Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας και Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας επιλέχθηκε ως εμπειρογνώμων, μεταξύ εξαιρετικών υποψηφίων, να συμμετάσχει στη Συνέλευση για τους Υγιείς Ωκεανούς, τις Θάλασσες, τα Παράκτια και τα Εσωτερικά Ύδατα (Healthy Oceans, Seas, Coastal and Inland Waters) στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» (Horizon Europe).
Η Συνέλευση είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και θα επικουρεί τις δραστηριότητες του Συμβουλίου Υγειών Ωκεανών, Θαλασσών, Παράκτιων και Εσωτερικών Υδάτων με στόχο την επιτυχή υλοποίηση των σκοπών του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Η υψηλού επιπέδου συμβουλευτική δράση σε αυτόν τον πυλώνα μέσω της συνδιαμόρφωσης της πολιτικής και του προϋπολογισμού της έρευνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τις θάλασσες όσο και για τα παράκτια και υπόγεια ύδατα της Ελλάδας.
Σχετικά ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας.
Το «Ορίζων Ευρώπη» αποτελεί το μελλοντικό πρόγραμμα – πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και τη καινοτομία για το διάστημα 2021-2027 με προτεινόμενο προϋπολογισμό 100 δις. ευρώ. Η συμμετοχή σε αυτή τη πρωτοβουλία της ΕΕ είναι εξόχως σημαντική, καθώς η μελλοντική ανάπτυξη και η ευημερία της Ευρώπης εξαρτώνται από την ικανότητά της να διατηρήσει ηγετική θέση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας παγκοσμίως.
Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» παρέχει τα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού και αναμένεται να ενισχύσει τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας της ΕΕ, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις σε ζωτικούς τομείς όπως η υγεία, η γήρανση του πληθυσμού, η ασφάλεια, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Υγειών Ωκεανών, Θαλάσσιων, Παράκτιων και Εσωτερικών Υδάτων θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη σε τομείς που περιλαμβάνουν κυρίως: την πρόληψη, τη μείωση, τον μετριασμό και την εξάλειψη της θαλάσσιας ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών · τη μετάβαση στη κυκλική και γαλάζια οικονομία · την ευαισθητοποίηση του κοινού · τους χρήστες που επηρεάζονται από την ανάγκη προσαρμογής και μετριασμού της ρύπανσης και της αλλαγής του κλίματος στον ωκεανό · τη βιώσιμη χρήση και διαχείριση των ωκεάνιων πόρων · την ανάπτυξη νέων υλικών, συμπεριλαμβανομένων των βιοαποδομήσιμων πλαστικών υποκατάστατων · και του αστικού, παράκτιου και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.