Σήμερα Πέμπτη προς συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο τo αίτημα της κυβέρνησης Σαράζ για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη
Η εντολή θα έφτανε στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα μετά, στις 8-9 Ιανουαρίου, κατά την δηλώση του προέδρου Ερντογάν. Οι εξελίξεις όμως με την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα προάστεια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Άγκυρα. Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο προεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθημένοι να προχωρήσουν άμεσα στην "επιχείρηση Λιβύη".
Ευθύνες σε Αιγαίο και Κύπρο βλέπει ο Ακάρ
Λίγο πρίν τα μεσάνυχτα και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, από ενγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου που επισκέφθηκε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται σε κυπριακά ύδατα, ενημερώθηκε για την πορεία των γεωτρήσεων και δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ότι η Άγκυρα δεν θα απεμπολίσει τα δικαιώματά της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει ταχύτατα ο ορισμός τεμαχίων βάση της συμφωνίας με την Λιβύη για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.
Αντίθετη η αντιπολίτευση στην "επιχείρηση Λιβύη"
Το ερώτημα που μένει είναι πότε και υπό ποίες συνθήκες θα αποσταλούν τουκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, αλλά και σε ποιό βαθμό θα εμπλακούν στις συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι πως θα αλλάξουν τις ισορροπίες, θα οξύνουν την ένταση στην περιοχή, αλλά και την αντίδραση των συμμάχων του Χαφτάρ.
Πηγή: Deutsche Welle - Protothema.gr