Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 13:26

Στο ΣτΕ η υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: «Σωρεία παραβάσεων» καταλογίζουν Β. Θάνου και η Αν. Νάκου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αίτηση αναστολής και ακύρωσης κατέθεσαν στο ΣτΕ η Β. Θάνου και Ά. Νάκου κατά της έκπτωσής τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την αναστολή αλλά και την ακύρωση των πράξεων έκπτωσής τους από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι κκ. Βασιλική Θάνου και Άννα Νάκου που κατείχαν μέχρι και πριν μία ημέρα τις θέσεις της προέδρου και της αντιπροέδρου αντίστοιχα, της Αρχής.

Η αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας των μέχρι πρότινος επικεφαλής της Αρχής στρέφεται κατά των διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης εκπτώσεώς τους από τις θέσεις τους και υπογράφεται από τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνο Λαζαράτο.

Σύμφωνα με την προσφυγή των δύο κυριών, η θέσπιση του ασυμβίβαστου που εισήχθη με τον νόμο της κυβέρνησης 4623/2019 κατ’ εφαρμογήν του οποίου κηρύχθηκαν έκπτωτες τόσο οι δύο αιτούσες όσο και δύο ακόμη μέλη της Αρχής, εμφανίζει σωρεία παραβάσεων.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του καθηγητή Πάνου Λαζαράτου οι παραβάσεις είναι οι εξής:

- Παράβαση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, γιατί ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών.

- Παράβαση της υποχρέωσης σεβασμού της θητείας των μελών της εθνικής αρχής ανταγωνισμού μέχρι της λήξεώς της και μη πρόωρου τερματισμού της, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί επί αντίστοιχων υποθέσεων από το Δικαστήριο της ΕΕ.

- Παράβαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους συνεπεία της πρόωρης λήξεως της προστατευόμενης θητείας τους ως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου, καθώς και της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της ορθολογικής οργάνωσής τους που επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση του ενιαίου της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής.

- Παράβαση της αρχής προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αρχής της αναλογικότητας, καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της καλής νομοθετήσεως, διότι ο νομοθέτης παρέλειψε να θεσπίσει ειδική μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

- Έλλειψη γενικού, αφηρημένου και απρόσωπου χαρακτήρα της ρυθμίσεως.

- Φωτογραφικός χαρακτήρας του θεσπισθέντος ασυμβιβάστου, με σκοπό την απομάκρυνση συγκεκριμένων, δυνάμενων ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς, μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Αντίθεση της ρυθμίσεως προς την αρχή της αναλογικότητας και προς την αρχή της ισότητας.

- Μη τήρηση των διατάξεων του νόμου 3959/2011, γιατί δεν ζητήθηκε, αναφορικά με την επίμαχη τροποποίηση του ν. 3959/2011, η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε δήλωση του ο κ. Λαζαράτος αναφέρει:

«Τα νομικά δεν είναι αντιπαράθεση στην πολιτική κονίστρα. Τα νομικά δεν είναι συμπάθειες ή αντιπάθειες. Τα νομικά δεν είναι φήμες. Δεν είναι αρένα. Δεν είναι υποκειμενική ηθική ή πολιτική φιλοσοφία. Δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε σκανδαλολογία. Ούτε εκδίκηση! Πολιτική ή άλλη. Είναι ευδιάκριτη, ακριβής επιστήμη, με το ήθος που απορρέει από αυτή την ακρίβεια. Και ο πολιτισμός της επιστήμης αυτής, είδος εκλεκτό.

Οι πράξεις άμεσης αποπομπής της προέδρου, της αντιπροέδρου και δύο μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με νόμο “φωτογραφικό”, ατομικό και αναδρομικό, δίχως μεταβατική διάταξη, προσβάλλουν κατάφωρα την αναγκαία ανεξαρτησία της Αρχής έναντι της πολιτικής εξουσίας.

Το άρθρο 101 παρ. 1 περ. α’ του Ν. 4623/2019 και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις αντιτίθενται προδήλως στο ενωσιακό και εσωτερικό δίκαιο κατά τρόπο πρωτοφανή και θίγουν άμεσα την ουσία του κράτους δικαίου και τον εκπορευόμενο από αυτή νομικό μας πολιτισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Left.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 16:58

Σχετικά Άρθρα

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη σε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί φέτα, που αποτελεί το 2% των συνολικών πωλήσεων των 11 Σούπερ Μάρκετ, που παρέδωσαν στοιχεία. Από αυτήν προέκυψε πως ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής Φέτας (εύρος μεριδίου 15-20% περίπου ως προς την αξία και ως την προς ποσότητα).

    Σύμφωνα με όσα μεταφέρει και το newmoney.gr η επιτυχία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και μέλους της ΕΘΕΑΣ στηρίζεται στο μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο καταστημάτων της «Σκλαβενίτης», αφού τα προϊόντα του τα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα στις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη»!

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στόχοι της χαρτογράφησης είναι:

    • Η εξέλιξη των μεριδίων αγοράς των 11 μεγαλύτερων Σουπερμάρκετ (εφεξής και «ΣΜ»)
    • Η εξέλιξη των μεριδίων των προμηθευτών (ιδιωτικής ετικέτας και επωνύμων προϊόντων) στις πωλήσεις των 11 ΣΜ
    • Η επίδραση του μηχανισμού του Καλαθιού του Νοικοκυριού (εφεξής και «ΚΝ») στις τιμές επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
    • Η επίδραση του μηχανισμού του ΚΝ στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών κατόπιν σύγκρισης μεταξύ επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, εντός και εκτός του ΚΝ.

    Στο πλαίσιο της εν λόγω Χαρτογράφησης εστάλησαν ερωτηματολόγια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε 11 ΣΜ, τα οποία συγκεντρώνουν μερίδιο άνω του 95% του κλάδου λιανικού εμπορίου τροφίμων. Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία αφορά την περίοδο μεταξύ 1/2/2023 και 30/6/2024. («Περίοδος Αναφοράς»).

    Τα κύρια αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι τα εξής:

    • Το σύνολο των πωλήσεων φέτας από τα ΣΜ το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. € παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 13,8%. Το Α΄ εξάμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση.
    • Στο σύνολο των δεδομένων υπάρχουν ~150 προμηθευτές Φέτας. Οι 13 μεγαλύτεροι προμηθευτές, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας. Από τον αριθμό των προμηθευτών και τη διάταξη των μεριδίων τους διαπιστώνεται ότι η αγορά προμήθειας των ΣΜ στη Φέτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση με το CR3 στο 39% και τον δείκτη ΗΗΙ στο 652.
    • Το 2023, τα επώνυμα προϊόντα Φέτας αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν το 20% (εντός ή/και εκτός ΚΝ). Οι 12 μεγαλύτεροι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας σε αξία, ενώ στη Φέτα ιδιωτικής ετικέτας οι 13 μεγαλύτεροι το 93%.
    • Το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων Φέτας των 11 ΣΜ προέρχεται από πωλήσεις φέτας εντός του ΚΝ.

    Οι χαμηλότερες τιμές στη Φέτα, παρατηρούνται στην κατηγορία ιδιωτικής ετικέτας, ζυγιζόμενη, εντός ΚΝ, με τιμή περίπου 7,2 έως 9,4 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 8,1 και 10,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι ακριβότερες τιμές στη φέτα παρατηρούνται στα επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα, εκτός ΚΝ, με μέση τιμή περί τα 13 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή στα 14,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι διαφορές των τιμών ανά κατηγορία απεικονίζονται στα γραφήματα κατωτέρω:

    • Ως προς τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προτιμούν κατά κύριο λόγο την επώνυμη Φέτα (περίπου 82%). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς 2/2023-6/2024 παρατηρήθηκε μεταστροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η τάση αυτή που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε το 2023 και το Α΄ εξάμηνο του 2024.
    • Το ΚΝ δεν φαίνεται να επηρέασε τις προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά μόνο περιστασιακά σε περιόδους εορτών και καλοκαιριού.
    • Εξετάζοντας τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ή/και επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων εντός ΚΝ, το καταναλωτικό κοινό μπορεί να πετύχει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.
    • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην κατάταξη ως προς την προτίμηση των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως φαίνεται στο γράφημα κατωτέρω.

    Αξία Πωλήσεων Ταχυκίνητων Καταναλωτικών Αγαθών Ιδιωτικής Ετικέτας, 2023

    Σημειώσεις:

    • Το Καλάθι του Νοικοκυριού ήταν σε ισχύ καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς.
    • Τα μερίδια των προμηθευτών υπολογίστηκαν με βάση τις πωλήσεις των 11 ΣΜ. Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει άλλα κανάλια διανομής.
    • Οι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί με κανονικοποιημένες (τιμή κιλού) και σταθμισμένες τιμές.
    • Η ανάλυση αφορά σε τιμές και ποσότητες πωλήσεων προϊόντων Φέτας, χωρίς ταυτόχρονη ανάλυση για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
    • Τα τρίματα Φέτας εξαιρέθηκαν από το δείγμα, τόσο ως υπολειπόμενο προϊόν, όσο και γιατί δεν προέρχονται από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή.
    • Ο συντελεστής ΦΠΑ που έχει εφαρμοστεί στις τιμές αφορά σε ποσοστό 13%. Δεν ήταν δυνατό από τα συλλεγχθέντα στοιχεία να γίνει διαφοροποίηση στην τελική τιμή για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο όπου εφαρμόζεται μειωμένος ο συντελεστής κατά 30%, ήτοι ΦΠΑ 9%.

    Το πλήρες κείμενο της Χαρτογράφησης είναι διαθέσιμο εδώ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Πρόστιμο 172.000 ευρώ στον ΕΛΟΜΑΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
    Πρόστιμο 172.000 ευρώ στον ΕΛΟΜΑΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Πρόστιμο ύψους 172.424 ευρώ επιβλήθηκε από την επιτροπή Ανταγωνισμού στον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ για την παράβαση της γεωγραφικής κατανομής αγορών που προέβλεπε το καταστατικό του.

    Η υπόθεση αφορά στην αγορά διανομής ειδών σουπερμάρκετ σε επίπεδο λιανικής. Από τα στοιχεία της Επιτροπής προκύπτει ότι ο ΕΛΟΜΑΣ έλαβε σειρά γραπτών επιστολών και διαμαρτυριών μελών του με αίτημα τη μη λειτουργία καταστημάτων ενός μέλους σε γεωγραφική περιοχή που λειτουργεί έτερο μέλος του Ομίλου.

    Οι εν λόγω επιστολές και διαμαρτυρίες επικαλούνταν γενική αρχή λειτουργίας του Ομίλου αποτυπωμένο σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη του έπρεπε να τηρούν συγκεκριμένη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των καταστημάτων τους, και ειδικότερα τουλάχιστον 1000 μέτρα σε περιοχές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης και 300 μέτρα εντός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    Ο Όμιλος κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, και αναγνωρίζοντας ότι υπέπεσε σε παράβαση γεωγραφικής κατανομής αγορών, η οποία αποτελεί εξ αντικειμένου περιορισμό του ανταγωνισμού, υπέβαλε Πρόταση Διευθέτησης Διαφοράς. Η Ολομέλεια της Επιτροπής, αποφάσισε την αποδοχή της εν λόγω Πρότασης και εξέδωσε απόφαση, με την οποία υποχρεώνει τον Όμιλο να μην επαναλάβει στο μέλλον την παράβαση και επιβάλει το πρόστιμο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Xαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Xαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) αποφάσισε τη διεξαγωγή χαρτογράφησης στον κλάδο των ζωοτροφών, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Ειδικότερα, οι ζωοτροφές (από κοινού με τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα) εκπροσωπούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, ενώ ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Η εν λόγω έρευνα συμπληρώνει την χαρτογράφηση στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΦΠ) που εκκίνησε με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Μάιο 2024. Αμφότερες οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής να μελετήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα βασικών τροφίμων.

    Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το 2023 με την έρευνα της Επιτροπής σε έξι βασικά καταναλωτικά αγαθά σε επίπεδο λιανικής, μεταξύ αυτών και στο φρέσκο γάλα. Οι χαρτογραφήσεις που εκκίνησαν εντός της φετινής χρονιάς επικεντρώνονται στα προηγούμενα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συγκεκριμένα στις εισροές, που συνδυαστικά εκπροσωπούν υψηλό ποσοστό του κόστους των παραγωγών.

    Ζωοτροφές

    Η Χαρτογράφηση είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στην ΕΑ να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να γίνει η «ουρά» του Μητσοτάκη
    ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να γίνει η «ουρά» του Μητσοτάκη

    Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον Κασσελάκη στο φόντο της απόφασης του ΣτΕ για τις υποκλοπές.

    Την απάντηση του στον ΠΑΣΟΚ δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαριλάου Τρικούπη στον πρόεδρο του ΣτΕ στο φόντο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις υποκλοπές.

    «Την ίδια ημέρα που ο Προοδευτικός κόσμος ζει μια μικρή “νίκη" απέναντι στο παρακράτος της Δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να στρέφει τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη ταυτιζόμενο με τις συκοφαντίες και τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας» τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως ο κύριος Ανδρουλάκης και το κομματικό επιτελείο του έχουν αποφασίσει πως το να γίνουν η “ουρά” της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μονόδρομος. Ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν» καταλήγει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

    Αιχμές ΠΑΣΟΚ κατά Κασσελάκη

    Νωρίτερα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στην Κουμουνδούρου, σημείωναν πως «είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται».

    «Άλλωστε, την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών» τόνιζε η Χαριλάου Τρικούπη «όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη. Άραγε, σε ποιους αγώνες του Προέδρου του αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ;».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ανδρουλάκης για την απόφαση του ΣτΕ:«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα»
    Ανδρουλάκης για την απόφαση του ΣτΕ:«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα»

    «Ιστορική ημέρα», χαρακτήρισε την σημερινή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στην απόφαση της της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις υποκλοπές.

    Η απόφαση λέει ότι «ο νόμος που απαγόρευε την ενημέρωση των θυμάτων υποκλοπών, είναι αντισυνταγματικός».

    Ο κ. Ανδρουλάκης, έκανε επίσης λόγο προσωπική δικαίωσή του, για «ημέρα νίκης του Κράτους Δικαίου».

    «Είναι μια ημέρα γελοιοποίησης των συκοφαντών της ΝΔ που μου έλεγαν γιατί δεν πας να ενημερωθείς στο αυτί, από τον κ. Γεραπετρίτη. Δεν πήγα γιατί δεν είχα να κρύψω κάτι κάτι κρύβω. Γιατί είμαι δημοκράτης», είπε. Προσέθεσε ότι η σημερινή ημέρα, είναι όμως και μια απάντηση και στον κ. Κασσελάκη «που είχε το θράσος να πει ότι είμααι εκβιαζόμενος».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξάλλου ανακοίνωσε ότι Δευτέρα το πρωί, μετά από αυτή την απόφαση θα επισκεφτεί την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για να ενημερωθεί για τους λόγους που παρακολουθήθηκε.

    Τέλος, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση για να επαναλάβει για να «προειδοποιήσει»: «Θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα, είτε πρόκειται για τις υποκλοπές, είτε για mail- gate είτε για τα Τέμπη”» και κατέληξε: «Ο λαός διψά για διαφάνεια και δημοκρατία. Θέλει όλοι να είναι ισότιμοι στο νόμο και όχι κάποιους να είναι στο απυρόβλητο»

    Πηγή: Cnn.gr
  • ΔΟΕΠΕΛ: Άρση των εμποδίων και συνέχιση της απρόσκοπτης εξαγωγικής δραστηριότητας των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα
    ΔΟΕΠΕΛ: Άρση των εμποδίων και συνέχιση της απρόσκοπτης εξαγωγικής δραστηριότητας των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα

    Επιτέλους μετά 12 μήνες από την εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης φορέων της Μεσσηνίας κατά της 1773/251445/1.9.2022 Απόφασης του ΥΠΑΑΤ γνωστής και ως “Απόφασης Γεωργαντά”, πρυτάνευσε η λογική και εκδόθηκε σήμερα η 428/2024 Απόφαση του ΣτΕ η οποία απέρριψε την ως άνω Αίτηση Ακύρωσης και δέχτηκε τις Παρεμβάσεις μας, δικαιώνοντας την “Απόφαση Γεωργαντά”.

    Η σημερινή Απόφαση του ΣτΕ:

    • Βάζει οριστικό τέλος στο τραγικό αδιέξοδο της παρ’ ολίγον απώλειας των εξαγωγών των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που:
      • παράγονται από:
        • 000+ ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλες τις παραγωγικές Περιφέρειες της χώρας,
      • μεταποιούνται και συσκευάζονται από:
        • 150+ μεταποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις,
      • εξάγονται:
        • 000+ τόνοι σήμερα με το ελληνικό παγκόσμιο brand name “Kalamata olives” και 120.000 τόνοι “αύριο” με την είσοδο στην καρποφορία νέων φυτεύσεων εκατομμυρίων δενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που εισέρχονται συνεχώς στην παραγωγή,
      • σε:
        • 100+ χώρες,
      • που αποφέρουν:
        • 250+ εκατ. ευρώ σήμερα και 400+ εκατ. ευρώ “αύριο”.
      • Καθησυχάζει και ομαλοποιεί την εξαγωγική αγορά των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας,
      • Δεν εμποδίζει καθόλου την διάθεση του εμπορικού τύπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα με την εμπορική ονομασία της προέλευσης ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas”,
      • Παρέχει την χρονική ευχέρεια -χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας των εξαγωγών και της οικονομικής καταστροφής των ελαιοπαραγωγών και των μεταποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων- να συνεννοηθούν όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών για την δημιουργία προστατευόμενης ονομασίας για όλο το παραγόμενο προϊόν της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας.

    Για την συμβολή τους στον αγώνα για την άρση των εμποδίων και την συνέχιση της απρόσκοπτης εξαγωγικής δραστηριότητας των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα και στην έκδοση της δίκαιης Απόφασης του ΣτΕ, ευχαριστούμε δημόσια:

    Τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ.Γεωργαντά για τα άμεσα αντανακλαστικά του στην επίλυση “Γόρδιου δεσμού” που έπληττε τον κλάδο.

    Την δικηγόρο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου που τάχθηκε με αίσθημα ευθύνης, ήθος και μαχητικότητα, στηρίζοντας ολόκληρο τον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών, αντιμετωπίζοντας ακόμα και προσωπικές επιθέσεις.

    Ευχαριστούμε θερμά επίσης:

    • Τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,
    • Τους Δήμους Αγρινίου, Καμμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας,
    • Τους Προέδρους Των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας κ. Πάνο Τσιχριτζή, Λακωνίας κ. Γιάννη Παναρίτη, Φθιώτιδας κ. Θανάση Κυρίτση και Ηλείας κ. Κ.Νικολούτσο,
    • τους κ.κ. Δ.Τσίνα και Γ.Αναστασίου της “ΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ” που αποτέλεσαν την τεχνική μας ομάδα και στήριξαν καθοριστικά τη νομιμότητα της Υπουργικής Απόφασης και
    • τα μέλη της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τον αγώνα μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η απόφαση του ΣτΕ για την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA”
    Η απόφαση του ΣτΕ για την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA”

    Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και την χώρα, καθώς αποτελεί ημέρα δικαίωσης για χιλιάδες Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητικές-τυποποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος της χώρας.

    Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος και Πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Εισηγήτρια την κα Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “KALAMATA OLIVES” από τις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαγωγές που η αξία τους ξεπερνά τα €250 εκατ.ετησίως.

    Σήμερα το ƩτΕ έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία “KALAMATA OLIVES” που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΩΝ”.

    Η Απόφαση του ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια εποχή καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών επιτραπέζιων ελιών “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA”, αβεβαιότητας, συκοφαντίας, διασυρμού και σε πολλές περιπτώσεις βιωσιμότητας των Ελληνικών μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων και τέλος της ίδιας της χώρας, καθώς κινδύνευαν οι εξαγωγές του προϊόντος (€250 εκατ ετησίως).

    Οι ελληνικές ελιές με την ονομασία“KALAMATA”, μετά από “παρεμβάσεις”, αποσύρθηκαν/εκτοπίστηκαν από τα ράφια των Supermarkets (S/Ms) της Ιταλίας, Ʃλοβενίας, Γερμανίας κ.α. προς όφελος ελιών τρίτων χωρών που αντικατέστησαν στα ράφια τις ελληνικές. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα επειδή κάποιες ΔΑΟΚ μετά από υποδείξεις υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥπΑΑΤ συστηματικά δημιουργούσαν εμπόδια στις εξαγωγές ελιών ποικιλίας Καλαμών (Kalamata olives).

    Μετά από 20 και πλέον χρόνια υπομονής και προσπαθειών των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διάσωσης των εξαγωγών του προϊόντος απέναντι σε τοπικιστικές εμμονές, με τις Αποφάσεις “Απόστολου” το 2018 και “Γεωργαντά” το 2022, δόθηκε από το ΣτΕ η δίκαιη λύση που επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” (85.000 τον. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”/PDO “ELIA KALAMATAS” (277 τον. μέσο όρο ετησίως).

    Η Απόφαση του ΣτΕ ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος (“Kalamata olives”) και παράλληλα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, χωρίς να εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την παραγωγή, παρασκευή και εµπορία του προϊόντος ΠΟΠ. Δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εθνική θωράκιση του προϊόντος.

    Εκφράζουμε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες μας στον πρ.Υπουργό ΑΑΤ κ. Γ.Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση του και επίλυση του τεράστιου αυτού εθνικού θέματος που ταλάνιζε τον κλάδο.

    Ευχαριστούμε την δικηγόρο της ΠΕΜΕΤΕ κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου που πίστεψε και στάθηκε δίπλα μας από την αρχή στην εθνική αυτή προσπάθεια και πάλεψε με ζήλο ακόμα και με προσωπικό κόστος.

    Εκφράζουμε επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας για την συμβολή τους στην δίκαιη αυτή Απόφαση:

    • Στον Περιφερειάρχη Δυτ.Ελλάδας, κ.Ν.Φαρμάκη,
    • Στους Δήμους Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας,
    • Στους Προέδρους των Επιμελητηρίων, Αιτωλοακαρνανίας κ. Πάνο Τσιχριτζή, Λακωνίας κ. Γιάννη Παναρίτη και Φθιώτιδας κ. Θανάση Κυρίτση,
    • Στον Πρόεδρο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ κ. Γιώργο Ντούτσια και το Δ.Σ. της Οργάνωσης, Α.Ε.Σ. Στυλίδας, Α.Σ.“Αρχαία Ωλένεια Αιτωλοακαρνανίας”, Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας και Α.Σ. “Αγ.Μάμμα Χαλκιδικής”,
    • Ιδιαίτερη και ξεχωριστή αναφορά στην Τεχνική μας Oμάδα, τους κ.κ. Δημήτρη Τσίνα και Γεράσιμο Αναστασίου της “ΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”,
    • Στα μέλη μας που προσέφυγαν στο ΣτΕ υπέρ της “Απόφασης Γεωργαντά” και στους συνεργαζόμενους δικηγόρους τους κ.κ. Καθηγητή Σπ.Βλαχόπουλο, Ξ.Παπαρρηγόπουλο, Αχ.Παπουτσάκη και Σ.Αναγνωστάκου,
    • Στις επιχειρήσεις και φορείς των Π.Ε. που έστειλαν επιστολές υποστηρίζοντας την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας από το 2017. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας,
    • Στα τρία κόμματα του δημοκρατικού τόξου (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που στήριξαν την εθνική λύση που έδωσε η “Απόφαση Γεωργαντά”,
    • Όλους τους Υπουργούς και βουλευτές από τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
    • Σε όλα τα μέλη μας, ακόμα και από τις περιοχές που δεν καλλιεργείται η ποικιλία, για την εμπιστοσύνη και την συμβολή τους στην κοινή μας προσπάθεια,
    • Στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους για την προβολή των θέσεων της ΠΕΜΕΤΕ,
    • και στις εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς απ’ όλη τη χώρα που επικοινώνησαν με τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΜΕΤΕ εκφράζοντας την αγωνία τους, δίνοντας μας θάρρος και δύναμη για την συνέχιση του δίκαιου αγώνα, ιδιαίτερα από τις περιοχές που προκλήθηκε έντονος διχασμός, καθώς η παραπληροφόρηση προκάλεσε το δίλημμα “ή το ΠΟΠ, ή η ποικιλία”.

    Σε όλους αυτούς λέμε ότι οι προσπάθειες μας για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς δικαιώνονται με την σημερινή Απόφαση του ΣτΕ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κασσελάκης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Η ακρίβεια είναι δομική, ανήκει στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής»
    Κασσελάκης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Η ακρίβεια είναι δομική, ανήκει στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής»

    Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «ολόκληρη αλυσίδα μη αποδοτικού κράτους», με αποτέλεσμα «τα ολιγοπώλια να λειτουργούν χωρίς φραγμούς».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα (13/11) την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανέφερε πως «η αιτία της ακρίβειας σε κάθε έκφανση της ζωής του Έλληνα πολίτη, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και το ρεύμα, είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία δυστυχώς της κυβερνητικής πολιτικής. η οποία δεν επεμβαίνει»

    Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές μέσω της ρύθμισης της αγοράς. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε το εξής: «Άλλη μία επίσκεψη σε άλλη μία Ανεξάρτητη Αρχή που είναι υποστελεχωμένη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, 60% υποστελεχωμένη παρά την υψηλή κατάρτιση που χρειάζεται το έργο της και παρά την εξαιρετικά υψηλή απόδοση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που φέρνει πολύ μεγάλη απόδοση στον καταναλωτή και στον φορολογούμενο».

    Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για «ολόκληρη αλυσίδα μη αποδοτικού κράτους», φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΑΣΕΠ και επισημαίνοντας ότι «δεν γίνονται προκηρύξεις» , με αποτέλεσμα – όπως τόνισε – «τα ολιγοπώλια να λειτουργούν χωρίς φραγμούς».

    Ακόμα, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ, κάνουν μια ηρωική προσπάθεια με χαμηλές απολαβές για να φέρουν όσο πιο πολλή υγεία και ρύθμιση στις αγορές, αλλά δεν είναι οι ίδιοι η αιτία της ακρίβειας. Η αιτία της ακρίβειας σε κάθε έκφανση της ζωής του Έλληνα πολίτη, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και το ρεύμα, είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία δυστυχώς της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία δεν επεμβαίνει».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε το εξής: «Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση, θα καταθέσουμε και άλλες, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Η κυβέρνηση και ο κ. Σκρέκας δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την πολύ καλή προσπάθεια που κάνουν εδώ αυτοί οι άνθρωποι. Αντιθέτως, αν ήθελαν να φέρουν φως στον ανταγωνισμό της αγοράς, να έκαναν τα πάντα για να στελεχωθεί η συγκεκριμένη Αρχή άμεσα και επίσης να μεταφερθεί σε μια κτιριακή υποδομή την οποία αναζητούν».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο