Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στη σκιά προκλητικών κινήσεων από την Άγκυρα, αλλά και μιας γκάφας ολκής από την ελληνική κυβέρνηση με τα ΜΟΕ
Κατώτερα του αναμενόμενου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Κι αυτό διότι, στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά από τον κ. Μητσοτάκη, η εικόνα που εμφάνισε ήταν εξόχως αμυντική αφού τονίστηκε ιδιαίτερα η "δυσκολία" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως προκλητικές ή έστω παραβατικές, τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ακολουθεί την τακτική της κλιμάκωσης της έντασης.
Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα που επιχείρησε να στήσει το περιβάλλον του πρωθυπουργού πριν τη συνάντηση, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα προσερχόταν στη συνάντηση έτοιμος να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση με τον κ. Ερντογάν στην οποία θα του έθετε όλα τα ζητήματα.
Και, επιπλέον, αμέσως μετά τη συνάντηση, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες γεωτρήσεις...
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα συνάντηση έκπληξη είχαν για μισή ώρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας που κράτησε μισή ώρα. Η τουρκική προεδρία χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ αποδοτική.
Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Νέες γεωτρήσεις ανακοινώνει προκλητικά η Τουρκία - Στο Κοινοβούλιο η συμφωνία με τη Λιβύη
Η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε "περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της" σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Επιπλέον, "πολύ σύντομα" θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το "μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι γείτονες να σεβαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Νωρίτερα, τη στάση της Τουρκίας στηλίτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με φόντο τη συμφωνία της γείτονος με τη Λιβύη περί θαλάσσιων συνόρων αλλά και την κλιμάκωση των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η προώθηση διεθνών συμφωνιών, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία, ήταν το «καρφί» του πρωθυπουργού για την Άγκυρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επιπλέον ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Πηγή: Left.gr