Πολιτικά

Στήριξη Μέρκελ σε Τσίπρα, "άδειασμα" σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό

Στήριξη Μέρκελ σε Τσίπρα, "άδειασμα" σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό

Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για Βόρεια Μακεδονία και δήλωσε ευγνώμων στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ απέρριψε με ενόχληση την κατηγορία του προέδρου της ΝΔ για ανταλλαγή της λύσης στο Σκοπιανό με τη μη περικοπή των συντάξεων.

Απόλυτη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, σκληρό άδειασμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα περί ανταλλαγής της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία με τη μη περικοπή των συντάξεων από την Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανίδα καγκελάριος από το Μαξίμου έδειξε για άλλη μία φορά τη σφοδρή επιθυμία του Βερολίνου να προχωρήσει η συμφωνία για το Σκοπιανό.

Για την ακρίβεια μίλησε για “Βόρεια Μακεδονία” δείχνοντας ότι θέλει να θεωρεί τετελεσμένη την υπόθεση και μάλιστα δήλωσε ευθέως ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί προχώρησε στη συμφωνία με το Ζόραν Ζάεφ. Αντίθετα δεν έκρυψε την ενόχληση της για τη στάση του προέδρου της ΝΔ απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας την κατηγορία περί συναλλαγής- όπως ήταν και αναμενόμενο άλλωστε- και ξεκαθαρίζοντας πως κατά τη συνάντηση τους την Παρασκευή θα του εκφράσει τη στήριξη της στη συμφωνία των Πρεσπών, αν και παραδέχθηκε ότι δεν περιμένει να τον πείσει.

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Μέρκελ
Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Μέρκελ ANDREA BONETTI

Υποστήριξε ειδικότερα ότι η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει τη σταθερότητα της περιοχής και ότι με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία γίνεται σαφές το πως διαμορφώνονται οι σχέσεις των δύο χωρών. “Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό” συνέχισε η κ.Μέρκελ, επαινώντας τους δύο πρωθυπουργούς διότι όπως είπε με θάρρος προχώρησαν ένα project που όλοι ήξεραν ότι δε θα ήταν μία απλή υπόθεση. Στάθηκε στο γεγονός ότι για τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως με τη συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει η δυνατότητα η “Βόρεια Μακεδονία” όπως είπε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το Βερολίνο υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε και υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα αποφασιστικό βήμα από το οποιο θα ευνοηθούν και η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η Ευρώπη.

Σε ερώτηση για την καταγγελία Μητσοτάκη περί ανταλλαγής της συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων, η κ.Μέρκελ απάντησε αυστηρά: “Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο.”

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Μέρκελ
Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Μέρκελ ANDREA BONETTI

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως: “Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού” και αναφερόμενη στη συνάντηση της με τον πρόεδρο της ΝΔ είπε: “Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Β. Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ε.Ε. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι' αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες.”

Εκτός όμως από την αιχμή περί κανόνων, η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε αιχμή και για τους λόγους για τους οποίους αντιδρά η ΝΔ λέγοντας: “Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση” και κατέληξε: “Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρόεδρος της Γερμανίας”.

Καλά λόγια για την ελληνική οικονομία και “μαύρη πέτρα” στο παρελθόν

Ικανοποιημένη ούσα η κ.Μέρκελ από το μείζον για τη γερμανική εξωτερική πολιτική θέμα του Σκοπιανού, αλλά και καθώς για την ίδια η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης και το να δοθεί η αίσθηση πως μετά από οκτώ χρόνια κρίσης η χώρα μας παύει να αποτελεί “πρόβλημα” για τηιν Ευρώπη, αποτελεί ένα καθοριστικό επιχείρημα υπεράσπισης της πολιτικής της, δεν εφείσθη θετικών λόγων για την ελληνική οικονομία.

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα πλέον μπορεί να βγει στις αγορές, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η επίσκεψη της αλλά και όλη της η πολιτική είχε ως στόχο ακριβώς η Ελλάδα να ξανά στέκεται μόνη στα πόδια της, να μπορεί να χρηματοδοτηθεί ξανά μόνη της, να μειωθεί η ανεργία και οι νέοι της να μη φεύγουν στο εξωτερικό.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου. EUROKINISSI

Αναφέρθηκε δε στη δική της κυβερνητική εμπειρία, λέγοντας ότι ο προκάτοχος της έκανε μεν μεταρρυθμίσεις αλλά όχι αρκετές και πως η ίδια μείωσε σημαντικά την ανεργία. Χαρακτήρισε τη σειρά γερμανικών μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα ως δείγμα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε με νόημα την οικονομική δραστηριοποίηση της Κίνας στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να μείνουν πίσω.

“Χαίρομαι που βρίσκω μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα με το τέλος των προγραμμάτων και το τέλος των προγραμμάτων. Δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή μιας νέας κατάστασης” είπε εξάλλου η κ.Μέρκελ, η οποία όπως και ο κ.Τσίπρας δε δίστασε να αναφερθεί στις αρχικά κακές μεταξύ τους σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο τόνισε ότι η Ελλάδα στην οποία έρχεται σήμερα η κ.Μέρκελ είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε βρει κατά την προηγούμενη επίσκεψη της επί Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι τότε η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών που δοκιμάστηκαν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα και από τις δύο πλευρές, του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Ελληνα”. Έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε με σκληρές συγκρούσεις και δύσκολους συμβιβασμούς, σημειώνοντας όμως ότι αυτή είναι και η πορεία της Ευρώπης. Αναφέρθηκε άλλωστε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, εκτιμώντας ότι παρόλο που με την κ.Μέρκελ ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, έχουν ένα κοινό αντίπαλο, την αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά- αν και άφησε αιχμές για την κυριάρχη οικονομική πολιτική ως αιτία ανόδου της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της δε δίστασε να σημειώσει πως όταν είχε πρωτοέρθει ο κ.Τσίπρας στο Βερολίνο “ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση” και πως “έπρεπε να μάθουμε να συνεργαζόμαστε”.

Αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις φυσικά, θέλοντας πάντως να δείξει ότι η εφαρμογή των προγραμμάτων είχε αποτελέσματα και η εικόνα για την Ελλάδα σήμερα είναι πολύ διαφορετική.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου. EUROKINISSI

Σημείωσε και εκείνη αναφερόμενη στις ευρωεκλογές, ότι μπορεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα, αλλά έχουν μία κοινή βάση, ότι πιστεύουν στην Ευρώπη και τις κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου και η βαθιά πεποίθηση ότι η συνεργασία είναι καλύτερη από τον εθνικισμό “που τόσο συχνά οδήγησε στην καταστοφή στην Ευιρώπη και στη Γερμανία το ξέρουμε πολύ καλά αυτό”.

Τι είπε ο Τσίπρας για το “go back madame Merkel” και τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο πρωθυπουργός βέβαια ερωτήθηκε για το περίφημο “go back madame Merkel” που έδωσε τη θέση του στα σημερινα χαμόγελα και για τις διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Μέρκελ επί Σαμαρά που στήριζε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπερασπίστηκε και εκείνη την επιλογή του, αλλά και τη μετέπειτα και τη σημερινή συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας ότι στήριζε τις διαδηλώσεις και ως πρωθυπουργός διεκδικώντας ένα πρόγραμμα βιώσιμο, αλλά πως στη θέση του πρωθυπουργού είναι υποχρεωμένος να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες της χώρας, και αυτους που φοβούνται τις διαδηλώσεις, και όσους φοβούνται μη χάσουν την εργασία τους και όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες και φοβούνται μην τις χάσουν. “Βρήκαμε όμως το δρόμο για να βγούμε από την κρίση που αντιμετώπιζε και η Ελλάδα και η Ευρώπη, ώστε σήμερα να λέμε ότι οι δυσκολίες είναι πια πίσω μας” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Τσίπρας και η κ.Μέρκελ δε συζήτησαν όμως μόνο για Σκοπιανό, οικονομία και τις μεταξύ τους σχέσεις. Από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης ήταν και το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η Τουρκία ως χώρα με κομβικό ρόλο σε αυτό, αλλά και ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός συμφώνησαν με την κ.Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος, μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου. EUROKINISSI

Ο κ.Τσίπρας έκανε σύντομη αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, το οποιο όμως δεν έιχε όπως κάποτε κεντρική θέση στη συζήτηση: “Δεν ξεχνάμε τις πρόσφατες δυσκολίες, ούτε και τις ιστορικές εκκρεμότητες, όπως οι αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, αλλά προχωράμε μπροστά με τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία, καθώς και τις κοινές δραστηριότητες”.

Τέλος ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020, πράγμα για το οποίο τον ευχαρίστησε η κ.Μέρκελ διαβλέποντας επενδυτικές δυνατότητες για τις γερμανικές εταιρείες.

Πηγή: News247.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup