Πολιτικά

Συμφωνία των Πρεσπών: «Ναι» στη συμφωνία που αλλάζει τα Βαλκάνια και αναδιατάσσει τον πολιτικό χάρτη

Συμφωνία των Πρεσπών: «Ναι» στη συμφωνία που αλλάζει τα Βαλκάνια και αναδιατάσσει τον πολιτικό χάρτη

Μετά από μια εβδομάδα ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης, δύο πολιτικά διαζύγια και τη διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, υπερψηφίστηκε τελικά με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών μετά από θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή συνολικής διάρκειας 38,5 ωρών και ομιλίες 200 βουλευτών.

Στα 145 «ναι» των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκε η στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά. Σπύρου Δανέλλη, Σταύρου Θεοδωράκη, Σπύρου Λυκούδη, Γιώργου Μαυρωτά, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κατερίνας Παπακώστα.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, που αποχώρησε τις προηγούμενες ημέρες από το Ποτάμι, ψήφισε «παρών» -το μοναδικό που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ανάμεσα στα 146 «όχι» ήταν και αυτό του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική γραμμή.

Μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην εξέλιξη αυτή.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας πως με αυτό το βήμα η Ελλάδα θωρακίζει «σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια νέα σελίδα στα Βαλκάνια.

«Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυολαούς» έγραψε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:

«Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».

Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και πως οι δύο χώρες αλλάζουν σελίδα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους 153 βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως οι επόμενες γενιές θα τους ευγνωμονούν.

«Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Θέλω να απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και σε αυτούς που ασκούν κριτική στη συμφωνία. Τους σεβόμαστε. Πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Σήμερα γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία και την καλωσορίζουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως δεν είναι λάτρης της πολιτικής της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. «Έχω αποδείξει ότι αγωνίζομαι για λύσεις και αυτές απαιτούν την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μου», σημείωσε και επιβεβαίωσε πως δέχτηκε τηλεφωνικώς τα συγχαρητήρια του Ζόραν Ζάεφ αλλά και άλλων ηγετών.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για δύσκολη και στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα.

Αμέσως μετά από την ψήφιση της Συμφωνίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ο πρωθυπουργός είπε «ναι» εκεί που όλοι οι προκάτοχοί του είπαν «όχι».

Επεσήμανε δε, πως αυτό μπορεί να σημαίνει την αρχή νέων δεινών.

«Η στιγμή της ελπίδας και της προόδου πλησιάζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και πρέπει να πάμε μπροστά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διεμήνυσε δε πως:

«Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, τα συγχαρητήριά τους στον πρωθυπουργό έδωσαν οι Πιερ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ ενώ το δικό του μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Στα ύψη η αντιπαράθεση

Η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε την Τετάρτη και αμέσως το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο». Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα μεταξύ των βουλευτών ενώ ξεκίνησαν και έντονες ζυμώσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας για την κατάθεση ή μη πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Μετά από πλούσιο «παρασκήνιο» εντός του… γαλάζιου στρατοπέδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην «χαραμίσει» το κοινοβουλευτικό αυτό όπλο –το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια φορά το εξάμηνο- δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε ήδη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις μια εβδομάδα αργότερα.

Η δεύτερη μέρα της συζήτησης «σημαδεύτηκε» από την σφοδρή αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για υποκρισία και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για «εθνική ήττα».

Παρότι η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, λόγω του μεγάλου αριθμού των ομιλητών πραγματοποιήθηκε τελικώς σήμερα το μεσημέρι.

Συμφωνία των Πρεσπών: Η πικρή γεύση που αφήνει σε κόμματα, υπουργούς, βουλευτές και κοινωνία

Νωρίτερα σήμερα, ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο Twitter ότι παραιτείται πρώτος για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε να κάνουν το ίδιο 101 βουλευτές.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που χαρακτήρισε «ψεκασμένο» τον Πάνο Καμμένο και είπε ότι εξακολουθεί να διακινεί ανοησίες.

Νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, για προσπάθεια χειραγώγησης εισαγγελικών λειτουργών από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup