Πολιτικά

Πώς ο Ερντογάν επιτάχυνε τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Πώς ο Ερντογάν επιτάχυνε τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Στις 2 Ιανουαρίου «πέφτουν» οι υπογραφές στην Αθήνα - Το ταξίδι-αστραπή Δένδια σε Βεγγάζη, Κάιρο και Λευκωσία - Ο Χαφτάρ ζήτησε να ανοίξει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη - Συνομιλίες για ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Να επιταχύνει τα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου που προχωρούσαν πολύ αργά και με δυσκολία «πέτυχε» ο Ταγίπ Ερντογάν με την μονομερή προσπάθειά του να καταπατήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να σφετεριστεί τη θαλάσσια ζώνη στον άξονα Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη.

Κι αν οι Τούρκοι προσπαθούσαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να παρακαμφθούν στα ενεργειακά σχέδια της Ανατολικής Μεσογείου, η ανακοίνωση ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία για την υποστήριξη υλοποίησης του αγωγού EastMed από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δείχνει πως οι τουρκικές πρωτοβουλίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών παρά την γεωγραφική πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο, ωθεί τις χώρες της περιοχής σε συγκεκριμένες κινήσεις για την διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

O αγωγός EastMed θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για την υλοποίηση των προοπτικών εξαγωγής του φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς τις χώρες της Ευρώπης. Η Κομισιόν χρηματοδοτεί με το ποσό των 34,5 εκατ. ευρώ (ποσό που καλύπτει το 50% του κόστους) τις περιβαλλοντικές μελέτες, την Μελέτη Εφαρμογής (FEED) καθώς και την Λεπτομερή Υποθαλάσσια Έρευνα (Detailed Marine Survey – DMS) που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σταδίων ανάπτυξης και ωρίμανσης του έργου (φάση Μελέτης Εφαρμογής - Front End Engineering Design – FEED).

Δένδιας: Ο EastMed δεν είναι πρωτοβουλία εναντίον κάποιου άλλου
eastmed-depa-agogos-map
Διασυνδετήριος Αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed)
«Αυτό το οποίο κάνουμε δεν είναι αντίδραση σε κάποιον άλλον. Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το βράδυ της Κυριακής από την Λευκωσία, σε ερώτηση για τον EastMed. «Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Το ταξίδι-αστραπή Δένδια σε Βεγγάζη, Κάιρο και Λευκωσία

Υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στη Βεγγάζη της Λιβύης και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού που έχει δηλώσει πως όταν έλθει θα ακυρώσει την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο Χαφτάρ ζήτησε να ανοίξει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο στρατάρχης Χαφτάρ που έχει δηλώσει πως είναι έτοιμος να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στην Τρίπολη για να ρίξει την κυβέρνηση της «Εθνικής Συμφωνίας» του Φαγιέζ αλ Σαράζ -είναι το πρόσωπο που υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία- ζήτησε από τον Νίκο Δένδια το άνοιγμα προξενείου της Ελλάδας στη Βεγγάζη.

Επειτα από παραμονή περίπου τεσσάρων ωρών στη Βεγγάζη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. «Με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία» δήλωσε σιβυλλικά ο κ. Δένδιας.

Συνομιλίες για ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Ο υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται να συναντηθούν κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Δεκεμβρίου, υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα έχουν συνομιλίες με συναδέλφους τους από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Ο Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την χθεσινή περιοδεία του στο τρίγωνο Βεγγάζη-Κάιρο-Λευκωσία συναντώντας τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. «Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ μεγάλη η χαρά κάθε φορά που πατάω το χώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας από την κυπριακή πρωτεύουσα έχοντας εξ ευωνύμων του τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup