Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Άμυνας και ενημέρωση εφ΄ολης της ύλης - Συνομίλησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων με μονάδες επιφυλακής - Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον προσκάλεσε να πετάξουν με F16 πάνω από το Καστελόριζο
Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της τουρκικής αεροπορικής απειλής στο Αιγαίο, θέτοντας μια πλειάδα ερωτήσεων προς τον κ. Χριστοδούλου αναφορικά με τον βαθμό ετοιμότητας της Πολεμικής Αεροπορίας, τις διαθεσιμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και την επιχειρησιακή κατάσταση των υπολοίπων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική ενημέρωση ήταν σε βάθος, δεδομένου ότι ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα ήταν να ολοκληρωθεί εντός 40 λεπτών, κράτησε κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα.
Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίσκεψή του στο Πεντάγωνο είχε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, ενώ ευχαρίστησε τους επιτελείς για την ενδελεχή ενημέρωση που του έκαναν. «Διαπίστωσα για άλλη μια φορά την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα το αξιόμαχο και το εξαιρετικό υψηλό ηθικό των Ε.Δ. Παρά τα μεγάλα πρόβλημα και τις συνέπειες μια 10ετούς κρίσης, η οποία είχε επιπτώσεις και στους προϋπολογισμούς των Ε.Δ, αυτό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει θιγεί είναι το ηθικό του στρατεύματος. Μεταφέρω ευχαριστίες και υπερηφάνεια που αποτελούν την ψυχή και την ισχύ της αποτρεπτικής ικανότητα των Ε.Δ.» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγωτόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πληρέστατη», ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.
Πτήση στο Καστελόριζο
Αμέσως μετά το τέλος της ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης, εμφανώς συγκινημένος, δέχτηκε την πρόταση που του απεύθυνε ο Α\ΓΕΕΘΑ να πραγματοποιήσει πτήση με μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορία στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα πάνω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ, επρόκειτο για μία πρόσκληση με ξεκάθαρο συμβολικό χαρακτήρα, η αποδοχή της οποίας δείχνει και τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε μία περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε ως δώρο μία στολή πιλότου, με όλα τα σήματα των Πολεμικών Μοιρών επάνω της, έχοντας όμως κενό το σημείο στο αριστερό μανίκι, όπου απεικονίζεται το μαχητικό με το οποίο πετά ο πιλότος. «Το συγκεκριμένο σήμα θα το τοποθετήσουμε όταν θα πετάξετε με το μαχητικό πάνω από το Καστελόριζο» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, προσφέροντας τη στολή στον κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα συγκινημένος όμως ήταν ο πρωθυπουργός όταν δέχτηκε και το δεύτερο αναμνηστικό της πρώτης του επίσκεψης στο Πεντάγωνο με αυτή την του την ιδιότητα, αυτή τη φορά από τον ΥΕΘΑ κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το συγκεκριμένο αναμνηστικό αφορούσε στο χαρτί κατάταξής του στην Πολεμική Αεροπορία το 1990 και την εν συνεχεία τοποθέτησή του στην 346 Μοίρα στην 110 Πτέρυγα Μάχης Αγχίαλο.
Να σημειώσουμε πως ο κ. Μητσοτάκης πριν αποχωρήσει από το Πεντάγωνο λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, είχε μία ολιγόλεπτη συνομιλία με τον ΥΕΘΑ κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, εν όψει και του ταξιδιού που πρόκειται να έχει ο τελευταίος, μεθαύριο Παρασκευή, στην Κύπρο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββα Αγγελίδη, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, ενώ εν συνεχεία θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο σπίτι του στην Λεμεσό. Το Σάββατο, ο κ. Παναγιωτόπουλος, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.
Πηγή: Protothema.gr