"Δεν φοβόμαστε το λαό, δεν θεωρούμε ότι θα μολυνθούμε από το μπόλιασμα νέων δυνάμεων" δηλώνει στο News 24/7 ο τομεάρχης Οικονομίας. "Πρόκειται για θέμα δευτερεύουσας σημασίας" επισημαίνει με νόημα για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει για τις τάσεις, το ΚΙΝΑΛ και την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. "Ο χειρισμός που επεφύλαξε η Νέα Δημοκρατία στην υπόθεση Πολάκη δείχνει πολιτικό ρεβανσισμό" τονίζει και προειδοποιεί πως "εκείνοι που έσπευσαν να πάρουν εκδίκηση από την αλήθεια θα μετανιώσουν"
"Δεν φοβόμαστε τον λαό, δεν θεωρούμε ότι θα μολυνθούμε από το μπόλιασμα νέων δυνάμεων" δηλώνει με συνέντευξή του στο News 24/7 και στο διάλογο που ανοίγει για το μέλλον του προοδευτικού χώρου, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το μαζικότερο κόμμα του προοδευτικού χώρου. Ένα κόμμα που θα μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον μια αριστερή προοδευτική μακροχρόνια διακυβέρνηση-αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτό είναι το δικό μας χρέος και το χρέος όσων έχουν ηγετικές θέσεις. Ο ρόλος των ηγετικών στελεχών και οργάνων είναι στην προκειμένη περίπτωση να σχεδιάσουμε έναν οδικό χάρτη ο οποίος θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όχι να επισημαίνουμε κινδύνους. Να σχεδιάζουμε λύσεις. Έχουμε αργήσει 7 χρόνια".
Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει και όνομα, απαντά με νόημα: "Δεν θεωρώ αυτό το θέμα κρίσιμο. ΣΥΡΙΖΑ λεγόμασταν και όταν συγκροτηθήκαμε το 2004, ΣΥΡΙΖΑ και το 2009 όταν πήραμε 4,6% στις εθνικές εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες μας στήριξαν από 1,5 ως 2,2 εκατ. πολίτες. Πρόκειται για θέμα δευτερεύουσας σημασίας". Ενδιαφέρον έχει και η απάντησή του για το αν πρέπει να υπάρχουν τάσεις στο κόμμα: "Τάσεις έχει νόημα να υπάρχουν εάν ανταποκρίνονται σε διαφορετικές προσεγγίσεις στα ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της παράταξης. Αλλιώς είναι κληρονομημένες από το παρελθόν ομαδοποιήσεις, όσα ονόματα και αν αλλάξουν".
Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι είναι προφανώς νωρίς να κάνει κάποιος μια εκτίμηση για το αν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του αναφέρει: "Το 31,5% των πολιτών ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μαχητική, προγραμματική και κοινωνική αντιπολίτευση. Εντός και εκτός κοινοβουλίου. Στους δρόμους θα συναντήσουμε τα κινήματα και θα αποτελέσουμε τον καταλύτη συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη".
Όσον αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά επισημαίνει: "Ως σήμερα το ΚΙΝΑΛ συντασσόταν με όσους ήθελαν τη «στρατηγική ήττα» της Αριστεράς. Ο λαός απέρριψε αυτή την προοπτική, ζητώντας τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής προοδευτικής παράταξης. Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με όσους αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της νέας εποχής".
Τέλος, ο Ν. Παππάς αναφέρει για την υπόθεση Πολάκη πως ο χειρισμός που επιφύλαξε η Νέα Δημοκρατία δείχνει πολιτικό ρεβανσισμό, ενώ σημειώνει με νόημα: "Με τον Παύλο συζητήσαμε αναλυτικά. Η συζήτηση της 31ης Ιουλίου στη Βουλή θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εκείνοι που έσπευσαν να πάρουν εκδίκηση από την αλήθεια θα μετανιώσουν".
Η συνέντευξη του Τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο News 24/7 και στο διάλογο για το μέλλον του προοδευτικού χώρου έχει ως εξής:
Γιατί συνεχώς επιμένετε "πρώτα άνοιγμα στην κοινωνία και μετά Συνέδριο";
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι κόμμα των νέων, των προοδευτικών πολιτών της χώρας, κόμμα των δικαιωμάτων, ένα λαϊκό μαζικό κόμμα της Αριστεράς αν δεν έχει στο συνέδριό του και ακολούθως στα όργανά του τους νέους, τους προοδευτικούς πολίτες. Αν δεν μετατραπεί από φωνή τους σε κύριο φορέα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Αν δεν δώσουμε την ευκαιρία στα νέα μας μέλη να συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις.
Η στήριξη που λάβαμε το 2019 δεν είναι δάνειο εκπροσώπησης, όπως ήταν το 2015. Πλέον, αποτελεί κοινωνική επένδυση.
Δεν φοβόμαστε το λαό, δεν θεωρούμε ότι θα μολυνθούμε από το μπόλιασμα νέων δυνάμεων.
Τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τις πόρτες μας, να δημιουργήσουμε οργανικές σχέσεις με την κοινωνία, τους θεσμούς και τους φορείς, να συναντήσουμε πολίτες από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς συλλόγους και τα κινήματα.
Κατ’ ουσίαν μιλάτε για ένα νέο κόμμα;
Μιλάμε για την αναγέννηση του πολιτικού μας φορέα. Για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε οργανωμένη βάση παραμένει μικρό κόμμα, σε ένα μεγάλο κόμμα που θα εκφράζει τον ειρμό της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα με την ηγεμονία των ιδεών της Αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το μαζικότερο κόμμα του προοδευτικού χώρου. Ένα κόμμα που θα μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον μια αριστερή προοδευτική μακροχρόνια διακυβέρνηση.
Αυτό είναι το δικό μας χρέος και το χρέος όσων έχουν ηγετικές θέσεις. Ο ρόλος των ηγετικών στελεχών και οργάνων είναι στην προκειμένη περίπτωση να σχεδιάσουμε έναν οδικό χάρτη ο οποίος θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όχι να επισημαίνουμε κινδύνους. Να σχεδιάζουμε λύσεις. Έχουμε αργήσει 7 χρόνια.
Στο Συνέδριο, κατά τη γνώμη σας, τι μπορεί να συζητηθεί και τι είναι το αδιαπραγμάτευτο;
Στο συνέδριο πάμε με τις ιδέες, τα οράματα και τις πολιτικές μας συντεταγμένες. Και επί αυτών θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για το κόμμα που θα αποτελέσει την κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό χώρο, που θα εκφράσει τη μεγάλη μάζα των πολιτών που τοποθετούν τους εαυτούς τους σε αυτό το χώρο, που μπορεί να πείσει ακόμη περισσότερους ότι το πρόγραμμά μας είναι αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία και που μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα στις πολιτικές ισοπέδωσης που φέρνει η νεοφιλελεύθερη δεξιά.
Το ζήτημα των συνεργασιών, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα κινήματα και την αυτονομία τους και οι θέσεις μας για το ποια Ευρώπη θέλουμε αποτελούν θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να συζητήσουμε και να εμβαθύνουμε με στόχο να ξαναγίνουμε πλειοψηφία.
Σε ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συζητηθούν τα πάντα. Αδιαπραγμάτευτες είναι οι ιδέες μας, η πορεία και ο στόχος που έχουμε θέσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει και όνομα;
Δεν θεωρώ αυτό το θέμα κρίσιμο. ΣΥΡΙΖΑ λεγόμασταν και όταν συγκροτηθήκαμε το 2004, ΣΥΡΙΖΑ και το 2009 όταν πήραμε 4,6% στις εθνικές εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες μας στήριξαν από 1,5 ως 2,2 εκατ. πολίτες. Πρόκειται για θέμα δευτερεύουσας σημασίας.
Τάσεις πρέπει να υπάρχουν; Και αν ναι, πρέπει να είναι σαν τις σημερινές, που για πολλούς δεν αποτελούν παρά μηχανισμούς εξουσίας;
Τάσεις έχει νόημα να υπάρχουν εάν ανταποκρίνονται σε διαφορετικές προσεγγίσεις στα ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της παράταξης. Αλλιώς είναι κληρονομημένες από το παρελθόν ομαδοποιήσεις, όσα ονόματα και αν αλλάξουν.
Η κυβέρνηση εκτιμάτε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία; Και η δική σας αντιπολιτευτική τακτική; θα ζητάτε κάθε λίγο εκλογές; Και το κυριότερο, θα σας ξαναδούμε στους δρόμους; Υπό ποίες προϋποθέσεις;
Είναι προφανώς νωρίς για να κάνει κάποιος μια τέτοια εκτίμηση.
Τα πρώτα δείγματα γραφής πάντως είναι απολύτως αρνητικά. Έχουν επιβεβαιωθεί όσα λέγαμε προεκλογικά.
Ως κόμμα πρέπει να υπερασπιστούμε όσα πετύχαμε κατά την κυβερνητική μας θητεία στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στην οικονομία και την αναπτυξιακή μας στρατηγική, στην εξωτερική πολιτική και την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων, όπως το μακεδονικό, στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και την εκκίνηση της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας, αφού δούμε που υστερήσαμε και αφού μελετήσουμε τις νέες προκλήσεις που έχουμε απέναντί μας.
Το 31,5% των πολιτών ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μαχητική, προγραμματική και κοινωνική αντιπολίτευση. Εντός και εκτός κοινοβουλίου. Στους δρόμους θα συναντήσουμε τα κινήματα και θα αποτελέσουμε τον καταλύτη συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η κατάργηση των θετικών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο περιορισμός των δικαιωμάτων, η επιβολή ενός ακραίου σχεδίου «νόμου και τάξης», που θα έχει στόχο εκτός των άλλων και τον αποπροσανατολισμό των πολιτών την ώρα της λεηλασίας της τσέπης τους, θα μας βρει δίπλα στους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν στην κάλπη.
Ανησυχείτε ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να βρει “σκελετούς στο ντουλάπι σας” και να σας εγκαλεί κάθε φορά που θα ασκείται αντιπολίτευση;
Η Νέα Δημοκρατία και τα ΜΜΕ που την υποστήριξαν με κάθε θεμιτό και, κυρίως, αθέμιτο τρόπο, έχουν ψάξει την τελευταία τετραετία όχι μόνο τα δικά μας ντουλάπια, αλλά και τα ντουλάπια συγγενών, φίλων και συνεργατών. Δεν βρήκαν απολύτως τίποτα.
Επειδή προεκλογικά ακούσαμε πολλά, ακόμα και τη γνωστή δεξιά εκδικητική ρητορική, ας μην ξεχνούμε ότι η Αριστερά δεν έκρυψε ποτέ τίποτα. Άλλοι είχαν κρυμμένα τα τεκμήρια της λεηλασίας του ελληνικού λαού σε κρύπτες υπογείων πίσω από γυψοσανίδες. Και μέρος της λεηλασίας σε offshore εταιρείες.
Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει 4,5 χρόνια και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως σε κάθε σημείο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ θα υπάρχει και ο κυβερνητικός αντίλογος στη βάση των δικών μας πεπραγμένων. Επαναλαμβάνω πως δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ούτε τις αστοχίες ούτε τα λάθη μας. Η κυβερνητική μας εμπειρία και ο προγραμματικός μας λόγος αποτελούν τα όπλα μας.
Η στάση σας απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής; Τι θα λέγατε, για παράδειγμα, τώρα στη κυρία Φώφη Γεννηματά;
Το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του. Θα συνεχίσει να ταυτίζεται με τις πολιτικές της ΝΔ, όπως έκανε το 2015-2019, στηρίζοντας επί της ουσίας από εδώ και πέρα την οικονομική και κοινωνική αντιμεταρρύθμιση που θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ή θα λάβει θέση μιας προοδευτικής αντιπολίτευσης;
Ευχόμαστε ειλικρινά να συμβεί το δεύτερο.
Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να απαντήσει που θα το βρει το ενδεχόμενο ξήλωμα βασικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων που φέραμε τα τελευταία χρόνια. Δίπλα στις προοδευτικές δυνάμεις και στην υπεράσπιση όσων πιστεύαμε και τελικά καταφέραμε ή στις αυξημένες πλειοψηφίες της ΝΔ;
Ως σήμερα το ΚΙΝΑΛ συντασσόταν με όσους ήθελαν τη «στρατηγική ήττα» της Αριστεράς. Ο λαός απέρριψε αυτή την προοπτική, ζητώντας τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής προοδευτικής παράταξης. Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με όσους αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της νέας εποχής.
Ο χειρισμός της υπόθεσης Πολάκη από τη νέα κυβέρνηση τι σηματοδοτεί κατά τη γνώμη σας;
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Παύλος Πολάκης τα έβαλε με μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονταν το χώρο της Υγείας για χρόνια, που είχαν ανοίξει τις μασέλες και κατάπιναν τεράστιες δημόσιες χρηματοδοτήσεις.
Αυτό ενόχλησε φοβερά. Και τα ίδια τα συμφέροντα και τους πολιτικούς προστάτες τους. Ο χειρισμός που επεφύλαξε η ΝΔ στην υπόθεση δείχνει πολιτικό ρεβανσισμό.
Με τον Παύλο συζητήσαμε αναλυτικά. Η συζήτηση της 31ης Ιουλίου στη Βουλή θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εκείνοι που έσπευσαν να πάρουν εκδίκηση από την αλήθεια θα μετανιώσουν.
Πηγή: News247.gr