Πολιτικά

Κουτσούκος: Ο Ηρακλής και ο δηλητηριώδης χιτώνας των Κόκκινων Δανείων

Κουτσούκος: Ο Ηρακλής και ο δηλητηριώδης χιτώνας των Κόκκινων Δανείων

Στον «Ηρακλή»-όπως ονομάζεται το σχέδιο- εναποθέτει η Κυβέρνηση τις ελπίδες για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων, επιχειρηματικών και στεγαστικών.

Να τονίσουμε από την αρχή, πως αν δεν διευθετηθούν τα κόκκινα δάνεια, που στραγγαλίζουν ως θηλιά την δυνατότητα της πιστωτικής επέκτασης των Τραπεζών και καθηλώνουν τη δυναμική της οικονομίας, η πολυπόθητη ανάπτυξη θα περιμένει για πολύ ακόμα.

Σήμερα οι Τράπεζες έχουν στους Ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια ύψους 75,4 δισ., από 104,8 δισ. τον Μάρτιο του 2016, με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 39%, τον υψηλότερο στην Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση παρότι δεσμεύθηκε στους «Θεσμούς» να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 53 δισ. μέχρι το 2021, απέτυχε στο σχεδιασμό, καθώς ο πολυδιαφημισμένος εξωδικαστικός συμβιβασμός αποδείχθηκε ατελέσφορος, όπως είχαμε επισημάνει στη Βουλή και το μόνο που έμεινε ήταν τα πανηγύρια των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οφείλουμε βέβαια να σημειώσουμε ότι η μόνη αποτελεσματική διαδικασία που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα κάθε είδους Funds- τα κοράκια όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας- την οποία πλέον ακολουθούν οι Τράπεζες πουλώντας σε πολύ χαμηλές τιμές (5-15%) ολόκληρα πακέτα δανείων.

Το πρόβλημα επομένως είναι τριπλό. Αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που έχουν στους ισολογισμούς τους τις προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες που βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα στο οικονομικό περιθώριο από τον κίνδυνο των μαζικών πλειστηριασμών και βέβαια κάθε νέα επενδυτική δραστηριότητα, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα.

Το σχέδιο «Ηρακλής», όπως μέχρι σήμερα το έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να ρυθμίσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 30 δισ. με μέγιστο ύψος παρεχόμενης κρατικής εγγύησης 9 έως 11 δισ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ένα «όχημα ειδικού σκοπού» το οποίο θα τα τιτλοποιήσει και θα πωλήσει τα ομόλογα σε ιδιώτες.

Το πρόβλημα με την υλοποίηση και επιτυχία του σχεδίου «Ηρακλής» αφορά πρώτον, τη δυνατότητα πώλησης των τίτλων δηλαδή την είσοδο στην ελληνική αγορά ξένων επενδυτών και δεύτερον, το γεγονός ότι η παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου θα αφορά δάνεια με υψηλή εξασφάλιση και όχι τα τελείως επισφαλή.

Ακόμα όμως και αν το σχέδιο «Ηρακλής» επιτύχει κατά 100%, διευθετώντας δάνεια 30 δισ. , οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μαζικές εκποιήσεις στα Funds των υπολοίπων, χαμηλής εξασφάλισης δανείων.

Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι, αντί της αναδιάρθρωσης μέσω του αναγκαίου «κουρέματος» δανείων ολόκληρων επιχειρηματικών κλάδων και επιχειρήσεων, ώστε να καταστούν βιώσιμες να επέλθει αφελληνισμός με ρευστοποιήσεις παγίων μέσω των πλειστηριασμών.

Ο κίνδυνος δε για τους δανειολήπτες της πρώτης κατοικίας είναι προ των πυλών, καθώς η προστασία του Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ καταργήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για παράταση του νόμου με δυνατότητα ανάκτησης του δανείου από τον δανειολήπτη.

Και ενώ όλα αυτά θα εξελίσσονται εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων και με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος να μην ανταποκρίνεται στην ανάγκη της αγοράς, μπορεί να έρθει κάποια στιγμή αργότερα ένα σχέδιο από την Τράπεζα της Ελλάδος για να «καθαρίσει» τα υπόλοιπα του « Ηρακλή» .

Υπάρχει όμως ακόμα καιρός ώστε εκεί στη Κυβέρνηση, να μελετήσουν την πρόταση που εδώ και ένα χρόνο έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για την δημιουργία της λεγόμενης Bad Bank, δηλαδή ενός σχήματος με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, που θα αναλάβει να διευθετήσει και να διαχειριστεί μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς διαχωρισμό σε επισφαλή και μη, με τις απαραίτητες ειδικές ρυθμίσεις βέβαια, για τα στεγαστικά υπό καθεστώς προστασίας και τα ευρισκόμενα υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (πυρόπληκτα- σεισμόπληκτα, κ. λπ.).

Αν όμως ο χρόνος όμως δεν αξιοποιηθεί, το λεγόμενο momentum για την Ελληνική Οικονομία θα έχει ίσως χαθεί, με βάση τις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις και τότε θα πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο μυθικό ήρωα, που να μην κινδυνεύει να πεθάνει από το δηλητηριώδη χιτώνα του Κενταύρου Νέσσου, όπως ο μυθικός Ηρακλής, προκειμένου να σηκώσει στη πλάτη του τα νέα αδιέξοδα της Ελληνικής Οικονομίας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις