Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιεί τα τελευταία 3,5 χρόνια σειρά παρεμβάσεων, στηρίζοντας έμπρακτα τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ΑμεΑ, τη στήριξη της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας και συνολικά τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με ανακοίνωσή του έκανε έναν απολογισμό δράσεων για αυτή την περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, καταργήσαμε το «χαράτσι» των 46 ευρώ στα ΚΕΠΑ, υλοποιούμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας και εξασφαλίσαμε πως από τον Ιανουάριο του 2019 όλα τα προνοιακά επιδόματα θα αποδίδονται από τον ΟΠΕΚΑ την ίδια μέρα, κάθε μήνα.
Παράλληλα, με στόχο την αποϊδρυματοποίηση αλλάζουμε το καθεστώς των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) ώστε να συμπεριλαμβάνουν όλες τις αναπηρίες. Το επόμενο διάστημα δημιουργούμε 50 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα. Ιδρύουμε 100 Κέντρα Στήριξης της οικογένειας και ξενώνες για παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους, ενώ αυξάνουμε τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ και τις κινητές μονάδες για τη βοήθεια των οικογενειών. Με τον νόμο για την Αναδοχή και Υιοθεσία, θεσπίσαμε την επαγγελματική αναδοχή για τα Άτομα με Αναπηρία.
Επικαιροποιήσαμε τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και διευρύναμε από 43 σε πάνω από 150 τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, για τις οποίες η πιστοποίηση είναι εφ’ όρου ζωής, μεταξύ αυτών και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Όλοι οι πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική ή Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη στην 15ετια. Επίσης, δώσαμε τη δυνατότητα απονομής του επιδόματος βαριάς αναπηρίας από την Πρόνοια σε ασφαλισμένους που αδυνατούν να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών προς τον ΕΦΚΑ.
Εξαιρέσαμε το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από το εισόδημα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν το ΚΕΑ και χαμηλόμισθα ΑμεΑ. Επεκτείναμε την καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος αναπηρίας (παρα-τετραπληγίας) και σε όσους πάσχουν από παθήσεις που επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με την παρα-τετραπληγία. Θεσπίσαμε τη διατήρηση του δικαιώματος καταβολής σύνταξης ή επιδόματος πρόνοιας σε όσους ψυχικά πάσχοντες εργάζονται, στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής τους αποκατάστασης.
Τέλος, για τη στήριξη της εργασίας των Ατόμων με Αναπηρία, όσα ΑμεΑ συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης, εργάζονται σε ΚΟΙΣΠΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ, δεν χάνουν το προνοιακό επίδομα αναπηρίας. Ενισχύουμε τις ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης με 2 εκατ. ευρώ για να προσλάβουν ΑμεΑ, ενώ ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, για την ένταξη στην εργασία 3.000 ΑμεΑ, ηλικίας 18-29 ετών.
Η προσπάθειά μας για την ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία είναι διαρκής και θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον.