Θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.
Ολοκληρώθηκε γύρω στις 19.20 το απόγευμα της Τρίτης η 5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα) που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ακολούθησε διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Κατά τη συνάντηση αναμενόταν να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα του αγωγού EastMed.
Στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία της Ευρώπης» τη συμφωνία των Πρεσπών. Είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας «να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις».
Στην ατζέντα της Συνόδου τέθηκαν θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.
Στη Σύνοδο λαμβάνουν μέρος η Γαλλία με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλία με τον Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, η Ισπανία με τον ΥΠΕΞ Χοσέπ Μπορέλ Φοντέλ, η Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Πορτογαλία με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η Μάλτα με τον Πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ και η Κύπρος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σε ανάρτησή του στο Twitter o Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι "Επτά κράτη-μέλη με κοινά χαρακτηριστικά αλλά και κοινές προκλήσεις, συνδιαλέγονται σε τακτική και θεσμοθετημένη βάση με στόχο την αναζήτηση κοινών συνισταμένων, πάντοτε σε συνέργεια με όλα τα κράτη μέλη, για μια πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση".
Η κοινή διακήρυξη των Med7
Στην κοινή διακήρυξη των Med7 ξεκάθαρα καταγράφεται η στήριξη και αλληλεγγύη των Med 7 στη εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε και το Διεθνές Δίκαιο. Οι 7 ηγέτες καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφεύγει ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.
Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ σημειώνεται ακόμη, μεταξύ άλλων, πως "είναι ύψιστης σημασίας όπως η ΕΕ παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της ‘Ένωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".
Στο ευρύτερο κεφάλαιο των ενεργειακών της Ανατολικής Μεσογείου οι 7 ηγέτες αναγνωρίζουν πως η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα στρατηγικό διάδρομο για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τοποθέτηση που αποτελεί στήριξη στον αγωγό EastMed.
Σχέση Ε.Ε – Τουρκίας
Στην κοινή διακήρυξη οι 7 ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση ενός ανοικτού διαλόγου για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και για συνεργασία σε ζωτικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη χώρα.
Εξάλλου αναφέρουν πως "η πλήρης και χωρίς διάκριση εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης και η άρση των απαγορεύσεων στα λιμάνια και τα αεροδρόμια/εναέριο χώρο της για την Κύπρο και τις εταιρείες της ΕΕ που σχετίζονται με την Κύπρο θα είναι επίσης επωφελής για ολόκληρη την περιοχή".
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εργασίας
Οι επτά νότιες χώρες της ΕΕ εκφράζουν εξάλλου την ταχεία ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας που να ενισχύει τους κανόνες της ΕΕ για δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να διασφαλίζει τη δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Επίσης σημειώνουν την ετοιμότητα της Λευκωσίας όπως η Λευκωσία φιλοξενήσει την έδρα του Οργανισμού αυτού.
Σε σχέση με την κλιματική αναφέρεται πως η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει ένα περιφερειακό ρόλο για αντιμετώπισή της, προωθώντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να αναπτυχθεί ένα στοχοθετημένο σχέδιο δράσης.
Πηγή: News247.gr