Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 09:46

EastMed: Πέφτουν οι υπογραφές στο Ζάππειο - Η σημασία του αγωγού για Ελλάδα

Γράφτηκε από
Ad Slot

Υπογράφουν Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος - Στην Αθήνα ο Νετανιάχου - Η επίσπευση της υπογραφής, σαφής απάντηση στις κινήσεις Ερντογάν - Τα επόμενα «βήματα» στη διπλωματική σκακιέρα

Αν και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να είναι χαμηλές, ο Ιανουάριος αναμένεται ιδιαίτερα “θερμός” στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα είναι μήνας διπλωματικής αντεπίθεσης, αρχής γενομένης από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed. Πριν καλά-καλά καταλαγιάσουν οι εορτασμοί για τον ερχομό του νέου έτους, μπαίνουν οι υπογραφές της συμφωνίας για τον αγωγό και μάλιστα στην Αθήνα.

Από σήμερα πρωί έως τις 4 Ιανουαρίου στην Ελλάδα θα βρίσκεται γι’ αυτόν τον σκοπό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο αγωγός, προϋπολογισμού περίπου 6 δισ ευρώ, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά θα συμβάλλει και στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Εξάλλου, η παρουσία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποτελεί μία αφορμή, ώστε Ελλάδα και Ισραήλ να συσφίξουν περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις τους. Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για κλασική συμμαχία, είναι ξεκάθαρο πως η επιθετικότητα και ο επεκτατισμός της Τουρκίας έχει ωθήσει τις δύο χώρες όχι μόνο να έλθουν κοντά, αλλά και να ενισχύουν και να διευρύνουν συνεχώς τις σχέσεις τους.

Το πρόγραμμα των υπογραφών

Η εταιρική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ θα είναι εκ των πραγμάτων ένα πολιτικό-διπλωματικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα εργαλείο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει μέσα στον Γενάρη με τους προέδρους Τραμπ και Μακρόν, σε Ουάσιγκτον και Παρίσι αντίστοιχα. Όσο και αν για προφανείς λόγους στην επίσημη ρητορική η συμφωνία για τον EastMed αποσυνδέεται από τις κινήσεις της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρο πως η επίσπευση της υπογραφής μία έμμεση πλην σαφή απάντηση στην κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να οριοθετήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης θαλάσσιες ζώνες, παρακάμπτοντας την Κρήτη.

Στο διπλωματικό επίπεδο η Τουρκία είναι απομονωμένη, με την έννοια ότι και οι χώρες της περιοχής και η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν είναι –τουλάχιστον προς το παρόν– να τα βάλει ανοικτά μαζί της. Ενδεικτική του κλίματος είναι η πρωτοβουλία της Γερμανίας να μεσολαβήσει, αγνοώντας, μάλιστα, την Ελλάδα. Έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Γαλλία, από τη στάση της οποίας θα επηρεαστεί και η στάση της Ιταλίας.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ παραμένουν μακριά, περιοριζόμενες σε ανούσιες ανακοινώσεις, ενώ η Ρωσία έχει αναλάβει διπλωματική δράση, παράλληλα με την έμμεση πλην σαφή στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ. Κρίσιμο ρόλο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα παίξει το εάν οι Βαλντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν καταφέρουν να συμβιβάσουν τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους στο μέτωπο της Λιβύης.

Η πολιτική του Τούρκου προέδρου, πάντως, έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον και προκαλεί σχόλια. Η γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα Politico έχει δημοσίευμα με τίτλο: «Πόσο άγρια μπορεί να γίνει η Τουρκία;» και υπότιτλο: «Η αποξένωση της Άγκυρας από τη Δύση μπορεί να έχει βίαιες συνέπειες». Αντίστοιχα ερωτήματα είχε θέσει προ ημερών το γνωστό think tank Stratfor, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να εναντιωθούν στην Τουρκία.

Η διπλωματική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο περιλαμβάνει εκτός από τις προαναφερθείσες συναντήσεις με τους προέδρους Τραμπ και Μακρόν και διεθνείς επαφές στο φόρουμ του Νταβός. Μετά τον Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται στη συνάντηση κορυφής να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Κεντρικός στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αποσπάσει ξεκάθαρη αμερικανική στήριξη. Στην προσπάθειά του αυτή έχει να επικαλεστεί την πρόσφατη διμερή αμυντική συμφωνία, με την οποία οι Αμερικανοί ουσιαστικά πήραν ό,τι ζητούσαν. Επίσης, θα έχει την έμμεση πλην σαφή υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι.

Προφανώς στο τραπέζι θα τεθεί και η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και ο αγωγός EastMed, για τον οποίον η Ουάσιγκτον δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσουν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Την ίδια ημέρα θα γίνει και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι το Ταμείο να υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το φόρουμ στο Νταβός θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου. Εκεί έχουν προγραμματιστεί επαφές με επενδυτές και επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Μετά θα ακολουθήσει η επίσκεψη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, δεύτερη μέσα σε έξι μήνες. Και εκεί το κύριο μενού θα είναι η Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ετοιμάζεται για έναν διπλωματικά γεμάτο Ιανουάριο. Στις 4 ή 5 του μηνός θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο η τριμερής Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος με τη συμμετοχή και της Γαλλίας (3+1), με θέματα στην ατζέντα την ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις. Στις 8 Ιανουαρίου τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου θα συναντηθούν, προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επίσης, στα μέσα Ιανουαρίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μαρόκο. Είναι σαφές πως με τον τρόπο που κινήθηκε ο Ερντογάν δημιούργησε μία σαφή τάση διπλωματικής αντισυσπείρωσης.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
    Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες

    Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν (27/10) όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου σε μεγάλη διασταύρωση στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

    Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η αστυνομία δήλωσε ότι στην περιοχή αναπτύσσονται μεγάλες δυνάμεις.

    Δείτε το βίντεο
    Πηγή: cnn.gr
  • Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα
    Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα

    Πάνω από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν στη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Η επιχείρηση διενεργήθηκε σε τρία κύματα, με το πρώτο να στρέφεται κατά εγκαταστάσεων αεράμυνας, και τα άλλα δύο κατά βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους με γνώση επί του θέματος, το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην απαντήσει.

    Μήνυμα - προειδοποίηση στο Ιράν

    Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μία προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και να αποφευχθεί ευρύτερη κλιμάκωση. «Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν στους Ιρανούς εκ των προτέρων τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», δήλωσε μία πηγή στο Axios.

    Δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισε ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

    Η στάση των ΗΠΑ

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.

    «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. "Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

    Ακόμη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο των αντιποίνων.

    "Στόχος μας είναι η επιτάχυνση της διπλωματίας και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος των μαχών να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.

    «Προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση»

    Ένας από τους διαύλους για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν πριν από το ισραηλινό χτύπημα ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ανέφερε μια πηγή.

    "Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

    Πηγή: cnn.gr- Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER

  • Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
    Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου - Η βόρεια Γάζα βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της, είπε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Νέα σφαγή από το Ισραήλ;

    Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτεινές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

    «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους»

    Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

    «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

    Τουλάχιστον 38 νεκροί στη Χαν Γιούνις

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από χθες βράδυ ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επιδρομή σε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα από τα ισραηλινά πλήγματα σε κατοικίες στη νοτιοανατολική Χαν Γιούνις ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωση ότι δυνάμεις σκότωσαν αριθμό Παλαιστίνιων ενόπλων σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και εξάρθρωσαν στρατιωτικές υποδομές.

    Κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν στο σημείο σήμερα το πρωί, ψάχνοντας στα χαλάσματα σε μια προσπάθεια να βρουν κάποια από τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους έγγραφα, ενώ παιδιά αναζητούσαν τα παιχνίδια τους.

    Στο Νοσοκομείο Νάσερ, το νοσηλευτικό προσωπικό ετοίμαζε τις σορούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά τυλιγμένα με λευκό σάβανο.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD
  • Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί
    Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί

    Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στοχοποίησαν για ακόμη ένα βράδυ τους τομείς των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

    Έπειτα από αλλεπάλληλα πλήγματα, το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε εικόνιζε στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από διάφορους τομείς των νοτίων προαστίων. Ακούστηκε σειρά εκρήξεων.

    Πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

    «Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε βομβαρδισμό στον τομέα της Σουέιφατ», στην περιφέρεια των νοτίων προαστίων, μετέδωσε το ANI

    «Η εχθρική αεροπορία διεξήγαγε δυο πλήγματα στον τομέα της Χαρέτ Χράικ», επίσης στα νότια προάστια, πρόσθεσε λίγο αργότερα, προτού αναφέρει επίσης πως βομβαρδίστηκε ο τομέας Χαντάθ.

    Αργά χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους τεσσάρων τομέων να απομακρυνθούν αμέσως από τα ακίνητα όπου διέμεναν, διαμηνύοντας πως θα εξαπέλυε βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ.

    «Βρίσκεστε πλησίον εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και θα στοχοποιήσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύς μέλλον. Πρέπει αμέσως να απομακρυνθείτε εσπευσμένα από τα κτίρια αυτά και τα παρακείμενα και να παραμείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», ανέφερε αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μέσω X.

    Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τα πλήγματα

    Οι νέοι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις δημοσιογράφοι, μεταδίδει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

    Το ANI εξήγησε πως «τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Χασμπάγια», διευκρινίζοντας πως «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομή στις 03:30 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες λιβανικών ΜΜΕ, ο βομβαρδισμός είχε στόχο ξενοδοχείο στη Χασμπάγια, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι
    Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

    Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε 770 ανθρώπους σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας του παλαιστινιακού θύλακα κι ενώ επίκεινται νέες συζητήσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
    Το Κατάρ ανακοίνωσε πως μια συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών διαπραγματευτών στην Ντόχα, την ώρα που μεσολαβητές «ανέκτησαν επαφή» με τη Χαμάς, μετά τον θάνατο του αρχηγού της Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες τη 16η Οκτωβρίου.
    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέπτεται το εμιράτο, είπε ότι αναμένει οι διαπραγματευτές να συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ εξετάζουν «διαφορετικές εναλλακτικές» προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.
    Αυτή η εύθραυστη πρόοδος, έπειτα από μήνες προσπαθειών διαμεσολάβησης που δεν καρποφόρησαν, τις οποίες διεξήγαγαν το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, καταγράφεται τη στιγμή που το Ισραήλ πολεμάει σε ένα διπλό μέτωπο, εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ισλαμιστικές οργανώσεις τις οποίες στηρίζει το Ιράν.

    Χθες το βράδυ, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των νότιων προαστίων της Βηρυτού - ένα από τα προπύργια της Χεζμπολάχ - από τα μαζικότερα από την αρχή του πολέμου και έκανε γνωστό πως στοχοθέτησε «αποθήκες και εργαστήρια κατασκευής όπλων που ανήκαν στη Χεζμπολάχ».

    Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες το Ισραήλ για τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης, τη στιγμή που το Ιράν δηλώνει έτοιμο να απαντήσει στην περίπτωση μιας ισραηλινής επίθεσης, μετά τη ρίψη 200 ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή, σε διάστημα 19 ημερών, σε 770 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, που εκτιμά πως αυτός ο απολογισμός είναι υποτιμημένος.

    Στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έναν ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική Άμυνα.

    Ο Μπλίνκεν, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα μια νέα αμερικανική βοήθεια ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, είπε χθες στο Ισραήλ ότι έχει φθάσει «η στιγμή» για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, τον οποίο πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου το 2023.

    Αυτή η επίθεση οδήγησε στον θάνατο 1.206 ανθρώπους, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά επίσημα δεδομένα, στην οποία περιλαμβάνονται οι όμηροι που σκοτώθηκαν ή πέθαναν ενώ κρατούνταν αιχμάλωτοι.
    Εκ των 251 ανθρώπων που είχαν απαχθεί τότε, 97 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 δηλώθηκαν νεκροί από τον στρατό.

    Ως αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να εξουδετερώσει τη Χαμάς και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.847 Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

    Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του υπό πολιορκία θύλακα, ο οποίος προετοιμάζεται να ζήσει έναν δεύτερο χειμώνα με ολοένα και σοβαρότερες ελλείψεις.

    Στον Λίβανο, ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν σήμερα τις περιοχές της Τύρου και της Μπιντ Τζμπέιλ, στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ani, που έκανε επίσης λόγο για ένα πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ενός οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού -Δαμασκού στο ανατολικό τμήμα της λιβανικής πρωτεύουσας, αλλά και για μάχες σε δύο παραμεθόρια χωριά, το Άιτα αλ Σαάμπ και το Ράμια.

    Ο ισραηλινός ανακοίνωσε πως έπληξε από χθες «περισσότερους από 160 στόχους» της Χεζμπολάχ, η οποία, από την πλευρά της, ανέφερε πως αντιμετώπισε τους Ισραηλινούς στρατιώτες στο Άιτα αλ Σαάμπ «με αυτόματα όπλα και πυραύλους».

    Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα δεδομένα. Ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει περίπου 800.000 εκτοπισμένους.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα
    Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα

    Σταθερά η δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του φρέσκου ψωμιού παραμένει η Ελλάδα από το 2020, με την Εσθονία να είναι η μόνη που μας ανταγωνίζεται.

    Παρά την ανταγωνιστική του τιμή, όμως, οι περισσότεροι φούρνοι και η πορεία της κατανάλωσης ψωμιού παρουσιάζει σταδιακά μείωση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με αντικείμενο «Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η τιμή φρέσκου λευκού ψωμιού (φραντζόλα 500γρ.) στην Ελλάδα, παραμένει από το 2020 η δεύτερη χαμηλότερη της ευρωζώνης (πρώτη η Εσθονία).

    Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί από την 6η (2020), στην 5η χαμηλότερη τιμή το 2024, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Πολωνία.

    Στο 1,21 ευρώ η φραντζόλα - Κατά 48% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

    Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ και είναι 48% χαμηλότερη συγκριτικά με το Μ.Ο. Ευρωπαϊκής τιμής (1,80 ευρώ). Σε σχέση με το 2020, η τιμή μεταβλήθηκε κατά 39%, λίγο περισσότερο από το Μ.Ο. της μεταβολής στην Ευρώπη.

    Η αύξηση της τιμής του ψωμιού στη χώρα, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη, προκλήθηκε λόγω της αύξησης:

    • Των πρώτων υλών (σιτάρι- αλεύρι).

    Η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα, παρουσιάζει από τον Αύγουστο του 2021 μία σημαντική αύξηση μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου του 2022 που διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή της. Από τα 230 ευρώ ανά τόνο τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 260 ευρώ ανά τόνο, μέσα στον ίδιο μήνα και παρέμεινε σταθερή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στη συνέχεια, η τιμή του σιταριού, ξεκίνησε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2022, για να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ ανά τόνο, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινάει η μείωση της τιμής του.

    • Της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με τις τιμές για μη οικιακούς καταναλωτές από το 2019 μέχρι το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27, στην ετήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023, είναι μικρότερη από τις τιμές που διαμορφώνονται σε χώρες όπως η Γαλλία (0,1734 ευρώ/ kWh), η Κροατία (0,2039 ευρώ/ kWh), η Ιταλία (0,1745 ευρώ/ kWh) και η Ουγγαρία (0,1836 ευρώ/ kWh).

    • Του φυσικού αερίου.

    Οι τιμές στο φυσικό αέριο, όπως και στην ηλεκτρική ενέργεια, εμφανίζουν μια σημαντική αύξηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από το 2022, ενώ το 2023 μειώθηκαν, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021. Η τιμή φυσικού αερίου της Ελλάδας το 2023, εμφανίζεται μικρότερη σε σχέση με χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία και η Βόρεια Μακεδονία.

    • Του κόστους εργασίας.

    Η μεταβολή του κόστους εργασίας, διαμορφώνεται με βάση τον δείκτη μισθολογικού κόστους. Το κόστος εργασίας αυξήθηκε σε σχέση με το 2019:

    1. αύξηση 17% το 2023
    2. αύξηση 25% το 2ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο, ήταν 8.391. Ανά 10.000 άτομα, λειτουργούσαν 8 τέτοιες επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση της λίστας του καθαρού κύκλου εργασιών στη παραγωγή ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και κέικ για το 2021. Ο καθαρός κύκλος εργασιών, ανήλθε σε 1.856 εκατ., για τις 8.391 επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο όρο κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση στις 221.294 ευρώ.

    Κατά την τελευταία δεκαετία (2014 - 2024) στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας, έχουν συσταθεί συνολικά, 2.622 επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 429 επιχειρήσεις.

    Μείωση της κατανάλωσης

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πορεία της κατανάλωσης του ψωμιού στην Ελλάδα σε κιλά, παρουσιάζει μία σταδιακή μείωση από το 2019 μέχρι το 2022. Η κατανάλωση ψωμιού, έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022.

    Όμως ταυτόχρονα, το διαθέσιμο εισόδημα, έχει μειωθεί κατά 30%.

    Η κατανάλωση άσπρου ψωμιού ακολουθεί την πορεία της συνολικής κατανάλωσης ψωμιού μέχρι το 2021, ενώ αντίθετα η κατανάλωση μαύρου ψωμιού, έχει την αντίθετη πορεία. Το 2022, οι ποσότητες ψωμιού που καταναλώθηκαν, μειώθηκαν σε σχέση με το 2019 (-5,05%).

    Το 2022, η κατανάλωση άσπρου ψωμιού, αυξάνεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η κατανάλωση του μαύρου ψωμιού, μειώνεται σημαντικά. Η μέση δαπάνη για προϊόντα άρτου, διαμορφώνεται στα 24,18 ευρώ το μήνα και η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από νοικοκυριά με εισόδημα από 1.800- 2.000 ευρώ.

    Οι καταναλωτές, όσον αφορά τις επιπλέον υπηρεσίες που θα ήθελαν από το φούρνο της γειτονιάς, είναι η προσθήκη καφέ, έτοιμου φαγητού και σαλάτας, αλλά και εξιδεικευμένων προϊόντων, για παράδειγμα χωρίς γλουτένη, αλεύρι σίτου κ.ά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Λίβανος: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - Καταστράφηκαν κτίρια
    Λίβανος: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - Καταστράφηκαν κτίρια

    Εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν για ακόμη ένα βράδυ νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχή που χαρακτηρίζεται οχυρό της Χεζμπολάχ, με τα τουλάχιστον 17 πλήγματα να καταστρέφουν αρκετά κτίρια, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο (ANI στα γαλλικά), επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή αφότου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στα σύνορα τον τελευταίο χρόνο μετατράπηκαν πλέον σε γενικευμένη σύρραξη.

    Οπτικό υλικό που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζει τεράστια έκρηξηακολουθούμενη από λιγότερο ισχυρές.

    Σύμφωνα με το ANI, ισοπεδώθηκαν έξι ακίνητα μόνο στη συνοικία Λαϊλάκι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν ανέφερε πως χτυπήθηκε γραφείο του στη νότια Βηρυτό.

    Ισραηλινός βομβαρδισμός και στη Συρία

    Παράλληλα, το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο νωρίς το πρωί για βομβαρδισμό σε «πολυκατοικία» στη συνοικία Καφρ Σούσα της Δαμασκού, ενώ η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες».

    Κατά τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, τουλάχιστον ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Δαμασκό, καθώς και στη Χομς.

    Βομβαρδισμοί και σε παραθαλάσσια πόλη

    Χθες το πρωί, ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε την Τύρο, στον νότιο Λίβανο, τρέποντας σε φυγή μέρος των κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης, με πλούσια φοινικική και ρωμαϊκή αρχαιολογική κληρονομιά, όπου οι δρόμοι ήταν έρημοι.

    «Σείστηκε όλη η πόλη», αφηγήθηκε η Ράνα, κάτοικος η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, όταν εξαπολύθηκαν οι βομβαρδισμοί «στην καρδιά της Τύρου».

    Πιέσεις Μπλίνκεν για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν έκρινε ότι έχει έρθει η «στιγμή» να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

    Για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Ισραήλ έχει πετύχει «τους περισσότερους από τους στρατηγικούς στόχους του» στον παλαιστινιακό θύλακο, ιδίως να «εγγυηθεί πως δεν υπάρξει ποτέ ξανά 7η Οκτωβρίου».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Ανάλυση CNN: Καθώς ο Νετανιάχου επεκτείνει τον πόλεμο, κανείς δεν ξέρει τον τελικό στόχο του
    Ανάλυση CNN: Καθώς ο Νετανιάχου επεκτείνει τον πόλεμο, κανείς δεν ξέρει τον τελικό στόχο του

    Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, πολλοί μέσα και έξω από το Ισραήλ ήλπιζαν ότι θα ήταν η στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κήρυττε νίκη και μείωνε την ένταση των επιχειρήσεων του IDF την ελπίδα να εξασφαλίσει εκεχειρία και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Σινουάρ, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι έκαναν λάθος, αναφέρει το CNN.

    Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός που οδήγησε το Ισραήλ στον μακροβιότερο πόλεμο

    Ο Νετανιάχου, ο οποίος γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του τη Δευτέρα, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του στον μακροβιότερο πόλεμο που έχει γίνει ποτέ. Οι διεθνείς σύμμαχοι του Ισραήλ, καθώς και πολλοί στο εσωτερικό της χώρας, πιέζουν τον Νετανιάχου να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο τώρα, επισημαίνοντας ότι η δολοφονία του Σινουάρ έγινε μετά από άλλες στρατιωτικές επιτυχίες, κυρίως τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Αντ' αυτού, όμως, ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά, αφήνοντας τον κόσμο να μαντεύει ποιος μπορεί να είναι ο απώτερος στόχος του, συνεχίζει το αμερικανικό δίκτυο.

    Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι φιλοδοξίες του μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ τη συντριβή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, των δύο πιο άμεσων απειλών που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Είπε ότι η δολοφονία του Νασράλα ήταν «ένα απαραίτητο βήμα» προς την κατεύθυνση της αλλαγής «της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την προθυμία του να βυθίσει το Ισραήλ σε μια άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν.

    Το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε μια ακόμη μεγάλη κλιμάκωση μετά την εξαπόλυση από το Ιράν μιας μαζικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε αμέσως αντίποινα, αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα, ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει να δει τι θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια. Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι προέτρεψαν τον Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει να πλήξει τα πυρηνικά και πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, αλλά δεν είναι σαφές αν το πέτυχαν.

    Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει δημοσίως ότι θέλει ο στρατός του να εξαλείψει τους πληρεξουσίους του Ιράν που αποτελούν την πιο άμεση απειλή για το Ισραήλ: Χαμάς στη Γάζα και Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Αλλά γίνεται όλο και πιο προφανές ότι αυτό μπορεί να είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

    Η σημερινή κατάσταση στη βόρεια Γάζα δείχνει το γιατί. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη αποσυρθεί από την περιοχή δύο φορές, αφού δήλωσε και τις δύο φορές ότι είχε συντρίψει τη Χαμάς εκεί. Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι IDF μπήκαν ξανά, αφού είδαν, όπως είπαν, σημάδια επανεμφάνισης της Χαμάς στην περιοχή.

    Η βόρεια Γάζα είναι τώρα και πάλι ένα από τα επίκεντρα του πολέμου, με τους IDF να προκαλούν τεράστια δεινά στους ανθρώπους που επέστρεψαν σε ό,τι είχε απομείνει από τα σπίτια τους μετά την τελευταία ισραηλινή αποχώρηση.

    Ομοίως, εβδομάδες μετά την επιχείρηση του Ισραήλ στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να χτυπά. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε το Σαββατοκύριακο πέρασε μέσα από την ισραηλινή αεράμυνα και έπληξε το παραλιακό σπίτι του Νετανιάχου περίπου 50 μίλια από τα λιβανέζικα σύνορα. Τη Δευτέρα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο κατάφερε να περάσει μέσα από την ισραηλινή αεράμυνα και να πλήξει το παραλιακό σπίτι του Νετανιάχου στην παραλιακή πόλη Καισάρεια, περίπου 50 μίλια από τα σύνορα με τον Λίβανο.

    Η απροθυμία του Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ακόμη και τώρα που έχει εξασφαλίσει αρκετές στρατιωτικές νίκες, έχει εξοργίσει πολλούς στο Ισραήλ. Οι εβδομαδιαίες μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του έχουν επανέλθει, απαιτώντας μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των 101 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

    Ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος και εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο οποίος τώρα είναι πολιτικός αναλυτής, δήλωσε ότι η τύχη των ομήρων - δεκάδες από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί - είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική κληρονομιά του Νετανιάχου.

    «Εάν ο Νετανιάχου δεν είναι σε θέση να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους, είτε με στρατιωτικά μέσα είτε με διπλωματικά μέσα, (οι άνθρωποι) θα πουν ότι απέτυχε και θα θυμούνται πάντα αυτό που αποκαλούν "Η πρόταση Νετανιάχου" τον Ιούλιο, όπου είπαν ότι ο Νετανιάχου, την τελευταία στιγμή, πρόσθεσε (μερικούς) ακόμη όρους σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ουσιαστικά τερμάτισε τις διαπραγματεύσεςι», είπε.

    Ο Μπουσίνσκι δήλωσε στο CNN ότι αν ο πόλεμος τελειώσει χωρίς να απελευθερωθούν ή να διασωθούν άλλοι όμηροι, είναι πιθανό κάποιοι να αρχίσουν τελικά να αμφισβητούν την απόφαση για τη δολοφονία του Σινουάρ - κάτι που χαιρετίστηκε σχεδόν καθολικά σε όλο το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

    «Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου, ότι οι άνθρωποι θα πουν, "α, βλέπεις, κάναμε λάθος που εξαλείψαμε το μοναδικό άτομο με το οποίο μπορούσες να διαπραγματευτείς ... ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε, αλλά τουλάχιστον είχες κάποια πόρτα να χτυπήσεις"», πρόσθεσε.

    Κανένα κίνητρο για τον τερματισμό του πολέμου

    Ο Νετανιάχου παίζει ένα περίπλοκο παιχνίδι, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις αντιφατικές απαιτήσεις των πολλών συμμάχων που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Η κυβέρνησή του βασίζεται στην υποστήριξη ακροδεξιών προσώπων όπως ο υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι θέλουν το Ισραήλ να συνεχίσει την κατοχή της Γάζας και προτείνουν ακόμη και την κατασκευή εβραϊκών οικισμών εκεί. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Νετανιάχου έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά όχι αρκετά ώστε να μπορέσει να προκηρύξει νέες εκλογές και να τις κερδίσει. Έτσι, έχει κολλήσει.

    «Ο τερματισμός του πολέμου της Γάζας και του Λιβάνου δεν αποτελεί επιλογή για τους πολιτικούς του εταίρους στον συνασπισμό. Θέλουν να φτάσουν μέχρι τέλους, οπότε δεν μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο με τον σημερινό συνασπισμό», δήλωσε ο Gayil Talshir, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

    «Ο συνήθης Νετανιάχου που βλέπουμε τα τελευταία 15 χρόνια θα είχε πιθανώς προχωρήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μια μεγάλη συμφωνία (κατάπαυσης του πυρός) με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αλλά αυτή δεν είναι η πολιτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε στην πραγματικότητα, οπότε πολιτικά, με αυτόν τον συνασπισμό, δεν έχει κανένα κίνητρο να τερματίσει τον πόλεμο», πρόσθεσε.

    Ο Talshir εξήγησε ότι μια ευρύτερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν αποτελεί επιλογή για τον Νετανιάχου, καθώς αυτό θα σήμαινε πιθανότατα μια δημόσια έρευνα, με επικεφαλής δικαστή, για τις αποτυχίες που οδήγησαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

    Επιπλέον, ο Νετανιάχου εξακολουθεί να δικάζεται για διάφορες κατηγορίες απάτης, απιστίας και δωροδοκίας. Είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να καταθέτει τον Δεκέμβριο - ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός που εμφανίζεται στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος.

    Πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του προσπάθησαν να προωθήσουν μια αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία θα έδινε πολύ μεγαλύτερη εξουσία στα δικαστήρια στην κυβέρνηση - πράγμα που ενδεχομένως θα επέτρεπε στον Νετανιάχου να επηρεάσει τη δική του δίκη. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν θα το επέτρεπε αυτό, δήλωσε ο Talshir.

    Η κληρονομιά του Νετανιάχου

    Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου πρέπει να λάβει υπόψη του τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει το Ισραήλ να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ την Τρίτη, προτρέποντας τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του να κάνουν περισσότερα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Αλλά ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη ανοσία απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ - το ταξίδι του Μπλίνκεν αυτή την εβδομάδα είναι η 11η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή μέσα σε ένα χρόνο, αλλά όπως και τα προηγούμενα ταξίδια, φαίνεται να έχει πετύχει ελάχιστα.

    Οι εντάσεις μεταξύ του Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά είναι πιθανό να γίνουν πολύ χειρότερες στο εγγύς μέλλον. Με τις αμερικανικές εκλογές να μοιάζουν να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ο Μπάιντεν πρέπει να βαθμολογήσει προσεκτικά την προσέγγισή του στο Ισραήλ, ώστε να μην πλήξει τις πιθανότητες νίκης της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

    Πρέπει να φανεί ότι τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για να σταματήσει τους Αραβοαμερικανούς και τους προοδευτικούς από το να εγκαταλείψουν το κόμμα του για τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εκεί. Ωστόσο, πρέπει επίσης να συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ για να μην εξοργίσει τους μετριοπαθείς και εβραίους ψηφοφόρους που περιμένουν από τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό του εβραϊκού κράτους ό,τι κι αν συμβεί.

    Ο Μπάιντεν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει την πίεση - προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν να προμηθεύουν το Ισραήλ με όπλα, εκτός αν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

    «Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη εικόνα νίκης μετά, επειδή τόσο ο Σινουάρ όσο και ο Νασράλα είναι νεκροί. Έτσι, το ερώτημα είναι αν αυτό που θέλει είναι να περιμένει να επανεκλεγεί (ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ) Τραμπ (και να πετύχει κάποιου είδους μεγάλη αμυντική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, η οποία θα ήταν, από τη δική του οπτική γωνία, μάλλον πιο πιθανή υπό τον Τραμπ», δήλωσε ο Talshir, προσθέτοντας ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα έδινε στον Νετανιάχου τεράστια πολιτική ώθηση στο εσωτερικό.

    «Είναι ο επικεφαλής του κράτους του Ισραήλ στο πιο καταστροφικό σημείο από την ίδρυση του κράτους, οπότε όσο πιο πολύ απομακρύνεται από την 7η Οκτωβρίου και όσο περισσότερες στρατιωτικές νίκες έχει στο ενεργητικό του, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί ξανά ως νικητής», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch