Διάβημα του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα υπέρ του ανοίγματος της Αρχαίας Ολυμπίας στον κόσμο και κατά του κλεισίματος των λουτρών του Καϊάφα στους λουόμενους.
Στον πολιτισμό, το μέγα συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και στην δύναμή του να βελτιώνει τους πολίτες και τη κοινωνία αφιέρωσε την ομιλία του ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξεκίνησε λέγοντας πως: «Είμαι ένας άνθρωπος που 7 κοινοβουλευτικές περιόδους έρχομαι συνεχώς από την Αρχαία Ολυμπία ως βουλευτής Ηλείας. Δικαιούμαι να μιλήσω για τον πολιτισμό».
Ο πολιτισμός αποτελεί μια άυλη παραγωγική δύναμη, που στις ημέρες μας μπορεί να προκαλέσει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα. Σ’ αυτή τη παραγωγική δύναμη η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει. Σε αυτό το πνεύμα ο Ηλείος βουλευτής πρότεινε προχτές στη Βουλή στην υπουργό Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα να κάνει ένα ιστορικό διάβημα στον κόσμο του πολιτισμού σε πλανητική κλίμακα: να συγκαλέσει στην Αρχαία Ολυμπία σε πρώτη συνόδο τις οκτώ χώρες του κόσμου, που είναι κληρονόμοι των 8 μεγάλων πολιτισμών της Γης. Να συστήσουν ένα παγκόσμιο μέτωπο πολιτισμού με τον τίτλο C8 (Culture) κατά αναλογία και εις αντίβαρο των G8, που υφίσταται ως παγκόσμιος θεσμός για την οικονομική ανάπτυξη. Η ιδρυτική πράξη αυτού του θεσμού αξίζει να γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, «σ’ αυτήν την παρθενική μήτρα που δεν άλλαξε και δεν μολέφθηκε και που δεν θα καταστραφεί ποτέ, όπως λέει ο ποιητής Τάκης Δόξας, εκεί είναι που θα ξαναγεννηθεί το φως».
Κατά δεύτερο λόγο, για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος που εδώ και 30 αιώνες έχει συγκεντρωθεί στην Αρχαία Ολυμπία κάλεσε τη κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Νιάρχου να προχωρήσουν στη κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου ολυμπιακών προδιαγραφών, στο οποίο θα συγκεντρώνονται σε τακτά διαστήματα αθλητές από όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν σε αθλήματα που δεν περιλαμβάνονται ή έχουν απορριφθεί από το επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων (παγκράτιο, ελληνορωμαϊκή πάλη, άλμα άνευ φοράς), διατρανώνοντας το πνεύμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών στη γη της Ολυμπίας.
Δυστυχώς όμως, όπως σημείωσε ο Κώστας Τζαβάρας μια τέτοια μεγάλη ευκαιρία για να προωθήσουμε ένα ιστορικό διάβημα της Ελλάδας στον κόσμο μέσω και μέσα από τον πολιτισμό, εμποδίζεται από την ίδια την πολιτική και τη διοίκηση, που δεκαετίες τώρα ορθώνουν εμπόδια για την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων πρωτοβουλιών. Χαρακτηριστική εξακολουθεί να είναι σήμερα η αδυναμία της οδικής πρόσβασης στην Αρχαία Ολυμπία, μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, αφού ως γνωστόν η Ολυμπία Οδός έχει σταματήσει στη Πάτρα. Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδικαιολόγητα ακύρωσε το 2015 την δημοπρασία του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να το κατατμήσει σε 8 κομμάτια. Το αποτέλεσμα είναι ο αυτοκινητόδρομος να καρκινοβατεί και να μην ξέρει κανένας τι θα γίνει, ενώ η Ηλεία και η Αρχαία Ολυμπία να στερούνται σύγχρονης και ασφαλούς σύνδεσης με τα διευρωπαϊκά συγκοινωνιακά δίκτυα.
Αλλά και το δεύτερο φημισμένο τοπόσημο της Ηλείας, τα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα, εδώ και δυο μήνες είναι κλειστά και δεν δέχονται λουόμενους, λόγω των ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών δυσκολιών που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες, προκαλώντας έτσι ανυπολόγιστη ζημιά στην τοπική οικονομία και στον ελληνικό τουρισμό.
«Με αυτού του είδους τα προσκόμματα δεν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολιτισμό μας, σε αυτήν την άυλη παραγωγική δύναμη, που ενδεχομένως να ισοδυναμεί με την αποτελεσματικότητα ενός πυρηνικού οπλοστασίου για ειρηνικούς σκοπούς, να αναλάβει ένα μέρος από τα μεγάλα βάρη που μας έχει επισωρεύσει η κρίση. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της νέας κυβέρνησης, ένας στόχος εφικτός επάνω στον οποίο, μ’ αυτό το πνεύμα της πολιτικής συνεννόησης και της κοινοβουλευτικής ευπρέπειας που διαμορφώνεται σήμερα στη Βουλή, μπορούμε όλοι να αγωνιστούμε και να πετύχουμε ουσιαστικά πράγματα», κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας.