Κατά πλειοψηφία «πέρασε» από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».
Ψηφοφορία δεν έγινε και στο αποτέλεσμα λαμβάνονται υπόψη οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών. Άλλωστε, ακόμη κι αν είχε απορριφθεί η συμφωνία στην Επιτροπή, η Ολομέλεια είναι εκείνη που νομοθετεί.
Κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για επιτυχημένη συμφωνία και κατηγόρησε τη ΝΔ και την ΔΗΣΥ για πενία επιχειρημάτων και πολιτική πίεση, λόγω των διαφορετικών θέσεων που υπάρχουν για το Μακεδονικό εντός των κομμάτων τους.
Νωρίτερα, εντάσεις είχαν προκαλέσει η άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει επίσημο έγγραφο της ΠΓΔΜ, με το κείμενο του Συντάγματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις τροποποιήσεις αλλά και οι αναφορές του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου αναφορικά με τον «αυτοπροσδιορισμό» των γειτόνων ως προς την εθνότητα και το όνομά τους.
Η συμφωνία των Πρεσπών εισάγεται αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να κυρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αν η ΝΔ δεν καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου άρχισε στις 5 απόγευμα της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου και στο διάστημα που ακολούθησε μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές με δικαίωμα δευτερολογίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή, όπως προέκυψε από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.
Το επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια προκειμένου, αύριο, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου προς Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής Επιτρoπή συντάσσει και υποβάλλει πρoς στην Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.
Πηγή: cnn.gr - EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ