«Η λογική και η προσέγγιση του Επιτελικού Κράτους που επιθυμεί η Κυβέρνηση κινείται εκτός του κοινωνικού γίγνεσθαι» ανέφερε.
Διαβάστε την ομιλία του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο που αφορά το Επιτελικό Κράτος.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές,
Από τη μελέτη των διατάξεων και της Αιτιολογικής Έκθεσης του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, παρατηρούμε ότι κινείται στην κατεύθυνση αναπαραγωγής ενός εσωτερικού οργανογράμματος, το οποίο θα μπορούσε να είναι και οργανόγραμμα μιας ιδιωτικής εταιρίας.
Κρίσιμο στοιχείο του είναι η γραφειοκρατική θεώρηση.
Διαπιστώνουμε ότι διακρίνεται για την τυποκρατία, την αυστηρή ιεραρχική δόμηση, τον «ορθολογισμό», την «τεχνοκρατία».
Όλα αυτά συνδυάζονται με μια έντονα συγκεντρωτική τάση γραφειοκρατικού ελέγχου και μάλιστα με σαφή τα στοιχεία ενίσχυσης της πρωθυπουργικής εξουσίας.
Ουσιαστικά πρόκειται για εγχειρίδιο Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που αφορά διαφορετικές εμπειρίες και πραγματικότητες, αγνοώντας τα συγκεκριμένα ζητήματα του τόπου μας.
Η λογική και η προσέγγισή του κινείται εκτός του κοινωνικού γίγνεσθαι.
Εν ολίγοις το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος είναι μακριά από την ανάγκη για ένα εθνικό, δημοκρατικό, παραγωγικό, κοινωνικό κράτος.
Έχει τον παραπλανητικό τίτλο «Επιτελικό Κράτος», αλλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιτομή της εφόδου της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο κράτος, με μια μάλιστα νεοφιλελεύθερη, πελατειακή, κομματική λογική, που έρχεται από τις πιο σκοτεινές μέρες του παρελθόντος.
Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάνεις τις ρυθμίσεις αυτές με τις οποίες η Κυβέρνηση κάνει επίθεση στον κρατικό μηχανισμό, όχι μόνο ξηλώνοντας διατάξεις που οχυρώνουν τη δημόσια διοίκηση απέναντι στην κομματοκρατία, αλλά και τοποθετώντας τους εκλεκτούς της επικεφαλής σε κρίσιμους τομείς;
Εντάσσεται ακριβώς στις διαθέσεις που έδειξε η Κυβέρνηση ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης της, με την ανάληψη από το πρωθυπουργικό γραφείο του ελέγχου της ΕΥΠ, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ΕΡΤ, αλλά και με την ανάθεση αρμοδιοτήτων απευθείας στους υφυπουργούς, αφαιρώντας έτσι τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής από τους αρμόδιους υπουργούς.
Ο συγκεντρωτισμός υπερεξουσιών γύρω από το γραφείο του Πρωθυπουργού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από τη Κεντρική Διοίκηση, τη μεταβίβασή τους στους φορείς της αποκεντρωμένης διοίκησης και ιδίως της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι χαρακτηριστικές ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που πλήττουν κατάφωρα τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και υποβαθμίζουν τη Δημόσια Διοίκηση, μετατρέποντας τη σε λάφυρο μιας απόπειρας παλινόρθωσης του κομματικού κράτους.
Χαρακτηριστικό όπως είπαμε, είναι ότι μειώνεται το κύρος του Υπουργικού Συμβουλίου, με την υφαρπαγή κρίσιμων αρμοδιοτήτων από την Προεδρία της Κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό!
Πως να εξηγήσει κανείς τις απαράδεκτες διατάξεις περί απευθείας τοποθέτησης κομματικών επιλογών στη θέση του Διοικητή και όλων των Προϊσταμένων της «υποτίθεται» ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας;
Η εμμονή της ΝΔ σε αυτές τις πρακτικές αποδεικνύει το πραγματικό της σχέδιο.
Δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης και αποτελεσματικής αρχής.
Δείχνει ιδιαίτερη σπουδή και ενδιαφέρον για την κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον ασφυκτικό έλεγχο του νέου φορέα και τον ενταφιασμό όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τη δημόσια σφαίρα.
Είναι συνεπώς λογικό να γεννώνται ερωτήματα...Τι φοβάστε και θέλετε να συγκαλύψετε;
Πως θα δικαιολογήσετε άραγε το γεγονός ότι μειώνονται τα τυπικά προσόντα για τους μετακλητούς και αυξάνονται οι αποδοχές τους;
Παρά τον απύθμενο λαϊκισμό επί τεσσεράμισι χρόνια που ενώ ψέγατε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς για τον δήθεν μεγάλο αριθμό τους, έρχεστε τώρα και τον αυξάνετε;
Πως θα εξηγήσετε άραγε την κατάργηση των εμβληματικών διατάξεων του ν. 4369/2016 για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με την επιλογή Διοικητικών Γραμματέων;
Με το νομοσχέδιο που εισάγετε διατηρούνται οι πολιτικές τοποθετήσεις των Γενικών Γραμματέων.
Για την επιλογή των Υπηρεσιακών Γραμματέων έχετε αυξημένη μοριοδότηση στη συνέντευξη που υποβαθμίζει την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία.
Καταργείτε το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου.
Υποβαθμίζετε τους απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς τους εξομοιώνετε με τους κατόχους μεταπτυχιακών.
Ελαχιστοποιείτε τη δεξαμενή των υποψηφίων και θέλετε να απαλλαγείτε από όλους εκείνους τους «επικίνδυνους» νεώτερους υπαλλήλους που έχουν μεν υψηλά τυπικά προσόντα, αλλά με μαθηματική ακρίβεια δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις όχι για να επιλεγούν, αλλά για να θέσουν υποψηφιότητα!
Είναι γεγονός ότι, μετά τη σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των Βουλευτών μας, αλλά και των αρμόδιων φορέων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η Κυβερνητική πλειοψηφία δια του αρμόδιου Υπουργού, οπισθοχώρησε σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, αντιλαμβανόμενη ότι προκαλεί πλέον ανοιχτά την κοινωνία.
Ενδεικτικό είναι ότι μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, απαλείφθηκε η απαράδεκτη διάταξη αποκλεισμού υποψηφίων για τις θέσεις των Υπηρεσιακών Γραμματέων Υπουργείων με κομματικά κριτήρια.
Επίσης απαλείφθηκε η απαράδεκτη διάταξη περί δυνατότητας τοποθέτησης ιδιωτών σε θέσεις προϊσταμένων της υπό σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Παρά ταύτα ο πυρήνας του νομοσχεδίου παραμένει αναλλοίωτος και πλήρως αντιμεταρρυθμιστικός:
Το κατ’ επίφαση επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η Νέα Δημοκρατία, είναι στη πραγματικότητα απόλυτα νεοφιλελεύθερο, κομματικό και υπερσυγκεντρωτικό.
Γυρίζει τη Δημόσια Διοίκηση στις παθογένειες που οδήγησαν σε ένα αναποτελεσματικό και εχθρικό για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών κράτος.
Κλείνοντας, θα πρότεινα να το ξανασκεφτείτε κύριοι της Κυβέρνησης πριν την επανάληψη της απόβαση σας στον κρατικό μηχανισμό.
Το κράτος δεν σας ανήκει. Δεν είστε οι ιδιοκτήτες του όπως θέλετε να πιστεύετε. Ανήκει στον λαό. Αυτόν οφείλει να υπηρετεί.
Θα είμαστε απέναντι σε λογικές που γυρίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας στις μαύρες μέρες του παρελθόντος.
Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε το κατατεθέν νομοσχέδιο.