Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 20:48

Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στις θετικές επιπτώσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών και για τους δύο λαούς αναφέρεται μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο παρακτορείο των Σκοπίων MIA ενώ εμφανίζεται βέβαιος ότι θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Οπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον υπουργός εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επικύρωση της Συμφωνίας

Ερωτηθείς εάν είναι ακόμη αισιόδοξος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο ο κ. Κοτζιάς απαντά: «Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους είναι απαραίτητος ένας συμβιβασμός».

«Το μέλλον ανήκει στη φιλία μας» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Νίκος Κοτζιάς και εκφράζει την πεποίθηση του ότι «οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών της Ευρώπης θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρειο Μακεδονία και την Ελλάδα

Σε ερώτηση αν θα άλλαζε κάτι στη συμφωνία είπε: «Τίποτα. Νομίζω το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο και είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών της Ευρώπης θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρειο Μακεδονία και την Ελλάδα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει αυτή η φιλία και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί».

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 21:13

Σχετικά Άρθρα

  • ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τις σοβαρότατες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Χακάν Φιντάν
    ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τις σοβαρότατες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Χακάν Φιντάν

    «Καλούμε τον Πρωθυπουργό, να σταματήσει την μικροπολιτική και αδιαφανή εκμετάλλευση των εθνικών μας συμφερόντων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία», χωρίς προσδιορισμό, του Χακάν Φιντάν κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις σοβαρότατες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Hakan Fidan, κατά την επίσκεψη του στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις και να αντιδράσει επιτέλους δυναμικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Η προκλητική αυτή τουρκική στάση δεν έτυχε, πέτυχε. Αποτελεί απόρροια των πολιτικών επιλογών της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συστηματικά ασκεί αδιαφανή εξωτερική πολιτική προκαλώντας ζημία στα εθνικά μας συμφέροντα, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία προκειμένου να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες, σπαταλώντας έτσι το πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που με κόπο δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ έχει ως σκοπό την σύσφιξη στρατηγικών σχέσεων με την Βόρεια Μακεδονία, ενώ στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία δεν φρόντισε να αναπτύξει τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις και τον ρόλο της Ελλάδας στη γείτονα, κυρώνοντας τα μνημόνια, υπογράφοντας καινούργια και προχωρώντας στη σύγκλιση των προβλεπόμενων Ανωτάτων Συμβουλίων Στρατηγικής Συνεργασίας, με τις επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα να είναι πλέον εμφανείς».

    Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Καλούμε τον Πρωθυπουργό, να σταματήσει την μικροπολιτική και αδιαφανή εκμετάλλευση των εθνικών μας συμφερόντων, όπως έχει πράξει τόσο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, και να προβεί στις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες διαμαρτυρίας, προκειμένου η Τουρκία να συμφιλιωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο και την πραγματικότητα…».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εγγυηθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εγγυηθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα

    Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, δήλωσε ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ Τζέιμς Ο' Μπράιεν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

    Οι ΗΠΑ εργάζονται ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο' Μπράιεν. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι επαφές των Αμερικανών νομοθετών είναι χρήσιμες ώστε η Βόρεια Μακεδονία να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία.
    «Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις για αυτήν. Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε διπλωματικά έναν δρόμο ώστε (η Βόρεια Μακεδονία) να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα. Και νομίζω ότι η συνάντηση που είχατε αλλά και άλλες έχουν βοηθήσει στο να παραμείνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας φίλος και όχι ένα εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο και για την Αλβανία», τόνισε χαρακτηριστικά.
    Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι και η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούν επισήμως το συνταγματικό όνομα, αλλά ότι θα χρησιμοποιήσουν το όνομα «Μακεδονία» σε δηλώσεις ως μια πράξη που απορρέει από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού.
    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ότι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η erga omnes χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος. Αυτή υποχρεώνει τους κυβερνώντες να χρησιμοποιούν το Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

    Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια 'Αντζελα 'Αγκελερ έχει επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσής των συμφωνιών με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αυτές οι συμφωνίες έγιναν. Καμία επαναδιαπραγμάτευση των Πρεσπών, καμία επαναδιαπραγμάτευση της προόδου προς την ΕΕ. Αυτό είναι πολύ σαφές».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κεχαγιά: Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών;
    Κεχαγιά: Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών;

    «Η ΝΔ, η οποία χαιρέτησε τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, επί πέντε χρόνια έλεγε ότι θα φέρει στον κατάλληλο χρόνο τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς κύρωση», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ.

    «Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Γ. Γεραπετρίτης, πριν από μερικούς μήνες είπε σε δημοσιογράφους ότι επί υπουργίας του θα έρθουν τα πρωτόκολλα προς ψήφιση. Επιπλέον, έχει κατατεθεί και ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την αρμόδια τομεάρχη, την κ. Δούρου, προς τον κ. Γεραπετρίτη, και ειπώθηκαν τα ίδια», πρόσθεσε, ενώ για το ΠΑΣΟΚ, «που καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ότι «είχε συνταχθεί με τη ΝΔ και με ακραίες εθνικιστικές ομάδες».

    «Για να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου στη Βουλή, μελέτησε τα νομικά κείμενα. Τα κείμενα αυτά φέρουν τις υπογραφές κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει η Συμφωνία; Είναι "προδοτική";», διερωτήθηκε και συνέχισε:

    «Ένα από τα τρία πρωτόκολλα που φέραμε προς ψήφιση, τα οποία διστάζει η ΝΔ να τα φέρει για μικροκομματικούς λόγους, εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, αφορά την ενταξιακή πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει ότι αν κυρωθεί αυτό το μνημόνιο από την ελληνική πλευρά, εμείς μπορούμε να βάλουμε προσκόμματα για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία την οποία χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρέτισε όλη η διεθνής κοινότητα. Δεν μπορούμε εμείς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους βόρειους γείτονές μας να μην την τηρούν και να μην κάνουμε τίποτα. Αν θεωρούμε ότι παραβιάζουν τη Συμφωνία, να μας πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι θα πράξει ως προς αυτό. Θα την καταγγείλει; Εμείς λέμε ότι δεν θα την καταγγείλει, επειδή την ασπάζεται, αλλά δεν τολμά να το παραδεχτεί δημόσια», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η κύρωση των μνημονίων ισχυροποιεί την ελληνική πλευρά και θέτει το γειτονικό κράτος ενώπιον των όρων της Συμφωνίας».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε και δεν μιλά ποτέ για "προδότες". Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατηγορήθηκε ως "ενδοτική" πολιτική δύναμη. Εμείς καταγγέλλουμε τη ΝΔ για πατριδοκαπηλία. Να πει ο κ. Μητσοτάκης αν υιοθετεί ή όχι τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας του κόμματός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "ανθέλληνες"», ανέφερε η Β. Κεχαγιά.
    Κεχαγιά: Απολύτως κοστολογημένο το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

    Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε πως «είναι απολύτως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο». «Ακούσαμε με έκπληξη τον κ. Μητσοτάκη ότι θα στείλει το πρόγραμμα μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ας το στείλει και στην Κομισιόν να μας ελέγξει, όπως έκανε και με την επιστολή που έστειλε στην κ. φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια, γιατί η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει», σημείωσε, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει «πώς υπήρξε υπερπλεόνασμα από υπερέσοδα που προήλθαν από φόρους 4 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι υπήρξε αφαίμαξη του ελληνικού λαού κυρίως από έμμεσους φόρους». «Κατόπιν, ας ασχοληθεί και με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φροντίζει για το καλό του Έλληνα πολίτη», συμπλήρωσε.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Φάμελλος: Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την πλήρη εφαρμογή και εμβάθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών
    Φάμελλος: Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την πλήρη εφαρμογή και εμβάθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών

    Στις προκλητικές δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε σημερινή συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

    «Η προφορική παραβίαση του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας είναι μία ενέργεια που πρώτα απ' όλα την έχουμε καταδικάσει και έχουμε ζητήσει και την επανόρθωση αλλά και την παρέμβαση σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να προστατευτούν και οι διεθνείς συμφωνίες και τα συμφέροντα της χώρας μας. Η χώρα μας θα πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή και εμβάθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών διότι αυτή είναι μία συμφωνία που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τα εθνικά συμφέροντα αλλά και τα θέματα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, που είναι ένα μείζον θέμα και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αφορά και την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα», τόνισε κ. Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

    Πρόσθεσε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Ορθώς τώρα η Κυβέρνηση, αν και πολύ καθυστερημένα, ζητάει και επιμένει στην τήρηση της συμφωνίας και έρχεται να διαψεύσει τις δικές της δηλώσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών στο παρελθόν. Θα έπρεπε όχι μόνο να παρακολουθεί αλλά να εμβαθύνει και να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Αναφέρομαι στα τρία μείζονα ζητήματα που είναι τα τρία μνημόνια, τα οποία κατέθεσαν οι Υπουργοί της ΝΔ το 2020 στη Βουλή, γράφοντας με την υπογραφή τους ότι τα μνημόνια αυτά, πέρα από την προώθηση των διμερών σχέσεων, διασφαλίζουν τα ελληνικά συμφέροντα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά δεν τα κύρωσαν! Το δεύτερο είναι το θέμα των βιβλίων, το οποίο έπρεπε να προωθηθεί διότι ο αλυτρωτισμός τροφοδοτείται στη γειτονική χώρα στις νεαρές ηλικίες και παραβιάζει δύο μεγάλες κατακτήσεις της Ελλάδας, το θέμα του ονόματος και το θέμα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας, που έχουν κατοχυρωθεί ρητά και δεν αμφισβητούνται πλέον και κερδήθηκαν από τη χώρα μας. Τρίτο ζήτημα, που δεν προχώρησε, το θέμα των ονομασιών των εμπορικών σημάτων και της προστασίας των ελληνικών προϊόντων. Αυτά είναι τρία μεγάλα λάθη τα οποία έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 5 χρόνια».

    Φάμελλος για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε:

    «Προφανώς και είναι λάθος στην εξωτερική πολιτική ο ετεροπροσδιορισμός, που αδυνατίζει τη διπλωματία μια ισχυρής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη και δεν πρέπει να περιμένει τον οποιονδήποτε, αλλά πρέπει να χαράσσει τη δική της πολιτική, όπως έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά. Τα συμφέροντα της χώρας επιβάλλουν να προχωράμε εμείς στις συμφωνίες για την ειρήνη, τη συνεργασία και ιδιαίτερα για την επίλυση θεμάτων ιστορικής αλήθειας. Για αυτό λέμε ότι είναι μεγάλο λάθος αυτό που έκανε και κάνει η κυβέρνηση. Για αυτό έπρεπε και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κύρωση των μνημονίων γιατί η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προχωρά μπροστά. Όχι για λόγους μικροκομματικής πολιτικής αλλά για λόγους ευθύνης απέναντι στα εθνικά συμφέροντα και την ιστορική αλήθεια. Η ΝΔ συνολικά στα εθνικά ζητήματα ασχολείται περισσότερο με την εσωτερική σκηνή παρά με τα συμφέροντα της χώρας και τη διπλωματική πολιτική. Υπάρχουν ευθύνες της Κυβέρνησης για την υποχώρηση σε θέματα διπλωματικής πολιτικής. Θυμηθείτε ποιες χώρες διαφωνούσαν τότε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θυμηθείτε τον κίνδυνο η γειτονική χώρα να ενταχθεί στις συμμαχίες του κ. Ερντογάν».

    Για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα

    Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργό με τον Τούρκο ομόλογό του ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε:

    «Θεωρώ ότι σε επίπεδο προετοιμασίας και διεξαγωγής της συνάντησης δεν διαπιστώνουμε ότι έχει κερδίσει κάτι η χώρα μας σε αντίθεση με τον κ. Ερντογάν. Δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό να συζητείται για τη Μονή της Χώρας και μάλιστα είδαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να περιορίζεται σε μια δήλωση για την προσβασιμότητα του αρχαιολογικού και πολιτιστικού μνημείου, ενώ είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα με τη μετατροπή της σε τζαμί. Δεν είδαμε τίποτα για τη διαμαρτυρία της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα και τον αλυτρωτισμό που δημιουργείται για τη «Γαλάζια Πατρίδα» ή για δηλώσεις που ακούσαμε ότι «στη Σμύρνη οδηγήσαμε τον εχθρό στη θάλασσα». Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Εμείς θέλουμε να δημιουργούμε τις συνθήκες για την επικράτηση της ειρήνης και της συνεργασίας. Για το Κυπριακό και τη Χάγη δεν διαπίστωσα να κερδίζουμε από αυτή την επίσκεψη κάποια έστω μικρά βήματα στην κατεύθυνση των δικών μας συμφερόντων ή να μετριάζουμε την ένταση που πολλές φορές κυριαρχεί στις δηλώσεις Ερντογάν».

    Για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα ο Σ. Φάμελλος δήλωσε «Ο κ. Ράμα ήρθε στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη φυλάκιση του κ. Μπελέρη. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επιλύσει και αυτό δεν λύνεται με την υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη. Ένα εθνικό ζήτημα δεν επιλύεται σε επίπεδο ευρωψηφοδελτίου. Λύνεται με διπλωματική πολιτική και με πρόνοια. Όταν συζητούσαμε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο 19-23 τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε την προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας για να λύσουμε θέματα κράτους δικαίου στην Αλβανία, ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς περιοριζόταν σε φιέστες με τον κ. Ράμα εκείνη την περίοδο. Τώρα πληρώνουμε αυτά τα ελλείμματα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής».

    «Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά»

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σκρέκας με τις τελευταίες δηλώσεις επιβεβαιώνει ότι μάλλον βρίσκεται σε άλλη χώρα. Είναι ο μόνος που βλέπει μηδενικές αυξήσεις ή μηδενικό πληθωρισμό. Διότι δυστυχώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν εκτίναξη των τιμών, όπως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, όταν οι τιμές στα τρόφιμα καλπάζουν με ένα ρυθμό του 5,4%. Η λύση στο ζήτημα της ακρίβειας είναι η ρύθμιση και ο έλεγχος της αγοράς ώστε να μην υπάρχουν υπερκέρδη. Δεν είναι λύση να επιδοτούμε τους λογαριασμούς εκ των υστέρων, με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και των επιχειρήσεων ώστε να πηγαίνουν πάλι οι επιδοτήσεις στα υπερκέρδη του ρεύματος και του πετρελαίου. Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη είναι πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι απλά αδυναμία αντιμετώπισης ή ανεπάρκεια», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • ΚΟΣΜΟΣ: Τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρέπει να του αναγνωρίζεται
    ΚΟΣΜΟΣ: Τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρέπει να του αναγνωρίζεται

    «Η προκλητική στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την τελετή ορκωμοσίας της, δικαιώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο τις επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει ο Πέτρος Κόκκαλης σε δήλωσή του.

    «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται κατανοητό το ότι να υπερασπίζεσαι το εθνικό συμφέρον απαιτεί τόλμη και αυτοθυσία. Η πολιτική υποκρισία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να μην εξασφαλίσει την επικύρωση των πρωτοκόλλων εφαρμογής επί 5 χρόνια ήταν η κηροζίνη του εθνικισμού στη γείτονα».

    »Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι τομή στον ιστορικό χρόνο και έχει ονοματεπώνυμο. Να είμαστε, λοιπόν, ξεκάθαροι: Τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και είναι συνταρακτικό να ξεχνά να τον μνημονεύσει η ανακοίνωση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε στις Πρέσπες, όπως και στη Μακρόνησο, δεν διχάστηκε η Ελλάδα. Δόθηκαν αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη και χύθηκε αίμα νεών ανθρώπων.

    Η Ιστορία έχει καταγράψει στάσεις, απόψεις και μικροπολιτικές τακτικές».

    »Η Ευρωπαϊκή Πράσινη οικογένεια αγωνίζεται για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Στήριξη στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
    Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Στήριξη στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

    Τι συζήτησαν

    Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

    Επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

    Και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας «αδειάζει» τη Σιλιάνοφσκα
    Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας «αδειάζει» τη Σιλιάνοφσκα

    Επιβεβαιώνει την σταθερή δέσμευση της χώρας στη Συμφωνία των Πρεσπών

    Σωρεία αντιδράσεων και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία της τη χώρα «Μακεδονία».

    Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της χώρας για την απαρέγκλιτη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς υποχρεώσεων, που απορρέουν από αυτές, όπως «η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστής ως Συμφωνία των Πρεσπών».

    Υψηλό επίπεδο διαλόγου με την Ελλάδα

    Υπενθυμίζει ακόμα ότι τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος έχει οδηγήσει σε πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και στην οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

    Όπως υπογραμμίζεται τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Καλεί τους αξιωματούχους να επιδείξουν προσοχή

    Το ΥΠΕΞ της χώρας καλεί «όλους τους πολιτικούς παράγοντες, ιδίως τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους, να επιδείξουν προσοχή. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί μείζον στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή, και υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Μπουχάρ Οσμάνι, που ανήκει στο αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο έχει ήδη αντιδράσει κατά της κίνησης της Σιλιάνοφσκα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, νικητή των εκλογών, οι ανακοινώσεις για τη νέα κυβέρνηση αναμένονται εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου.

    Αντίδραση υπήρξε ωστόσο και από το συνασπισμό αλβανικών κομμάτων το κόμμα «Αξίζει» που τα σενάρια το ήθελαν να είναι η επιλογή του προέδρου του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση του το κόμμα «Αξίζει» σημείωνε ότι δεν πρέπει να ανοίγουν παλιές πληγές και τόνιζε ότι η πρόεδρος πρέπει να είναι παράδειγμα σεβασμού του Συντάγματος, Την ίδια στιγμή εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς τα συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας δείχνουν να επηρεάζουν και τα πρώτα βήματα στην πραγματική πολιτική.

    Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

    Την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόκληση της Σιλιάνοφσκα, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σημερινή ανάρτηση έστειλε αυστηρό μήνυμα .

    Σε ανάρτησή του, για το θέμα, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα».

    Αναλυτικά η ανάρτηση

    «Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

    Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

    Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Georgi Licovski
  • Κασσελάκης: Αφού έλεγαν ότι θα ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα ικετεύουν να τηρηθεί
    Κασσελάκης: Αφού έλεγαν ότι θα ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα ικετεύουν να τηρηθεί

    «Ας αναλογιστεί ο δημοκρατικός κόσμος τι πληγές μπορεί να ανοίξει το μίσος, η προπαγάνδα και ο αμοραλισμός, όταν του δώσεις 41%», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπολύει, με ανάρτησή του στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τη στάση της για τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη, τώρα, μετά την αναφορά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη χώρα της με τον όρο «Μακεδονία».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ανέβασε» βίντεο με δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη.

    «Με αυτήν τη φρασεολογία, με αυτήν την πολιτική απάτη, έπαιξαν στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους.

    Εύχονταν να βγει το VMRO.

    Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Βγήκε λοιπόν.

    Τώρα το παρακαλούν να τηρήσει τη συμφωνία.

    Τώρα ικετεύουν.

    Ας αναλογιστεί ο δημοκρατικός κόσμος τι πληγές μπορεί να ανοίξει το μίσος, η προπαγάνδα και ο αμοραλισμός, όταν του δώσεις 41%», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch