Ένα σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα αναμένει πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε:
Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης (σ,σ, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ), αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως.
Όπως τόνισε ο ίδιος, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει η Αθήνα να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικές αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά.
Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών».
Μάλιστα, επισήμανε πως «αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος».
Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα».
Συμπλήρωσε δε, πως «η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας».
Απαντώντας σε ερώτημα για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.
Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις».
Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.
Πολιτικές αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ζάεφ
«Θόρυβο» προκάλεσαν νωρίτερα σήμερα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι από τη βουλή της γειτονικής χώρας έκαναν λόγο για διδασκαλία της «Μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.
Μάλιστα, φέρονται να δήλωσαν πως από εδώ και στο εξής η χώρα τους θα αποτελεί το βόρειο τμήμα της «Μακεδονίας».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα, με τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα.
Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «προκλητική αφωνία» του πρωθυπουργού και αναφέρει ότι είχε «προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων».
«Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες» τονίζει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει:
Και γι' αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα.
«Βολές» κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά:
«'Αρχισαν τα όργανα…
Κατά τον κ.Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας» σχολίασε δηκτικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Πηγή: cnn.gr