Πολιτικά

Μητσοτάκης στο think tank Atlantic Council: Γελοία η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη - Δείτε τον χάρτη!

Μητσοτάκης στο think tank Atlantic Council: Γελοία η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη - Δείτε τον χάρτη!

«Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» προσέθεσε ο πρωθυπουργός - «Η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη, αν η Τουρκία συμφωνεί γι' αυτό, μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε

Ομιλία στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλά στο think tank που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην παρούσα κατάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στον ρόλο της Ελλάδας στην διατλαντική σχέση και τη σύνθετη πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας για τον αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, όμως η Τουρκία είναι αυτή που βρίσκεται εκτός γραμμής. «Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική, αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη, δεν υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών στον χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» προσέθεσε.

Μιλώντας για το Κυπριακό, είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Αν η Τουρκία συμφωνεί γι' αυτό, μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την έντονα αντιαμερικανική ρητορική έκανε στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση του απέναντι στις ΗΠΑ, όμως δεν κατάφερε να εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών. «Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν παράλειψε να τονίσει πως η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν.

«Πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή. Η Ελλάδα θέλει συνεργασία με τις ΗΠΑ σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων» υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην οικονομία και τις επενδύσεις, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε πως η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε, επίσης, ότι το πλεόνασμα του 3,5% ήταν ένα εργαλείο των δανειστών, όταν «δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Αυτά τώρα έχουν αλλάξει, είπε. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».

«Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, είπε, όχι γιατί μας πιέζουν οι δανειστές, αλλά γιατί εμείς πιστεύουμε σε αυτές.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup