«Περπατώντας κανείς σε τούτα τα Ιερά Χώματα, αισθάνεται ότι συνομιλεί με την ίδια την Ιστορία, αφού κάθε πέτρα και κάθε γωνιά αυτής της γης έχει κάτι να διηγηθεί από ένα παρελθόν αγώνων του Ελληνισμού για την επιβίωσή του αλλά και για την εκπλήρωσή της αποστολής του, κατά την φύση και τον προορισμό του»,τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ συνεχίζοντας έκανε μια ιστορική αναδρομή, αναφερόμενος στην Βυζαντινή περίοδο τονίζοντας: «Άλλοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι με την άμετρη, ακόμη και κοσμική, φιλοδοξία τους επινόησαν την σκοτεινή Ιερά Εξέταση και «δρομολόγησαν» την εξίσου σκοτεινή περίοδο του Μεσαίωνα. Όλως αντιθέτως, το Βυζάντιο και ο Πολιτισμός του, ως γνήσιοι εκφραστές του Χριστιανισμού που υπηρετεί τον γνήσιο Ανθρωπισμό και την ανυπόκριτη Αγάπη, διαιωνίζοντας τις θετικές πτυχές της κληρονομιάς της Αρχαίας Αθήνας και της Αρχαίας Ρώμης, έχτισαν την πνευματική και πολιτισμική «γέφυρα», η οποία οδήγησε στην Αναγέννηση».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην Χριστιανική Διδασκαλία τόνισε ότι μαζί με την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη, αποτέλεσαν τον τρίτο πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
«Διότι οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι το «αέτωμα» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στηρίζεται στον πυλώνα της Αρχαίας Ελλάδας -τον πυλώνα της Ελευθερίας του Πνεύματος- στον πυλώνα της Αρχαίας Ρώμης -τον πυλώνα των Θεσμών- και στον πυλώνα της Χριστιανικής Διδασκαλίας, ήτοι τον πυλώνα του Ανθρωπισμού, μέσω των αρχών της Αγάπης και της Αλληλεγγύης, ο οποίος συμβολίζει το ανυπέρβλητο διάνυσμα που ξεκινάει από το «Αγαπάτε Αλλήλους» και καταλήγει στο Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως σεαυτόν» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι «αυτός ο συμβολισμός αποκτά τόσο μεγαλύτερη αξία στους ταραγμένους καιρούς μας, όσο σε αυτούς δοκιμάζονται δεινώς -τα τραγικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής και η αδίστακτη και απάνθρωπη επιθετικότητα της Τουρκίας το αποδεικνύουν- η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, εν τέλει δε ο ίδιος ο 'Άνθρωπος και ο Ανθρωπισμός, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζος με τη σειρά του αφού καλωσόρισε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τόνισε: «Σας υποδεχόμαστε γεμάτοι υπερηφάνεια, γιατί η πατρίδα μας, με την λαμπρή της ιστορία στο πέρασμα των αιώνων, αντιπροσωπεύεται από μια προσωπικότητα αντάξια της αίγλης της. Η πολυσχιδής προσωπικότητά σας, ως πολιτικός, ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ως έλληνας πολίτης, συμβάλλουν στο να ασκείτε τα καθήκοντα σας με υποδειγματικό ζήλο και να υπηρετείτε τον ελληνικό λαό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης. Με το ήθος και τη σύνεση που σας διακατέχουν, δίνετε καθημερινά το μήνυμα για την ανάπτυξη και την προκοπή της Ελλάδας, με πίστη στις παραδόσεις του λαού μας, στο δημοκρατικό πολίτευμα και στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».
Στη συνέχεια ο κ. Λέντζας κάλεσε τον κ. Παυλόπουλο να σταθεί αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης στην προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου, «Ενός τόπου ευλογημένου, που έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει πρότυπο ευημερίας για τους πολίτες του. Ο Δήμος μας έχει ένα απέραντο παραλιακό μέτωπο, διαθέτει λιμάνι, αεροδρόμιο, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ολοένα αυξημένο τουρισμό, δυναμικό πρωτογενή τομέα, γεωργικό και κτηνοτροφικό, βιομηχανικές μονάδες και παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία και τοποθεσίες.
Η Ανδραβίδα, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαΐας, με τον γοτθικό ναό της Αγίας Σοφίας, που ίδρυσαν Δομινικανοί μοναχοί το πρώτο μισό του 13ου αιώνα. Η Αλογόπολη Ανδραβίδα που εδώ και αιώνες εκτρέφει τα καλύτερα και πιο φημισμένα άλογα στην Ελλάδα και σκοπός μας είναι να διοργανώσουμε Διεθνή Ιππική Έκθεση εκεί.
Η Κυλλήνη, με τα ξακουστά Ιαματικά Λουτρά της και τη Γλαρέντζα, το μεσαιωνικό επίνειο της Ανδραβίδας, το λιμάνι που ένωνε Ελλάδα και Ιταλία στο Μεσαίωνα. Σήμερα, το λιμάνι της Κυλλήνης είναι η γέφυρα που ενώνει την Πελοπόννησο με τα Επτάνησα. Είναι το πρώτο «πράσινο» λιμάνι της Μεσογείου και φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει πανευρωπαϊκά. Ιστορικός «φρουρός» του λιμανιού το Κάστρο Χλεμούτσι, το σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, που σήμερα παραμένει ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής από την εποχή της Φραγκοκρατίας στη χώρα μας.
Τα Λεχαινά, η έδρα του Δήμου μας, η πολιτιστική κοιτίδα του ηλειακού Κάμπου. Ένας τόπος με μεγάλη πνευματική παράδοση και διαχρονική έφεση στις τέχνες και τον πολιτισμό. Η γενέτειρα του μεγάλου μας συγγραφέα, του Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Η Βάρδα, η ιστορική έδρα του Δήμου μας, που μαζί με όλη τη Βουπρασία είναι η ατμομηχανή του πρωτογενούς τομέα όλης της Ηλείας.
Ο μοναδικής ομορφιάς Υγρότοπος Κοτυχίου – Στροφυλιά
Τέλος ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, αναφερόμενος στον ζήτημα που «καίει» το νόμο και αφορά στην άμεση κατασκευή και ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, τόνισε:
«...ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όπως και όλη η Ηλεία, βρίσκονται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις των ρυθμών ανάπτυξης πανελλαδικά. Και ο σημαντικότερος παράγοντας για αυτή την ατυχή εξέλιξη είναι η έλλειψη υποδομών, με κυρίαρχο φυσικά, το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, που ακούει στο όνομα Ολυμπία Οδός. Και λέω πως ακούει στο όνομα γιατί Ολυμπία Οδός χωρίς την Ολυμπία ως μέρος του αυτοκινητόδρομου δεν νοείται.
Κύριε Πρόεδρε, είμαι σίγουρος πως τόσα χρόνια έχετε ακούσει τις εκκλήσεις των Ηλείων για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Μπαίνουμε στο 2020 και ακόμα δρόμο δεν έχουμε δει. Και όχι, δεν «φταίει ούτε το ζαβό το ριζικό μας, ούτε ο Θεός που μας μισεί», που θά λεγε κι ο Βάρναλης. Πρώτα απ’ όλα φταίμε εμείς, οι Ηλείοι που ποτέ δεν αγωνιστήκαμε ενωμένοι για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του έργου.
Εξοχότατε, Από σήμερα, που είστε πλέον διακεκριμένος συνδημότης μας, σας παρακαλώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να γίνετε εσείς ο φωτεινός αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης που θα ενώσει όλους τους Ηλείους στο αδικαίωτο αίτημά τους: την άμεση κατασκευή και ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού.
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ και πάλι ιδιαίτερα για την ύψιστη τιμή που μας κάνατε σήμερα».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την διάρκεια της παραμονής του στα Λεχαινά είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την οικία του Ανδρέα Καρκαβίτσα όπου εμφανίστηκε συγκινημένος, καθώς όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε μεγάλωσε με τη συγγραφική του πένα.
Εκτός από το Χρυσό Κλειδί της Πόλης, στον κ. Παυλόπουλο δόθηκε επίσης ως δώρο, το «Ανθολόγιο» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ο «Διαβολάκος» του Κώστα Καρκαβίτσα και αυγοτάραχο από το Κοτύχι.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Εστία» της Ανδραβίδας.
[widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]