Εν αναμονή των εξελίξεων μετά την κυβερνητική σύσκεψη - Αντιδράσεις των Ηλείων βουλευτών
Η επιβεβαίωση του χώρου του πρώην εργοστασίου στο Επιτάλιο, ήταν το μόνο σίγουρο που προέκυψε για την Ηλεία, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών χθες το απόγευμα, παρουσία των βουλευτών Ηλείας κ.κ. Τζαβάρα και Νικολακόπουλου. Οι βουλευτές μας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχεδιασμό και μετέφεραν την αντίδραση που καταγράφεται στην τοπική κοινωνία.
Στη σύσκεψη μετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής , Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης και κυβερνητικοί βουλευτές από περιοχές που εντάσσονται στο σχεδιασμό όπως απο την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Θεσπρωτία, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα κ.α.
Οι Ηλείοι εξέφρασαν τον προβληματισμό που υπάρχει για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας στο Επιτάλιο, τόνισαν πως μια κλειστή δομή μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και στάθηκαν στο θέμα της δίκαιης κατανομής των προσφύγων - μεταναστών, καθώς η Ηλεία ήδη έχει περίπου 5.000 αλλοδαπούς εργάτες γης και ήδη φιλοξενούμενους πρόσφυγες σε Μυρσίνη και Φιλοθέη. Πέραν όμως της επισημοποίηση της δομής του Επιταλίου ως χώρου, τίποτα δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τζαβάρας, «στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι θα χρησιμοποιήσουν το χώρο του «Αιγαίου» για να τοποθετήσουν κάποιες δομές φιλοξενίας. Εμείς ενημερώσαμε ότι η τοπική κοινωνία δεν συμφωνεί και η Ηλεία είναι ήδη επιβαρυμένη με 5000 Μπαγκλαντάζους στη Νέα Μανωλάδα και έχει αλλοιωθεί η κοινωνική ζωή, συν 400 πρόσφυγες στη Μυρσίνη. Ενημερώσαμε ότι εμείς έχουμε ξεπεράσει το 1% και δεν υπάρχει περιθώριο κοινωνικής ανεκτικότητας, για περαιτέρω επιβάρυνση. Με βάση τα κριτήρια της δικαιοσύνης δημιουργίας αυτών των δομών θα πρέπει να επιλεγεί κάποιος άλλος Νομός όπως η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία ή η περιφέρεια Πελοποννήσου και περιοχές όπως η Καλαμάτα ή το Άργος. Επισημάναμε επίσης ότι πριν τις όποιες ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό θα πρέπει να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Αυτοκινητοδρόμου. Στηρίζουμε την Κυβέρνηση αλλά στο θέμα του μεταναστευτικού θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση, όσο αφορά την Ηλεία» σημείωσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε ότι «… μετέφερα τους προβληματισμούς των πολιτών και διεκδικώ για την Ηλεία όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μπορούμε να συζητήσουμε».
Ανησυχία για το πολεμικό κλίμα στη Μέση Ανατολή
Η κατάσταση που επικρατεί σε Ιράν και Ιράκ, αλλά και οι αυξανόμενες εντάσεις από την Τουρκία, σίγουρα θα επηρεάσουν το προσφυγικό. Ένας νέος πόλεμος στην περιοχή μετά την ανησυχητική κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση να μην αντέχει να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή. Και αυτό είναι κάτι που η Κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή, καθώς οι προσφυγικές ροές μπορεί να αυξηθούν ραγδαία μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που συζητήθηκε στη σύσκεψη.