Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 18:03

Τσίπρας: Πολιτικό παιχνίδι της ΝΔ - Δεν θέλει ανανέωση Παυλόπουλου λόγω συναλλαγών με το ΚΙΝΑΛ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Κατά μέτωπο επίθεση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας" είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι "Σαμαράς-Άδωνις δεν σας αφήνουν να πείτε ούτε το ονοματεπώνυμο του Προέδρου της Δημοκρατίας".

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα με την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πίσω από την άρνησή του να δεχτεί την δεσμευτικότητα της κατεύθυνσης του προς αναθεώρηση άρθρου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ να μην εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ΝΔ επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές παρότι διαφωνεί με το σκεπτικό του «ώστε να έχει το άρθρο 180 ψήφους». Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η ΝΔ ευελπιστεί ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα αλλάξει το άρθρο 32 για να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι τον Πρ. Παυλόπουλο αλλά κάποιον άλλον.

Έχω ευθαρσώς δηλώσει στήριξη στην επανεκλογή Παυλόπουλου, να το πει κι ο κ. Μητσοτάκης

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έχω ευθαρσώς δηλώσει» πριν λίγες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς «εκτελεί εξαιρετικά τα καθήκοντά του». Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώσει σαφώς ότι συμφωνεί με την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου, καθώς διαφορετική στάση θα σημαίνει ότι η ΝΔ κι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος ή «έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του».

Να περιορίσετε τις ορέξεις σας, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα βγάλετε 90 βουλευτές στην επόμενη Βουλή

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε προς την αντιπολίτευση «να περιορίσει τις ορέξεις της», καθώς «όσα σχέδια κι να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας» δεν χρειάζεται να αγχώνονται, γιατί «με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν».

Το δίλημμα των εκλογών: Εμάς που βγάλαμε την χώρα από την κρίση ή αυτούς που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι, αν κι αξιοποίησε την δυνατότητα του Συντάγματος για πρόκληση πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αποσύνδεση «με θεσμική ευθύνη κι ενόραση για το μέλλον» κι όχι με βάση την πολιτική συγκυρία. Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «παιχνίδια στο ζήτημα αυτό δεν θα παίξουμε» κι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το φθινόπωρο.

Βάζοντας το δίλημμα των εκλογών, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι ο λαός «είτε θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια κι από την κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το κατώτατο μισθό», είτε «θα δώσει την επιλογή στον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στα στελέχη που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που μας οδήγησε ως εδώ».

Κριτική στην στάση της ΝΔ σε όλη την διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή σεβάστηκε «απόλυτα» το κύρος και την σημασία της διαδικασίας της Αναθεώρησης του Συντάγματος παρατηρώντας «με λύπη» ότι δεν μπορεί να πει το ίδιο και για την στάση της ΝΔ. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αρχικά επιχείρησε να σαμποτάρει την διαδικασία και στην συνέχεια προσπάθησε να μετατρέψει την Συνταγματική Αναθεώρηση σε «παρτίδα πόκερ» χωρίς να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ευρείς συναινέσεις στην διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι η ΝΔ αρχικά απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την διαδικασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχτεί να ψηφίσει το σύνολο των προτάσεών της. «Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή βεβαίως υποχώρησε» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι με την αποχώρηση της ΝΔ όλοι θα καταλάβαιναν ότι θα το έκανε «μόνο και μόνο για να εμποδίσετε την διαδικασία που θα αναθεωρούσε το άρθρο 86» για την ευθύνη των υπουργών, άρθρο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επανειλημμένως «κατάπτυστο».

Είχα προαναγγείλει προεκλογικά ότι θα προχωρήσουμε στην Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ευθαρσώς» είχε διατυπώσει προεκλογικά την πρόθεσή του να προχωρήσει στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ στην συνέχεια επιχειρήσει να ανοίξει την συζήτηση στον λαό και «να μην την αφήσουμε στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ειδικών και των συνταγματολόγων», παρά τον «ειδικό ρόλο» που έχουν σε αυτήν. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιούνται «πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα» και λαμβάνονται υπόψη «τα διδάγματα της κρίσης», αλλά κι οι «σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές εξουσίες».

Οι πέντε άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Αναλύοντας τους πέντε άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην εποικοδομητική ψήφος εμπιστοσύνης και στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές ώστε να ομαλοποιηθεί ο εκλογικός κύκλος. Επίσης την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής, ώστε «να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας σε κανέναν τεχνοκράτη», αλλά και την απλή αναλογική ώστε να ισχυροποιηθεί το κοινοβούλιο και να γίνει «από κομπάρσος σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη τις προτάσεις που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν την κρίση εκπροσώπησης και την «δυσπιστία των πολιτών στο πολιτικό σύστημα», το οποίο αντιλαμβάνονται ως «κάστα ξεχωριστή που ενδιαφέρεται κυρίως για αναπαραγωγή προνομίων». Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι το άρθρο 86 που υποδηλώνει αντιλήψεις για εξουσία που αποτελεί «νόμιμη ιδιοκτησία» κι οι φορείς της απολαμβάνουν «ειδικά προνόμια κι ειδική ποινική μεταχείριση», ενώ η σύντομη παραγραφή των αδικημάτων που εμπλέκονται οι υπουργοί λειτουργεί ως «μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστηματικού κουκουλώματος της διαφθοράς».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε αυτός να μην μετατρέπεται σε «έμπορο εξυπηρετήσεων» κι οι ψηφοφόροι σε «πελάτες», αλλά και στην εμπλοκή του λαού στην λήψη των αποφάσεων με καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος και λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος» όπως αυτό εκφράστηκε την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011 και 2012.

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την στάση του Κ. Μητσοτάκη εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 3 για την κατοχύρωση της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, παρά το γεγονός ότι δηλώνει φιλελεύθερος. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε και τις προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών, τα οποία απειλούνται σήμερα από τον νεοφιλελευθερισμό.

Σαμαράς-Άδωνις δεν σας αφήνουν να πείτε ούτε το ονοματεπώνυμο του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Σας πέταξα το γάντι, αλλά αποφύγατε να αναφέρετε ακόμα και το ονοματεπώνυμο του Προέδρου της Δημοκρατίας» επισήμανε στον Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας παρατηρώντας ότι απέφυγε να αναφέρει το όνομα του Πρ. Παυλόπουλου στην ομιλία του. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά ότι νόμιζε ότι ο Αντώνης Σαμαράς κι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν επιτρέπουν στον Κ. Μητσοτάκη να αποκαλεί την Βόρεια Μακεδονία με το όνομά της, αλλά τελικά συνειδητοποίησε ότι «δεν σας επιτρέπουν να αναφέρετε καν τον όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας» γιατί θέλουν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια.

Μην χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για το 16, θέλετε περισσότερους πελάτες για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην κριτική του Κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 προτρέποντας την ΝΔ «μην χύνετε κροκοδείλια δάκρυα». Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι η ΝΔ έχει διαφωνήσει με όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αυξάνουν τους αριθμούς των εισακτέων στα δημόσια Πανεπιστήμια σχολιάζοντας ότι «αυτό που σας κόφτει περισσότερο είναι να υπάρχουν περισσότεροι πελάτες» για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Σε σχέση με την κριτική του Κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει και την αναθεώρηση του άρθρου 24 για το περιβάλλον, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς ζητά να ψηφίσει κάτι τέτοιο ένα κόμμα που έχει δώσει αγώνες για το περιβάλλον. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε και στις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στην Βασιλική Θάνου θυμίζοντας την περίπτωση του Χαράλαμπου Αθανασίου που από εισαγγελέας έγινε υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: News247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 20:58

Σχετικά Άρθρα

  • Μητσοτάκης στο υπουργικό: Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας και ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ
    Μητσοτάκης στο υπουργικό: Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας και ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ

    Την δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2027 στα 950 ευρώ, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο θα αντισταθμίζουν αυτήν την αύξηση των τιμών αμοιβές. Ο κατώτατος μισθός είναι στα 830 και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950€. Το νέο σύστημα έρχεται ένα ευνοήσει και τους δημοσίους υπαλλήλους με τον εισαγωγικό μισθό να συμβαδίζει με την βασική αμοιβή στη χώρα. Θα συμπαρασύρει τις τριετίες, αλλά και όλα τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων, οι αποδοχές δεν θα μπορούν να μειώνονται παρά μόνο να αυξάνονται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέκρινε τη χώρα μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις χθες αναγγέλθηκε ο νέος προϋπολογισμός με πρόσθετα φορολογικά βάρη 40 δισ. λιρών. Στην Ελλάδα είναι αντίστροφη η πορεία: δημοσιονομικά ισορροπημένες πολιτικές και φορολογική δικαιοσύνη που από ευχή γίνεται πραγματικότητα. Όλα τα επόμενα πρόσθετα έσοδα από τη φοροδιαφυγή ανοίγουν τον δρόμο για μείωση φόρων. Η μικρότερη αυθαιρεσία των λίγων σημαίνει μεγαλύτερη ανακούφιση των πολλών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

    Σε ό,τι αφορά τα εθνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου στο φόντο των σημαντικών συνομιλιών που είχε στον Λευκό Οίκο. «Είναι μια σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων της Μεγαλονήσου με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα είναι μια εξέλιξη στην οποία οδηγεί μια ενεργητική διπλωματία που είναι βασισμένη σε μια συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου. Η επίλυση του Κυπριακού είναι μέρος της λύσης μιας εξίσωσης σε μια ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη», προσέθεσε.

    Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

    «Καλή σας ημέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα ξεκινήσω με τη συμπαράστασή μου στη δοκιμαζόμενη Ισπανία, που ήδη θρηνεί σχεδόν 100 θύματα και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

    Γεγονός που έρχεται να μας υπενθυμίσει για ακόμα μία φορά ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά προφανώς και να αναδείξει τον ρόλο της πολιτικής προστασίας, της σωστής λειτουργίας του «112» και των προληπτικών εκκενώσεων και βεβαίως της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσο και των κοινών δράσεων στη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί, εξάλλου, όπως μας λένε οι επιστήμονες, επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

    Είναι ένα πεδίο στο οποίο, όπως ξέρετε, η Ελλάδα πρωτοστατεί, το οποίο θα αποτελέσει και αντικείμενο -πιστεύω- πολύ εκτεταμένων συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στη συνεδρίασή μας, τώρα, πρωταγωνιστής είναι η νέα αύξηση του βασικού μισθού, στην προοπτική να φτάσει στα 950 ευρώ, όπως έχουμε δεσμευτεί, το 2027. Αλλά σήμερα θα συζητήσουμε το νέο, μόνιμο σύστημα προσδιορισμού του μετά το 2027.

    Θα έλεγα ότι είναι μια κομβική πρωτοβουλία, καθώς στο εξής θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ το ύψος της αύξησής του θα καθορίζεται από δύο κριτήρια: από τη μία πλευρά, τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και από την άλλη τον πληθωρισμό, αλλά τον πληθωρισμό ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα.

    Αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, όσο βελτιώνεται η παραγωγικότητα τόσο θα αυξάνεται ο πρώτος μισθός, αλλά και όσο ανεβαίνουν οι τιμές τόσο θα αντισταθμίζουν οι αμοιβές αυτή την αύξηση των τιμών. Εξάλλου, αυτή είναι η πορεία την οποία ακολουθούμε και όλα τα τελευταία χρόνια.

    Να θυμίσω για ακόμα μία φορά ότι ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ το 2019, είναι ήδη στα 830 ευρώ, θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ ως το 2027. Είναι μία αύξηση σχεδόν 50%.

    Ενώ και οι μέσες απολαβές, από 1.036 ευρώ ο στόχος μας είναι -και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε, ενδεχομένως να τον ξεπεράσουμε κιόλας- να φτάσουν τα 1.500 ευρώ το 2027, βελτιωμένες δηλαδή κατά 45%.

    Και βέβαια, να συμπληρώσω ότι το νέο σύστημα έρχεται να ευνοήσει και τους δημόσιους υπαλλήλους, με τον εισαγωγικό τους μισθό να συμβαδίζει πια με τη βασική αμοιβή στη χώρα.

    Θα συμπαρασύρει προφανώς προς τα πάνω και τις τριετίες, αλλά και όλα τα επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

    Με άλλα λόγια, είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία αφορά το σύνολο των εργαζόμενων, με επίκεντρο, όπως είπα, την καθοριστική ρήτρα ότι οι αποδοχές πια δεν θα μπορούν να μειώνονται παρά μόνο να αυξάνονται. Είναι μια διασφάλιση η οποία καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θωρακίζοντας το εισόδημα απέναντι σε κάθε απειλή περιορισμού του. Και καθίσταται, πιστεύω, δυνατή χάριν ακριβώς των αποτελεσμάτων της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής.

    Είναι μία συνετή πολιτική η οποία, αφότου έκλεισε το τόξο της κρίσης, δημιουργεί τώρα μια σιγουριά, μια ασφάλεια για την επόμενη μέρα, φροντίζοντας όμως παράλληλα και τον έτερο αναγκαίο χώρο της παραγωγής, την επιχειρηματικότητα, την οποία ελαφρύνει από βάρη.

    Σημαίνει ότι πέραν της μείωσης 50 και φόρων που έχουν καταργηθεί, μειωθεί, ως το 2025 οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές θα έχουν αποκλιμακωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Θα φτάσουμε το 6% ως το 2027, θα έχουμε πλησιάσει ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

    «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής»

    Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Και όλα αυτά, αυτή η συνετή πολιτική της μείωσης των φόρων σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτυγχάνεται σε μία εποχή όπου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα ελλείμματα αυξάνονται. Βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία, η οποία επιχειρεί να περάσει μέσα από ένα διασπασμένο κοινοβούλιο έναν νέο προϋπολογισμό, με σημαντικές αυξήσεις φόρων αλλά και περιορισμούς δαπανών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις χθες αναγγέλθηκε ο καινούργιος προϋπολογισμός, με πρόσθετα φορολογικά βάρη ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών.

    Στην πατρίδα μας η πορεία είναι η αντίστροφη, δικαιώνοντας έτσι τους δύο πυλώνες της προόδου της: δημοσιονομικά ισορροπημένες επιλογές, αλλά και φορολογική δικαιοσύνη.

    Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν πάντα ένα σύνθημα, ένα πολυφορεμένο σλόγκαν στα χείλη όλων των πολιτικών. Νομίζω από ευχή, πια, γίνεται πραγματικότητα, με τα πρώτα έσοδα να ενισχύουν, προφανώς, τους πιο αδύναμους, αλλά όλα τα επόμενα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, να ανοίγουν τελικά τον δρόμο για νέες μειώσεις φόρων. Έχουμε, ήδη, προσδιορίσει το τι θα κάνουμε στον προϋπολογισμό του 2025, ώστε η μικρότερη αυθαιρεσία των λίγων να σημαίνει τελικά τη μεγαλύτερη ανακούφιση των πολλών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει επίσης τις αλλαγές στον τρόπο και στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αυτές θα γίνονται πλέον σταθερά, και χωρίς να υπάρχει καμία απόκλιση, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου. Θα βάλουμε, επιτέλους, ένα οριστικό τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων, αυξάνοντας όμως και τις εκπτώσεις γι’ αυτούς οι οποίοι τηρούν τις προθεσμίες, αλλά και το Δημόσιο να είναι συνεπές με την πρόβλεψη προστίμων σε όσους κρατικούς λειτουργούς δεν αποστέλλουν εγκαίρως στην ΑΑΔΕ όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

    Aνακοίνωσε την ίδρυση ΑΕΙ Παραστατικώ Τεχνών

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός η αποκάλυψε την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Όπως επεσήμανε σχετικά: «Από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν σήμερα, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω ένα, το οποίο προ κάποιων μηνών, όπως θυμάστε, είχε μετατραπεί σε μία αιτία μεγάλης αναταραχής, αλλά και σε μία παγίδα μιας άθλιας κομματικής εκμετάλλευσης. Μιλώ για την εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ένα πεδίο το οποίο όλοι θα θυμούνται, κυρίως αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται περισσότερο, ότι ήταν αρρύθμιστο εδώ και δεκαετίες, και τα κενά του οποίου επέτρεπαν σε κάποιους να κατασκευάζουν μύθους, κρύβοντας τις δίκες τους ευθύνες και κατηγορώντας «τυφλά» την κυβέρνηση». Λοιπόν, σήμερα είναι αυτή η κυβέρνηση που, όπως είχαμε δεσμευτεί, κ. Υπουργέ Παιδείας, κα Υπουργέ Πολιτισμού, έρχεται να απαντήσει και στους στημένους ακτιβισμούς και σε κάποιες «παράφωνες» συναυλίες, με μία γενναία μεταρρύθμιση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού: για πρώτη φορά στην ιστορία της, η πατρίδα μας θα αποκτήσει Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Σε αυτήν θα ενταχθούν οι σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ωδείου Θεσσαλονίκης και μαζί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

    Ταυτόχρονα, όλες οι -πολλές- ιδιωτικές σχολές θεάτρου, μουσικής και χορού που λειτουργούν σήμερα ως επιχειρήσεις τίθενται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Θα μιλήσουν αναλυτικά για το νομοσχέδιο οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί.

    Ξεδιαλύνουμε όλα τα θολά σημεία ενός αρρύθμιστου τοπίου. Καθορίζουμε επαγγελματικές διαδρομές, σαφή προσόντα, επαγγελματικά δικαιώματα και έτσι πιστεύω ότι αναβαθμίζουμε συνολικά το επίπεδο των καλλιτεχνικών σπουδών, δίνοντας και έναν ξεκάθαρο δρόμο για τη σύνδεσή τους με τις υφιστάμενες πανεπιστημιακές σπουδές.

    Σε πείσμα, λοιπόν, της πολιτικής μιζέριας, η χώρα αλλάζει σε όλους τους τομείς με μικρά και μεγάλα βήματα, όλα, πάντως, με τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας. Ένα μέγεθος το οποίο, όπως βλέπετε, αποτελεί ζητούμενο για πολλά κράτη και στη χώρα μας δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ ένα αυτονόητο δεδομένο.

    Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή σε όλα αυτά τα νομοσχέδια τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα. Εκεί νομίζω ότι θα φανούν πολλά».

    Η επίλυση του Κυπριακού

    Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη τόνισε: «Να κλείσω, τέλος, με ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής -δεν συνηθίζουμε να τα συζητάμε όσο θα έπρεπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ίσως. Αμέσως μετά θα έχω μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον φίλο Νίκο Χριστοδουλίδη, στο φως των χθεσινών σημαντικών συνομιλιών που είχε στον Λευκό Οίκο, στην πρώτη επίσκεψη ηγέτη της Κύπρου εδώ και 28 χρόνια.

    Είναι μία σημαντική απόδειξη της αναβάθμισης των σχέσεων της Μεγαλονήσου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και της σημασίας της ως ενός πόλου σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον συγκρούσεων, που δυστυχώς συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή.

    Ταυτόχρονα, όμως, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία καταδεικνύει και τα οφέλη στα οποία οδηγεί μια ενεργητική διπλωματία, η οποία είναι στηριγμένη στον διαρκή συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας.

    Αυτή την ώρα, δεν θέλω να φανώ ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, μένω ωστόσο σε μία διαπίστωση: ότι από ένα σημείο διεθνούς ακινησίας, η Κύπρος και η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αντιμετωπίζεται τώρα ως μέρος λύσης στην εξίσωση της πιο ευαίσθητης περιοχής στον παγκόσμιο χάρτη κι ότι αυτή η αλλαγή οπτικής μπορεί να μετουσιωθεί, ελπίζω, και σε μία αλλαγή σελίδας.

    Σταματώ, λοιπόν, εδώ την εισαγωγή μου και νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε στην ημερήσια διάταξη, ξεκινώντας με την νομοθετική πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Χριστοδουλόπουλος: Ζητά εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτ. Ελλάδας
    Χριστοδουλόπουλος: Εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτ. Ελλάδας

    Την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτικής Ελλάδας ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

    Λίγο πριν το Ελληνικό κοινοβούλιο προχωρήσει στην επικύρωση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο προβλέπεται η συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα για τη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος σε μια ύστατη προσπάθεια ως πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος μετέφερε την κοινή απόφαση των 19 δημοτικών συμβουλίων και της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία όλοι οι δήμοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και στην υπό ψήφιση συγχώνευση. Μάλιστα, εντός της αίθουσας της βουλής, υπήρχαν και άλλοι φορείς, οι οποίοι μίλησαν για το δίκαιο αίτημα της Ηλείας για εξαίρεση στο «παρών» νομοσχέδιο.

    xristod fodsa vouli 2

    Όπως επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ήλιδας, «Συμφωνώ απόλυτα και μας καλύπτουν πλήρως οι τοποθετήσεις επί του νέου νομοσχεδίου, του εισηγητή της ΚΕΔΕ για το θέμα και πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Δημάρχου Χανίων και προέδρου του Δικτύου ΦοΔΣΑ Παναγιώτη Σημανδηράκη. Σχετικά με τη συγχώνευση των φορέων των τριών Νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας, το νομοσχέδιο είναι άδικο και ελλειμματικό. Ο δικός μας φορέας στην Ηλεία λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, δίπλα στην Αμαλιάδα, ένα πρότυπο και σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτή τη μονάδα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, περιμένουμε πλέον τη μετατροπή της από ΜΕΑ σε Μονάδα Ανακύκλωσης, προκειμένου να μειώσουμε κι άλλο το υπόλειμμα από 39% που είναι σήμερα σε 10%. Αυτό το καταφέραμε εξ ολοκλήρου και μόνοι μας οι δήμοι της Ηλείας».

    Ο κύριος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αφού εξέφρασε πλήρη αντίθεση και την έντονη δυσαρέσκειά του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι άλλοι δύο νομοί είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτή τη μονάδα και τη λειτουργία της. Για το λόγο αυτό ζητάμε την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από το νομοσχέδιο, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας που για ανάλογους λόγους έχουν -σε πρώτο στάδιο- εξαιρεθεί. Σε αυτό συμφωνούν οι 7 δήμου της Ηλείας, οι 19 Δήμοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΚΕΔΕ, το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και μια σειρά από φορείς των τριών Νομών με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους. Ζητούμε την εξαίρεση για μία μεταβατική περίοδο έως ότου και οι άλλοι δύο νομοί της Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ηλεία. Δεν μπορούμε να τιμωρούμαστε εμείς, που άλλες περιοχές και Νομοί έχουν ακόμα ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ. Λέμε ναι στις μεταρρυθμίσεις, όμως όχι σε μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν αντί να λύνουν προβλήματα. Για το νομοσχέδιο δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και ακολουθήθηκε μια οριζόντια λύση για όλους. Δεν υπήρξε καν κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη, με αποτέλεσμα να μην έχουν απαντηθεί ακόμα σημαντικά ερωτήματα, όπως «πόσα θα πληρώνουμε εμείς στην Ηλεία τα σκουπίδια που διαθέτουμε σύγχρονη μονάδα και πόσο Δήμοι που χρησιμοποιούν ακόμα στην Περιφέρειά μας ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι».

    xristod fodsa vouli 3

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος ζήτησε την εξαίρεση της Ηλείας από το νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα άλλων περιοχών. Εμείς καταφέραμε και ήμασταν πρωτοπόροι στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού κατασκευάσαμε τέταρτοι στη χώρα το δικό μας εργοστάσιο».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία
    Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία

    Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Μέγαρο Μουσικής παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (24/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα για τη συνεχή ανάπτυξη της χώρας.

    «Δίνω και φέτος το παρών στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Στην ετήσια συνάντηση όπου Πολιτεία και Επιχειρηματικότητα αναζητούν κοινό βηματισμό. Πράγματι όπως δηλώνει και το σύνθημά σας, ''μαζί μπορούμε περισσότερα''» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

    «Με διάθεση ανοικτή και παραγωγική.... επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα λόγια του πρόεδρου του ΣΕΒ κ. Θεοδωρόπουλου από ένα πρόσφατο ποντκαστ που είπε ότι ''καλό είναι να συγκρινόμαστε με τις καλύτερες χώρες και να βλέπουμε τις αδυναμίες μας'', ωστόσο καλό είναι να σταματάμε λίγο και να βλέπουμε που βρισκόμαστε και που βρισκόμασταν πριν από λίγα χρόνια».

    «Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Παράλληλα πρόσθεσε: «Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 2019», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε ότι ««Είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης, που θα κάνει αποτελεσματικότερη την συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικότητας, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί σε μία νέα ευκαιρία και η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την χώρα και την κοινωνία».

    Τόνισε επίσης ότι υπάρχει πλέον στη χώρα πολιτική σταθερότητα: «Είμαστε στην κορυφή με τις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη πενταετία».

    Ανέφερε ακόμη: «Δεν γίναμε ξαφνικά επιχειρηματικός παράδεισος. Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν με μεταρρυθμίσεις όπως ζητάει και η έκθεση Ντράγκι».

    Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Έχουν απορροφηθεί 28 δις από τα 36 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ είπε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στην πρόοδο των εταιρειών σημείωσε ο πρωθυπουργός καλώντας τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Ζήτησε ακόμη πίστη στον ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις και προσανατολισμό της εταιρικής ευθύνης σε κοινωνικές ανάγκες.

    Στην εκδήλωση βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γκι Φερχόφσταντ, Πρόεδρος του European Movement International, πρώην Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ενώ λόγο εκφώνησε και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το "έλα με φόρα" της Τσαπανίδου»
    Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το

    Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σήκωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, απαντώντας στον πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα είναι «δυναμικά και εντός της Βουλής απέναντι σε μια αλαζονική κυβέρνηση, η οποία υποτιμά τα υπόλοιπα κόμματα.

    «Αυτή την παρέλαση αλαζονείας θα την πληρώσετε. Ο κόσμος ζητά ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή αλλά δεν τις βρίσκει. Το ύφος και η συμπεριφορά υπουργών της ΝΔ δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας είναι στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Όσο συνεχίζεται την αλαζονείας επιταχύνεται την έξοδό σας από το Μέγαρο Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ να σας ανοίξουμε την πόρτα», συμπλήρωσε.

    Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην την στήριξη των ισχυρών. «Γιατί δεν δεχτήκατε την πρότασή μας γιατί πρέπει να πάρει 1,1, εκ ένα κόμμα που η ηγεσία του βρίσκεται στη φυλακή», είπε μιλώντας για την τροπολογία των Σπαρτιατών και παράλληλα εξήγησε, σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εσωτερικές διαδικασίες.

    «Βιάζεστε και ψάχνετε συναίνεση βαθιά τα μεσάνυχτα. Όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ και να κάνετε συγκάλυψη για το σκάνδαλο. Τότε βρήκατε τον Βελόπουλο», είπε ενώ κάλεσε να είναι φειδωλός όταν μιλά για την χρεοκοπία της χώρας. «Έχουμε διάθεση συναίνεσης για μεγάλα ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση. Φέραμε προτάσεις και έχουμε δουλέψει διότι είναι μια τεράστια πρόκληση και πρέπει να αποκτήσει η χώρα ανθεκτικότητα. Πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα είμαστε ευάλωτοι. Αν υπάρχει διάθεση εμείς είμαστε θετικοί», κατέληξε.

    Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει σχετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η ρύθμιση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ είχε αδυναμίες. Μάλιστα, ύψωσε τους τόνους λέγοντας ότι όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την έξοδο του από το Μαξίμου θυμίζει το «έλα με φόρα» της Πόπης Τσαπανίδου!

    «Αν θα μας ανοίξετε την πόρτα για να μπείτε εσείς θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα», είπε κλείνοντας.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας
    Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας

    «Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές του καλοκαιριού.

    «Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτή ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου εντεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως:

    «Αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής. Το αποτέλεσμα είναι πως είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου».

    «Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος»

    Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας».

    «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτός αντιβαίνει και στην κοινή λογική», σημείωσε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά. 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε ως παραδείγματα την Πορτογαλία που μέσα σε 4 μέρες κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη»

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη, οι επιθέσεις θα είναι όλο και πιο συχνές και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    4 + 1 πυλώνες για την κυβερνητική δράση

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

    «Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

    Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

    «Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

    Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

    «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται - Οι δύο δρόμοι Κασσελάκη κι ο «προβληματισμένος» Τσίπρας
    ΣΥΡΙΖΑ: Οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται - Οι δύο δρόμοι Κασσελάκη κι ο «προβληματισμένος» Τσίπρας

    Οι αβεβαιότητες αυξάνονται αντί να μειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το πότε και πού θα διεξαχθεί το συνέδριο.

    Αγνοείται ακόμα και το πότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία η οποία θεωρείται αποφασιστική ως προς τις σχετικές απαντήσεις.

    Ακόμα πιο αβέβαιο είναι το πολιτικό μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είναι άγνωστο ακόμα και για τα στελέχη που τον υποστηρίζουν αν θα καταφέρει να κερδίσει το συνέδριο προκειμένου να μπορέσει να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

    Κι όλα αυτά ενώ την Πέμπτη είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, με το πόθεν έσχες Κασσελάκη πάντως να είναι ακόμα αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.

    Σε αυτό το πλαίσιο, απολύτως τροχιοδεικτικά θεωρούνται τα αποτελέσματα των εκλογών για συνέδρους που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου, με το δικαίωμα του εκλέγεσθαι να έχουν όσοι εγγραφούν μέχρι την προσεχή Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου.

    Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως πληροφορείται το CNN Greece, και οι κασσελακικοί δεν είναι βέβαιοι για την επικράτησή τους σε αυτές, αφού, για παράδειγμα, μόνο ένα μικρό κομμάτι όσων έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα odikosmassyriza είναι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως και αν έχει, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση η υποψηφιότητα Κασσελάκη να εξαρτηθεί από τη στήριξη των πολακικών συνέδρων κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία σχετική εμπιστοσύνη για το τι θα πράξουν στο τέλος.

    Αν ο κ. Κασσελάκης έχει την πλειοψηφία των συνέδρων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αναιρεθεί μόνο ο προσωπικός αποκλεισμός του, αλλά και η απόφαση η νέα Κεντρική Επιτροπή να εκλεγεί τον Ιανουάριο κι όχι στις 24 Νοεμβρίου, στην ίδια ημερομηνία δηλαδή με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Αν, όμως, ο έκπτωτος πρόεδρος χάσει το συνέδριο τότε θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι τα γραφεία που ενοικίασε στον Ταύρο με ενοίκιο 20.000 ευρώ μηνιαίως δεν θα ξενοικιαστούν αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως χώρος προεργασίας για νέο κόμμα.

    Στο μεταξύ, αβεβαιότητα επικρατεί ακόμα και για το πόσα ακριβώς είναι τα μέλη του κόμματος.

    Όπως μαθαίνουμε, δεν είναι λίγα τα νυν μέλη από τα οποία τους ζητείται να εγγραφούν πάλι σε κάποια Οργάνωση Μελών αφού τα στοιχεία τους δεν είναι περασμένα στο σχετικό Μητρώο.

    Την ίδια ώρα, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου αποφάσισε την υιοθέτηση ψηφιακής κάρτας μέλους με ετήσια συνδρομή 20 ευρώ κι εξάμηνη στα δέκα ευρώ.

    Όσον αφορά τις προεκλογικές εκδηλώσεις, ο κ. Κασσελάκης υποδέχεται σήμερα, στις 18.00, στα νέα του γραφεία φίλους κι εθελοντές της δικής του εκστρατείας.

    Σήμερα, επίσης, κι ώρα 19.00 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και ομιλία σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο δημαρχείο του Περιστερίου, επί της οδού Καραθεοδωρή 1 (απέναντι από τη στάση του μετρό Περιστερίου), ο Παύλος Πολάκης.

    Ο Σωκράτης Φάμελλος θα επισκεφθεί, στις 09:30, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον Υμηττό, ενώ στις 20:00 θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα της παράστασης «Brokeback Mountain» στο θέατρο «Κνωσός».

    Την ίδια στιγμή, ιδιαιτέρως προβληματισμένος, όπως μαθαίνουμε, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλητές του για την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά στο περιθώριο της χθεσινής (Τρίτη) εκδήλωσης του Ινστιτούτου του για την ακρίβεια και την οικονομία.

    Και στην ομιλία του, άλλωστε, δεν έκρυψε το φόβο του για την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ την έκλεισε με την πολυσήμαντη τοποθέτηση πως η μεγάλη πλειοψηφία που δεν τα βγάζει πέρα αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει.

    Το «παρών» έδωσε κι ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος έκανε λόγο για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, σημαντικές παρεμβάσεις κι ελπιδοφόρο κλείσιμο: «Η κατάθεση προοδευτικών εναλλακτικών προτάσεων για την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και η ευρύτερη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλέον κοινωνικό αίτημα, το οποίο οφειλουμε να ακούσουμε», ανάφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη
    Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη

    Απόψε η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για την ακρίβεια. Τι θα πει στην ομιλία του.

    Εστιασμένη στα θέματα της οικονομίας αναμένεται να είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, κλείνοντας την εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

    Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποτυπώσει τη σημερινή κατάσταση της Οικονομίας, απαντώντας στο ερώτημα: «Υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη; Να καταγραφούν οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων αλλά και πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ».

    Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσιπρας αναμένεται στην ομιλία του να υπογραμμίσει πως «η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές. Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης».

    «Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε» αναμένεται να επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και πως «ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει πως «οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου». Σε αυτό το πλαίσιο θα υποστηρίξει πως ένας «νέος εθνικός στόχος αντίστοιχος με

    • την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα
    • την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα
    • την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του '10

    -οφείλει να είναι η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης.

    Και η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει πως «αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους. Η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους».

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει, παράλληλα, πως «η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή
    Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή

    Σε γεφύρι της Άρτας κοντεύει να μετατραπεί ο προσωπικός γιατρός ο οποίος άρχισε πριν από περίπου 2,5 αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο θεσμός υπόκειται πλέον σε νέες αλλαγές, αφού μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις του προσωπικού γιατρού στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει περισσότερους γιατρούς.

    Η έλλειψη κονδυλίων ήταν ο λόγος που ο προσωπικός γιατρός δεν λειτούργησε από την πρώτη φορά που τέθηκε σε εφαρμογή, αφού οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού κρίθηκαν χαμηλές, ενώ και σήμερα είναι άγνωστο πόσοι τελικώς γιατροί θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

    Άλλωστε δεν φαίνεται να έχουν προστεθεί επιπλέον κονδύλια για τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, ενώ καμία απολύτως συνομιλία δεν έχει γίνει με τους Παιδιάτρους που θα αναλάβουν τον παιδικό πληθυσμό. Παρ΄ αυτά η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαφημίζει ότι θα καλύψει με γιατρούς 530.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Πιθανώς γιατί θα εντάξει υποχρεωτικά παιδιάτρουςτων δημοσίων δομών στο σύστημα.

    Το νέο νομοσχέδιοπάντως για τον προσωπικό γιατρό, περιλαμβάνει σειρά ασαφειών αλλά και προβλημάτων, αφού δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
    Προσωπικός γιατρός με οικονομική συμβολή των πολιτών

    Το νέο βέβαια είναι ότι το νομοσχέδιο - η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου - θα περιλαμβάνει επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αφού προβλέπεται ότι οποίοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό για να γίνει προσωπικός τους γιατρός, αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Πάντως όσοι πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025 στον προσωπικό γιατρό, αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν συμβεβλημένο χωρίς να ερωτηθούν, ο οποίος θα ταυτίζεται με μια κοντινή απόσταση με τον τόπο κατοικίας τους.

    Άγνωστο παραμένει πώς θα επιτευχθεί αυτό τη στιγμή που στην προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είχαν βρεθεί οι γιατροί σε όλες τις περιοχές της χώρας και πάρα πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγγραφούν σε γιατρούς που ήταν ακόμα και χιλιόμετρα μακριά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε εκείνο το νομοσχέδιο.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς