλωματικό ζήτημα με την Ελλάδα.

    Στην ουσία η πρόεδρος της Κομισιόν καλέι την κυβέρνηση της χώρας αφενώς να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μα τηρήσεις τις συμφωνίες της, κάνοντας ονομαστική αναφορά σε εκείνη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ.

    «Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της στην ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», έγραψε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν στο X (πρώην Twitter).

    Αποχώρησε η πρέσβης της Ελλάδας

    Η πρώτη ελληνική αντίδραση ήρθε από την πρέσβη της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Συγκεκριμένα, μόλις αποκάλεσε η νέα πρόεδρος της χώρα της με τον όρο «Μακεδονία» η κ. Φιλιππίδου αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει «ανοιχτή»

    Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θεωρούσε από την προεκλογική περίοδο πως το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει «ανοιχτό» ενώ η ίδια από την αρχή ξεκαθάρισε πως δεν θα χρησιμοποιεί τη νέα ονομασίας της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.

    Ακόμα και στο επίσημο πρόγραμμα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα για τις προεδρικές εκλογές, που παρατίθεται στην ιστοσελίδα του VMRO-DPMNE, οι θέσεις της υποψήφιας του κόμματος αυτού για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν οι εξής:

    «Η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών τροποποιήσεων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρηση στην ταυτότητα, συνιστά επιπλέον και σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας. Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.

    Σεβόμενη την ξεκάθαρα εκπεφρασμένη βούληση των μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέμβριο του 1991 (στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018 (στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δημόσιες δηλώσεις μου δεν θα χρησιμοποιώ τον επιθετικό προσδιορισμό βόρεια».

    Στα κάγκελα η Αθήνα

    Οι «φωτιές» στη γειτονική χώρα άναψαν μετά τη νίκη των εθνικιστών του VMRO που αμφισβητούν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί εξελέγησαν με «σημαία» ότι δεν θα την υλοποιήσουν ειδικά το βασικότερο σημείο της συμφωνίας που αφορά την ονομασία, καθώς θα συνεχίσουν χρησιμοποιούν σκέτο τον όρο «Μακεδονία». Ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε τώρα τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας να μην συνεχίσει αυτή την προεκλογική ρητορική, κυρίως σε ότι αφορά την ονομασία της χώρας, αλλιώς, όπως είπε θα δημιουργηθούν ζητήματα. Στην ουσία κάλεσε το VMRO να σεβαστεί στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Υπουργείο Εξωτερικών: Αποφύγετε τα ταξίδια σε Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστινιακά εδάφη
    Υπουργείο Εξωτερικών: Αποφύγετε τα ταξίδια σε Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστινιακά εδάφη

    Σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε Ισραήλ, Παλαιστιανιακά εδάφη και Λίβανο απευθύνει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Συνιστούμε στους Έλληνες πολίτες την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός όλων των Ελλήνων που βρίσκονταν στην περιοχή. Έτσι, η χώρα μας συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πρώτων χωρών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς επαναπατρισμό πολιτών.

    Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, επέστρεψαν οι πρώτοι 90 Έλληνες επισκέπτες, ενώ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, άλλοι 68. Τέλος, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, επέστρεψαν 72 Έλληνες κάτοικοι Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν επιθυμία για επαναπατρισμό.

    Επιπλέον, διά των ανωτέρω πτήσεων διευκολύνθηκε και η επιστροφή πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

    Συγκεκριμένα, εξασφαλίσθηκε η επιστροφή πολιτών της Αυστρίας, Γερμανίας και Ισραήλ, Αλβανίας, Βελγίου, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Ουκρανίας και Παναμά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΥΠΕΞ: Επαναπατρισμός 81 Ελλήνων από το Ισραήλ - Επιστρέφουν σήμερα με απευθείας πτήση
    ΥΠΕΞ: Επαναπατρισμός 81 Ελλήνων από το Ισραήλ - Επιστρέφουν σήμερα με απευθείας πτήση

    Σε ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στην Ιερουσαλήμ εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή. Από τα 149 καταγεγραμμένα άτομα, τα 81, που ήταν μέρος δύο οργανωμένων εκδρομών, βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα πετάξουν για Αθήνα απευθείας με προγραμματισμένη πτήση της El Al, στις 21:30, απόψε.

    Σε ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στην Ιερουσαλήμ εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή. Από τα 149 καταγεγραμμένα άτομα, τα 81, που ήταν μέρος δύο οργανωμένων εκδρομών, βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα πετάξουν για Αθήνα απευθείας με προγραμματισμένη πτήση της El Al, στις 21:30, απόψε.

    Υπενθυμίζεται χθες, μετά την έναρξη της αιφνίδιας επίθεσης των ενόπλων της Χαμάς η ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ και το γενικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ κοινοποίησαν τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης ώστε να επικοινωνήσουν όλοι οι Έλληνες που βρίσκονταν στο Ισραήλ και τα εδάφη της Παλαιστίνης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Iefimerida.grIefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch