Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Νομό μας, εκτός των καταστροφών που προξένησαν, δυστυχώς στάθηκαν αφορμή για τον θάνατο ενός άτυχου συνανθρώπου μας στη περιοχή της Μυρσίνης.
Το οδικό δίκτυο κυριολεκτικά μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη, πολλές κατοικίες πλημμύρισαν, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιπτώσεις, εγκαταστάσεις επλήγησαν, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν παρατηρηθεί στον αγροτικό τομέα. Θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα ο κρατικός μηχανισμός να προνοήσει για την καταγραφή των ζημιών, την ηθική και οικονομική στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, με ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες.
Εξίσου σημαντικό -και προς αποφυγή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον- είναι η εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδιασμού Αντιπλημμυρικής Προστασίας, εφόσον καταγραφούν και αξιολογηθούν τα υφιστάμενα έργα. Τα φραγμένα φρεάτια και κανάλια, από φερτά υλικά, έχουν αποβεί σε πολλές περιπτώσεις κρίσιμος παράγοντας για την εκδήλωση πλημμυρικών καταστάσεων στις πόλεις και τα χωριά μας.
Τα ακραία όμως φαινόμενα, που όλο και συχνότερα κάνουν την εμφάνιση τους και στην Ηλεία μας, συνδέονται άρρηκτα με τις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας, ενώ οι συνέπειες της είναι παρούσες και ορατές. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να προχωρήσουμε από κοινού σε εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δράσεις, να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος, με συγκεκριμένες αποφάσεις για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπιση της. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πρόληψη παίζει πάντα τον κυρίαρχο ρόλο και αυτό είναι το σημείο που θα πρέπει να εστιάσουμε. Η απώλεια ανθρώπων, η οικονομική καταστροφή, η μετανάστευση, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν ΤΩΡΑ την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της σε παγκόσμια κλίμακα.