Η επικοινωνιακή φούσκα που προσπάθησε να δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης με τη σύσκεψη με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου, προκειμένου να μπει ένα φρένο στις ανεξέλεγκτες χρεώσεις των τραπεζών, έσκασε. Οι χρεώσεις που επιβαρύνουν τους πολίτες όχι μόνο παραμένουν, αλλά κυοφορούνται και νέες επιβαρύνσεις.
-Οι χρεώσεις για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας εξακολουθούν να παραμένουν και κινούνται σε διπλάσιο ύψος από ό,τι στο παρελθόν.
-Η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ, για λογαριασμούς σε άλλη τράπεζα, εξακολουθούν και έχουν χρέωση από 0.18 έως 0.20 ευρώ.
-Κάθε αλλαγή ή αντικατάσταση κάρτας χρεώνεται από 5 έως 6 ευρώ.
-Εξακολουθούν να ισχύουν οι χρεώσεις στις πληρωμές τρίτων μέσω e-banking, ακόμη και για δημόσιους οργανισμούς, όπως ο ΕΦΚΑ, που κοστίζουν έως και 0,50 ευρώ ανά συναλλαγή, ενώ υπάρχει χρέωση από 1 έως 2 ευρώ για την εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Την ίδια στιγμή εικάζεται ότι θα υπάρξει μια νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές, όπως είναι η ετήσια χρέωση για την τήρηση λογαριασμού.
Η «πρόβα» με τις πρωτοχρονιάτικες χρεώσεις που εφαρμόστηκαν «εκ παραδρομής» και αποσύρθηκαν, δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή διαχείριση τύπου «κατόπιν ενεργειών μου» από τον αρμόδιο υπουργό.
Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση παραπλανά τους πολίτες και δεν έχει τη βούληση να επιβάλλει κανόνες και όρια στις ανεξέλεγκτες και εκτός λογικής χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πολίτες.
Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν την ίδια την οικονομία και συνιστούν αντικίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Οι τράπεζες, αντί να αναζητήσουν κέρδη μέσα από τη χρηματοδότηση παραγωγικών δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας, τα αναζητούν στις υπέρογκες χρεώσεις εις βάρος των πολιτών και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθεί ουσιαστικά απαθής.