Ερώτηση σχετικά με τα την χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Κινέτας και της αποζημίωσης των πληγέντων από τα καταστρεπτικά πλημμυρικά φαινόμενα της καταιγίδας «Γηρυόνης», κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ενάμιση χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 που άφησαν πίσω τους νεκρούς, αποψιλωμένο φυσικό περιβάλλον, έπληξαν την υποδομή της περιοχής και προκάλεσαν πολλές ζημιές σε σπίτια, και μετά την προηγούμενη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τα ποσά που διατέθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, κατά την περίοδο 2014-2020, με 75 εκατ. ευρώ να έχουν προβλεφθεί για έργα στην Περιφέρεια Αττικής και επιπλέον 95 εκατ. ευρώ να έχουν διατεθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη,» ο κ. Ανδρουλάκης επανέρχεται ρωτώντας εάν αυτά τα έργα έχουν όντως πραγματοποιηθεί, τόσο στην περιοχή της Κινέτας, όσο και στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Επιπλέον, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα σε αυτές τις περιοχές ως μέτρα αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και πρόληψης συνοδών καταστρεπτικών φαινομένων όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα αυτής της εβδομάδας, ο ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή για περαιτέρω δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων από τα πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου, λόγω της καταρρακτώδους βροχής ως συνέπεια της καταιγίδας «Γηρυόνης» μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στην Κινέτα τόσο σε υποδομές όσο και σε ιδιωτικές κατοικίες. Όπως φαίνεται η κύρια αιτία για τις πλημμύρες ήταν οι πυρκαγιές του 2018 καθώς υπήρχε έντονη παρουσία φερτών υλικών που αύξησαν τον όγκο του νερού και κορμών, ακόμα και ολόκληρων, που έφραξαν κρίσιμες διατομές.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Γνωρίζει εάν έχουν πραγματοποιηθεί αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές της Κινέτας και Ανατολικής Αττικής, που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές;
Ποιο ποσοστό από αυτά που αναφέρονται στην απάντησή της στην ερώτησή μου E-004205/2018, έχει ήδη αξιοποιηθεί και για ποιες ενέργειες στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης κινδύνων;
Τι δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων υπάρχουν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο;