Πολιτικά

Τα κέρδη της Αθήνας από την επίσκεψη Χαφτάρ

Τα κέρδη της Αθήνας από την επίσκεψη Χαφτάρ

Επανήλθε το ζήτημα της άκυρης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης δύο 24ωρα πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου - Η Μέρκελ εξέφρασε την στήριξή της στα σχετικά συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -

Η επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα, ενόψει της Διάσκεψης στο Βερολίνο, προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Τουρκίας και την αμηχανία της Γερμανίας. Η τελευταία φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τη διεθνή προσοχή που προσέλκυσε η Αθήνα και ο αποκλεισμός αυτής από τις συνομιλίες της Κυριακής. Ενδεικτικό είναι ότι το ζήτημα της ελληνικής απουσίας από τη Διάσκεψη πρωταγωνίστησε και στο χθεσινό γερμανικό κυβερνητικό μπρίφινγκ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δέχεται καταιγισμό ερωτήσεων, ως προς το «γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ κλήθηκε να διαψεύσει και σχετικό δημοσίευμα της Bild που έκανε λόγο για εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν προς την Άνγκελα Μέρκελ ώστε να αφήσει την Ελλάδα εκτός διάσκεψης. Αρνήθηκε τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή των χωρών που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη έγινε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο απόηχος της επίσκεψης Χάφταρ πάντως επανάφερε το ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ , ενώ σε ερώτηση σχετικά με το εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς την Λιβύη, όπως προβλέπεται από τη μεταξύ τους «συμφωνία», θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων, επισήμανε: «Η θέση μας για το εμπάργκο όπλων είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει κάτι με αυτήν τη συμφωνία. Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων προς την Λιβύη. Αυτό επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό το εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων. Η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων παραβιάζει το εμπάργκο».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε μία ακόμα ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο χαρακτήρισε αναξιόπιστο. Δεν έμεινε, όμως, μόνο στα λόγια. Σε μία πρωτοφανή κλιμάκωση έστειλε τέσσερις φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, «πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ», σχολίασε ο ανταποκριτής του πρακτορείου στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος την ώρα που ανεβαίνουν οι τόνοι στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, προειδοποίησε ότι «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε».
Η εβδομάδα μετά την Διάσκεψη αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Τουρκία. Συγκεκριμένα, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο στις 24 Ιανουαρίου.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στην πολύπαθη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup