Του Γιάννη Δραγασάκη - Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης
Το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι σαφές και επιτακτικό: Νέα εποχή Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης για όλους, με κοινωνική συνοχή & αλληλεγγύη, χτίζοντας σε όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια ή επιστροφή στο παρελθόν που έφερε την κρίση, με «συνταγές» χρεοκοπίας που μεγεθύνουν τις ανισότητες, ευνοώντας λίγους και «ημέτερους»;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διεκδικεί μια νέα τετραετία με την αυτοπεποίθηση ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί από τη μία να εγγυηθεί τις κατακτήσεις της προηγούμενης περιόδου και από την άλλη να προωθήσει τους μεγάλους προοδευτικούς μετασχηματισμούς που έχουμε ανάγκη στο κράτος και την οικονομία. Για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα που στηρίζεται και επενδύσει στη Γνώση, την Έρευνα και την Καινοτομία, με ισχυρό εξωστρεφή προσανατολισμό και έμφαση σε αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Που βρίσκεται σε ρήξη με το κρατικοδίαιτο, άναρχο και αποσπασματικό μοντέλο μεγέθυνσης που οδήγησε στη χρεοκοπία, που είναι σε αντίθεση με τις «μεταρρυθμίσεις» λιτότητας του 1ου και 2ου Μνημονίου, όπως και με τις παρωχημένες νεοφιλελεύθερες δοξασίες που στην πράξη προοιωνίζουν μια νέα κοινωνική κρίση.
Το 2015 παραλάβαμε μια χώρα σε αδιέξοδο, στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία, εκτός αγορών και χωρίς χρηματοδότηση. Τέσσερα χρόνια μετά, παρά τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και τις αντιστάσεις, η Ελλάδα έχει μέλλον και προοπτική, η οικονομία έχει δυναμική και η κοινωνία αποκτά, ξανά, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της. Σήμερα είμαστε σε θέση να οικοδομούμε μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση ακριβώς γιατί την τετραετία που πέρασε διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις του μέλλοντος. Με την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία αποκτήσαμε βαθμούς ελευθερίας που μας επιτρέπουν οι ίδιοι να σχεδιάζουμε το μέλλον. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία συζητούμε όλοι, και αντιπολίτευση μεταξύ όλων των άλλων, για τις δυνατότητες που έχουμε ως χώρα.
Διεκδικώντας και κατακτώντας αυξημένους βαθμούς αυτονομίας, αναλάβαμε και την ευθύνη των επιλογών μας. Για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση, να επουλώσουμε τις πληγές των Μνημονίων, να αναδείξουμε παραγωγικές διεξόδους και να προετοιμαστούμε για τις μεγάλες προκλήσεις όχι μόνο της εποχής μας, αλλά και των επόμενων δεκαετιών, όπως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η Κλιματική Αλλαγή, προτείνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης προς τον ελληνικό λαό, με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Το πρόγραμμά μας για το «αύριο» είναι συγκροτημένο, συγκεκριμένο, υλοποιήσιμο, με ποσοτικοποιημένους στόχους και καθορισμένα χρονοδιαγράμματα. Δεν εξαντλείται σε συνθηματολογία, αλλά αναπτύσσεται σε πέντε πυλώνες-στόχους:
- Ανθεκτικότητα
Θωρακίσαμε τη χώρα έναντι εξωγενών κινδύνων: α) Βγήκαμε από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, β) Δημιουργήσαμε ένα απόθεμα ρευστότητας-«μαξιλάρι ασφαλείας», για ν’ αποτρέψουμε νέα Μνημόνια ή πιστοληπτική γραμμή στήριξης, γ) Αναβαθμίσαμε τη διεθνή θέση της χώρας και αυξήσαμε την περιφερειακή ισχύ της. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιλύσαμε ένα χρόνια πρόβλημα με τους βόρειους γείτονές μας και ιεραρχήσαμε ορθά τις προτεραιότητες, διαμορφώνοντας συνθήκες Βαλκανικής Συνανάπτυξης και Συνεργασίας, αλλά και απελευθερώνοντας δυνάμεις για ν’ αντιμετωπίσουμε άλλες, πραγματικές, απειλές.
- Ανάπτυξη
Σήμερα σημειώνουμε 9 διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης. Δεν αρκούμαστε σε αυτο όμως. Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της κρίσης, του παραγωγικού μοντέλου. Στην κατεύθυνση αυτή καταρτίσαμε, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που ενσωματώνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ανταποκρίνεται στους ευρωπαϊκούς στόχους για την επόμενη δεκαετία.
- Ανάκτηση
Αφήσαμε πίσω μας την ύφεση, τη σωρευτική απώλεια 25% του ΑΕΠ, την απώλεια 800.000 θέσεων εργασίας και τα 200.000 «λουκέτα» επιχειρήσεων. Έχουμε δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας και στοχεύουμε σε 500.000 νέες μέχρι το 2023. Καταγράφεται θετικό ισοζύγιο στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων και στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση του ειδικού βάρους της βιομηχανίας. Ο τουρισμός και οι εξαγωγές σημειώνουν ιστορικά υψηλά και έχουμε στόχο η εξωστρέφεια να συμβάλει κατά 50% στη σύνθεση του ΑΕΠ έως το 2025. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά στοχευμένων ελαφρύνσεων στη φορολογία στοχεύουμε στην ανάκτηση εισοδημάτων και επιπέδου ζωής με όρους μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας.
- Αλληλεγγύη
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε θεωρήσαμε καθήκον μας να δώσουμε προτεραιότητα σε όσους η κρίση και τα Μνημόνια έπληξαν περισσότερο. Γι’ αυτό κάθε διαθέσιμο ευρώ το διοχετεύσαμε στην άμεση ανακούφιση της κοινωνίας. Παράλληλα και ειδικά μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, ανασυγκροτούμε το Κοινωνικό Κράτος, μεταβαίνοντας από επί μέρους και εφάπαξ παρεμβάσεις σε ολοκληρωμένες πολιτικές με έμφαση στην κοινωνική προστασία, την Υγεία και την Παιδεία. Για εμάς αυτή η συνθήκη συνιστά τη νέα κανονικότητα.
- Ασφάλεια
Εδραιώνουμε συνθήκες ασφάλειας για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κράτους και μιας ενεργού κοινωνίας. Όχι απλά ως καταστολή, διότι αυτό παράγει, συχνά, ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια, αλλά ως έμπρακτη κατοχύρωση του δικαιώματος στη συλλογική και την ατομική ασφάλεια.
Αυτοί οι πέντε στόχοι, τα «πέντε Α» -ανθεκτικότητα, ανάπτυξη, ανάκτηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια- είναι οι τίτλοι των βασικών κεφαλαίων του σχεδίου μας για την επόμενη τετραετία. Με αυτούς τους στόχους όλη την προεκλογική περίοδο επιδιώκουμε την προγραμματική αντιπαράθεση, βρίσκοντας απέναντί μας όμως μια πολιτική δύναμη, τη ΝΔ, προσπαθεί να «κρύψει» το πρόγραμμά της πίσω από ένοχες σιωπές, ενώ όταν το εμφανίζει το κάνει αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπό της, όπως για παράδειγμα με την επίθεσή της στα «επιδόματα» που είναι επίθεση στο κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή.
Στις ευρωεκλογές ο κόσμος δεν μας εγκατέλειψε, έστειλε ενα μηνυμα. Στο διάστημα που μεσολάβησε ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη μαζί του, συζητήσαμε εκ νέου, ακούσαμε τις αγωνίες του, αναγνωρίσαμε τις αδυναμίες, τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Γιατί η αυτογνωσία είναι η στέρεη βάση της αυτοπεποίθησης. Στήριγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ίδια η κοινωνία. Καλώντας κάθε προοδευτικό πολίτη ν’ αντισταθεί στην επάνοδο όσων λεηλάτησαν τη ζωή του, πιστεύουμε ότι η ανατροπή στις 7 Ιουλίου είναι ένα δύσκολο, αλλά εφικτό εγχείρημα και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Εκείνο που το κάνει εφικτό είναι ότι ο λαός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και αποφασίζει για τη ζωή του.