Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 23:12

Αλ. Τσίπρας στο CNN Greece: Η ΝΔ ετοιμάζει Αρμαγεδδώνα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

«Πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη κρύβεται ανθρώπινο αίμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNN Greece και τους δημοσιογράφους Αδάμο Ζαχαριάδη και Κώστα Τσιτούνα.

Είπε πως όλα μαζί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ΝΔ είναι περίπου 5,5 δισ. παραπάνω από τους στόχους και ότι «επειδή είναι δεδομένο ότι μείωση πλεονασμάτων δεν πρόκειται να υπάρξει, οι μεταρρυθμίσεις που λέει θα είναι μείωση δαπανών». Οι δαπάνες, σημείωσε, είναι συγκεκριμένες, είναι για την υγεία, την παιδεία, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα. «Όταν λέει μεταρρυθμίσεις και για όποιον έχει την εμπειρία τι σημαίνει η λέξη την περίοδο ‘10-'14, όταν λέει "μεταρρυθμίσεις", μυρίζει ανθρώπινο αίμα» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι η επιστροφή στον κανόνα ένα προς πέντε για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που επιδιώκει η ΝΔ, σημαίνει λιγότερους δασκάλους, γιατρούς και νοσηλευτές. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει το know how των απολύσεων από όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τόνισε.

Επέκρινε τον κ. Στουρνάρα ότι «με αυτά που λέει έχει παίξει έναν ρόλο που δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο και σήμερα κάνει προεκλογικού χαρακτήρα εξυπηρετήσεις στον κ. Μητσοτάκη».

Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι γιατί μέσω του κ. Στουρνάρα, μέσω του κ. Βέμπερ, αναπαράγει μια εικόνα που είναι ψευδής για την ελληνική οικονομία». Τα λέει, ανέφερε, «γιατί ετοιμάζουν έναν Αρμαγεδδώνα και θέλουν να τον δικαιολογήσουν. Θεωρώ ότι είναι το πιο άθλιο σχέδιο που έχει παρουσιαστεί ποτέ στον λαό, ακριβώς επειδή δεν παρουσιάζεται, κρύβεται».

Όλη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τα ελληνοτουρκικά δεδομένου ότι είναι και η πρώτη συνέντευξη που δίνετε μετά το κρίσιμο διήμερο στις Βρυξέλλες. Πόσο ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από την στάση των ευρωπαίων; Και ήθελα επίσης να μου πείτε αν αυτή η στάση και τα μέτρα που έχουν προαγγελθεί είναι δυνατόν να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς σε σχέση με το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας πρέπει να σας πω ότι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο απ’ αυτό. Νομίζω ότι κερδίσαμε μια απόφαση η οποία είναι ξεκάθαρη, αυστηρή, αποφασιστική και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο. Νομίζω ότι η μεγάλη τομή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες είναι ότι περνάει από το επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, την συμπεριφορά της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια τομή μεγάλη, δεδομένου ότι ακόμα κι όταν είχαμε το επεισόδιο των Ιμίων το 1996 η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τότε ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε βρείτε τα. Ήταν σε ένα πλαίσιο ευχών, να επικρατήσει η ειρήνη και η συνεργασία.

Τώρα βλέπουμε μια πολύ σημαντική και μεγάλη μεταστροφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της στήριξης των εθνικών μας συμφερόντων κι αυτό νομίζω δεν είναι τυχαίο. Αυτό έχει έρθει μετά από πάρα πολύ σημαντικές προσπάθειες όλα τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό έχει επιτευχθεί μετά από μια ολόκληρη στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει για να αναδείξουμε το δίκιο της Κύπρου και της Ελλάδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να αναδείξουμε ότι δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά είναι ευρωτουρκικές σχέσεις στην πραγματικότητα. Έχει έρθει μέσα από στρατηγικού χαρακτήρα πολυμερή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή. Και, επιτρέψτε μου και την εκτίμηση, το κύρος και ο ρόλος της Ελλάδας έχουν αναβαθμιστεί και από τον τρόπο που χειριστήκαμε κρίσιμα θέματα όλο το προηγούμενο διάστημα και την ίδια την κρίση, και το πώς βγήκαμε απ’ αυτήν, αλλά και το ονοματολογικό με τους βόρειους γείτονές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι.. να σας διακόψω. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Πολύς κόσμος φοβάται ότι οι Τούρκοι στο τέλος θα καταφέρουν έστω και από την πίσω πόρτα να μπουν στη συνεκμετάλλευση, και το δεύτερο είναι αυτό που σας είπε ο κ. Μακρόν, το είπε σχήμα λόγου, αυτό που σας είπε για τις φρεγάτες ή το εννοούσε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε. Με τον Γάλλο Πρόεδρο έχω μια μακρά και διαρκή συνεργασία και τα θέματα αυτά τα συζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα τα οποία παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα, όχι μονάχα να αναδείξουν ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι ταυτόχρονα ΑΟΖ και της Ευρώπης, όχι μόνο ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι η ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα, αλλά να προχωρήσουν και στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων στην Κύπρο αλλά και εμείς στην Ελλάδα. Την επόμενη βδομάδα έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης. Οι εταιρείες οι πολυεθνικές οι οποίες θα συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία είναι και ευρωπαϊκές, και γαλλικές και ιταλικές και αμερικανικές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εδώ δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα. Βεβαίως είναι κι αυτό πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά όταν γνωρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος ότι η TOTAL κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται από την άλλη πλευρά αυθαιρέτως, μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας και ενδεχομένως πίσω απ’ αυτές τις κινήσεις υπάρχει και το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες, που είναι δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουν οικονομικές επιπτώσεις όλα αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία, ούτε καμία άλλη χώρα αυτό να το αφήσει έτσι.

Άρα λοιπόν πίσω απ΄ αυτές τις φραστικές δηλώσεις υπάρχει ένα ολόκληρο background το οποίο πρέπει να το γνωρίζουμε. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή προκαλεί. Αλλά αυτή η προκλητικότητα δεν είναι ένδειξη ισχύος. Είναι ένδειξη αδυναμίας. Γιατί είναι ένδειξη αδυναμίας; Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ε.Ε. έχει προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε στοχευμένες κινήσεις πολύ καλά μελετημένες, έχει μοιράσει τα οικόπεδα, έχει συνάψει συμφωνίες και κάνει ήδη εξορύξεις. Έχει τελειώσει το επίπεδο των ερευνών σε κάποια από τα οικόπεδα και κάνει ήδη εξορύξεις. ‘Άρα λοιπόν αυτό ενοχλεί την Τουρκία. Και η Τουρκία αντιδρά σπασμωδικά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο ήθελα λίγο να σταθώ. Γιατί αναφέρεστε συχνά και προηγουμένως στην απάντησή σας στην στρατηγική επιλογή της Κύπρου και της Ελλάδας να συνάψουν τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λπ. Κι αυτό το πράγμα φαίνεται να αποδίδει. Και οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους. Όμως δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτό που εκ των πραγμάτων απομονώνει την Τουρκία, ακόμα κι δεν είναι αυτό επιλογή της Ελλάδας ή της Κύπρου, μπορεί να προκαλέσει μια σπασμωδική κίνηση από μια χώρα όπως η Τουρκία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάτε. Οι σπασμωδικές κινήσεις είναι κινήσεις συνήθως αδιέξοδες. Αν με ρωτάτε για το αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα σας έλεγα ότι αυτός ο κίνδυνος του ατυχήματος, όχι του εσκεμμένου επεισοδίου, θα σας έλεγα ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει ούτως ή άλλως, όταν καθημερινά, στο Αιγαίο τουλάχιστον, έχουμε παραβιάσεις και αερομαχίες. Κι αυτή είναι η έγνοια μας, η καθημερινή έγνοια μας. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο. Διότι, αν το έκανε αυτό, θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πάει Καστελόριζο.. να το πω λαϊκά…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη. Κι αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε επίσης. Βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαράθεση όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα έλεγε κανείς ότι με την Ελλάδα και την Κύπρο έχει τη μικρότερη δυνατή αντιπαράθεση. Βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, με αφορμή τους S400, αλλά το βασικό δίλημμα στο οποίο έχει να αποφασίσει η Τουρκία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, αν θα μείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση ή θα πάει προς την Ανατολή. Αυτό είναι το κεντρικό δίλημμα, στο οποίο δεν νομίζω ότι έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ο Πρόεδρος Ερντογάν. Από κει και πέρα με ρωτάτε για το Καστελόριζο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πάει Καστελόριζο τι κάνουμε εμείς; Αυτό θέλω να πω….

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Τσιτούνα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σχέδια κι αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί, γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί. Από κει και πέρα είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα η οποία έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της. Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα την ελληνική, διότι αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη. Θα εμποδιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενεργειακό πρόγραμμα στην περιοχή, και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του Κυπριακού;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έρχεστε τώρα στο βασικό θέμα, στο κρίσιμο θέμα. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και θέλω να κάνουμε μια έτσι πιο χαλαρή και ειλικρινή συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλλον αυτό θέλουν οι Τούρκοι. Να περάσουν χωρίς να λυθεί το Κυπριακό

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το βασικό θέμα. Κατ’ αρχάς ποιες είναι οι διαφορές μας με την Τουρκία; Είναι το Κυπριακό. Όπου εκεί τι έχουμε; Έχουμε την παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειο τμήματος της Κύπρου εδώ και 45 χρόνια. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα;… Και έχουμε και τη διαφορά στο Αιγαίο, που είναι η υφαλοκρηπίδα.

Εμείς λέμε στην άλλη πλευρά. Είμαστε μια χώρα του διαλόγου και της συνεργασίας και της ειρήνης. Ελάτε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να λύσουμε τις διαφορές μας. Εις ότι αφορά το Κυπριακό λέμε ένα πολύ απλό πράγμα. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί. Και δεν μπορούμε να πάμε σε λύση που τον αναχρονιστικό αυτό θεσμό των εγγυήσεων θα τον διατηρεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί την ίδια άποψη που τώρα καταθέτετε. Γιατί διάβαζα ένα άρθρο του κ. Σημίτη και έχει την άποψη ότι .. να κάνουμε και λίγο πίσω. Ε, πόσο πίσω να κάνουμε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Σημίτης αλλά και ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του, που μίλησε για συνολικό αναστοχασμό της εξωτερικής πολιτικής σε ότι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, στην πραγματικότητα δίνουν κάποια μηνύματα. Δεν τα δίνουν σε μένα γιατί ξέρουν τη στάση μου, τη θέση αυτής της κυβέρνησης που 4 χρόνια έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική. Προφανώς τα δίνουν στον κ. Μητσοτάκη τα μηνύματα αυτά και ο οποίος σφυρίζει κλέφτικα, δεν απαντά. Τα μηνύματα αυτά είναι μηνύματα να αρχίσει να σκέφτεται λογικές οδυνηρών συμβιβασμών στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Κι εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Η στρατηγική της Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα, τεσσεράμισι χρόνια είναι μια στρατηγική που έχει δυναμώσει όσο ποτέ το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, είναι μια στρατηγική ξεκάθαρη σε ότι αφορά το ουσιαστικό, το μεγάλο μέτωπο στα εθνικά μας θέματα –δεν είναι η Βόρεια Μακεδονία το μεγάλο μας μέτωπο, ούτε η Αλβανία. Το μεγάλο μας μέτωπο είναι η Τουρκία και οι διεκδικήσεις της και η προκλητικότητά της.

Εμείς λοιπόν είχαμε μια σταθερή στρατηγική. Ακόμα και η επίλυση του ονοματολογικού, που πίκρανε κάποιους ανθρώπους. Πίκρανε κάποιους ανθρώπους διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν όλη αυτή τη στρατηγική στόχευση που είχαμε, βλέποντας την εικόνα συνολικά. Εδώ καταφέραμε μέσα από αυτή την επίλυση να δυναμώσουμε τη διαπραγματευτική και τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στον διεθνή παράγοντα και την Ευρώπη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις πραγματικές προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα.

Μας είπαν ότι δώσαμε. Δεν δώσαμε τίποτα. Κερδίσαμε. Κερδίσαμε ότι αυτή η χώρα δεν λέγεται Μακεδονία. Λέγεται Βόρειο Μακεδονία. Όλος ο κόσμος την ονόμαζε Μακεδονία. Φανταστείτε σήμερα με αυτή την τουρκική προκλητικότητα στη Ν.Α. Μεσόγειο και στο Αιγαίο στα βόρεια σύνορά μας τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια να τον επιτηρούσαν τα τουρκικά F 16. Κερδίσαμε λοιπόν έναν σύμμαχο. Τα ελληνικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Κερδίσαμε δύναμη διεθνώς, διότι δείξαμε ότι είμαστε μια χώρα η οποία δεν είμαστε σκαντζόχοιροι και θέλουμε να βρούμε λύσεις. Άρα ποιος είναι αυτός ο οποίος δεν θέλει λύση στην περιοχή; Η Τουρκία. Γι αυτό και έχουμε αυτή στη στάση σήμερα της Ε.Ε. υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι αυτό έχουμε αυτή τη στάση του διεθνούς παράγοντα υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και θεωρώ ότι στα ζητήματα αυτά θα πρέπει όλοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να είναι ξεκάθαροι. Η στρατηγική που ακολουθούμε εμείς είναι μια στρατηγική που διαρκώς ενισχύει τις θέσεις της χώρας και δεν ανοίγει κανένα παράθυρο υποχωρητικότητας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου, πριν πάμε στην επόμενη ενότητα, να σας κάνω μια ερώτηση που σχετίζεται και με τα ενεργειακά ζητήματα. Μία από τις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια. Πώς συνδυάζεται όμως αυτή η δέσμευσή σας με το μεγάλο πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα το φυσικό αέριο δεν εγκυμονεί κινδύνους. Μιλάμε για εξορύξεις φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο δεν εγκυμονεί κινδύνους. Είναι μια μορφή ενέργειας που είναι φιλική προς το περιβάλλον. Και το ενεργειακό μίγμα της χώρας μέχρι το 2030 πρέπει να είναι ένα μίγμα που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο φυσικό αέριο. Εδώ λοιπόν πρέπει να βρούμε τη βέλτιστη λύση ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό μας πλούτο. Διότι κακά τα ψέματα, όταν μια χώρα έχει ενεργειακό πλούτο και δεν τον αξιοποιεί, και μάλιστα είναι μια χώρα η οποία είναι χρεωμένη, τότε δεν μπορεί να έχει μέλλον. Να αξιοποιήσουμε λοιπόν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Ποια είναι αυτά; Είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι η χώρα βρίσκεται σε μια ευλογημένη τοποθεσία στον πλανήτη, που έχει τη δυνατότητα να έχει πολλές ώρες ηλιοφάνεια το χρόνο, έχει δόξα τον Θεό και νερά, και μέσα από τη φύση που βρισκόμαστε έχουμε και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την αιολική ενέργεια και έχουμε και τον ενεργειακό πλούτο, το φυσικό αέριο, λένε οι επιστήμονες, μέσα από τις έρευνες που κάνουν, ότι νοτίως της Κρήτης υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Πάμε και στα ζητήματα τα προεκλογικά και της πολιτικής επικαιρότητας. Ήθελα να σας ρωτήσω τι τελικά έφταιξε και υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα την 26η Μαΐου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες δεν κατάλαβαν τις προθέσεις και την πολιτική της κυβέρνησης ή η κυβέρνηση δεν κατάλαβε τη δυσφορία των πολιτών;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κακά τα ψέματα. Δεν υπήρξε ποτέ ευρωπαϊκή εκλογή που να μην έχει κάποια σημαντική φθορά ή έκφραση δυσαρέσκειας σε ότι αφορά το κυβερνόν κόμμα. Ποτέ. Πόσο δε, μάλλον όταν αυτή η εκλογική αναμέτρηση των ευρωπαϊκών εκλογών έρχεται μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης, πολλά χρόνια που έχει να εκφραστεί ο ελληνικός λαός στην κάλπη. Οι μόνες περιπτώσεις που κυβερνήσεις έχουν κερδίσει ευρωπαϊκές κάλπες είναι όταν αυτές έχουν γίνει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές που πρόσφατα έχουν κερδίσει.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς πήραμε ένα ρίσκο. Πήραμε ένα ρίσκο να προχωρήσουμε, να εξαντλήσουμε την τετραετία, ακριβώς επειδή πιστεύαμε ότι αυτό σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα και ακριβώς επειδή είχαμε μπροστά μας άλλους 3-4 μήνες όπου είχαμε σχεδιάσει μια σειρά από παρεμβάσεις, σε συνέχεια των προηγούμενων που έχουμε πάρει, ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής της χώρας. Το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι αλήθεια ότι δεν μας έδινε τη δυνατότητα, έπρεπε να σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Έτσι πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία με όρους διαφορετικούς από ότι ενδεχομένως κάποιοι άλλοι στο παρελθόν. Με ανάγκασε λοιπόν αυτό το αποτέλεσμα να προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές δίνοντας και το μήνυμα ότι έλαβα αν θέλετε υπόψη μου αυτή την έκφραση δυσαρέσκειας που εκφράστηκε στις εκλογές.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αν θέλετε δεν ήταν ένα ποσοστό το οποίο κανείς θα θεωρήσει χαμηλό ή ευκαταφρόνητο. Σας θυμίζω ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση και ερχόταν με φόρα προς τη διακυβέρνηση είχε πάρει μόλις 2 μονάδες παραπάνω. Και λίγους μήνες μετά πρόσθεσε άλλες δέκα μονάδες.

Η Ν.Δ. την περίοδο εκείνη είχε πάρει 22%. Άρα θέλω να πω για μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση, για ευρωπαϊκή κάλπη, παρότι εγώ εντίμως και ειλικρινώς είπα στον ελληνικό λαό την αλήθεια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε βάλει δίλημμα κεντρικό…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι κεντρικό δίλημμα. Δεν είπα ότι είναι δημοψήφισμα. Είπα όμως ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα τα οποία εξήγγειλα. Διότι θεωρώ ότι το αποτέλεσμα αυτό, η ήττα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ανοίγει την όρεξη σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά. Και θεωρώ επίσης ότι κάποιοι περιμένουν στη γωνία αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, να μας ξαναγυρίσουν πίσω, στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας, που αποτελεί και το κρυφό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι; Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για τα οικονομικά. Όταν λέτε ότι το ματς γυρίζει, τι ακριβώς εννοείτε; Ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε την αυτοδυναμία της Ν.Δ. ή να πάρουμε τις εκλογές;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πάρουμε τις εκλογές προφανώς. Κοιτάξτε, νομίζω αυτός είναι ο στόχος και αν και δύσκολος, είναι ένας στόχος ο οποίος είναι πραγματοποιήσιμος, ακριβώς για τους λόγους που σας εξήγησα λίγο πιο πριν.

Ας μην μιλήσουμε με ποσοστά. Ας μιλήσουμε με αριθμούς πραγματικούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές εκλογές υπολείπεται της Ν.Δ. που ήρθε πρώτη περίπου 500 χιλιάδες ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές του 2014 με τις εθνικές του 2015 έξι μήνες μετά κέρδισε 670 χιλιάδες ψήφους. Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει το, ποσοστό του αντιστοίχως, έτσι όπως το αύξησε από τις προηγούμενες ευρωεκλογές σε εθνικές. Διότι τώρα το δίλημμα είναι τελείως διαφορετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το δίλημμα; .

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το δίλημμα των πολιτών που προσέρχονται στην κάλπη για τις εθνικές εκλογές δεν είναι να εκφράσουν την πρώτη τους πολιτική προτίμηση. Δεν είναι να εκφράσουν την ενδεχόμενη δυσαρέσκειά τους. Γιατί είδαμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που δεν πήγε στη Ν.Δ, δεν μετακινήθηκε προς τη Ν.Δ., ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εννοώ, επέλεξε είτε να μην πάει στην κάλπη, εκφράζοντας δυσαρέσκεια, είτε να ψηφίσει μικρότερα κόμματα. Τώρα λοιπόν το δίλημμα των εκλογών είναι ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τσίπρας ή Μητσοτάκης είναι; Αυτό είναι το δίλημμα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι προφανές. Και δεν είναι μόνο Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Είναι ποια πολιτική. Η πολιτική η οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει και έχει αποδείξει ότι μπορεί να την φέρει εις πέρας, έχει αν θέλετε αυτό το σχέδιο, έχει το σύνθημα, μπροστά όλοι μαζί. Όλοι μαζί. Να μην μείνει κανένας πίσω ευάλωτος στην κρίση. Η πολιτική της Ν.Δ. είναι η πολιτική, γυρνάμε πίσω σ’ αυτά τα οποία ζήσαμε την περίοδο Σαμαρά και όποιος αντέξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, δεν θα κυβερνηθεί ο τόπος;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα λοιπόν υπό μία έννοια αυτό το οποίο λέμε στο σύνθημά μας είναι απολύτως αληθινό. Αυτό το οποίο διακυβεύεται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η ίδια η ζωή μας. Είναι δηλαδή αν θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία προς τα μπρος, την πορεία της εξόδου από την κρίση, με δυσκολίες αλλά πορεία προς τα μπρος, με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, με στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων, αλλά τώρα πια και των μεσαίων, με παρεμβάσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία, να έχουμε νέες δουλειές, ποιοτικές δουλειές και με κανόνες στους χώρους εργασίας. Και βεβαίως στήριξης του κοινωνικού κράτους. Και από την άλλη πλευρά αν θα γυρίσουμε πίσω σε μια εποχή την οποία τη ζήσαμε. Η ιστορία της χώρας δεν ξεκινάει το 2015 τον Γενάρη. Τη χώρα τη διακυβέρνησαν τα κόμματα αυτά τα οποία ζητούν σήμερα να πάρουν εκ νέου την εξουσία για δεκάδες χρόνια. Και κυρίως τη διακυβέρνησαν την κρίσιμη περίοδο της χρεοκοπίας. Από το 2010, όταν η Ν.Δ. άφησε 24 δις πρωτογενές έλλειμμα, ένα έλλειμμα κοντά στο 13%, που ήταν και η αφορμή για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ. Και μετά η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν τη χώρα οδηγώντας σε μια κοινωνική λεηλασία, στην απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και οδήγησαν την ανεργία από το 6% στο 28%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως πιθανότητα στις 7 Ιουλίου να μην υπάρχει κόμμα αυτοδύναμο. Να είναι η Ν.Δ. πρώτη, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος και να μην υπάρχει αυτοδυναμία. Σ’ αυτή την περίπτωση εσείς τι θα κάνετε; Όταν φτάσει η εντολή στο δεύτερο κόμμα. Έχετε σκεφτεί ποιες θα είναι οι κινήσεις σας; Ποιες είναι οι προθέσεις σας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αλήθεια είναι –και δεν θέλω να την κρύψω την αλήθεια από τον ελληνικό λαό- ότι με βάση αυτόν τον εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν είναι δική μου επιλογή, εμείς καταθέσαμε όπως ξέρετε την απλή αναλογική. Την οποία προς έκπληξη όλων μας δεν την ψήφισε η κ. Γεννηματά, όπου θα είχε κάθε λόγο ένα κόμμα το οποίο είναι του μεγέθους του ΚΙΝ.ΑΛ. σήμερα να θέλει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στα πράγματα, αλλά δεν την ψήφισε. Γιατί δεν την ψήφισε, διότι κατά την άποψή μου έχει έναν στρατηγικό προσανατολισμό υποστυλώματος της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Εγώ λοιπόν λέω το εξής. Ότι με βάση αυτόν τον εκλογικό νόμο που δίνει 50 έδρες μπόνους σε αυτόν που θα είναι με μια ψήφο παραπάνω, δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα ερώτημα για το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο πρώτος θα έχει τη δυνατότητα –κακά τα ψέματα- να σχηματίσει κυβέρνηση. Το θέμα είναι με ποιους θα συνεργαστεί, με ποιους όρους, πώς θα διαμορφωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα. Είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή. Αλλά θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τον πρώτο, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι η Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν πιστεύετε ότι θα μείνει ακυβέρνητος ο τόπος;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Κι επίσης πρέπει να σας πω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια ότι οι προγραμματικές μας διαφορές με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είναι αγεφύρωτες. Αν δεν ήταν η Ν.Δ. ένα κόμμα ακραία νεοφιλελεύθερο και ακραία συντηρητικό, αν δεν ήταν δηλαδή να είναι ο κ. Μητσοτάκης με συνταγές ΔΝΤ να θέλει να κυβερνήσει, να μας πάει ξανά στις περικοπές και στα μαύρα χρόνια τα οποία ζήσαμε, της λιτότητας και δεν είχε ταυτόχρονα κι αυτούς τους ακραίους δεξιούς που τους πλασάρει για να πάρουν κυβερνητικές θέσεις, τους εκπροσώπους του ΛΑ.Ο.Σ. και ήταν ένα κόμμα κεντροδεξιό, θα μπορούσε να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για το μέλλον της χώρας σε ένα μίνιμουμ προγραμματικών θέσεων. Με αυτό το πρόγραμμα που έχει η Ν.Δ., με πρόγραμμα ΔΝΤ εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε χωριό. Είναι απολύτως σαφές. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία τέτοια συζήτηση λοιπόν για την επόμενη μέρα των εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα, για την οικονομική πολιτική των προγραμμάτων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Στον απολογισμό που έχετε κάνει εσείς του κυβερνητικού σας έργου, τονίζετε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας η ανεργία έπεσε 7,6 μονάδες

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παραπάνω ίσως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι περίπου 2 μονάδες ετησίως…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ανεργία είχε φτάσει κάποια στιγμή 28% το 2014. Όταν την παραλάβαμε εμείς ήταν στο 26%. Και τώρα είναι κοντά στο 18%, με προοπτική να πέσει ακόμα περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής. Στον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης Σαμαρά η ανεργία είχε πέσει 1,4 ή 1,6% Θεωρείτε λοιπόν ότι αυτή η μείωση της ανεργίας που έχει φέρει η δική σας τετραετία, είναι αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής ή μήπως είναι η ολοκλήρωση των συνεπειών των μνημονιακών πολιτικών και της εσωτερικής υποτίμησης…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η μεγάλη εικόνα είναι ότι από το 2010 ως και την ημέρα που παραλάβαμε εμείς τη διακυβέρνηση του τόπου, χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Εδώ μιλάμε για μια καταστροφή η οποία δεν έχει σύγκριση για καμία χώρα σε καιρό ειρήνης. Μόνο σε περίοδο πολέμου συμβαίνει αυτό, να χάσει μια χώρα 25% του ΑΕΠ της, του πλούτου της, και να έχει ένα εκατομμύριο ανέργους, όταν ο συνολικός της πληθυσμό είναι δέκα εκατομμύρια. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Από την ημέρα που παραλάβαμε εμείς μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το πρώτο τετράμηνο του 2019 είναι ακόμα πιο αισιόδοξο, με πάνω από 110 χιλιάδες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο στόχος σας ποιος είναι;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα λοιπόν, εμείς έχουμε μια εικόνα, ότι μέχρι τις εκλογές με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει καλυφθεί το ήμισυ των απωλειών από τις σκληρές πολιτικές της λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα. Δηλαδή 500 χιλιάδες περίπου από ένα εκατομμύριο που είχαν χαθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι πότε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέχρι τις εκλογές. Η εικόνα αυτή είναι. Λέμε λοιπόν, και είναι απόλυτα ρεαλιστικό, ότι την επόμενη τετραετία μπορούν να δημιουργηθούν άλλες 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, προκειμένου να έχουμε στο τέλος της επόμενης τετραετίας την επαναφορά της χώρας στην πλήρη κανονικότητα σε ότι αφορά τα εργασιακά…

Όμως, να βάλω απλά μια υποσημείωση. Δεν αρκεί μόνο να έχουμε νέες δουλειές. Πρέπει να έχουμε και ποιοτικές δουλειές και καλά αμειβόμενες δουλειές. Εκεί λοιπόν έχουμε πετύχει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα, από το 60 – 40 που ήταν υπέρ των ελαστικών μορφών εργασίας, η σχέση, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, σήμερα έχουμε πάει ξανά κοντά στην κανονικότητα, δηλαδή κοντά στο 65-35, υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας έναντι των ελαστικών. Εμείς ήμασταν η πολιτική δύναμη, η κυβέρνηση, που έδωσε μάχες, και αμέσως μετά το τέλος των μνημονίων, καταφέραμε και επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, όταν ο κ. Σαμαράς τον είχε μειώσει μέσα σε μια νύχτα 22%. Εμείς ήμασταν αυτοί που καταργήσαμε την ρατσιστική διάταξη του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους και πλέον όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τους ίδιες αμοιβές και αυξήσεις. Και εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι έχουμε εξαγγείλει την αύξηση 2019 και 2020, την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% κάθε χρόνο ώστε να φτάσουμε το 2022 στα επίπεδα που ήταν ο κατώτατος μισθός, πριν έρθει η καταστροφή των μνημονίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή εγώ είμαι λαϊκιστής, θα σας ρωτήσω το εξής: Ένας πατέρας, που παίρνει 580 ευρώ, 40 χρονών, και 580 ευρώ η γυναίκα του, δηλαδή 1100 τόσο, σας ρωτώ, με δύο παιδιά, πως μπορεί να ζήσει. Και τι μπορείτε να πείτε σε αυτόν τον άνθρωπο και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης; Τι, μπορείτε να τον κοιτάξετε στα μάτια και να του πείτε τι; Ότι θα πάμε εκεί. Γιατί με 1000 ευρώ δεν ζει μια οικογένεια 4μελής το ξέρετε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς. Ασφαλώς και το ξέρω. Αλλά πρέπει να σας πω, ότι όταν εμείς παραλάβαμε την διακυβέρνηση του τόπου υπήρχαν οικογένειες που δεν είχαν ούτε ένα ευρώ εισόδημα και βλέπαμε σκηνές, όπου άνθρωποι έψαχναν να βρουν φαγητό στους κάδους των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σήμερα η δικιά μας η κυβέρνηση εφήρμοσε τον Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης, που να μην έχει τουλάχιστον το ελάχιστο τον μήνα, προκειμένου να μπορεί να ζήσει. Προφανώς και δεν είναι αρκετά αυτά τα χρήματα. Ούτε του κατώτατου μισθού είναι αρκετά. Εμείς τον πήγαμε στα 650 από τα 580. Δεν είναι αρκετά. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο πρέπει πρωτίστως να διασφαλίσουμε, είναι ότι κλείσαμε καλά την καταπακτή πίσω μας. Δεν θα ξανακυλήσουμε στα προηγούμενα. Ότι δεν θα ξαναμειωθούν οι μισθοί. Ότι δεν θα ξανααυξηθεί η ανεργία. Ότι θα υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο για όλους και από εκεί και πέρα προοπτικές να ζήσουμε καλύτερα. Βεβαίως το μεγάλο σχέδιο τώρα είναι, πέραν του να κλείσουμε την καταπακτή πίσω μας, να ανοίξουμε και τον φεγγίτη μπροστά μας, να ανοίξουμε παράθυρο ελπίδας να μπει φως. Άρα λοιπόν εμείς, αυτό εγγυούμαστε. Εγγυούμαστε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις των μισθών, αύξηση του εισοδήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα αλήθεια πιστεύετε ότι ο Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος; Επειδή το έχετε υπονοήσει αυτό. Ότι αν έρθει ο Μητσοτάκης θα κατρακυλήσουμε προς τα πίσω.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο πιστεύω και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και απόλυτη σαφήνεια, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, έχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι ακραίο, νεοφιλελεύθερο και σε πολλά σημεία ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ που εμείς συγκρουστήκαμε για να μην εφαρμοστούν. Αυτό το πρόγραμμα θα οδηγήσει ξανά ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στο περιθώριο. Εμείς τι αποτρέψαμε το 2015 εως σήμερα; Αποτρέψαμε στο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα όπως οι υπόλοιπες της Βαλκανικής, όπου έχουν περίπου το ένα τρίτο της κοινωνίας στο απόλυτο περιθώριο και την απόλυτη φτώχεια και από εκεί και πέρα, για κάποιους λίγους τα πράγματα είναι ενδεχομένως καλά, διότι έχουν φοροαπαλλαγές μεγάλες, έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν χρήματα πολλά, έχουν την δυνατότητα να έχουν offshore επιχειρήσεις. Για την μεγάλη πλειοψηφία τα πράγματα δύσκολα, να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Μιλάω για τα δύο τρίτα, αλλά το ένα τρίτο όμως στην απόλυτη φτώχεια. Εμείς αυτό το αποτρέψαμε. Και τώρα αυτό το οποίο λέμε, είναι το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία, είναι να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, στο πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών. Να προσανατολιστεί προς την σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και όχι με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες. Διότι ερχόταν το ΔΝΤ και μας έλεγε γιατί θέλετε συντάξεις κύριοι, κοιτάξτε ποια είναι η σύνταξη στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία ή και ακόμα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ουκρανία όπου πήγε το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τη μεσαία τάξη και επειδή και τα δύο προγράμματα στοχεύουν, βλέπουμε, προς την μεσαία τάξη, ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο, πλέον αργά, αυτή η στόχευση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε με λίγο τώρα, γιατί νομίζω οτι εδώ… εκεί που μας χρωστάγανε θέλουν να μας πάρουν και το βόδι. Ποια είναι η σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τη μεσαία τάξη ακριβώς, μπορείτε να μου εξηγήσετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόλαβε προεκλογικά να υποσχεθεί κάποια πράγματα. Αυτό.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ναι. Ποιος κυβέρνησε την χώρα από το 2010 εως το 2015; Τι έκανε ακριβώς για την μεσαία τάξη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης είναι φοροαπαλλαγές για όλους.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως και εγώ μπορώ να πω ότι μπορώ να περπατήσω στη θάλασσα, σαν τον Ιησού Χριστό. Αλλά ο καθένας σε αυτόν το τόπο έχει μια ιστορία. Από το 2010 έως το 2014-15, η κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης, διέλυσε την μεσαία τάξη. Είχαμε 300 χιλιάδες λουκέτα. Τα ξεχνάμε αυτά; 800 χιλιάδες συμπολίτες μας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε αυτή την τετραετία, πέρασαν από την μεσαία τάξη, στη φτωχή τάξη. Στις φτωχές τάξεις. 800 χιλιάδες συμπολίτες μας. Με βάση το εισόδημα που μετριέται σε ποια κοινωνική κατηγορία ανήκει ο καθένας. Όλη αυτή την περίοδο, αυτοί που μείνανε στη μεσαία τάξη, είχανε μια απώλεια στο εισόδημα τους 35%. Από τότε που αναλάβαμε εμείς, έχουν σταδιακά, μια αύξηση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης. Μιλάνε όλοι για την φορολογία. Δεν αρνούμαι το γεγονός, γιατί είναι πραγματικότητα, ότι εμείς αναγκαστήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό και υπογράψαμε μια Συμφωνία δύσκολη με τους εταίρους μας, η οποία όμως είχε ορίζοντα, χρονικό τέλος. Είχε ορίζοντα διεξόδου. Αυτή η Συμφωνία που υπογράψαμε εμείς, επέβαλε φορολογία, αλλά στο σύνολο της φορολόγησης της μεσαίας τάξης και των ελλήνων πολιτών συνολικά, από το 2010 έως το 2018, οι φόροι που επέβαλε η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και του κ. Μητσοτάκη, ήταν το 83% των συνολικών φόρων. Αυτοί που επιβάλαμε εμείς ήταν μόλις στο 17%. Τα συνολικά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Νέα Δημοκρατία από το 2010 έως το 2015, ήταν 65 δις ευρώ. Αυτά που αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε εμείς ήταν 6 δις ευρώ με 3 δις ευρώ να γυρνάνε πίσω ως αναδιανομή, στο τέλος κάθε χρόνου, από το υπερπλεόνασμα. Άρα η αντιστοιχία είναι 65 με 6. Το 10% επιβάλαμε εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα λέμε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, τελείωσε αυτή η ιστορία, άρα πάμε μπροστά.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι το θέμα κύριε Τσιτούνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάω το εξής, αφού πάμε μπροστά μπορεί να υπάρξει μείωση της φορολογίας; Ο κ. Στουρνάρας για παράδειγμα, λέει όχι, δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς λοιπόν, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια. Πέραν του ότι κάναμε αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ήρθαμε και είπαμε στοχευμένες μειώσεις φόρων. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, 10% μεσοσταθμικά το 2019 και άλλο 20% έχουμε εξαγγείλει για το 2020, δηλαδή 30% μεσοσταθμικά, όχι όμως για όλους το ίδιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα περίπου το ίδιο λέει και ο Κυριάκος.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν λέει το ίδιο. Διότι λέει 30% οριζόντια. Τι σημαίνει το 30% οριζόντια; Σημαίνει ότι αυτός που έχει βίλα στην Εκάλη, να έχει 30% και εσείς που έχετε ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους να έχετε επίσης 30%. Το 30% για αυτόν που έχει βίλα στην Εκάλη, είναι όμως μια εξοικονόμηση πολλών εκατοντάδων ευρώ, για αυτόν που έχει σπίτι στους Αμπελόκηπους είναι πολύ λιγότερο. Εμείς λέμε λοιπόν, αυτός που έχει βίλα στην Εκάλη να έχει ένα 10% ή 5% μείωση, ώστε αυτός που έχει σπίτι στους Αμπελόκηπους να έχει 50. Αυτή είναι η διαφορά. Αλλά μην με διακόπτετε για να σας εξηγήσω.

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ήδη έχουμε επιβάλει. Ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κατηγορία εκείνων των επαγγελματιών, που πράγματι είχε δυσκολίες, διότι η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, σχεδόν το 90% είδε μειώσεις στις εισφορές, της τάξης του 30%. Προχωρήσαμε τώρα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 24 στο 13% . Προχωρήσαμε στη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13 στο 6%, τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα, από το 24 στο 13%. Έχουμε εξαγγείλει για το επόμενο διάστημα, για το 2020, με βάση αυτό το σχέδιο που καταθέσαμε στους ευρωπαίους εταίρους μας, το μαξιλαράκι από την ρευστότητα που έχει αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο. Διότι μην ξεχνάτε ότι εμείς βρήκαμε άδεια ταμεία, ούτε σάλιο δεν υπήρχε και σήμερα έχουν 35 δις ευρώ τα δημόσια ταμεία. Με αυτό λοιπόν το σχέδιο μειώνουμε 1% τα πλεονάσματα από το 2020 και μετά, χωρίς να παραβιάζουμε τη Συμφωνία. Έτσι λοιπόν, έχουμε εξαγγείλει από το 2020 την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, για εισοδήματα έως 20 χιλιάδες ευρώ, για την μεγάλη πλειοψηφία και τη ριζική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Έχουμε εξαγγείλει επίσης τη μείωση του μεσαίου συντελεστή στο ΦΠΑ από το 13 στο 11%. Έχουμε εξαγγείλει επίσης τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50%. Έχουμε εξαγγείλει, επίσης, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 20%. Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, στη βάση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και μια σειρά άλλα μέτρα, για τους νησιώτες μας, για τους αγρότες μας, για αυτούς που κατοικούν σε ορεινές περιοχές. Αυτά μπορούν να γίνουν με ασφάλεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η χώρα όμως συνεχίζει να έχει δεσμεύσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά λοιπόν, μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, χωρίς την παραβίαση των δεσμεύσεων μας με τους εταίρους μας, ακριβώς επειδή εμείς εξαγγείλαμε και καταθέσαμε 5,5 δισεκατομμύρια σε έναν ειδικό λογαριασμό. Τι λέει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει ότι κάνετε μια προσπάθεια εκτροχιασμού της επόμενης κυβέρνησης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης λέει, καταρχάς μιλάει γενικόλογα για μειώσεις φόρων και λέει ότι δεν θα εφαρμόσω τίποτα το 2019. Από εκεί που έλεγε ότι όλα αυτά τα οποία υπόσχεται θα γίνουν από την επόμενη ημέρα των εκλογών, τις τελευταίες ημέρες τον παρακολουθώ, βγαίνει και λέει, τίποτα την επόμενη ημέρα. Καμία μείωση. Την επόμενη ημέρα θα συνεχίσει η χώρα όπως είναι τώρα, σε σχέση με τη φορολογία. Και τι λέει; Θα περιμένω να έρθει το 2020, δεν εφαρμόζω, δεν υιοθετώ την πρόταση της σημερινής κυβέρνησης που ουσιαστικά μειώνει 1% το πλεόνασμα, από την επόμενη ημέρα, αλλά λέει τι; Θα διαπραγματευτώ, λέει, με τους εταίρους, να μου μειώσουν τα πλεονάσματα, χωρίς να τους δώσει ρευστό – από την καλή τους θέληση – να μειώσουν τα πλεονάσματα, έναντι μεταρρυθμίσεων. Τι θα τους δώσει για να τους δελεάσει; Μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς αυτό θα το στηρίξετε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτό για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τώρα τι συμβαίνει. Και να καταλάβετε και εσείς. Αν πάρουμε όλα μαζί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, είναι περίπου 5,5 δις παραπάνω από τους στόχους μας. Βγάζουν έξω τους στόχους μας 5,5 δις. Τι λέει λοιπόν. Τίποτα το 2019 και το 2020 τι θα κάνω; Θα τους πω μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης πλεονασμάτων. Και επειδή είναι δεδομένο ότι μείωση πλεονασμάτων δεν θα υπάρξει, ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Θα είναι οι μειώσεις των δαπανών. Δηλαδή, αν υποθέταμε ότι θα εφάρμοζε όσα λέει, θα έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες 5,5 δις. Όταν λέει μεταρρυθμίσεις και ο λαός έχει την εμπειρία και την γνώση, τι σήμαινε η λέξη μεταρρύθμιση την πενταετία 2010-2014, όταν λέει λοιπόν μεταρρυθμίσεις, μυρίζει αίμα. Κρύβεται ανθρώπινο αίμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λέει όχι.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και τι σημαίνει μεταρρυθμίσεις; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης και οδήγησε 15 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απέλυσε χιλιάδες σχολικούς φύλακες και εκπαιδευτικούς και κατήργησε τη δημοτική Αστυνομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τώρα λέει ότι δεν θα κάνει απολύσεις.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ξέρει το know how το έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά και ξέρει πως γίνεται αυτό. Οι σύμβουλοι του, είναι σύμβουλοι που έχουν περάσει από το ΔΝΤ. Η κ. Ξαφά, τα λέει καθαρά. Μειώσεις στις συντάξεις λέει και κυρίως ο κ. Μητσοτάκης λέει ξεκάθαρα ένα προς πέντε. Τι καταφέραμε εμείς στο δημόσιο τομέα, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις; Καταφέραμε να πάμε την ρήτρα που είχε επιβάλει η τρόικα, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, να γίνει μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα έχουμε τη δυνατότητα, γιατί φεύγουν περίπου 9-9.500 δημόσιοι υπάλληλοι σε σύνταξη, να προσλαμβάνουμε 9000, 9.500 μόνιμους υπαλλήλους σε καίριες θέσεις. Όχι για να κάθονται σε γραφεία και να τεμπελιάζουν. Αλλά γιατρούς, νοσηλευτές, βοήθεια στο σπίτι, ειδική αγωγή, εκεί που έχει ανάγκη ο πολίτης. Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης; Για κάθε πέντε δασκάλες που θα φεύγουν να προσλαμβάνεται μόνο μια. Για κάθε πέντε γιατρούς που θα φεύγουν να προσλαμβάνεται μόνο ένας. Ή πέντε νοσηλεύτριες που θα φεύγουν να προσλαμβάνεται μόνο μια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπεται να πω κάτι; Τον εκτροχιασμό που λέτε ότι προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν το λέει μόνο ο κ. Μητσοτάκης το λέει και ο τραπεζίτης, ο κ. Στουρνάρας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα τι μου λέτε; Παράδοξο. Ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός του κ. Σαμαρά, ο οποίος επέβαλε αυτές τις πολιτικές και δυστυχώς επέλεξε να αλλάξει κουστούμι χωρίς να αλλάξει συμπεριφορά. Αντί να έχει ένα θεσμικό ρόλο εγώ τον θυμάμαι πριν να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει και να λέει ότι καταστρέφεται η οικονομία, βγαίνουμε από το ευρώ και να ανοίγει την πόρτα στη λογική της απόσυρσης των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αν καταγράψουμε τι έχει πει κατά καιρούς ο κ. Στουρνάρας έχοντας τον θεσμικό ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη, θα συνειδητοποιήσουμε ότι πραγματικά έχει παίξει έναν ρόλο που δεν συνάδει με τη θεσμική του ευθύνη. Και σήμερα ακόμη κάνει προεκλογικού χαρακτήρα εξυπηρετήσεις στον κ. Μητσοτάκη.

Όμως εγώ αυτό που θέλω να πω στον ελληνικό λαό είναι το εξής: Το σχέδιο της Ν.Δ. το ξέρουμε Τη Ν.Δ. τη ζήσαμε. Αυτό το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει είναι γιατί μέσω του κ. Στουρνάρα, μέσω του κ. Βέμπερ, που ευτυχώς τον αποφύγαμε και δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, μέσω άλλων ακραίων συντηρητικών κύκλων, αναπαράγει μια εικόνα για την ελληνική οικονομία η οποία είναι απολύτως ψευδής. Βγαίνει και λέει ότι καταστρέφεται η ΔΕΗ, βγαίνει και λέει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, διότι τα μέτρα που εμείς προτείναμε μας εκτροχιάζουν. Γιατί τα λέει όλα αυτά; Γιατί τα λέει όλα αυτά όταν η ελληνική οικονομία είναι σε 9ο συνεχόμενο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης; Γιατί τα λέει όλα αυτά όταν έχουμε 35 δισεκατομμύρια ρευστότητα στα ταμεία; Γιατί τα λέει όλα αυτά όταν αυτή τη στιγμή δανειζόμαστε με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της χώρας; Που όταν εμείς παραλάβαμε ήταν κοντά στο 11%; Γιατί τα λένε όλα αυτά; Τα λένε για ένα λόγο. Γιατί ετοιμάζουνε Αρμαγεδδώνα. Και γιατί θέλουνε να τον δικαιολογήσουν τον Αρμαγεδδώνα. Θέλουν να πούνε το γνωστό, δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι προηγούμενοι, θα έχετε κι άλλες περικοπές. Θα έχετε κι άλλες μειώσεις. Αυτό θέλουν να κάνουνε. Και θεωρώ ότι είναι ίσως το πιο άθλιο σχέδιο που έχει ποτέ παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό ακριβώς επειδή δεν παρουσιάζεται. Κρύβεται. Έχει μπροστά του ο ελληνικός λαός μια κρίσιμη επιλογή.

Αν νομίζουμε ότι τελειώσαμε με την κρίση, τελειώσαμε με την εποχή των μνημονιακών πολιτικών, τελειώσαμε με την λιτότητα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και έβγαλε τη χώρα σε ξέφωτο κάνουν μεγάλο λάθος.

Αυτές οι πολιτικές μπορούν να επιστρέψουν από τη μια στιγμή στην άλλη , αν εφαρμοστούν εμμονικές και ιδεοληπτικές πολιτικές σαν αυτές που γνωρίζουμε ότι μας πρότεινε το ΔΝΤ και εμείς απορρίψαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πιαστώ από τους γιατρούς που είπατε και να σας ρωτήσω το εξής. Ένας από τους χώρους που επλήγησαν στα μνημόνια, την περίοδο των μνημονίων, ήταν ο χώρος της υγείας. Σας ρωτώ, λοιπόν, και θέλω να μου απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά. Τέσσερα χρόνια υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κάνετε και δεν κάνατε στο χώρο της υγείας για να αναθαρρήσει λίγο, διότι τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια συνετρίβη το ΕΣΥ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς κάναμε 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι δεν κάνατε, λέω. Θα μπορούσατε κάτι να έχετε κάνει και δεν το έχετε κάνει;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια που είχαμε, πιστεύω ότι εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Είναι προφανές ότι θα έπρεπε και θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Γι αυτό και μιλάμε για την ανάγκη μέσα στην επόμενη τετραετία αύξησης των δαπανών για την Υγεία στο 6% του ΑΕΠ. Και για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Αλλά σε αυτά τα περιθώρια που είχαμε προχωρήσαμε σε 19.000 προσλήψεις, κάναμε τους ισολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων πλεονασματικούς από εκεί που ήταν ελλειμματικοί. Η εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων που είχαμε την καταστροφική τετραετία ήταν μια εικόνα τριτοκοσμική. Σήμερα η εικόνα αυτή έχει αλλάξει. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς και υπάρχουν ελλείμματα και δυσκολίες , αλλά από την άλλη πλευρά και έχουμε επίγνωση του τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια με την σπατάλη, με το πάρτι στο χώρο του φαρμάκου, με το πάρτι στο χώρο των προμηθειών. Εμείς σταματήσαμε την ρεμούλα, σταματήσαμε τη διαπλοκή, σταματήσαμε την σπατάλη και βάλαμε σε τάξη και ξαναστηλώσαμε τα δημόσια νοσοκομεία και με προσλήψεις.

Η άλλη εκδοχή, κοιτάξτε να δείτε ποια θα είναι. Πέρα από την περικοπή των δαπανών, γιατί σας είπα, αν θελήσει να εφαρμόσει οποιαδήποτε από αυτές τις προτάσεις που έχει καταθέσει για μειώσεις φόρων, θα μειώσει δαπάνες. Και οι δαπάνες είναι συγκριμένες. Είναι οι δαπάνες για την υγεία, οι δαπάνες για την παιδεία, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα. Αυτά είναι. Πέρα, όμως, των μειώσεων στις δαπάνες για την στήριξη της δημόσιας υγείας , υπάρχει και μια άλλη αντίληψη, ιδεολογικού χαρακτήρα αντίληψη, που λέει ότι οι υπηρεσίες υγείας να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Και εκεί πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ποια είναι η διαφορά. Δηλαδή τι λένε. Λένε ότι ο έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει τον γιατρό και τον νοσηλευτή, ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει τις υποδομές του δημόσιου νοσοκομείου για να έρχεται ένας ιδιώτης που έχει κάποιο μεγάλο βιοδιαγνωστικό Κέντρο για παράδειγμα, από αυτούς που εκβίαζαν την ελληνική κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες και τους ασφαλισμένους για να κερδίζουν περισσότερα, και θα δίνει υπηρεσίες που τις πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος για να κερδίζει ακόμα περισσότερα ο ιδιώτης. Αυτή είναι η αντίληψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση και περνάμε σε άλλα ζητήματα. Μια τελευταία ερώτηση ήθελα να κάνω γιατί είπατε για το φάρμακο. Γι αυτό το πάρτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά το φάρμακο, το ελληνικό και η ελληνική βιομηχανία επλήγη όσο κανείς άλλος. Και ρωτώ. Η επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει, όποια κι αν είναι αυτή, είτε είναι της ΝΔ είτε είναι… δεν πρέπει να κάνει κάτι για το ελληνικό φάρμακο που είναι και παγκοσμίως ποιοτικό, αλλά είναι και ελληνικό και στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάτε, εδώ τώρα, θέτετε ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σοβαρό διότι από το πάρτι της προηγούμενης περιόδου βρεθήκαμε την περίοδο που ανέλαβε η τρόικα σε μια οριζόντια περικοπή η οποία μαζί με τα ξερά έκαψε και τα χλωρά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η περικοπή, όμως, έπρεπε να γίνει διότι η Ελλάδα του 2011 είχε δαπάνες σε σχέση με αντίστοιχες πληθυσμιακά χώρες της Ευρώπης, 4 δις παραπάνω. Ε, τώρα αυτό ήταν υπερβολικό. Δεν είναι φιλάσθενοι οι Έλληνες πολίτες. Υπήρχε μια υπερβολική δαπάνη. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η δαπάνη , πως έγινε και που κατέληξε, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα. Και το ζήτημα αυτό είναι αν θα υπάρξει η έγνοια της Πολιτείας, της όποιας Κυβέρνησης, να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία ή θα μπει σε μια λογική ότι δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι η ελληνική βιομηχανία ή ξένη βιομηχανία. Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Και πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος, διότι αν θέλουμε να στηρίξουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηρίξουμε την εγχώρια βιομηχανία. Και, υπό αυτή την έννοια, πρέπει να βρούμε τους τρόπους, τα κίνητρα εκείνα προκειμένου η ελληνική βιομηχανία συνολικά και η φαρμακοβιομηχανία να ενισχυθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Φαντάζομαι ότι όλα αυτά θα έχετε την ευκαιρία να τα συζητήσετε στο debate; Θα γίνει debate;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Α, δεν το ξέρω αυτό. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης αδικεί και τον εαυτό του, αδικεί και τους Έλληνες πολίτες διότι ψάχνει να βρει προσχήματα διαρκώς για να κρυφτεί. Μόνο ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης το έχουν κάνει αυτό. Κανένας άλλος. Στις κρίσιμες εκλογές του 2000 και του 2004 είδαμε τον Κώστα Καραμανλή με τον Κώστα Σημίτη να έχουν τηλεοπτική αναμέτρηση οι δυο τους. Και με όλους τους άλλους, και οι δυο τους. Το ίδιο είδαμε με τον Κώστα Καραμανλή και το Γιώργο Παπανδρέου. Το ίδιο δεν είδαμε όσο ήταν ο κύριος Σαμαράς Πρωθυπουργός που φοβόταν την αντιπαράθεση και το διάλογο. Όσο ήμουνα εγώ με τον Βαγγέλη Μειμαράκη κάναμε και όλοι μαζί και οι δυο μας μια έντονη, αλλά, νομίζω την ευχαριστήθηκε και ο κόσμος και εγώ που αντιπαρατέθηκα μαζί του. Ειλικρινής αντιπαράθεση. Ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος με την επικοινωνιακή ασφάλεια, την ασφάλεια των γραπτών τοποθετήσεων, την ασφάλεια των στημένων εκδηλώσεων, των παράλληλων μονολόγων, ακόμα και σε αυτό το debate με όλους θέλει παράλληλους μονολόγους και όχι αντιπαράθεση, έτσι μαθαίνω. Μακάρι να κάνω λάθος και να μπούνε τουλάχιστον κάποιοι κανόνες, αλλά εν πάση περιπτώσει το γεγονός ότι αρνείται την μεταξύ μας αντιπαράθεση αποδεικνύει και αναδεικνύει ότι έχει τουλάχιστον χαμηλή αυτοπεποίθηση σε σχέση με τα επιχειρήματά του. Τώρα, από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει σε σχέση με το debate αυτό και πότε θα οριστεί η ημερομηνία , εγώ αυτό που είπα είναι ότι έχω ένα πραγματικό κώλυμα, δεν είναι υπεκφυγή. Ξεκινάει αργά το βράδυ της 30ης Ιουνίου η Σύνοδος για να αποφασιστεί ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν. Και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η Σύνοδος. Δηλαδή, αν μου έλεγε κανείς ότι ξεκινά και θα τελειώσει έστω και 2 ή 3 η ώρα το βράδυ και δεν θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα, θα έλεγα «δεν έχω πρόβλημα, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν γίνεται με Skype από εκεί;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το είπα χτες χαριτολογώντας κι έγινε ολόκληρη συζήτηση πάνω σ’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα στις 8 Ιουλίου στη Βουλή να βρίσκονται διάφορα κόμματα καινούργια, ένα από αυτά και του κ. Βαρουφάκη, του υπουργού Οικονομικών της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διαφοροποιεί για σας την πολιτική κατάσταση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Τίποτα δεν διαφοροποιεί την πολιτική κατάσταση όπως είπα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να μου πείτε πώς εξηγείτε εσείς ό ίδιος το γεγονός. Δηλαδή ο κ. Βαρουφάκης, ένας άνθρωπος που του χρεώθηκαν πολλά το πρώτο εξάμηνο και φαίνεται ότι θα μπει στη Βουλή.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, ας μην προδικάζουμε το ποιος θα μπει και ποιος δεν θα μπει στη Βουλή, διότι επαναλαμβάνω, έχει άλλο χαρακτήρα η ψήφος των εθνικών εκλογών και άλλο χαρακτήρα των ευρωπαϊκών εκλογών. Η ψήφος των ευρωπαϊκών εκλογών ήταν πάντοτε μια χαλαρή ψήφος. Εγώ θυμάμαι πάντοτε, επειδή παρακολουθούσα από μικρός τις πολιτικές εξελίξεις, το ΚΚΕ εσωτερικού τότε του αείμνηστου του Λεωνίδα Κύρκου να παίρνει στις ευρωπαϊκές κάλπες 5% και 5,5% και να έχει 1,17% στις εθνικές κάλπες. Μην προδικάζουμε λοιπόν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Διότι, δυστυχώς, το λέω με ειλικρίνεια το δυστυχώς, ο εκλογικός νόμος είναι τέτοιος που πραγματικά οδηγεί τους πολίτες σ’ ένα δίλημμα, δεν είναι ευχάριστο, αλλά αυτό είναι το δίλημμα: ποιος θα κυβερνήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το φοβάστε πολιτικά αυτό, ότι θα κόψει από σας…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και αυτός που θα κυβερνήσει, ξέρει ο ελληνικός λαός, είναι είτε ο κ. Μητσοτάκης μ’ ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο και σκληρό πρόγραμμα είτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικές συμμαχίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή οδεύουμε προς το τέλος της συζήτησης, θα ήθελα να κλείσουμε με έναν απολογισμό της δικής σας τετραετίας. Εσείς ποια θα λέγατε ότι ήταν τα τρία μεγαλύτερα λάθη που έχετε κάνει σ’ αυτήν την τετραετία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω τώρα, είναι δύσκολο, γιατί δεν με ρωτάτε ποια είναι τα τρία σημαντικότερα πράγματα που έκανα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τρία σημαντικότερα τα έχετε πει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω ένα λάθος εγώ;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν βγήκατε στην εξουσία, υπήρχε η αίσθηση ότι θα σπάσετε αυγά με τη διαπλοκή. Το πίστεψε ο κόσμος γιατί ο Τσίπρας είναι καθαρός…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα δεν σπάσαμε αυγά με τη διαπλοκή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα όλοι έξω είναι κ. πρόεδρε…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε καλά, μισό λεπτάκι τώρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι και ο Τσουκάτος είναι έξω. Μόνο ο Άκης την πλήρωσε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, ακούστε τώρα. Δεν υπάρχει, πιστεύω, ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι εγώ δεν συγκρούστηκα και δεν έσπασα αβγά. Και το γεγονός ότι έσπασα αβγά επιβεβαιώνεται γιατί δεν υπήρξε στη Μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου άλλη κυβέρνηση που να έχει συσσωρευμένα τόση δύναμη πυρός επικοινωνιακή απέναντί της. Καμία άλλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί είναι όλοι έξω;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε τώρα, να καταλάβει και ο ελληνικός λαός. Η εκτελεστική εξουσία δεν είναι δικαστική εξουσία. Η εκτελεστική εξουσία έχει τη δυνατότητα να αναδεικνύει θέματα, να έρχεται στη Βουλή, να ψηφίζει, να αναδειχτεί μέσα από επιτροπές, και να δίνει τη δυνατότητα στη δικαιοσύνη να προχωρήσει. Εμείς έτσι επιχειρήσαμε κι έτσι κάναμε όλο αυτό το διάστημα. Και με την υπόθεση Παπαντωνίου, που εμείς ανοίξαμε το δρόμο στη δικαστική εξουσία να πάρει την απόφαση που πήρε και βρίσκεται σήμερα στη φυλακή αλλά και με μια σειρά άλλες υποθέσεις οι οποίες δεν είναι ώριμες ακόμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την υπόθεση Novartis, πάντως…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι ώριμες ακόμα, αλλά υπάρχει και αυτό που λέει ο ελληνικός λαός ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πολλές μέρες κοσκινίζει. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε τώρα η υπόθεση Novartis είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα ένα σχόλιο για τη δήλωση του κ. Σαμαρά σε εφημερίδα σήμερα, στα Παραπολιτικά, ότι ο Ρασπούτιν είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος. Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος σ’ αυτή τη δήλωση του κ. Σαμαρά. Αλλά αυτό το οποίο έχω να σχολιάσω είναι ότι ο κ. Σαμαράς και άλλοι που έχει αναμειχθεί το όνομά τους και ερευνούνται από τη δικαιοσύνη, συμπεριφέρονται όλο αυτό το διάστημα με έναν τρόπο που φωνάζει, κραυγάζει, ότι κάτι δεν πάει καλά. Διότι αν κάποιος θεωρούσε ότι είναι καθαρός ουρανός κι αστραπές δεν φοβάται, θα έλεγε ας διερευνηθώ κι ας βγει το αποτέλεσμα. Αυτός ξεκίνησε κάνοντας μηνύσεις, απειλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια και πιστεύοντας ότι θα προλάβει πριν ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση να έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί, προκειμένου ο ίδιος να καθαρίσει αλλά και να εμπλέξει και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Εμείς δεν λειτουργήσαμε με μια λογική ρεβανσισμού, μια εκδικητική λογική, δεν πήγαμε να στήσουμε ειδικά δικαστήρια για τον πρώην πρωθυπουργό, είπαμε ας πάει στη δικαιοσύνη και ας διερευνηθεί κι ό,τι ευθύνες υπάρχουνε να αναδειχτούν. Αυτό το οποίο βλέπω όμως από πλευράς τους και το λέω πάρα πολύ καθαρά είναι ότι αυτό που επιδιώκουν είναι τον έλεγχο της δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό και αρνηθήκαν να έρθουνε συναινετικά να ορίσουμε την ηγεσία της δικαιοσύνης, για το λόγο αυτό και κάνουνε μηνύσεις σε δικαστικούς λειτουργούς, απειλούν και εκβιάζουν, για το λόγο αυτό βγαίνουν με απειλές και λένε ότι αν έρθουμε εμείς θα στήσουμε ειδικά δικαστήρια σε σας που τολμήσατε να αναδείξετε αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Διότι αναδείξαμε το μεγάλο πάρτι στο χώρο της Υγείας. Αναδείξαμε το μεγάλο πάρτι στο χώρο των προμηθειών. Αναδείξαμε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήτανε μια offshore στο χώρο της Υγείας που μοίραζε εκατομμύρια δεξιά και αριστερά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς φοβάστε ‘ότι η Ν.Δ. θα έρθει και μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασίες ειδικών δικαστηρίων για παράδειγμα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φοβάται αυτός που έχει κάτι να φοβηθεί. Εμείς λέμε μακάρι να το κάνει αυτό, διότι με αυτό τον τρόπο θα καταλάβει και ο ελληνικός λαός ποιος είναι ο στόχος και ο ρόλος αυτών που πιστεύουν ότι είναι οι μόνιμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες της εκτελεστικής εξουσίας στον τόπο μας. Δεν υπάρχουν ούτε μόνιμοι ούτε νόμιμοι ιδιοκτήτες. Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος και αποφασίζει. Και ας μην προδικάζουν κάποιοι το αποτέλεσμα της 7ης του Ιούλη. Διότι ο ελληνικός λαός έχει εμπειρία και σοφία. Αλλά σε κάθε περίπτωση κάποιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα όσα έκαναν, στον ελληνικό λαό ούτε συγχωρούνται ούτε διαγράφονται ούτε παραγράφονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είμαστε στο κλείσιμο, θα δώσω μια ερώτηση στον Κώστα Τσιτούνα για να τη σχολιάσετε πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα θέλατε να θυμούνται τα παιδιά σας –είδατε που είμαι λαϊκιστής;- όχι από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον πατέρα Αλέξη Τσίπρα…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει τώρα, από τον Πρωθυπουργό είναι μια άλλη συζήτηση. Από τον πατέρα Αλέξη Τσίπρα, αυτό το οποίο έχω ένα διαρκές άγχος και θα ήθελα, είναι να μην θυμούνται έναν πατέρα που δεν είχε χρόνο γι’ αυτούς. Γιατί πραγματικά, νομίζω ότι η ενασχόλησή μου με τα κοινά και ιδίως με πολύ βαριές ευθύνες, δεν μου δίνει τον χρόνο που θα ήθελα να είμαι δίπλα τους. Αλλά νομίζω ότι τα παιδιά αυτό που θέλουν, κάθε παιδί, όχι μόνο τα δικά μου, είναι να μεγαλώσουνε με αγάπη, με φροντίδα, και πιστεύω, προσπαθώ τουλάχιστον, αυτό να τους το δίνω απλόχερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι Λίβερπουλ τα παιδιά; Γιατί αναφέρεστε συχνά στη Λίβερπουλ τώρα τελευταία κι εγώ σκεφτόμουνα τις προάλλες που λέγατε ότι γυρνάει τα παιχνίδια. Έχει 30 χρόνια να πάρει τίτλο, όμως, ε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα γι αυτό λέω, μου δίνουν όλοι το παράδειγμα της Λίβερπουλ που έχασε 3-0 στο camp nou και το έκανε 4-0 στον anfield. Αλλά εγώ τους λέω ότι δεν είναι αυτό το παράδειγμα. Πρέπει να δούμε ένα παράδειγμα μπασκετικό που δίνουμε έναν αγώνα στην Ευρωλίγκα και χάνουμε αλλά πάμε στον τελικό του Πρωταθλήματος και κερδίζουμε. Διότι είναι δύο άλλα παιχνίδια. Είναι άλλο το παιχνίδι των ευρωπαϊκών εκλογών, είναι άλλο το πλαίσιο κι άλλο των εθνικών εκλογών. Τώρα, ναι, νομίζω ότι συμπαθούν τη Λίβερπουλ, είναι Παναθηναϊκοί κι οι δυο, αυτό, νομίζω, ήταν αναπόφευκτο να συμβεί. Αλλά διαφωνούμε εκεί, ο μικρός ήταν φανατικός υποστηρικτής του Ρονάλτο, εγώ, ως υποστηρικτής της Μπαρτσελόνα, είμαι φανατικός υποστηρικτής του Μέσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε που ήσασταν σήμερα μαζί μας, νομίζω πως έγινε μια πλούσια συζήτηση. Ελπίζω και οι πολίτες να πήραν απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ελπίζω κι εγώ. Να ’στε καλά.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 00:12

Σχετικά Άρθρα

  • Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία
    Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία

    Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Μέγαρο Μουσικής παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (24/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα για τη συνεχή ανάπτυξη της χώρας.

    «Δίνω και φέτος το παρών στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Στην ετήσια συνάντηση όπου Πολιτεία και Επιχειρηματικότητα αναζητούν κοινό βηματισμό. Πράγματι όπως δηλώνει και το σύνθημά σας, ''μαζί μπορούμε περισσότερα''» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

    «Με διάθεση ανοικτή και παραγωγική.... επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα λόγια του πρόεδρου του ΣΕΒ κ. Θεοδωρόπουλου από ένα πρόσφατο ποντκαστ που είπε ότι ''καλό είναι να συγκρινόμαστε με τις καλύτερες χώρες και να βλέπουμε τις αδυναμίες μας'', ωστόσο καλό είναι να σταματάμε λίγο και να βλέπουμε που βρισκόμαστε και που βρισκόμασταν πριν από λίγα χρόνια».

    «Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Παράλληλα πρόσθεσε: «Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 2019», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε ότι ««Είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης, που θα κάνει αποτελεσματικότερη την συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικότητας, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί σε μία νέα ευκαιρία και η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την χώρα και την κοινωνία».

    Τόνισε επίσης ότι υπάρχει πλέον στη χώρα πολιτική σταθερότητα: «Είμαστε στην κορυφή με τις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη πενταετία».

    Ανέφερε ακόμη: «Δεν γίναμε ξαφνικά επιχειρηματικός παράδεισος. Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν με μεταρρυθμίσεις όπως ζητάει και η έκθεση Ντράγκι».

    Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Έχουν απορροφηθεί 28 δις από τα 36 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ είπε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στην πρόοδο των εταιρειών σημείωσε ο πρωθυπουργός καλώντας τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Ζήτησε ακόμη πίστη στον ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις και προσανατολισμό της εταιρικής ευθύνης σε κοινωνικές ανάγκες.

    Στην εκδήλωση βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γκι Φερχόφσταντ, Πρόεδρος του European Movement International, πρώην Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ενώ λόγο εκφώνησε και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το "έλα με φόρα" της Τσαπανίδου»
    Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το

    Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σήκωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, απαντώντας στον πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα είναι «δυναμικά και εντός της Βουλής απέναντι σε μια αλαζονική κυβέρνηση, η οποία υποτιμά τα υπόλοιπα κόμματα.

    «Αυτή την παρέλαση αλαζονείας θα την πληρώσετε. Ο κόσμος ζητά ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή αλλά δεν τις βρίσκει. Το ύφος και η συμπεριφορά υπουργών της ΝΔ δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας είναι στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Όσο συνεχίζεται την αλαζονείας επιταχύνεται την έξοδό σας από το Μέγαρο Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ να σας ανοίξουμε την πόρτα», συμπλήρωσε.

    Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην την στήριξη των ισχυρών. «Γιατί δεν δεχτήκατε την πρότασή μας γιατί πρέπει να πάρει 1,1, εκ ένα κόμμα που η ηγεσία του βρίσκεται στη φυλακή», είπε μιλώντας για την τροπολογία των Σπαρτιατών και παράλληλα εξήγησε, σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εσωτερικές διαδικασίες.

    «Βιάζεστε και ψάχνετε συναίνεση βαθιά τα μεσάνυχτα. Όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ και να κάνετε συγκάλυψη για το σκάνδαλο. Τότε βρήκατε τον Βελόπουλο», είπε ενώ κάλεσε να είναι φειδωλός όταν μιλά για την χρεοκοπία της χώρας. «Έχουμε διάθεση συναίνεσης για μεγάλα ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση. Φέραμε προτάσεις και έχουμε δουλέψει διότι είναι μια τεράστια πρόκληση και πρέπει να αποκτήσει η χώρα ανθεκτικότητα. Πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα είμαστε ευάλωτοι. Αν υπάρχει διάθεση εμείς είμαστε θετικοί», κατέληξε.

    Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει σχετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η ρύθμιση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ είχε αδυναμίες. Μάλιστα, ύψωσε τους τόνους λέγοντας ότι όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την έξοδο του από το Μαξίμου θυμίζει το «έλα με φόρα» της Πόπης Τσαπανίδου!

    «Αν θα μας ανοίξετε την πόρτα για να μπείτε εσείς θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα», είπε κλείνοντας.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας
    Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας

    «Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές του καλοκαιριού.

    «Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτή ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου εντεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως:

    «Αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής. Το αποτέλεσμα είναι πως είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου».

    «Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος»

    Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας».

    «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτός αντιβαίνει και στην κοινή λογική», σημείωσε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά. 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε ως παραδείγματα την Πορτογαλία που μέσα σε 4 μέρες κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη»

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη, οι επιθέσεις θα είναι όλο και πιο συχνές και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    4 + 1 πυλώνες για την κυβερνητική δράση

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

    «Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

    Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

    «Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

    Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

    «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται - Οι δύο δρόμοι Κασσελάκη κι ο «προβληματισμένος» Τσίπρας
    ΣΥΡΙΖΑ: Οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται - Οι δύο δρόμοι Κασσελάκη κι ο «προβληματισμένος» Τσίπρας

    Οι αβεβαιότητες αυξάνονται αντί να μειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το πότε και πού θα διεξαχθεί το συνέδριο.

    Αγνοείται ακόμα και το πότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία η οποία θεωρείται αποφασιστική ως προς τις σχετικές απαντήσεις.

    Ακόμα πιο αβέβαιο είναι το πολιτικό μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είναι άγνωστο ακόμα και για τα στελέχη που τον υποστηρίζουν αν θα καταφέρει να κερδίσει το συνέδριο προκειμένου να μπορέσει να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

    Κι όλα αυτά ενώ την Πέμπτη είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, με το πόθεν έσχες Κασσελάκη πάντως να είναι ακόμα αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.

    Σε αυτό το πλαίσιο, απολύτως τροχιοδεικτικά θεωρούνται τα αποτελέσματα των εκλογών για συνέδρους που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου, με το δικαίωμα του εκλέγεσθαι να έχουν όσοι εγγραφούν μέχρι την προσεχή Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου.

    Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως πληροφορείται το CNN Greece, και οι κασσελακικοί δεν είναι βέβαιοι για την επικράτησή τους σε αυτές, αφού, για παράδειγμα, μόνο ένα μικρό κομμάτι όσων έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα odikosmassyriza είναι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως και αν έχει, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση η υποψηφιότητα Κασσελάκη να εξαρτηθεί από τη στήριξη των πολακικών συνέδρων κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία σχετική εμπιστοσύνη για το τι θα πράξουν στο τέλος.

    Αν ο κ. Κασσελάκης έχει την πλειοψηφία των συνέδρων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αναιρεθεί μόνο ο προσωπικός αποκλεισμός του, αλλά και η απόφαση η νέα Κεντρική Επιτροπή να εκλεγεί τον Ιανουάριο κι όχι στις 24 Νοεμβρίου, στην ίδια ημερομηνία δηλαδή με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Αν, όμως, ο έκπτωτος πρόεδρος χάσει το συνέδριο τότε θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι τα γραφεία που ενοικίασε στον Ταύρο με ενοίκιο 20.000 ευρώ μηνιαίως δεν θα ξενοικιαστούν αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως χώρος προεργασίας για νέο κόμμα.

    Στο μεταξύ, αβεβαιότητα επικρατεί ακόμα και για το πόσα ακριβώς είναι τα μέλη του κόμματος.

    Όπως μαθαίνουμε, δεν είναι λίγα τα νυν μέλη από τα οποία τους ζητείται να εγγραφούν πάλι σε κάποια Οργάνωση Μελών αφού τα στοιχεία τους δεν είναι περασμένα στο σχετικό Μητρώο.

    Την ίδια ώρα, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου αποφάσισε την υιοθέτηση ψηφιακής κάρτας μέλους με ετήσια συνδρομή 20 ευρώ κι εξάμηνη στα δέκα ευρώ.

    Όσον αφορά τις προεκλογικές εκδηλώσεις, ο κ. Κασσελάκης υποδέχεται σήμερα, στις 18.00, στα νέα του γραφεία φίλους κι εθελοντές της δικής του εκστρατείας.

    Σήμερα, επίσης, κι ώρα 19.00 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και ομιλία σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο δημαρχείο του Περιστερίου, επί της οδού Καραθεοδωρή 1 (απέναντι από τη στάση του μετρό Περιστερίου), ο Παύλος Πολάκης.

    Ο Σωκράτης Φάμελλος θα επισκεφθεί, στις 09:30, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον Υμηττό, ενώ στις 20:00 θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα της παράστασης «Brokeback Mountain» στο θέατρο «Κνωσός».

    Την ίδια στιγμή, ιδιαιτέρως προβληματισμένος, όπως μαθαίνουμε, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλητές του για την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά στο περιθώριο της χθεσινής (Τρίτη) εκδήλωσης του Ινστιτούτου του για την ακρίβεια και την οικονομία.

    Και στην ομιλία του, άλλωστε, δεν έκρυψε το φόβο του για την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ την έκλεισε με την πολυσήμαντη τοποθέτηση πως η μεγάλη πλειοψηφία που δεν τα βγάζει πέρα αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει.

    Το «παρών» έδωσε κι ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος έκανε λόγο για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, σημαντικές παρεμβάσεις κι ελπιδοφόρο κλείσιμο: «Η κατάθεση προοδευτικών εναλλακτικών προτάσεων για την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και η ευρύτερη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλέον κοινωνικό αίτημα, το οποίο οφειλουμε να ακούσουμε», ανάφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη
    Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη

    Απόψε η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για την ακρίβεια. Τι θα πει στην ομιλία του.

    Εστιασμένη στα θέματα της οικονομίας αναμένεται να είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, κλείνοντας την εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

    Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποτυπώσει τη σημερινή κατάσταση της Οικονομίας, απαντώντας στο ερώτημα: «Υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη; Να καταγραφούν οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων αλλά και πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ».

    Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσιπρας αναμένεται στην ομιλία του να υπογραμμίσει πως «η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές. Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης».

    «Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε» αναμένεται να επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και πως «ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει πως «οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου». Σε αυτό το πλαίσιο θα υποστηρίξει πως ένας «νέος εθνικός στόχος αντίστοιχος με

    • την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα
    • την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα
    • την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του '10

    -οφείλει να είναι η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης.

    Και η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει πως «αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους. Η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους».

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει, παράλληλα, πως «η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Αυτό που λείπει από την ΕΕ είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών
    Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Αυτό που λείπει από την ΕΕ είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό

    Δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και για το μεταναστευτικό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΕΕ έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις στη μεταναστευτική πολιτική

    Αυτό που λείπει είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με το τρίτο ζήτημα.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας απασχολήσουν τρία θέματα, σημείωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα επιλέξει τον χρόνο τον οποίο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Θα έχουμε μία πρώτη συζήτηση για τα θέματα ανταγωνιστικότητας τα οποία θα εξετάσουμε και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο άτυπο συμβούλιο της Βουδαπέστης. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Ντράγκι μέσα από το πόρισμά του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Και να ξαναπώ ακόμα μία φορά ότι όπως είμαστε σήμερα οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα τα οποία έχουμε στη δυνατότητά μας για να μπορούμε να τους πετύχουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

    «Θα μας απασχολήσει πολύ και το ζήτημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ.

    Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους πιο αποτελεσματικές. Και εκεί θέλω να θυμίσω ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από το 2016.

    Προσβλέπω λοιπόν σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ την Ευρώπη, αλλά ένα ζήτημα το οποίο, θέλω να το τονίσω, δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν διότι πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Πηγή: In.gr

  • Το μεταναστευτικό στο «μενού» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Συνεδριάζει με «βαριά» ατζέντα - Τι θα πει ο Μητσοτάκης
    Το μεταναστευτικό στο «μενού» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Συνεδριάζει με «βαριά» ατζέντα - Τι θα πει ο Μητσοτάκης

    Με βαριά ατζέντα συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι το μεταναστευτικό. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο για δύο διαφορετικούς λόγους: Πρώτον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε ένα μεταναστευτικό κύμα και δεύτερον σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχει ανοίξει η συζήτηση για ένα αυστηρότερο πλαίσιο.

    To μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση υπογραμμίζει η Αθήνα σε μια εποχή που παρατηρούνται διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία προχώρησε σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα. Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρώμης και Τιράνων μετανάστες μεταφέρονται σε δομές στην Αλβανία (η συμφωνία ισχύει για μία περίοδο πέντε ετών)

    Από την πλευρά της η Πολωνία θα ζητήσει να επικυρωθεί η απόφαση της για να αναστείλει εν μέρει το δικαίωμα ασύλου για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Λευκορωσία. Η συζήτηση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς Ολλανδία και Ουγγαρία θέλουν εξαίρεση από την κοινή μεταναστευτική πολιτική.

    Ουσιαστικά μια σειρά χωρών φαίνεται ότι προχωράνε σε μια σκληρότερη γραμμή, με αποτέλεσμα να έχει φουντώσει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να σημειωθεί εδώ πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επιστολή με προτάσεις υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται λύσεις σε συλλογικό επίπεδο.

    Στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να επισημάνει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι' αυτόν τον σκοπό.

    Από την Αθήνα εστιάζουν στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά παράλληλα αναγνωρίζεται πως μέσα σε ένα ταραγμένο σκηνικό στην ευρύτερη γειτονιά χρειάζεται αυξημένη προσοχή. «Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα έχει 80%, μέσα σε βάθος πενταετίας, μείωση των διαμενόντων στη χώρα, είναι πολύ σημαντικό ότι φυλάει τα σύνορά της, είναι πολύ σημαντικό ότι οι θέσεις της γίνονται θέσεις της Ευρώπης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, να είμαστε ήσυχοι, είναι πολλές οι προκλήσεις» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως επεσήμανε «δεν είναι ότι δεν υπάρχει πίεση, υπάρχει μεγάλη πίεση, αλλά υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση».

    Με αφορμή τα σενάρια που έχουν υπάρξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «δεν υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη. Μιλάμε για κάτι το οποίο θα είναι προσωρινό, δηλαδή, άνθρωποι οι οποίοι έρχονται εκεί, για δύο το πολύ έως πέντε ημέρες θα ταυτοποιούνται και στη συνέχεια δε θα μένουν εκεί. Άρα, δομή παραμονής προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί».

    Κομβική η συνεργασία με την Άγκυρα στο μεταναστευτικό

    Να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό θέλει η κυβέρνηση. Να σημειωθεί εδώ πως μένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλικαγιά. Όπως έχει αναφέρει κ. Παναγιώτοπουλος υπάρχει ήδη μία συνεργασία, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν οι βάσεις ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των διακινητών.

    Να σημειωθεί εδώ πως τη σημασία της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως επεσήμανε αναμένεται να προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2024 πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες, αλλά και στήριξη της Τουρκίας στη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.

    Κλείδωσε συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

    Κρίσιμη ημερομηνία για τον ελληνοτουρκικό διάλογο θεωρείται η 8η Νοεμβρίου, καθώς θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. «Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του.

    Ειδικότερα όπως εξήγησε, βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, «στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Προσέθεσε επίσης «δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Άρα στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο».

    Να σημειωθεί πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν βέβαια αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νέο TikTok Μητσοτάκη για τα φιλοδωρήματα: Όλη η αλήθεια - Ποια θα φορολογούνται
    Νέο TikTok Μητσοτάκη για τα φιλοδωρήματα: Όλη η αλήθεια - Ποια θα φορολογούνται

    Διευκρινίσεις για την φορολόγηση των φιλοδωρημάτων που καταβάλλονται ηλεκρονικά δίνει σε TikTok ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Όπως αναφέρει στο νέο βίντεο, η κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει το θέμα, και γι΄αυτό αποφάσισε να φορολογούνται τα φιλοδωρήματα πάνω από 300 ευρώ τον μήνα όταν αυτά πληρώνονται με πιστωτική κάρτα και όχι με μετρητά.

    «Το να αφήνουμε ένα φιλοδώρημα είναι μια ελάχιστη αναγνώριση αυτής της δύσκολης δουλειάς. Δημιουργήθηκε μια εντύπωση ότι ξαφνικά η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει τα φιλοδωρήματα», αναφέρει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

    «Αυτό είναι παντελώς ανακριβές. Μέχρι σήμερα προβλέπεται φορολόγηση των φιλοδωρημάτων για τα φιλοδωρήματα τα οποία καταβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια για τον απλούστατο λόγο ότι μετά τον covid αυξήθηκαν σημαντικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάτι το οποίο εξάλλου επιδιώκουμε.
    Ερχόμαστε λοιπόν να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα και αποφασίσαμε να είναι αφορολόγητο το φιλοδώρημα έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο τον μήνα όταν αυτά πληρώνονται με πιστωτική κάρτα και όχι με μετρητά. Πάνω από 300 ευρώ αυτά θα φορολογούνται και πιστεύω ότι αυτό είναι δίκαιο γιατί δεν μπορούμε να δημιουργούμε εργαζόμενους δύο κατηγοριών.

    Γιατί υπάρχουν και επαγγέλματα. Και αν κάποιος εργοδότης σκέφτεται να καλύψει μέρος του μισθού με φιλοδωρηματα, να ξέρετε θα είμαστε πολύ αυστηροί

    @kyriakosmitsotakis_

    Ολη η αλήθεια για τα φιλοδωρήματα!

    ♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς