Κατ’ αρχάς θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Συνεδρίου.
Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι η Πελοπόννησος αποτελεί μια ενιαία χωρική ενότητα, με κοινά προβλήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν γίνεται. Η γραφειοκρατία επικρατεί της γεωγραφίας, αλλά και της κοινής λογικής, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα ο Νομός Ηλείας, να παραμένει μια νησίδα απομόνωσης στην οικονομία.
Οι δυνατότητες όμως αυτής της περιοχής, το φυσικό της κάλος, η μοναδική ιστορία της και ο πολιτισμός της, έρχονται να μας θυμίσουν την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αξιοποιήσουμε.
Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει καθοριστικά το Συνέδριο αυτό. Και είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικό ότι νέοι άνθρωποι- ουσιαστικά η τέταρτη γενιά μιας δημοσιογραφικής οικογένειας- όπως ο Λευτέρης και ο Διονύσης Βαρουξής, κάνουν ένα άλμα και αξιοποιούν την εκδοτική – δημοσιογραφική τους οντότητα, βαρύτητα και αξιοπιστία, για να προωθήσουν τα συμφέροντα του τόπου μας.
Κυρίες και κύριοι,
Η κρίση που εδώ και δέκα χρόνια πλήττει την πατρίδα μας, αποδυνάμωσε τη μισθωτή απασχόληση και έστρεψε πολλούς νέους στην πρωτογενή παραγωγή.
Παγκοσμίως τα ελληνικά προϊόντα αναγνωρίζονται πλέον ως τα πιο ποιοτικά. Ιδιαίτερα δε προϊόντα που παράγονται σε αυτό το κομμάτι της ελληνικής γης, έχουν μοναδική ποιότητα, που όμοιά της δεν συναντάται σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Λάδι, φρούτα, οπωροκηπευτικά, κρασί, μέλι, σταφίδα εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Όσο, όμως, και αν η μοναδικότητα αυτής της γης, μας προσφέρει ενίσχυση της ποιότητας στα παραγόμενα προϊόντα, οι ανασταλτικοί παράγοντες που υπάρχουν στην άσκηση αγροτικής πολιτικής δυσκολεύουν το έργο των αγροτών μας, αλλά και των κτηνοτρόφων, μιας και στην περιοχή η κτηνοτροφία αν και σε φθίνουσα πορεία, συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας.
Η στόχευσή μας, ως Νέα Δημοκρατία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο είναι να καταστεί ο αγρότης από εργάτης γης, σύγχρονος επιχειρηματίας. Και η οικογενειακή ενασχόληση σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Για να συμβεί αυτό πρέπει, όμως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και το αντίστοιχο αναπτυξιακό πλαίσιο, ώστε και το κόστος παραγωγής να μειωθεί και η ανταγωνιστικότητα να ενισχυθεί.
Σε ό,τι αφορά στα γενικά μέτρα πολιτικής, το κόμμα μου, που πιστεύω σύντομα θα είναι κυβέρνηση, προς αυτήν την κατεύθυνση δια του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευθεί για τα εξής:
- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
- Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.
- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9%, με τη διατήρηση του αφορολογήτου και με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Μείωση στο φόρο των επιχειρήσεων- και αγροτικών- από το 29% στο 20%.
- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια.
- Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
- Μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών, από το 20% στο 15%,
- Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταυλικών εκμεταλλεύσεων.
- Επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
- Για την εξισωτική αποζημίωση επαναφορά των ουσιαστικών κριτηρίων επιλογής των πραγματικών δικαιούχων κτηνοτρόφων.
- Δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου.
Σε τοπικό επίπεδο το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η έλλειψη σύγχρονης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης, αλλά και η παντελής απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηλείας με την υπόλοιπη Ελλάδα, άρα και με τους εξαγωγικούς προορισμούς.
Ιδιαίτερα για την πεδινή Ηλεία πρόβλημα παραμένει το αρδευτικό δίκτυο, το οποίο χρήζει άμεσης συντήρησης και υπογειοποίησης. Αν συμβεί αυτό θα μπορεί να επεκταθεί το δίκτυο και προς βορά.
Καθοριστική είναι η δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου (και ΌΧΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ) Στην περιοχή του κάμπου κοντά στα λιμάνια και στα υπάρχοντα αεροδρόμια (με στόχο τις εξαγωγές στις αραβικές χώρες), με διασύνδεση με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα εξυπηρετεί τα νησιά του Ιονίου και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Πρέπει να υπάρξει διασύνδεση με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια Αράξου και Ανδραβίδας, το οποίο πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί για πτήσεις τσάρτερ και για εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.
Να γίνει διασύνδεση του ΤΕΙ με την παραγωγική διαδικασία. Υπάρχει η δυνατότητα με το Εδαφολογικό εργαστήριο που διέθεσε η Περιφέρεια (Δωρεά της ομογένειας των ΗΠΑ από τις φωτιές του 2007) . Ταυτόχρονα, όμως, οι σύγχρονες απαιτήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων κρίνουν επιτακτική τη δημιουργία και εργαστηρίου υπολειμμάτων.
Για τον ορεινό όγκο επιβάλλεται να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία
- αδειοδότηση και εξηλεκτρισμός των σταβλικών εγκαταστάσεων
- βελτίωση και σωστή διαχείριση των βοσκησίμων εκτάσεων
Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ορειβατικός, αθλητικός , θρησκευτικός , αγροτουρισμός...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση ο Δρόμος της Εκεχειρίας που συνδέει την Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) με την Αρχαία Ολυμπία, μέσω των χωριών του ημιορεινού όγκου της Ηλείας.
Οι τοπικές επιχειρήσεις αγροτοδιατροφής επιβάλλεται να βοηθηθούν τόσο μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων όσο και τοπικών πρωτοβουλιών ώστε να δημιουργηθούν επισκέψιμα αγροκτήματα , τυροκομεία , οινοποιεία, κλπ.
Ειδικά για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου επιβάλλεται η διαδημοτική αλλά και η διαπεριφερειακή συνεργασία , ώστε να δημιουργηθούν ή να βελτιωθούν οι υπάρχουσες υποδομές. Πέραν από τη δημιουργία πόλου έλξης για τις παραπάνω δραστηριότητες, στόχος είναι να αυξηθεί και ο χρόνος παραμονής στην περιοχή για τους επισκέπτες της Ολυμπίας αλλά και των ξενοδοχείων της περιοχής ακόμα και τη θερινή περίοδο. Καθώς η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την ολοκληρωμένη, σε στέρεες βάσεις ανάπτυξη της περιοχής.
Κυρίες και Κύριοι
Χωρίς να με χαρακτηρίσετε τοπικιστή, πιστεύω ότι πουθενά στον κόσμο δεν είναι συγκεκντρωμένες τόσες δυνατότητες και ευκαιρίες για ανάπτυξη μιας περιοχής.
Δυστυχώς, όμως, πουθενά δεν υπάρχει και τόση εγκατάλειψη και ασυνεννοησία για την οποία ευθύνη φέρουμε όλοι μας.
Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να γίνουν διδάγματα για να μπορέσουμε να προσφέρουμε σε αυτόν τον τόπο και στους πολίτες του αυτά που τους αξίζουν.
Η εμπειρία και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, αποτελούν την εγγύηση για την ανάπτυξη της Ηλείας, της Πελοποννήσου αλλά και της Ελλάδος.
Σας ευχαριστώ.