Τρία μεγάλα θέματα στην ατζέντα: Ή συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τα ΜΟΕ και το Μεταναστευτικό - Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας πρωθυπουργού στον ΘΕΜΑ 104,6: Το κλίμα δεν ήταν κακό, οι Τούρκοι αφήνουν περιθώρια συνεννόησης - Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν είπε να πέσουν οι τόνοι
Η συνάντηση διήρκησε 1,5 ώρα ωστόσο όπως έγινε γνωστό ο καθαρός χρόνος ήταν περίπου 45 λεπτά αφού ο υπόλοιπος χρόνος χρησιμοποιήθηκε από τους διερμηνείς-μεταφραστές.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τρία μεγάλα θέματα.
Το δεύτερο ήταν το θέμα της επανενεργοποίησης των στρατιωτικών ΜΟΕ για να αποτραπεί ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου και το τρίτο το μετανστευτικό.
Χωρίς νομική ισχύ η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά πληροφορίες είπε ότι είναι άκυρη, κενού περιεχομένου και δεν έχει καμία νομική ισχύ.
Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, στον ΘΕΜΑ 104,6 ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ επιθετική ενέργεια» την παράκαμψη της Κρήτης που προκύπτει από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγια για κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας του υποστηρίζοντας ότι έχουν την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας το διεθνές δίκαιο «στις δύο απο τις τρεις λέξεις που χρησιμοποιούσε».
Παρόλα αυτά, όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη ο κ. Διακόπουλος «το κλίμα δεν ήταν κακό, δεν ήταν κλίμα αντιπαλότητας». Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι λες και είμαστε εμείς που ανεβάζουμε τους τόνους».
Η σημασία του διαλόγου για τα ΜΟΕ
Στο πλαίσιο αυτό κατά πληροφορίες αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μταξύ τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στα υπ. Εθνικής Άμυνας και Τουρκίας. Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό ο κ. Διακόπουλος είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 για τις προσδοκίες σχετικά με τα ΜΟΕ είπε ότι «είναι τεχνικά και σε επίπεδο υπ. Άμυνας και δεν έχουν άλλη έννοια σε μια επιβαρυμένη κατάσταση με όλες τις περιπλοκές που υπάρχουν από το να διατηρείς μια τεχνική συζήτηση ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση ή εκτροπή ή άλλη εξέλιξη».
Μεταναστευτικό
Η ελληνική πλευρά έθεσε και το θέμα του μετανστευτικού επισημαίνοντας ότι δεν ακολουθήθηκαν ορισμένα πράγματα που συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη «αλλά αντίθετα επιδεινώθηκαν».
Η τουρκική πλευρά επανέλαβε το πάγιο επιχείρημά της ότι όσες επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο έχει ζητήσει η Ελλάδα έχουν γίνει δεκτοί. Σημειώνεται ότι τα προηγούμεα χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόνο 1806 τέτοιες περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί και στο σημείο αυτό οι Τούρκοι ψέγουν τις λληνικες αρχές ότι δεν είχε δραστηριοποιηθεί.
Στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος μετά τη συνάντηση ο Αλέξανδρος Διακόπουλος αφού διευκρίνισε ότι «δεν είναι εύκολο σε ένα θέμα τόσο πολύπλκο να απαντήσει κανείς με μια λέξη» απάντησε «όχι δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πλην όμως είναι καλό να συνεχίσουν να υπάρχουν διαυλοι επικοινωνίας».
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα σε όλα τα επίπεδα» υπογραμμίζοντας ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να μας προβληματίζει αλλά οχι να μας φοβίζει».