Πολιτικά

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Θα συνεχίσουμε με τέρμα το γκάζι την υλοποίηση του προγράμματός μας

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Θα συνεχίσουμε με τέρμα το γκάζι την υλοποίηση του προγράμματός μας

Όλη η συνέντευξη του πρωθυπουργού - Προτεραιότητα στη αποκατάσταση της μεσαίας τάξης - Η μείωση του πλεονάσματος και η αποπληρωμή του ΔΝΤ - Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - Δέσμευση πως δεν θα κοπεί κανένα επίδομα - «Εκλογές το 2023» - «Δεν θα κάνω τη Βουλή βιομηχανία εξεταστικών αλλά το θέμα της ΔΕΗ πρέπει να διερευνηθεί» - Τι είπε για τα Ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η παρθενική εμφάνιση ενός πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η πλέον εύκολη για εκείνον. Πόσο μάλλον, όταν είναι πρωθυπουργός δύο μηνών, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ο ίδιος φάνηκε να αντιλαμβάνεται ότι διανύει την γνωστή και ως «περίοδο του μέλιτος». Δεν έχει ακόμα περάσει αρκετός καιρός, ώστε να διαπράξει λάθη ή να ενοχλήσει αρκετά ή να φθαρεί.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ακόμα και στη δική του περίπτωση, η τριήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ και κυρίως η συνέντευξη Τύπου δεν επιδέχεται κριτική ή δεν αποτελεί ένα σημαντικό επικοινωνιακό στοίχημα.
Ο πρωθυπουργός, όπως και την προηγούμενη ημέρα στην καθιερωμένη ομιλία του, επέδειξε συνέπεια, εισπράττοντας θετικά σχόλια στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλειονότητα των χρηστών του Διαδικτύου σχολίασε ότι επέδειξε μία συγκρατημένη στάση. Πράγματι, απέφυγε τις παροχές και την αοριστολογία, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης διατήρησε ένα μετριοπαθές ύφος, χωρίς να ανεβάσει τους τόνους. Μόνο σε δύο-τρία σημεία άφησε αιχμές για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Κατά γενική ομολογία έμεινε επικεντρωμένος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, απέφυγε να δεσμευτεί για πρωτοβουλίες οι οποίες δεν είναι ακόμα έτοιμες και ενέπλεξε πάντα τα αρμόδια υπουργεία, τονίζοντας την συνεργασία μεταξύ τους. «Το μομέντουμ δεν έρχεται θεόσταλτο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία», είπε αναφερόμενος στο θετικό ξεκίνημα, στο οποίο πολλοί αναφέρονται. «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», λέει ο σοφός λαός. Επανέλαβε ότι οι περιστάσεις απαιτούν να κινηθεί πολύ γρήγορα. «Θα έχουμε το πόδι στο γκάζι για να συντηρήσουμε τον ρυθμό μας».
Αναφερόμενος στο μέλλον, είπε ότι γνωρίζει πως θα πραγματοποιηθούν λάθη, τα οποία και θα αναδειχθούν μέσω του απολογισμού. «Αυτή είναι η φύση της πολιτικής. Δεν θα επιτρέψω αλαζονεία, υπερβολική ικανοποίηση και χαλάρωση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε πάντως στους άμεσους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνησή του, ενώ επανέλαβε ότι θα τηρήσει ευλαβικά το προεκλογικό πρόγραμμα.

Δείτε εδώ πίνακες που δείχνουν πόσο θα μειωθούν οι φόροι με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Η συνέντευξη

Aπό τα πρώτα λεπτά της εμφάνισής του στη συνέντευξη Τύπου, o πρωθυπουργός επανέλαβε τη στόχευσή του για στήριξη της μεσαίας τάξης, τη Δημοσιονομική πειθαρχία και την πρωταρχική σημασία που δίνει στην ανάπτυξη. Θα υλοποιήσει τους στόχους του μέσω ενός κύμα ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να παρέχει καλούς μισθούς. «Δεν ήταν ρόδινη η κατάσταση που παραλάβαμε», τόνισε. «Κάτι αλλάζει στην οικονομία. Οι οικονομικοί δείκτες αλλάζουν θετικά ως προς την κυβέρνηση». Τόνισε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία και υπογράμμισε πως «θα επιστρέψουμε στην μεσαία τάξη αυτά που καθ’ υπερβολή της πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει πιο κοντά την ομογένεια. «Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού. Δεν αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα. Μία διευκόλυνση παρέχουμε. Εξετάζουμε την επιστολική ψήφο. Είναι μία δυνατότητα που ισχύει σε πολλές χώρες», ανέφερε, ενώ απηύθυνε έκκληση να ψηφιστεί η ρύθμιση με 300 ψήφους, ενώ διευκρίνισε ότι θα καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. «Θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου. Η απλή αναλογική είναι απόλυτα καταστροφική. Θα φέρουμε νέο νόμο που εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι παράλογο ένα κόμμα που διαθέτει πάνω από 40% της ψήφου να μην μπορεί να κυβερνήσει.

«Πάντα στο τραπέζι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων»

Με ένα ειρωνικό χαμόγελο απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που αφορούσε την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση: «Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση προσβάλει τη μνήμη των πολιτών που θυμούνται το 2015. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία ζωντανή υπενθύμιση τί έγινε στη χώρα αυτούς τους καταστροφικούς έξι μήνες». Ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. «Το είχα πει και προεκλογικά. Το βάζω, όμως, το ζήτημα πάντα στο τραπέζι». Πρόθεσή μας, είπε, είναι να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, το αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό στο Eurogroup της Παρασκευής

«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα»

Απαντώντας σε ερώτηση του Πρώτου Θέματος και τον Γρηγόρη Τζιοβάρα για την τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρόθεση μου είναι να συναντήσω τον Τούρκο πρόεδρο στα Ηνωμένα Έθνη. Πάντα θέλω να συνομιλώ για να παρουσιάσω τις θέσεις της πατρίδας και να εκτονώνω την ένταση για αμοιβαίες λύσεις, μη συγχέοντας σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν την σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη».

Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνικό, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά και στην ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση που έχει λάβει η Τουρκία.

Για το ενδεχόμενο εξεταστικών επιτροπών

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δικιά μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι προς ένα παρελθόν εξαιρετικά επώδυνο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως πάντως διευκρίνισε, «η διενέργεια εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή. Και εάν η Βουλή κρίνει ότι θα πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση, που θα λάβει η πλειοψηφία».

«Οι Έλληνες δεν ξεχνούν αυτά που έγιναν και αυτή η μνήμη αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης να προχωρήσουμε μπροστά» πρόσθεσε.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ερωτηθείς για την επικείμενη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η πρότασή μας είναι να εκλέγεται με 151 βουλευτές, ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης ευθυνών για τη ΔΕΗ

«Ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί το γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα στο ζήτημα της ΔΕΗ». Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ερευνηθούν ευθύνες για το πώς και το ποιοι οδήγησαν τη ΔΕΗ στη σημερινή της κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε «τραγική», προσθέτοντας ότι το ζήτημα αφορά τη δικαιοσύνη.

Επίσης, Μίλησε και για το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση της επιχείρησης ηλεκτρισμού, το οποίο «έχει παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό ενδελεχώς».

Τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, μέσω ενός ισορροπημένου σχεδίου. Η νέα της διοίκηση θα δώσει τον αγώνα, ώστε να εφαρμοστεί αυτός. «Δεν θέλω να βλέπω τη ΔΕΗ ως ένα πρόβλημα, αλλά ως μπροστάρη στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να μπει στο μέλλον και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΔΕΗ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ξεκαθάρισε ότι τρέφει μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιχείρηση και στους εργαζόμενους της. Ο τελικός στόχος είναι να μετατραπεί σε μία κερδοφόρα επιχείρηση. Τέλος, απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ.

«Δεν θέλουμε να στέλνουμε την αστυνομία στα πανεπιστήμια»

Ο πρωθυπουργός στο θέμα της ασφάλειας έφερε ως παράδειγμα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της χώρας, για το οποίο είπε ότι έχει «άλλη εικόνα πλέον». Πρόσθεσε ότι «κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πρόσβαση εντός του», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλουμε να στέλνουμε κάθε λίγο και λιγάκι την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Για τα Εξάρχεια

Σε ότι αφορά στα Εξάρχεια υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναβρούν τον ελεύθερο χαρακτήρα τους. Αυτό θα συμβεί σε συνεργασία με το Δήμο για την ανανέωση της γειτονιάς και την παρέμβαση αστυνομίας στην παραβατική συμπεριφορά. «Αυτό είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, η Ασφάλεια των πολιτών. Χαρακτήρισε εμβληματικό έργο την ανάπλαση του αρχαιολογικού μουσείου, «γύρω από το οποίο μπορούμε να χτίσουμε συνολικές δράσεις για να γίνουν τα Εξάρχεια αυτό που ήταν και όχι ένα άνδρο παρανομίας».


Επιζήμια η συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεν επιζήμια τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο διευκρίνισε ότι είναι κυρωμένη από τη Βουλή δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Αυτή η διαπίστωση είναι κάτι που έχω πει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν έχει προσδιοριστεί συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι κάτι που θα συμβεί.

Επιστροφές στην Τουρκία και μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, δήλωσε. Χαρακτήρισε το προσφυγικό ως ένα πρόβλημα για το οποίο «πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία», ειδικά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών.

«Πρέπει να σας πω ότι θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ώστε να μας βοηθήσουν για να γίνει επιμερισμός ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αστείο να υπάρχουν χώρες που δεν θα πάρουν 50 ή 100 παιδιά».

Σε αυστηρό ύφος είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία μίας Ευρώπης στην οποία κάποιες χώρες σφυρίζουν αδιάφορα και δεν δέχονται επιμερισμό ως ένδειξη αλληλεγγύης. Ξεκαθάρισε ότι «αν θέλει μία χώρα να είναι στο Σένγκεν θα συμμετέχει σε όποια απόφαση πάρει η ΕΕ αλλιώς θα υπάρχουν επιπτώσεις».

«Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος πάμε σε διπλές κάλπες»

Αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με στόχο να καεί η απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα εξαντλήσω την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτή είναι η πρόθεσή μου», προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

«Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα είναι εκλογή απλής αναλογικής άρα διπλή κάλπη. Θα περάσουμε από τη διαδικασία διπλής εκλογής», εξήγησε.

Προσωπικό στοίχημα η πολιτική για τα Άτομα με Αναπηρία

Προσωπικό του στοίχημα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός όχι μόνο τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά και «μία συγκροτημένη πολιτική που σχεδιάζει για αυτά τα άτομα». «Το εκλαμβάνω και ως υποχρέωση στη μητέρα μου, η οποία μίλησε δημόσια για το δικό της πρόβλημα».

Υποστήριξε ότι θα παρουσιαστούν τολμηρές πρωτοβουλίες, ενώ αναφέρθηκε με εμφανή συγκίνηση σε ένα προσωπικό βίωμα, μία ενδιαφέρουσα ιστορία. «Βρέθηκα την Παρασκευή πολύ στην προπόνηση ατόμων χωρίς όραση». Δήλωσε τον αμέριστο θαυμασμό του για την ψυχική δύναμη των ανθρώπων αυτών. «Μου επισήμαναν ότι δεν υπάρχει διάταξη σε τυφλούς καθηγητές να υπηρετούν στον τόπο τους και τους στέλνουν μακριά στην Ικαρία και σε άλλα νησιά.

Προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησης την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, πάντως εξήγησε ότι εξαρτάται από το δημοσιονομικό περιθώριο που θα υπάρξει.

«Εντός 2019 αν έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα», ανέφερε.

«Ο συνδικαλιστικός νόμος θα αλλάξει»

Ο συνδικαλιστικός νόμος θα αλλάξει, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων θα αποφασίζει για τις απεργίες, κι όχι οι λίγοι για τους πολλούς. «Υπάρχει αρκετός χρόνος να συζητήσουμε με τους συνδικαλιστικούς φορείς για αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ανέφερε.

«Το δικαίωμα στις διαδηλώσεις είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Χαίρομαι που δεν βγήκε η πόλη εκτός ρυθμού», είπε επίσης.

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ως προς τα γλυπτά του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός είπε ότι χαίρεται που άνοιξε ξανά η συζήτηση. «Θα χάσει το Βρετανικό Μουσείο την μάχη που δίνει», δήλωσε. Άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση, η κριτική της οποίας ταυτίστηκε με αυτά που είπε το βρετανικό μουσείο. Ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε αίτημα θα αξιολογηθεί ώστε να μην θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο αίτημά της χώρας για οριστική επιστροφή των Γλυπτών. «Δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα», είπε.

Έτοιμο στο τέλος του χρόνου το «112»

Ερωτηθείς για τα θέματα πολιτικής προστασίας, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι το 112 θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. «Η πολιτική προστασία θα κρίνει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να ειδοποιηθεί ο κόσμος. Πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και πάλι την πυροσβεστική, τον γενικό γραμματέα της πολιτικής προστασίας, τους δήμους. «Κάναμε κάτι καλύτεροι φέτος απ’ ότι είχε γίνει στο παρελθόν. Το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας θα αλλάξει. Γενικά το μοντέλο θα είναι ένας υπεύθυνος και όλοι οι υπόλοιποι να υλοποιούν», είπε.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας. Στόχος να βελτιώσει την ρευστότητα, ώστε να αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία.

«Θα δω την ταινία του Γαβρά, θέλω να δω αν θα εμφανιστούν Καμμένος και Πετσίτης»

Μεταξύ όλων των άλλων, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για το αν σχεδιάζει να παρακολουθήσει στην σκοτεινή αίθουσα τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Adults in the Room», η οποία έχει ήδη προκαλέσει σάλο προτού καν κυκλοφορήσει.

«Θα δω την ταινία του Γαβρά. Σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον αν και η εντύπωσή μου είναι ότι είναι κάπως μονομερής», απάντησε, λέγοντας μάλιστα αν θα εμφανιστούν οι κ.κ. Καμμένος και Πετσίτης, όπως και άλλες προσωπικότητες που μας απασχόλησαν εκείνη την περίοδο. Πρόσθεσε ότι θα συμβούλευε όσους αποφασίσουν να την δουν να διαβάσουν και κάποια βιβλία «που βγήκαν αυτό το καλοκαίρι και αποτυπώνουν τα λάθη εκείνης της περιόδου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την περίοδο εκείνη, μιλώντας και για «κωλοτούμπα». «Οι πολίτες έχουν πλέον μία ξεκάθαρη εικόνα. Αν και έχει περάσει μία τετραετία, το τραύμα για πολλές επιχειρήσεις και όλους εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους είναι ανοιχτό». Τέλος, έκανε λόγο για το διασυρμό της χώρας από την «υπερήφανη» διαπραγμάτευση.

«Η Ευρώπη να φυλά τα σύνορά της και να δείχνει αλληλεγγύη στο προσφυγικό»

Θα αναδείξω τα ζητήματα στο κορυφαίο επίπεδο της ΕΕ και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε συμμάχους. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ισορροπία, τη ζητά και το Λαϊκό Κόμμα. Να φυλάμε τα σύνορά μας, δεν μπορεί να είμαστε μια ήπειρος ανοιχτή σε όλους. Να χειριζόμαστε το ζήτημα με αλληλεγγύη.

Επίσης, έδωσε έμφαση στην πολιτική των επιστροφών, που σήμερα είναι πολύ αργές, ενώ τάχθηκε υπέρ πιο τολμηρών πολιτικών, που θα αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την ανέχεια στις χώρες κύριας προέλευσης των μεταναστών.

Για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης

«Η λύση που είχε δρομολογηθεί ήταν μη λύση. Θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό μετρό, χωρίς το σταθμό της Βενιζέλου. Διαβουλεύτηκα με τους τοπικούς φορείς, δεν βγήκα ούτε έναν που να μου πει ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη. Προχωράμε σε αυτή τη λύση με τη στήριξη των φορέων της πόλης», ανέφερε, μετά τις διαμαρτυρίες για τα όσα εξήγγειλε χθες στη ΔΕΘ.

«Αν η πόλη θέλει μετρό ολοκληρωμένο και σταθμό στη Βενιζέλου, η λύση είναι αυτή που προτείνουμε», ανέφερε, σχετικά με τις εξαγγελίες του για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων.

«Δεν θα πατήσω φρένο, το πόδι θα είναι στο γκάζι»

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω αυταπάτες. Οι κυβερνήσεις έχουν συχνά ένα μήνα του μέλιτος. Σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία του μέλιτος. Δεν θα δείτε τόσες κυβερνήσεις τόσο καλά προετοιμασμένες». Όπως είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει τους καλούς ρυθμούς και το momentum, που είναι θέμα καλής προετοιμασίας.

«Δεν θα πατήσω φρένο, το πόδι θα είναι στο γκάζι γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να τα λύσουμε. Και λάθη θα γίνουν και κάθε χρόνο θα βρισκόμαστε εδώ να κάνουμε απολογισμό», ανέφερε, λέγοντας ότι δεν στέκεται στην καλή εικόνα που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.

«Δεν θα ισχύσει ο κανόνας 5 προς 1 στο Δημόσιο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στις προσλήψεις δεν θα ισχύσει ο κανόνας 5 προς 1 στο Δημόσιο, καθώς «έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με καλύτερα δεδομένα». Είπε ότι σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν βρήκαμε πιστωμένες προσλήψεις». Επιβεβαίωσε ότι προχωράει σε προσλήψεις ιατρών για το ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή, καθώς ήταν η σωστή η πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε με κομματικά κριτήρια».

«Βόμβα που μας κληροδοτήθηκε τα ΕΛΤΑ»

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί στα ΕΛΤΑ. Έκανε λόγο για σχέδιο διάσωσης τους. Μίλησε για μία «βόμβα που κληροδοτήθηκε», ενώ αναφέρθηκε στη νέα διοίκηση, η οποία μαζί με το υπουργείο θα ετοιμάσει το σχέδιο εξυγίανσης ώστε να «μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ΕΛΤΑ, αλλά και να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά. Να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο». Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει κονδύλι.

«Όχι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία αν δεν γίνει άρση διακρίσεων εις βάρος της μειονότητας»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, εάν δεν δει έμπρακτα να αίρονται οι διακρίσεις εις βάρος της ελληνικής μειονότητας.

«Δεν είμαστε εκεί ακόμη, θα πρέπει να δούμε έμπρακτη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης», τόνισε.

Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup