«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο για το Σύνταγμα και τους θεσμούς, για «μια νέα μεταπολίτευση» και μια Ελλάδα που αφήνει πίσω της τα βαρίδια του 20ου αιώνα και μπαίνει έστω με καθυστέρηση στον 21ο αιώνα», τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας
Στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και στην πορεία της διαδικασίας τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, λίγο πριν να ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση επί του θέματος, με την ψηφοφορία όταν ολοκληρωθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
«Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε αντίθεση με τη ΝΔ που κινείται χωρίς πυξίδα»
«Τί φοβάστε και δεν θέλετε να διερευνηθούν υποθέσεις δωροδοκίας προ του 2015; Γιατί δεν θέλετε να αφήσετε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της; Μήπως φοβάστε για προβεβλημένα στελέχη σας; Έχετε μήπως αμφιβολίες για την αθωότητα υπουργών των κυβερνήσεών σας;». Με αυτά το ερωτήματα ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην κοινή στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να εμποδίζουν μέσω του Συντάγματος την δικαστική διερεύνηση των σκανδάλων προ του 2015.
«Γιατί αυτή τη μανία σας κατά μιας πρότασης που, όποιαν Ελληνίδα κι όποιον Έλληνα κι αν ρωτήσετε, θα σας πει πως συμφωνεί μαζί της. Θα σας πει πως βεβαίως και πρέπει να διερευνώνται, κι όχι να κουκουλώνονται, οι δωροδοκίες υπουργών» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγος για «θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό».
«Μας λέτε από εδώ και στο εξής οκ, αλλά αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε, αν πήρε μίζες πριν από το 2015 δεν θα διωχθεί, γιατί τα αδικήματά του πηγαίνουν με την παλιά ρύθμιση και έχουν παραγραφεί. Μας λέτε με δυο λόγια ότι όσες πράξεις δωροδοκίας τυχόν τελέστηκαν πριν το 2015 πρέπει να μπουν στο αρχείο, πρέπει να σταματήσουν να ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μπει μία ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 «για να είναι ξεκάθαρο ότι–καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς– δενθα υπάρχει όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν διαπράξουν υπουργοί από την αναθεώρηση και μετά. Αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν. Ώστε η Δικαιοσύνη να μη σταματήσει τις έρευνές της για δωροδοκίες στο 2015, αλλά να μπορεί να πάει και πίσω, στο 2014, το 2012, το 2010, το 2007, μέχρις όπου φτάνει ο χρόνος της παραγραφής –της κανονικής παραγραφής που ισχύει για όλους τους Έλληνες, όχι της παρωδίας παραγραφής που βάλατε στο Σύνταγμα το 2001».
Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε σε όλα τα επιχειρήματα που προβάλλουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
«Μας λέτε: δεν υπάρχει ερμηνευτική διχογνωμία για το άρθρο 86.
Απαντάμε: βεβαίως και υπάρχει ερμηνευτική διχογνωμία και για αυτό ακριβώς προτείνουμε την δήλωση. Ερμηνευτική δήλωση σημαίνει αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος. Αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος μόνο η αναθεωρητική βουλή κάνει. Ποια καλύτερη ευκαιρία από αυτήν ως αναθεωρητική βουλή και ως πολιτικό σύστημα να δώσουμε ξεκάθαρο μήνυμα;
Μας λέτε: δεν μπορεί να υπάρχει αναδρομικότητα σε ποινική διάταξη.
Απαντάμε: Για ποια αναδρομικότητα μας λέτε;
Άλλο τροποποίηση διάταξης, άλλο αυθεντική ερμηνεία της διάταξης. Εδώ δεν εισάγεται νέος ποινικός κανόνας».
«Ψάχνετε να βρείτε νομικά επιχειρήματα και δικαιολογίες, γιατί η δική σας παρουσία στη διακυβέρνηση του τόπου ήταν θλιβερή και σκιώδης, για αυτό άλλωστε και οδηγήσατε τον τόπο στη χρεοκοπία» ενώ «η πρότασή μας είναι πεντακάθαρη, για τον απλούστατο λόγο ότι κι εμείς είμαστε πεντακάθαροι. Όσο ασκήσαμε εξουσία, την κυβερνητική παρουσία μας δεν τη σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου».
Αρνούνται την μετάφραση της Αγίας Γραφής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στα συντηρητικά χαρακτηριστικά που έδωσε η ΝΔ στην αναθεώρηση. «Εμείς προτείναμε να καταργηθεί το άρθρο 3 παράγραφος 3. Τί λέει η παράγραφος 3; Λέει ότι «απαγορεύεται» –αυτή τη λέξη χρησιμοποιεί το άρθρο, απαγορεύεται λέει– τί; Απαγορεύεται η μετάφραση της Αγίας Γραφής χωρίς προηγούμενη άδεια» είπε και συνέχισε: «σε ποιον αιώνα βρισκόμαστε και σε ποια χώρα; Είμαστε στον εικοστό πρώτο αιώνα; Ή έχουμε μείνει στα «ευαγγελιακά» του 1901, που αποτέλεσαν την αφορμή για να μπει αυτή η διάταξη στο Σύνταγμα του 1911; Πού βρισκόμαστε για να επικυρώνουμε τέτοιες διατάξεις, παρότι έχει προταθεί η κατάργησή τους; Δεν είμαστε στην Ευρώπη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης; Δεν πέρασε από εδώ ο Διαφωτισμός; Εσείς κύριε Μητσοτάκη που είστε, κατά δήλωσή σας, φιλελεύθερος, θέλετε το Σύνταγμα να απαγορεύει βιβλία; Θέλετε να απαιτείται προηγούμενη άδεια για να μεταφράσεις ένα βιβλίο;»
«Ιερό» σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης. «Δεν διαφωνώ αλλά τελικά, ποιος είναι φιλελεύθερος και εκσυγχρονιστής: Αυτός που, στα λόγια, διακηρύσσει μεγαλοστομίες, αλλά στην πράξη μένει κολλημένος στο πιο παρωχημένο και σκοτεινό παρελθόν;». ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ΝΔ «απορρίπτει την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού» και «απορρίπτει, επίσης, την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία» ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων. Άρα το Σύνταγμα επιτρέπει να φέρω ξανά τον υποκατώτατο μισθό ή να κάνω άλλες διακρίσεις».
Αδιανόητη η εκλογή Προέδρου μειοψηφίας
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην πρόταση της ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το αδιανόητο είναι ότι η ΝΔ προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας! Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. ‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη».
«Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας; Θα δεχόταν ποτέ ο Καραμανλής και ο Τσάτσος να γίνουν οι Πρόεδροι που έγιναν, αν ήξεραν ότι για να εκλεγούν στη θέση αυτή αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ;» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε ότι «αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της ΝΔ».
Η συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα
Την προηγούμενη εβδομάδα, στη συζήτηση που εξελίχθηκε στη Βουλή, καταβλήθηκαν προσπάθειες και βρέθηκε κοινός τόπος για ορισμένες διατάξεις, κάτι το οποίο δεν είχε επιτευχθεί κατά την επεξεργασία τους από την προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή.
Η ΝΔ δηλώνει καταρχήν θετική στην υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 73 που αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Ωστόσο θέτει όρους και προϋποθέσεις, αποκλείοντας να αφορούν θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής ενώ διαφωνεί με τον αριθμό των 100.000 υπογραφών και αντιπροτείνει 500.000 υπογραφές.
Πηγή: Left.gr