Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 17:32

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Γράφτηκε από
Ad Slot

Χωρίς αστερίσκους η στήριξη από τους ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας απολογισμό της Συνόδου Κορυφής, σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες - «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μας», είπε ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας στο Πρώτο ΘΕΜΑ

Έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αποφασιστικότητα, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε δίκιο, αλλά έχουμε και πολύ ισχυρύς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα ιδίως όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Ο κ.Μητσοτάκης, έκανε απολογισμό της Συνόδου Κορυφής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι της Παρασκευής στις Βρυξέλλες. Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η στήριξη των εταίρων ήταν ανεπιφύλακτη και χωρίς αστερίσκους και εκτίμησε ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αφορούν στο μεταναστευτικό και όχι στην προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και να σας διαβάσω στα ελληνικά τα συμπεράσματα, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός:
«Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο υπενθυμίζει... παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα...»

Όπως αντιλαμβάνεστε ζήτησα και έλαβα από τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξή τους. Το μνημόνιο αυτό είναι κατ' εμάς ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο και γιατί καταπατά τα δικαιώματα των νησιών αλλά και γιατί δεν έχει την τυπική επικύρωσή του.

Ήθελα εδώ από τις Βρυξέλλες να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. Έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αποφασιστικότητα, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε δίκιο, αλλά έχουμε και πολύ ισχυρύς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα ιδίως όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας:
Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας σε Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Πελοπόννησο ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή του ταμείου μετάβασης για να διεκδικήσει κονδύλια για την απολιγνιτοποίηση. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του green deal.

-Τονίσαμε με έμφαση ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Αλβανία μετά τον σεισμό. Να διοργανωθεί το ταχύτερα δυνατόν μια διάσκεψη δωρητών για να στηριχθεί η προσπάθεια ανοικοδόμησης. Είμασταν η πρώτη χώρα που πήγαμε στην περιοχή, θέλω να δώσω συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους άνδρες και τις γειτόνες της ΕΜΑΚ.

Ευχαριστώ την Κριστίν Λαγκάρντ για τα καλά λόγια που έχει πει πρόσφατα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εξήγησα γιατί οι κανόνες που μας υποχρεώνουν να έχουμε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ξεπεραστεί.
Το 2020, ίσως και εντός του α[ εξαμήνου θα θέσουμε αίτημα ώστε από το 2021 να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

-Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον για την εκλογική επιτυχία. Λυπάμαι για την έξοδο της Βρετανίας, έχουμε πλέον ένα χρονοδιάγραμμα για να διαπραγματευθούμε μια νέα εμπορική συμφωνία.
NIK_5221
Αποκλεισμένη διπλωματικά και σε εκνευρισμό η Τουρκία

Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέχεια, για την τουρκική προκλητικότητα και τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο κ.Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός:

Θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη-ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Κυρίως όσον αφορά την νομιμοποίηση της συμφωνίας, την πολιτική της νομιμοποίηση.

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο

Είχαμε ξεκάθαρη δήλωση και από τον πρέσβη των ΗΠΑ, από Ρωσία, Αίγυπτο

Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο. Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν υποστηρικτικός και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια. Το έκανε στο ΝΑΤΟ, το έκανε και σήμερα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε αλλά μην περιμένει κανείς από την Ελλάδα να κάνει εκπτώσεις σε άλλα θέματα. Δεν χωράει κανένας συμψηφισμός.
Δεν σταματάμε να συζητούμε, δεν συζητούμε όμως για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Του πρότεινα να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συζητήσουμε στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών

NIK_5161
Η στήριξη ήταν χωρίς αστερίσκους

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απάντησε στην ερώτηση του απεσταλμένου του Πρώτου ΘΕΜΑτος, Μάκη Πολλάτου. Η απομόνωση της Τουρκίας δημιουργεί νευρικότητα. Θα λάβει το μήνυμα ή είναι πιθανό να επιχειρήσει έρευνες, όπως είπε ο Ντονμέζ. Και με αφορμή τις δηλώσεις Μπορίσοφ, σας ικανοποιούν οι τοποθετήσεις των ηγετών;, ήταν η ερώτηση και ο πρωθυπουργός απάντησε:
Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση. Δεν εξαρτάται από μας. Αφορά την άλλη πλευρά. Για τις δηλώσεις του Μπόικο, μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση. Στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, χωρίς αστερίσκο ή επιφύλαξη, έκανε γενικότερη ανάλυση, και το μεταναστευτικό και πιστεύω ότι η τοποθέτησή του αφορούσε αυτό.

Ακολούθως ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τη στήριξη από τις ΗΠΑ και απάντησε:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν με δηλώσεις και στο επίπεδο της συνεργασίας για το πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις λόγω της οικονομικής κρίσης έμειναν πίσω οι εξοπλισμοί. Επικυρώθηκαν από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες τα θέματα της αναβάθμισης των F-16 και της προμήθειας ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη Mirage. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και το επίπεδο της οικονομικής μας συνεργασίας

Για το περιβάλλον και τις λιγνιτικές μονάδες

Ξεπερασμένες οι μονάδες που θα κλείσουν στη Δυτική Μακεδονία. Επιβεβλημένη απόφαση, όχι μονο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους.
Θέλουμε να κάνουμε την Δυτική Μακεδονία περιοχή πρότυπο στην μετάβαση από τον λιγνίτη, σε άλλες μορφές ενέργειας

Προφανώς η Πολωνία δεν δικαιούται να ζητήσει χρήματα αφού διεκδικεί εξαίρεση. Εμείς έχουμε το πλαονέκτημα ότι προχωράμε την απολιγνιτοποίηση πρώτοι και άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού πατώντας εδώ

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκάθαρο μήνυμα των ευρωπαίων στην Τουρκία

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι με την συμφωνία «οριοθέτησης» θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) της Πέμπτης, σχεδόν χωρίς αντίλογο, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο ικανοποιώντας το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού. Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η τουρκική πολιτική ηγεσία. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την πρόεδρο της Κομιισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε μια επισήμανση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη σημαντική συνεργασία με την Τουρκία και να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτή την σημαντική χώρα στο μέλλον.

Μετρήστε πόσες φορές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χρησιμοποίησε το επίθετο «σημαντικός» όταν αναφέρθηκε στην Τουρκία: 4 φορές σε μόλις 100 λέξεις ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αποκάλεσε την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν σημαντική. Προφανώς, την αποδελτίωση της συνέντευξης Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έχουν λάβει και οι Τούρκοι διπλωμάτες που γνωρίζουν ότι η εκβιαστική τακτική τους να απελευθερώνουν μετανάστες προς την ΕΕ μοιάζει να έχει τρομοκρατήσει την ηγεσία της ΕΕ. Μετρήστε και μόνοι σας πόσες φορές ο Σαρλ Μισέλ απαρίθμησε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας: «We have had tonight also the occasion to discuss different international topics, especially the relationship with Turkey. We have expressed our full solidarity with Cyprus and Greece. We consider it is important in the future to continue to develop a dialogue with this important country. We know that with regard to migration, for example, it is very important to keep this close cooperation. But at the same time, we know that is important to try to have a strategic vision, in the short term, in the mid-term, what do we want with this important country for the future of Europe».

Σήμερα, δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πρωθυπουργοί και πρόεδροι των χωρών-μελών της ΕΕ συζητούν για την οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit μετά τον εκλογικό θρίαμβο των συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον. Το μεσημέρι, περίπου στις 15:00, αναμένεται να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών ασκώντας κριτική στην απόφαση λεκτικής καταδίκης που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες -δηλαδή και ο ίδιος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός- για την απειλητική προς την Ελλάδα συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. «Ολοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ» δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα των εργασιών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής και πρόσθεσε: «Όλοι παρατηρούν ότι η συμφωνία (για τους πρόσφυγες) θα έπρεπε να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση». Και συνέχισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός: «Ουδείς μιλάει πλέον για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αλλά το αντίθετο, επειδή όταν επιβάλλονται κυρώσεις η Τουρκία δεν σταματά αλλά στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί». Το παραλήρημα του Μπόικο Μπορίσοφ συνεχίστηκε με τον ισχυρισμό ότι μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση την άποψή του ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από τους Ευρωπαίους! «Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους» ήταν η φράση του Μπόικο Μπορίσοφ που κατέληξε: «Επειδή τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή»...

«Διπλωματικά “τείχη” της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» - «Ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε και στα Συμπεράσματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.

O πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης-Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό Κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών στο προηγούμενο διάστημα, είχε ήδη ζητήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Δεκεμβρίου, τη ρητή καταδίκη από πλευράς Ε.Ε. της «συμφωνίας» Λιβύης - Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

eu00001
ΕΕ: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Πιο συγκεκριμένα η αναφορά του Συμβουλίου στην παράγραφο 19 του κειμένου συμπερασμάτων:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

egarafo1
Δείτε ΕΔΩ όλα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δηλώσεις Μισέλ - Φον ντερ Λάιεν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν συμφωνία για το λεγόμενο «green deal», τον στόχο η ΕΕ να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων και να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.
Θέλουμε να πείσουμε κι άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, ότι πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και, ανακοινώνοντας την συμφωνία των ηγετών για το κλίμα, τόνισε ότι η ΕΕ μπαίνει στην εμπροσθοφυλακή.
Η Πολωνία, που διεκδίκησε βοήθεια ύψους 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής με μηδενισμό των εκπομπών αερίου, διαφώνησε με τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ. «Σ΄αυτό το στάδιο δεν είναι εύκολο για ένα κράτος μέλος να δεσμευτεί» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ και συμπλήρωσε: «Για ένα κράτος μέλος, την Πολωνία, καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η μετάβαση είναι μεγάλη για την Πολωνία».
«Αυτό δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα» συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξήγησε ότι πριν λίγους μήνες μόνο 8 από τις 28 χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίου μέχρι το 2050. «Τον Ιούνιο ήταν 24 χώρες, τώρα είναι όλες» υποστήριξε ο κ. Μισέλ στην πρώτη του παρουσία από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη για το «Green Deal»

Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του για την κλιματική αλλαγή και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «European Green Deal», τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική και φιλόδοξη».
- «Απαιτείται Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης από τον οποίο, όπως γίνεται κατανοητό, όλοι θέλουν μερίδιο. Αλλά οι περιοχές που παράγουν λιγνίτη ή/και άνθρακα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα».
-«Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη υπαρκτό στο Νότο και στις προτάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμπεριλάβει τη διάσταση της πολιτικής προστασίας, με ενίσχυση και του RESCEU».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη πριν την έναρξη της Συνόδου

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα υψώσει «διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους».

«Είναι παράνομη και προκλητική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας που δημιουργεί αστάθεια στην Μεσόγειο» είπε από την πλευρά του, για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Ντόναλντ Τουσκ, νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμενόταν να κινηθεί σε τρεις βασικές κατευθύνσεις σε σχέση με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο να ζητήσει:

- Ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και, άρα, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

- Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τους Ευρωπαίους,

- Να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Υπάρχει απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην ελληνική πλευρά» τόνισε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Στην ελληνική αποστολή που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει αισιοδοξία ότι η απόφαση για την Τουρκία, που θα αποτυπωθεί στο κείμενο συμπερασμάτων, θα αποτελέσει τον προάγγελο για την δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου κυρώσεων για την Άγκυρα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αλλάξει τακτική.

eu00002
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία Αρχική: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 18:33

Σχετικά Άρθρα

  • ΣΥΡΙΖΑ: Φθηνή προπαγάνδα οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη περί «μείωσης φόρων»
    ΣΥΡΙΖΑ: Φθηνή προπαγάνδα οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη περί «μείωσης φόρων»

    «Οι ισχυρισμοί του Κυρ. Μητσοτάκη περί "μείωσης φόρων" αποτελούν φθηνή προπαγάνδα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η κυβέρνησή του έχει επιφέρει ένα δυσβάσταχτο κόστος στην τσέπη των φορολογούμενων, όπως μαρτυρούν τα υπερ-έσοδα από την φορολογία, τα οποία σπάνε διαρκώς ρεκόρ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    «Είναι, λοιπόν, προφανές πως τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται διαρκώς όχι λόγω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, η οποία διογκώνει το ύψος της έμμεσης φορολογίας. Οι μόνοι φόροι που έχει μειώσει αφορούν τους λίγους και ισχυρούς, ενώ οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι πλήττονται βάναυσα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει:

    «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία έχει στο επίκεντρο την ελάφρυνση της έμμεσης φορολογίας και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Πρόκειται για μια πολιτική πρόταση που βρίσκεται στον αντίποδα του σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, με το οποίο οι μόνοι που ικανοποιούνται είναι οι ισχυροί».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ευθεία βολή της Κωνσταντοπούλου από τη Βουλή προς Μητσοτάκη
    Ευθεία βολή της Κωνσταντοπούλου από τη Βουλή προς Μητσοτάκη
    Ευθεία βολή από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα το λαθρεμπόριο καυσίμων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, ότι γνώριζε για το περιεχόμενο των βαγονιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας και ότι έσπευσε να καλύψει τα ίχνη, να εμπλέξει το στρατό και να επιστρατεύσει ιδιώτες για να μπαζώσουν το χώρο.
    Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον κύριο Ταχιάο, ο οποίος είχε έρθει για να απαντήσει στην ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το λαθρεμπόριο καυσίμων, υπήρξε μεγάλη ένταση και προσβλητικές από τον Υφυπουργό αναφορές για μύθους και συνωμοσιολογία.
    Προσωπικά στον κύριο Ταχιάο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι θέλει πολύ θράσος, ενώ έχουν δολοφονηθεί 57 άνθρωποι, να μιλάει για μύθους και συνομωσίες την ώρα που προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση γνώριζε για το λαθρεμπόριο από το 2008 και δεν έκανε τίποτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παππάς: Ο Μητσοτάκης σπέρνει φιέστες και θερίζει ταλαιπωρία
    Παππάς: Ο Μητσοτάκης σπέρνει φιέστες και θερίζει ταλαιπωρία

    «Η κατάργηση των ΔΟΥ και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στην ΑΑΔΕ έγινε χωρίς προσωπικό, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τις υπηρεσίες, κ.ά.», σχολιάζει ο Νίκος Παππάς.

    «Ο κ. Μητσοτάκης σπέρνει φιέστες και θερίζει ταλαιπωρία», τονίζει ο Νίκος Παππάς σε δήλωσή του με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της ΑΑΔΕ, στον Ταύρο και προσθέτει πως «οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν, εκτός από τη δυσβάσταχτη αύξηση των καταβολών φόρων, και τη νέα γραφειοκρατία».

    «Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης στήνει μια ακόμα φιέστα εγκαινίων, 150.000 ψηφιακά αιτήματα φορολογουμένων έχουν συσσωρευτεί στις νέες κεντρικοποιημένες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και μένουν αναπάντητα για μήνες», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

    Όπως σημειώνει, «η ταλαιπωρία, που προέκυψε από την κατάργηση των ΔΟΥ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στα "κεντρικά" της ΑΑΔΕ, χωρίς προσωπικό, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τις υπηρεσίες, κ.ά., δημιουργεί προβλήματα στην αγορά, στην κοινωνία αλλά και στους επαγγελματίες (λογιστές, φοροτεχνικούς)».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία
    Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία

    Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Μέγαρο Μουσικής παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (24/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα για τη συνεχή ανάπτυξη της χώρας.

    «Δίνω και φέτος το παρών στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Στην ετήσια συνάντηση όπου Πολιτεία και Επιχειρηματικότητα αναζητούν κοινό βηματισμό. Πράγματι όπως δηλώνει και το σύνθημά σας, ''μαζί μπορούμε περισσότερα''» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

    «Με διάθεση ανοικτή και παραγωγική.... επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα λόγια του πρόεδρου του ΣΕΒ κ. Θεοδωρόπουλου από ένα πρόσφατο ποντκαστ που είπε ότι ''καλό είναι να συγκρινόμαστε με τις καλύτερες χώρες και να βλέπουμε τις αδυναμίες μας'', ωστόσο καλό είναι να σταματάμε λίγο και να βλέπουμε που βρισκόμαστε και που βρισκόμασταν πριν από λίγα χρόνια».

    «Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Παράλληλα πρόσθεσε: «Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 2019», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε ότι ««Είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης, που θα κάνει αποτελεσματικότερη την συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικότητας, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί σε μία νέα ευκαιρία και η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την χώρα και την κοινωνία».

    Τόνισε επίσης ότι υπάρχει πλέον στη χώρα πολιτική σταθερότητα: «Είμαστε στην κορυφή με τις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη πενταετία».

    Ανέφερε ακόμη: «Δεν γίναμε ξαφνικά επιχειρηματικός παράδεισος. Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν με μεταρρυθμίσεις όπως ζητάει και η έκθεση Ντράγκι».

    Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Έχουν απορροφηθεί 28 δις από τα 36 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ είπε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στην πρόοδο των εταιρειών σημείωσε ο πρωθυπουργός καλώντας τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Ζήτησε ακόμη πίστη στον ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις και προσανατολισμό της εταιρικής ευθύνης σε κοινωνικές ανάγκες.

    Στην εκδήλωση βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γκι Φερχόφσταντ, Πρόεδρος του European Movement International, πρώην Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ενώ λόγο εκφώνησε και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου
    ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή»

    «Η έκθεση της Συνηγόρου του Παιδιού αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση πως η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει αντί να επιλύει τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να εντείνει τα αδιέξοδα της νέας γενιάς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

    Ειδικότερα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η έκθεση επισημαίνει πως ο βασικός άξονας των μέτρων του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη, δηλαδή οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων και, συνεπώς, οι υπεράριθμες τάξεις, όχι μόνο υπονομεύει το εκπαιδευτικό έργο αλλά εντείνει και τα φαινόμενα βίας στα σχολεία». Σημειώνει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πως το πρόβλημα της βίας στα σχολεία δεν πρόκειται να λυθεί με τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή την αύξηση της καταστολής» και ότι «την ίδια στιγμή, η έκθεση στηλιτεύει την πολιτική του υπουργείου Παιδείας ως προς την παράλληλη στήριξη και τη διαχείριση των μαθητών με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου» και πως «γι’ αυτό και έκανε τα πάντα ώστε να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών».

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή» και ότι «αγωνίζεται μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα για μία πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που θα διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες».

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Κασσελάκης: Δεκανίκι του Μητσοτάκη όσοι λοιδορούν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο - Το 6,5 γίνεται εύκολα 20% με αλλαγές
    Κασσελάκης: Δεκανίκι του Μητσοτάκη όσοι λοιδορούν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο - Το 6,5 γίνεται εύκολα 20% με αλλαγές

    «Όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, γίνονται δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε σε συνέντευξή του ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ επισήμανε πως «το 6,5 γίνεται εύκολα 20%, εάν γίνουν οι αλλαγές που πρέπει».

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, αρχικά ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στα εγκαίνια των γραφείων του, λέγοντας πως πήγε «πάρα πολύς κόσμος, αλλά το πιο βασικό είναι το πάθος που έχει αυτός ο κόσμος. Διότι ξέρει ότι αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η δημοκρατία στο κυβερνών κόμμα της Αριστεράς, στην κυβερνητική παράταξη της Αριστεράς. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους. Διότι αισθάνονται ότι τους έχουν κλέψει την φωνή τους. Έχουν αντιδημοκρατικά κλέψει την δυνατότητα να στηρίξουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, για την επανεκλογή του».

    «Υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει συμμετοχική, πιο αξιοκρατική, πιο δημοκρατική»

    «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και αυτό που είδατε σήμερα στον Ταύρο, στα γραφεία μου, είναι ακριβώς αυτό ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ότι υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει πιο συμμετοχική, πιο αξιοκρατική, πιο δημοκρατική. Και εξάλλου αυτές ήταν και οι αλλαγές που επιθυμούσα να εφαρμόσουμε στο κόμμα μας μέχρις ότου τις εμπόδισαν τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, για την προεκλογική εκστρατεία του επισήμανε πως: «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Υπάρχουν μέλη του κόμματος που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Υπάρχει μια τυπική διαδικασία με υπογραφές και αυτή τη χρονιά και πόθεν έσχες. Αναρωτιέμαι το γιατί, αλλά υπάρχει μια τυπική διαδικασία γι αυτό».

    Στη συνέχεια τόνισε για όσους θέλουν να τον εμποδίσουν να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος: «Νόμιζαν ότι θα είχα θέμα με το Πόθεν Έσχες και δεν θα κατέβαινα. Ωστόσο, αυτά είναι χαζομάρες».

    «Μόνο το Συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες»

    «Όπως απεφάνθη νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, μόνο το Συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες. Και επίσης να θυμίσω κάτι, ότι αυτό το συνέδριο συγκαλείται επειδή έγινε μια άρση εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής στον Πρόεδρο του κόμματος. Δεν υπάρχει κανένα κομμάτι στο καταστατικό το οποίο υπονοεί ότι υπάρχει έκπτωση προέδρου από το αξίωμά του. Το μόνο το οποίο ορίζει το καταστατικό, το οποίο είναι το Σύνταγμα του κόμματος μας, είναι ότι πάμε σε ένα έκτακτο συνέδριο που έχει όλες τις αρμοδιότητες. Μέσα λοιπόν σε αυτό το έκτακτο συνέδριο θα υπάρχει μία απόφαση των συνέδρων εάν εγκρίνουν ή όχι την άρση εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής».

    Αν ακυρωθεί η άρση, θα σημαίνει πως ξαναγίνεται πρόεδρος, είπε ο κ. Κασσελάκης, αλλά τόνισε πως είναι μία λανθασμένη φράση. «Διότι καταστατικά υπάρχει πρόεδρος και πολιτικά και διοικητικά και διαχειριστικά. Δεν είναι ακέφαλο το κόμμα».

    «Πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ»

    «Πρέπει να γίνει μια ριζική αλλαγή στο κόμμα. Μια αλλαγή την οποία την είχαμε αρχίσει και την εμπόδισαν τελευταία στιγμή πριν εκπνεύσει αυτή η Κεντρική Επιτροπή, η οποία παρεμπιπτόντως εξελέγη το 2022 από το Εκλεκτορικό Σώμα 2019. Και τώρα συνειδητοποιούμε, βάσει καταστατικού, ότι έπρεπε να έχει υπάρξει εκλογή Κεντρικής Επιτροπής μαζί με τη δική μου εκλογή πέρυσι το 23 και δεν έγινε», ανέφερε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε πως, «αναρωτιέται κανείς, όλοι όσοι αυτή τη στιγμή κατηγορούν εμένα κάθε μέρα στα κανάλια στα οποία προσκαλούνται προφανώς με ανιδιοτελή συμφέροντα των επιχειρηματιών που τους καλούν, τι έγινε τότε…».

    «Όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, γίνονται δεκανίκι του Κυρ. Μητσοτάκη»
    Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, το μόνο το οποίο κάνουν είναι «να γίνονται δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη».

    «Είναι δυνατόν να λέμε το 2024 ότι μια Πολιτική Γραμματεία πρέπει να αποφασίζει για όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αντί να αποφασίζει η τοπική κοινωνία;», αναρωτήθηκε.

    Πρόσθεσε ξανά για την υποψηφιότητά του πως, «τα χαρτιά μου έχουν κατατεθεί. Συνεπώς, εάν είναι να αποκλείσουν αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουμε παραδώσει, πολύ απλά θα κάνουν κάτι το οποίο είναι και αυτό αντιδημοκρατικο, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Δεοντολογίας».

    «Μόνο που συζητάμε για μπουζουξίδικο, για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λυπηρό»

    Σχετικά με το Συνέδριο, ο κ. Κασσελάκης είπε πως δεν είναι σίγουρος αν θα γίνει και σημείωσε, «μόνο και μόνο που συζητάμε για μπουζουξίδικο, για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω είναι λυπηρό. Δηλαδή είναι δυνατόν εδώ και δύο μήνες να μην έχουμε έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους συνέδρους και όλα τα μέλη που θέλουν να παρακολουθήσουν; Είναι πρωτοφανή.

    Υπάρχει μια διάσπαση του κόμματος που απ΄ότι καταλαβαίνω θα έχει ένα συνέδριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και εμείς αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξέρουμε καν αν έχουμε κλείσει το χώρο στο μπουζουξίδικο που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 4 χρόνια. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Τιμά τους αγώνες της Αριστεράς;».

    «Το κόμμα είναι ο λαός του»

    Στη συνέχεια, τόνισε πως ο ρόλος του προέδρου δεν είναι να κάνει δίκες προθέσεων και διώξεις. «Ο ρόλος του προέδρου είναι να προστατεύει το κόμμα και συγχρόνως το καταστατικό του κόμματος και αυτό το οποίο λένε ότι δεν σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις. Εάν μια δήθεν συλλογική απόφαση είναι αντικαθεστωτική, έχω ευθύνη να το αναφέρω αυτό στην βάση του κόμματος», εξήγησε. «Το κόμμα είναι ο λαός του», επισήμανε.

    «Το 6,5 γίνεται εύκολα 20%, εάν γίνουν οι αλλαγές που πρέπει»

    Αναφορικά με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε, «υπάρχει για μένα κάτι το οποίο είναι αξιωματικό, δηλαδή σαν τα μαθηματικά. Ότι όταν έχεις ένα κόμμα το οποίο έχει τη σωστή φιλοσοφία, δίνει προτάσεις στον κόσμο να καταλάβει πως θα βελτιωθεί η ζωή του με έναν τρόπο βιώσιμο για τα παιδιά του και για το περιβάλλον. Εάν το κάνεις αυτό και συγχρόνως η δομή σου είναι ανοικτή στην κοινωνία, το οποίο πάει να πει ότι όταν ένας πολίτης γράφεται μέλος, στέλνει ένα μήνυμα, θέλει να συμμετέχει με προτάσεις, λαμβάνει απάντηση. Όταν λοιπόν είναι να γίνει αυτό και έχεις ένα ανοιχτό τέτοιο κόμμα, η κοινωνία θα ανταποκριθεί.

    Άρα λοιπόν το 6,5 γίνεται εύκολα 20% εάν γίνουν οι αλλαγές που προτείνω, εάν αυτό το κόμμα αφουγκραστεί την κοινωνία και εν αντιθέσει με πέρυσι, δεν εκπλαγεί και πάλι όταν το 31% γίνει 17%».

    Ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως, «θα δείτε ρηξικέλευθες προτάσεις από την αμέσως επόμενη εβδομάδα».

    «Πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ»

    Σε ερώτηση για το αν τελικά θα μείνει στο κόμμα σε περίπτωση που το Συνέδριο αποφανθεί πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο εάν η διαδικασία του συνεδρίου είναι δημοκρατική. Δηλαδή, αν φανεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων θα αποκλείει μέλη ή αν υπάρχουν τεράστια έλλειψη στο μητρώο μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση αποτελεσματικά».

    Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως, «δεν έχω έρθει για να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως μέχρι τέλους θα πάει δημοκρατικά. «Δεν είμαι σε αυτή τη θέση για να κάνω δικό μου κόμμα», είπε.

    «Μου είναι αδιάφορο ότι μου κλείδωσαν τα γραφεία γιατί ήμουν ο πρώτος που τα άνοιξε στους πολίτες»

    Συνέχισε λέγοντας πως: «Μου είναι αδιάφορο ότι μου κλείδωσαν τα γραφεία γιατί ήμουνα ο πρώτος ο οποίος άνοιξε τα γραφεία, πρώτος αρχηγός κόμματος που άνοιξε τα γραφεία στους πολίτες. Άρα λοιπόν το γραφείο του Προέδρου δεν πρέπει να είναι γραφείο προέδρου, αλλά πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλη την κοινωνία και κυρίως στα μέλη του κόμματος. Το γραφείο αυτό ανήκει στα μέλη του κόμματος πάνω απ όλα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης.

    Για το επεισόδιο Μητσοτάκη - Παππά στη Βουλή

    Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν χτες στην Βουλή, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππάς, είπε: «Νομίζω ότι ήταν μια παιδαριώδης επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

    «Στο τέλος της ημέρας, ο Νίκος Παππάς είναι εκεί που είναι, με έναν τρόπο που του επιτρέπει ο νόμος, είναι νόμιμα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν μπορεί να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι πάει να πει αρκετό νόμιμο, λιγότερο νόμιμο ή τι πάει να πει κάποιος που είναι περισσότερο βουλευτής και λιγότερο βουλευτής από εκείνον», εξήγησε.

    «Θεωρώ ότι είναι αντιθεσμικό και αλαζονικό αυτό το οποίο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε και πρόσθεσε πως, «εάν ήταν να ακολουθούσαμε το μοτίβο αυτό του κυρίου Μητσοτάκη, τότε λόγω της εμπλοκής του στα Τέμπη και στις υποκλοπές, κάθε φορά που μιλάει, πρέπει όλη η Βουλή να βγαίνει από την αίθουσα», είπε χαρακτηριστικά.

    «Αυτό που σας λέω για τον εαυτό μου είναι ότι με την προεδρία μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί και δεν πρόκειται να συγχωνευτεί σε οποιοδήποτε νέο σχήμα», κατέληξε επισημαίνοντας πως μπορεί να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το "έλα με φόρα" της Τσαπανίδου»
    Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το

    Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σήκωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, απαντώντας στον πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα είναι «δυναμικά και εντός της Βουλής απέναντι σε μια αλαζονική κυβέρνηση, η οποία υποτιμά τα υπόλοιπα κόμματα.

    «Αυτή την παρέλαση αλαζονείας θα την πληρώσετε. Ο κόσμος ζητά ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή αλλά δεν τις βρίσκει. Το ύφος και η συμπεριφορά υπουργών της ΝΔ δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας είναι στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Όσο συνεχίζεται την αλαζονείας επιταχύνεται την έξοδό σας από το Μέγαρο Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ να σας ανοίξουμε την πόρτα», συμπλήρωσε.

    Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην την στήριξη των ισχυρών. «Γιατί δεν δεχτήκατε την πρότασή μας γιατί πρέπει να πάρει 1,1, εκ ένα κόμμα που η ηγεσία του βρίσκεται στη φυλακή», είπε μιλώντας για την τροπολογία των Σπαρτιατών και παράλληλα εξήγησε, σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εσωτερικές διαδικασίες.

    «Βιάζεστε και ψάχνετε συναίνεση βαθιά τα μεσάνυχτα. Όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ και να κάνετε συγκάλυψη για το σκάνδαλο. Τότε βρήκατε τον Βελόπουλο», είπε ενώ κάλεσε να είναι φειδωλός όταν μιλά για την χρεοκοπία της χώρας. «Έχουμε διάθεση συναίνεσης για μεγάλα ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση. Φέραμε προτάσεις και έχουμε δουλέψει διότι είναι μια τεράστια πρόκληση και πρέπει να αποκτήσει η χώρα ανθεκτικότητα. Πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα είμαστε ευάλωτοι. Αν υπάρχει διάθεση εμείς είμαστε θετικοί», κατέληξε.

    Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει σχετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η ρύθμιση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ είχε αδυναμίες. Μάλιστα, ύψωσε τους τόνους λέγοντας ότι όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την έξοδο του από το Μαξίμου θυμίζει το «έλα με φόρα» της Πόπης Τσαπανίδου!

    «Αν θα μας ανοίξετε την πόρτα για να μπείτε εσείς θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα», είπε κλείνοντας.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας
    Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας

    «Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές του καλοκαιριού.

    «Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτή ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου εντεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως:

    «Αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής. Το αποτέλεσμα είναι πως είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου».

    «Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος»

    Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας».

    «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτός αντιβαίνει και στην κοινή λογική», σημείωσε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά. 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε ως παραδείγματα την Πορτογαλία που μέσα σε 4 μέρες κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη»

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη, οι επιθέσεις θα είναι όλο και πιο συχνές και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    4 + 1 πυλώνες για την κυβερνητική δράση

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

    «Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

    Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

    «Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

    Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

    «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς