Ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή, εξήγγειλε τακτικές (σ.σ. εντός του κανόνα 1/1) και έκτακτες προσλήψεις σε μια σειρά κρίσιμων τομέων και επισήμανε την ανάγκη σοβαρού διαλόγου, συγκλίσεων και συναινέσεων σε τέσσερα βασικά πεδία
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διάλογο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς για την διαμόρφωση νομοσχεδίου που θα στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με μεταφορά πόρων και προσωπικού απο την κρατική εξουσία.
“Σε συνεργασία με τον ΑΣΕΠ, με γνώμονα τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, έχουμε προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής για την αναμόρφωση του 2190/1994. Στόχος μας η επιτάχυνση των χρονικών διαδικασιών στις προσλήψεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος για να προσθέσει αναφορικά με τις προσλήψεις στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα: “Ο κανόνας 1:1 διατηρείται και για το έτος 2020. Για τη διετία 2018-2019 οι εκτιμώμενες αποχωρήσεις από το δημόσιο ξεπερνούν τις 21.000. Ήταν ήδη προγραμματισμένες και προγραμματίστηκαν κι από εμάς περίπου 18.000 προσλήψεις για την περίοδο 2019-2020.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέπτυξε για πρώτη φορά ηλεκτρονική εφαρμογή για τον Ετήσιο Προγραμματισμό των Προσλήψεων.
Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά την επεξεργασία των υποβληθέντων στοιχείων, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα προγραμματίσουμε, σε κρίσιμους τομείς νέες προσλήψεις, αξιοποιώντας το διαθέσιμο υπόλοιπο για το έτος 2020 από τις αποχωρήσεις, καθώς και ένα μικρό ποσοστό των αποχωρήσεων του 2021.
Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις που εξαιρούνται από τη σχέση 1:1, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την πρόσληψη 8.116 υπαλλήλων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, 2.900 του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο ενισχύουμε με 60 εκατ. ευρώ, 4.500 στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων που θα πραγματοποιηθεί για εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας”.
Επιπροσθέτως για το πρόγραμμα προσλήψεων έκτακτου προσωπικού είπε “υφίσταται, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, ένα ανώτατο ετήσιο μέσο όριο 47.500 υπαλλήλων το οποίο έχει ήδη ξεπεραστεί το πρώτο εξάμηνο του 2019, με μέσο όρο 53.000. Για το λόγο αυτό, προωθήθηκε ρύθμιση προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχος του αριθμού του προσωπικού που προσλαμβάνεται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, εφόσον η δαπάνη για τις αποδοχές του επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό”.
Πέραν αυτών, ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος προς τα κόμματα του κοινοβουλίου επισήμανε την ανάγκη σοβαρού διαλόγου, συγκλίσεων και συναινέσεων σε τέσσερα βασικά πεδία: μεταρρύθμιση του κράτους, αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, αναχαίτιση των κινδύνων και των απειλών στα εθνικά θέματα και μεταναστευτικό που πρέπει πλέον να αντιμετωπισθεί ως θέμα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.
Αναφορικά με την αυτοδιοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου στους πρώτους μήνες του 2020 που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής. “Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευθεί από ενίσχυση πόρων και προσωπικού που θα μετακινηθεί από την κρατική εξουσία. Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα σφραγίσει το έργο και την πορεία της Αυτοδιοίκησης. Πρόθεσή μου, στη σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι να ακολουθήσω το μοντέλο του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν θα συντάξουμε ένα νομοσχέδιο για να το αναρτήσουμε για δέκα μέρες στη διαβούλευση ζητώντας τη γνώμη σας. Σύντομα θα καλέσω όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να διατυπώσουν με υπευθυνότητα τις θέσεις και τις προτάσεις τους γι’ αυτό που επιχειρούμε. Στη λειτουργία του κράτους απαιτείται συναίνεση και θα την επιδιώξουμε. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και αν δεν καταφέρουμε την συναίνεση σε κοινοβουλευτικές ψήφους, θα έχουμε επιτύχει να γνωρίζουμε εγκαίρως και να λάβουμε υπ’ όψιν μας τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων” είπε.
Επίσης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 για τους ΟΤΑ προβλέπει αυξημένα κονδύλια στα 2,5 δισ. ευρώ και πρόσθεσε: “Κάνουμε πράξη τη διαλειτουργικότητα με την ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από τις αρχές του 2020 οι Δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν τα δημοτικά τέλη με βάση το Ε9, με τη δέσμευση εκ μέρους του κράτους, ότι δεν θα υπάρξουν αναδρομικά πρόστιμα για τις περιπτώσεις που είχαν γίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο λάθη από τους πολίτες”.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι κεντρικός στόχος για τα αναπτυξιακά έργα της αυτοδιοίκησης είναι το περιβάλλον και η ανακύκλωση. Αναφορικά με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΦιλόΔΗΜΟ-Ι μίλησε για “ψεύδη” και εξήγησε: τα έργα που είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν χρηματοδότηση 134 εκ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Η σύμβαση της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λήγει σε 13 μέρες. Συνεπώς τα έργα δεν έχουν καμία γραπτή διασφάλιση. Η δέσμευσή μου απέναντί στην εθνική αντιπροσωπεία είναι ότι κανένα από τα έργα αυτά δεν θα χαθεί, γιατί θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους δήμους, αλλά και στα ΠΕΠ και στα Τομεακά Προγράμματα των Περιφερειών, όποια από αυτά μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Κανένα έργο δεν θα χαθεί! Το νέο πρόγραμμα θα έχει συγκεκριμένους και διασφαλισμένους πόρους. Θα είναι για πραγματικά έργα, με πραγματικά χρήματα, για πραγματικές ανάγκες.
Τέλος, προανήγγειλε διαδικτυακή ενημερωτική καμπάνια προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να στηρίξουν τον πρόσφατο νόμο που τους επιτρέπει να ψηφίζουν απο τον τόπο κατοικίας τους.