Πολιτικά

Συνταγματική Αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την αρχική διαρροή ότι το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν είχε περάσει, τελικά υπερψηφίστηκαν όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (14/02/2019) ότι όλες οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος τελικά υπερψηφίστηκαν.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 3, παρ. 1 για την αναθεώρηση του άρθρου σχετικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, πέρασε με 151 ψήφους υπέρ.

Τι αναφέρει αναλυτικά το άρθρο 3 του Συντάγματος

  1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
  2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
  3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τι ψήφισαν τα κόμματα της Βουλής

Η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (14/02/2019), έπειτα από μια «μαραθώνια» διαδικασία καταμέτρησης.

Στην ψηφοφορία μετείχαν συνολικά 274 βουλευτές, ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη.

Εξάλλου, δεν ψήφισαν ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος που ήταν ο μόνος βουλευτής του κόμματος που ψήφισε ώστε να μην λάβει καμία διάταξη 180 ψήφους, έκανε γνωστό ότι απο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, την εκλογή 5 βουλευτών από τον απόδημο ελληνισμό, την καθολική πρόσβαση στην υγεία, την ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασίας ανεξάρτητα από την ηλικία.

Καταψήφισε το ουδετερόθρησκο, τα δημοψηφίσματα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που προβλέπει αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εκλογές, καταψήφισε την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθώς και την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Δήλωσε παρών στην καθιέρωση του πολιτικού όρκου.

Από τις προτάσεις της ΝΔ, η ΔΗΣΥ στήριξε το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ωστόσο καταψήφισε το 24 για το περιβάλλον. Υπερψήφισε ακόμη, την πρόταση για τους βουλευτές του απόδημου ελληνισμού, καθώς και την πρόταση της για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας. Επίσης υπερψήφισε το άρθρο που δίνει το δικαίωμα στην μειοψηφία να συστήνει εξεταστικές επιτροπές, καθώς και το ασυμβίβαστο δικαστών.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για το άρθρο 32 ψήφισαν Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς.

Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα