Πολιτικά

Τσίπρας: Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, αν ο Καμμένος άρει τη στήριξή του

Τσίπρας: Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, αν ο Καμμένος άρει τη στήριξή του

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προανήγγειλε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο. Εκτίμησε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και πως δεν θα υπηρετήσει το σχέδιο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, αν ο κυβερνητικός του εταίρος αλλάξει στάση, δήλωσε έτοιμος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Τι είπε για το σκάνδαλο Novartis, την πορεία της οικονομίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον ο κ. Καμμένος άρει την στήριξή του προς την κυβέρνηση και μάλιστα πριν φέρει στη Βουλή για ψήφιση τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την Έλλη Στάη.

Όπως είπε με νόημα "πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω" και συνέχισε απαντώντας στην ερώτηση αν δεν το κάνει αυτό ο κ. Καμμένος:

"Τότε θα μετρηθούμε στη Βουλή. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης" τόνισε εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι "ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη" και δεν θα υπηρετήσει επί της ουσίας το σχέδιο Μητσοτάκη.

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας "τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους 9 μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε".

Ως προς το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ζητήσει και δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή αν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση ανοχής (χωρίς 151 βουλευτές), ο κ. Τσίπρας είπε ότι "το Σύνταγμα είναι σαφές και ότι δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα μια τέτοια κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι όμως σε αυτή την εκδοχή - την θεωρώ απίθανη αυτή την εκδοχή - δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα αλλά πολιτικό. Σε αυτή την εκδοχή, είπε, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε εκλογές, χωρίς να αφήσει στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναγγείλει".

Άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Για το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα άμεσα θα δώσει στον ΠτΔ, στον ΠτΒ και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον ΠτΒ για να κινηθούν οι διαδικασίες.

"Μέσα στον Ιανουάριο;", ρωτήθηκε. "Προφανώς", απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Σημαντική η παρακαταθήκη του λύση του Μακεδονικού

O πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της συνέντευξής του σημείωσε ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας του, προσθέτοντας ότι το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων και αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι "αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο".

"Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα" είπε.

"Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια"΄συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιφατική η συμπεριφορά Μητσοτάκη

"Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή που ακολουθούμε, τότε άλλαζε θέση" ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. "Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος", σχολίασε.

Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαιας, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας, σημείωσε.

Τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. "Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά", τόνισε.

Όπως πρόσθεσε η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο και οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. "Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, σε πείσμα όλων και την τελευταία μέρα που της δίνει το Σύνταγμα" απάντησε.

Ο Καμμένος δεν είναι Μητσοτάκης

Για τον Πάνο Καμμένο ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος "δεν είναι η πρώτη φορά που σε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Δεν είναι σαν όλα τα άλλα, βέβαια, αλλά απέναντι στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση. Διαφέρει από τον Κ.Μητσοτάκη στο θέμα της ΠΓΔΜ γιατί και το 2007 είχε κρατήσει την ίδια στάση απέναντι στη γραμμή Καραμανλή για καμμία ανάφορά στην όρο "Μακεδονία" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Όλοι τα γνωρίζουμε όλα", είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δημόσια συζήτηση που "έχει εξαντληθεί". "Κανένας βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία" επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως μάλιστα συμπλήρωσε "τα οφέλη από τη Συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα, και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς".

Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό τρόπο

"Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό", τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές", είπε και γι αυτόν τον λόγο δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, προκαλώντας τον, για μια ακόμη φορά, να την καταθέσει.

Θα ξαναπροτείνω τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Απολύτως ναι» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς για το εάν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.

Υπαρκτό το σκάνδαλο Νovartis

Για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του. "Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης", σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

Ο Πολάκης δεν έκανε παρέμβαση, έκανε λάθος

Για τον κ. Πολάκη ανέφερε ότι έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία του, αλλά σημασία έχει η ουσία αυτών που λέει. "Ο αναπλ. υπ Υγείας, που έχει άμεση εμπλοκή γιατί έχει δώσει στοιχεία για την έρευνα έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα του ΑΠ, λέγοντας ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή. Αυτό ήταν λάθος, δεν έκανε παρέμβαση και του το είπα" τόνισε ο κ. Τσίπρας. "Εγώ λέω να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Έχει προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά στο θέμα αυτό πρέπει να σταθούμε υπεράνω των αντιδικιών. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία η a priori κριτική στη δικαιοσύνη" και κατέληξε τονίζοντας: "Ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει πώς συμπεριφέρονται ορισμένοι. Ενεπλάκησαν 8 πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, γιατί έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Βλέπω μόνο συγκεκριμένους από τους 8 στα κάγκελα. Αυτό κάτι μου λέει".

Θα δώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε σε όσους έχουν ανάγκη

"Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ότι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία και σε όσους έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα. Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα φέρει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. "Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές", επισήμανε.

Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

"θα επισκεφθώ την Τουρκία στις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά νομίζω ότι και σωστά επιλέγω να έχω μια άμεση και τακτική επικοινωνία με τον Ερντογάν. Η μόνη δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας είναι στο ανώτατο επίπεδο, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν δυσκολίες. Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο γιατί όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθοριστικός ο ρόλος της Μέρκελ

Η κα Μέρκελ έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Έχει και ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η σχέση μας έχει να κάνει με τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και για τους δυο μας" ανέφερε για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου και συμπλήρωσε: "Ήθελε πολύ και η ίδια εδώ και καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Ήθελα να την προσκαλέσω μετά το τέλος της κρίσης για να αναδειχθεί η στήριξή της. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας την ευρωπαϊκή ηγεσία για συνδιαλλαγή, φαντάζομαι ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις κάποια στιγμή. Αυτό είναι ο ορισμός αυτού για το οποίο με κατηγορεί. Λέει ότι εγώ είμαι λαϊκιστής, αλλά αυτός το κάνει".

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν τα πήγε πολύ καλά στις επιλογές κάποιων προσώπων. "Έχω πάρει τα μαθήματά μου", είπε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: News247.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα