Η Λιβύη παραμένει στο κάδρο, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες
Η αμερικανική προσπάθεια, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έχει ως στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης Αθήνας Τουρκίας, αναμένεται να αναπτυχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
Επιθυμητός στόχος είναι η αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου και η γενικότερη εξομάλυνση της έντασης διά της διπλωματίας.
Πολιτικές διαβουλεύσεις, όμως, ήδη πραγματοποιούνται μέσω των αντιπροσωπειών της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβης Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκαν χθες στην Άγκυρα.
Ενδεικτικό, όμως, των τουρκικών προθέσεων είναι ότι τη στιγμή του διαλόγου, συνεχίστηκαν οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Για την ακρίβεια, στις 12 το μεσημέρι και στις 16:00 το απόγευμα πέταξαν συνολικά επτά φορές πάνω από το Καστελόριζο, οκτώ πάνω από τη Ρω και τέσσερις φορές πάνω από τη Στρογγύλη. Κάποιες από αυτές κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16. Οι προκλήσεις δεν σταμάτησαν εκεί.
Ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές, μέσω Twitter, αναφέρθηκε στο ακριτικό νησί. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών». Υπογράμμισε, δε, ότι το Καστελόριζο βρίσκεται 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 570 από την ελληνική ηπειρωτική ακτή. Είναι το ίδιο άτομο που δύο μέρες νωρίτερα ανάρτησε έναν χάρτη που απεικονίζει το Καστελόριζο και την αντικείμενη τουρκική ακτή και σχολίασε ότι «το να πιστεύεις ότι ένα μικρό νησί 10 τετραγωνικών χλμ., που βρίσκεται δύο χλμ. μακριά από την Τουρκία και 570 χλμ. μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο».
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι κεμαλιστές φέρεται να ζητούν από τον Ταγίπ Ερντογάν να αφήσει τη Λιβύη και να στραφεί στα ελληνικά νησιά! Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ασκεί σκληρή κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την απόφασή του να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, βάζοντας στο κάδρο τα νησιά του Αιγαίου τα οποία όπως λέει προκλητικά “τελούν υπό ελληνική κατοχή”. «Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, σωστά; Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αυτά τα νησιά πρέπει να “εκκαθαριστούν” από όπλα. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να διαθέτει ένοπλες δυνάμεις σε αυτά τα νησιά. Υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες στα ελληνικά νησιά; Ναι. Τα νησιά, που μας ανήκουν, είναι υπό κατοχή; Ναι, είναι. Πού είναι ο εθνικός ήρωας; Πού είναι ο παγκόσμιος ηγέτης; Πού είναι αυτός ο άνθρωπος; Είναι ο μόνος άνθρωπος εξαιτίας του οποίου η Τουρκία θα απωλέσει τη “Γαλάζια Πατρίδα”», τόνισε χαρακτηριστικά προκαλώντας επί της ουσίας τον Ταγίπ Ερντογάν να ασχοληθεί με το Αιγαίο.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, αφότου συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στην Ρώμη με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Σαράτζ θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Να θυμίσουμε ότι μετά την απόρριψη του ρωσοτουρκικού καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη και την συνέχιση της προέλαση του Χαφτάρ, η Τουρκία απειλεί να ενεργοποιήσει το ναυτικό, την αεροπορία και τις δυνάμεις ξηράς. Από την άλλη κάνει λόγο και για αερογέφυρα που μπορεί να στήσει η Άγκυρα για να στηρίξει τον Σαράτζ, ο οποίος δέχεται ασφυκτική πίεση από τα στρατεύματα του Χαφτάρ. Πληροφορίες, μάλιστα, από τη Λιβύη κάνουν λόγο για το θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών στην πόλη Μισράτα. Η Μισράτα βρίσκεται μεταξύ της Σύρτης, που πλέον ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ και της πρωτεύουσας Τρίπολης που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.
Ο εμφύλιος της Λιβύης, όμως, βρέθηκε και στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο ο Έλληνας ΥΠΕΞ, όσο και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ζήτησαν επανενεργοποίηση της επιχείρησης «Sophia» με σκοπό την επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη σε αέρα και θάλασσα.