Πολιτικά

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Με «ψύχραιμη αποφασιστικότητα» και σχέδιο αν υπάρξει εφαρμογή η κυβέρνηση

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Με «ψύχραιμη αποφασιστικότητα» και σχέδιο αν υπάρξει εφαρμογή η κυβέρνηση

Πέτσας στον ΘΕΜΑ 104,6: Το ευρωπαϊκό πλαίσιο απάντησης στην Τουρκία θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν - Ο Δένδιας ενημερώνει το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Μήνυμα «ψύχραιμης αυτοπεποίθησης» επιδιώκει να στείλει η Αθήνα με τη βεντάλια των πρωτοβουλιών που ανοίγει από σήμερα, αρχής γενομένης από την παρουσία του Νίκου Δένδια στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπενθυμίζοντας ότι στα δύο προηγούμενα συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγιο. «Αυτό το πλάισιο θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν οι Τούρκοι» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη».

«Ο διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει. Σε αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων. Δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα ή την ανακήρυξη ΑΟΖ ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «εμείς σχεδιάζουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Μιλώντας για τη Λιβύη είπε ότι «είναι σε μια δύσκολη κατάσταση το εσωτερικό της χώρα και αυτό ενδεχομένως να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία» τονίζοντας ότι είναι «ξεκάθαρη η καταδίκη από τις ΗΠΑ της τουρκικής προκλητικότητας».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «θα υπάρξει επιστολή του υπουργείο ΕΞωτερικών στον ΟΗΕ για το άκυρο μνημόνιο Λιβύης Τουρκίας» εξηγώντας ότι η αποστολή του κειμένου από τουρκικής πλευράς «είναι μια γνωστοποίηση προς τον ΟΗΕ και γι' αυτό παίρνουμε τα μέτρα ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση από εμάς νομικά τεκμηριωμένη».

Τα επόμενα βήματα

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η άφιξη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουάιντερ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα. Η παρουσία του Λίβυου πολιτικού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις της Ελλάδας με την παράταξη της ανατολικής Λιβύης, πολιτικός βραχίονας της οποίας είναι η Λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται από την αποκαλούμενη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό αλ Σαράζ έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει την σύμφωνη γνώμη του λιβυκού κοινοβουλίου!

Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί μια βάσιμη ελπίδα για ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Κι αυτό, διότι, σε περίπτωση που η παράταξη του στρατηγού Χαφτάρ επικρατήσει των αντιπάλων της και καταφέρει να ελέγξει το σύνολο της επικράτειας της Λιβύης σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες φυλές, θα έχει τη δυνατότητα να ενταφιάσει πολιτικά τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, επικαλούμενη το γεγονός ότι το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει υπερψηφίσει.

Αποκορύφωμα των κινήσεων στη διεθνή σκακιέρα θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το διήμερο Πέμπτη–Παρασκευή με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Στόχος και προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μια διατύπωση παρόμοια με αυτή που εξέδωσε ο Ισπανός νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ την περασμένη εβδομάδα.

Στη γραπτή δήλωσή του σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα τον Ιούνιο του 2019»

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» κατέληγε η ανακοίνωση του κ. Μπορέλ.

Την Τετάρτη, τέλος, αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα βρεθεί στην Ελλάδα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς την Παρασκευή συνεδριάζει στην Αθήνα ο Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου με την απάντηση της τουρκικής πλευράς για τυχόν συμμετοχή να εκκρεμεί. Θεωρείται πιθανό, αν ο κ. Τσαβούσογλου εκπροσωπήσει την Τουρκία, να υπάρξει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup